FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 september 2010

Van Gelder: "Deze fout maak ik nooit meer"

Yuri van Gelder behaalde tijdens zijn rentree in de ringen een score van 13,150. Dit was ronduit bedroevend, maar de Nederlander keek tevreden terug na ruim een jaar afwezig te zijn geweest. De meervoudig Europees en Wereldkampioen kwam na afloop met de volgende woorden: "Fysiek ben ik sterk en deze score ga ik volgende week in Gent zeker rechttrekken".

In Italië, Macerate om precies te zijn, beging turner Van Gelder een opmerkelijke fout in de ringen. De 27-jarige Lord of the Rings vergat een zwaaielement toe te voegen na zijn vierde krachtelonderdeel. "Ik dacht meteen shit" aldus de Waalwijker na afloop. "Dit heeft puur met wedstrijdspanning te maken. Ik heb mezelf denk ik toch iets teveel druk opgelegd."

De lage score voelde voor de Nederlander niet als een teleurstelling. "Het is natuurlijk wel zonde. Ik ga verder geen excuses zoeken, het was gewoon de wedstrijdspanning. Ik slaap vannacht goed. Deze fout ga ik nooit meer maken."

Man bedreigt jongeren met mes in bus

Een 46-jarige man uit Warmond heeft zaterdagmiddag in Lisse in een bus drie jongeren met een mes bedreigd. Agenten in kogelwerende vesten konden de man uiteindelijk overmeesteren. De man had een woordenwisseling met de drie gehad. Dat meldt de politie.

De politie kreeg rond 17.15 uur een melding van het vervoersbedrijf dat de man de jongeren in een lijnbus naar Haarlem had bedreigd. De meldkamer kon geen contact krijgen met de buschauffeur. De politie ging daarom uit van een mogelijke gijzelingssituatie.

Bij de rotonde vlak voor Sassenheim werd de stilstaande bus aangetroffen. De man reageerde niet op aanwijzingen van de agenten. Hij stak met zijn hand naar zijn broeksband, waarna een agent hem een trap gaf en de man kon worden aangehouden. De man bleek een mes bij zich te hebben. De politie is op zoek naar de drie jongeren, die inmiddels waren uitgestapt.

Kwakman: "Elke seconde energie in Leonardo is een seconde teveel"

Kees Kwakman, die onlangs van NAC overstapte naar het Duitse FC Augsburg, heeft Leonardo van repliek gediend. Beide spelers lagen elkaar niet goed bij NAC en dit heeft Leonardo duidelijk laten weten. Op zijn beurt spuwt Kwakman zijn gal over de Braziliaan, die zich bij NAC niet als een prettige collega zou hebben gedragen.

Leonardo beweerde dat Kwakman via de media zijn ontevredenheid over hem heeft geuit en niet tegen hem zelf. Ook denkt de vleugelspeler dat Kwakman het bij Ajax of Feyenoord niet verder zou schoppen dan ballenjongen.

"Eigenlijk zou ik niet eens moeten reageren op dit hele verhaal, maar er staan natuurlijk een paar onwaarheden in. Ten eerste heb ik wel degelijk tegen hem gezegd wat ik van hem vond. Voor een oefenpotje in de kleedkamer werd meneer namelijk boos, omdat ik zijn shirtje een plekje verder hing in verband met ruimtegebrek. Dat mocht niet en wie dacht ik wel niet wie ik was. Ik vertelde hem toen dat hij zich normaal moest gedragen en niets meer was dan wij omdat hij misschien bij Ajax en Feyenoord had gespeeld", aldus Kwakman tegenover Voetbal International.

"Hij begint over vorig jaar te praten? We kunnen de statistieken er wel even bijpakken, hoor. Dan kunnen we zien hoe vaak Leonardo heeft getraind, gespeeld en gescoord heeft. En we kunnen ook even kijken wie er meer waarde heeft gehad voor NAC."

"Leo heeft wel een keer gelijk in zijn verhaal. Ik ben geen topper en ik zal inderdaad nooit voor Ajax spelen, maar gelukkig weet ik dat van mezelf en en probeer ik er wel alles aan te doen om een betere speler te worden. Dat is bovendien nog altijd beter dan jezelf te gedragen alsof je Onze Lieve Heer bent", zo vervolgt Kwakman.

"John Karelse heeft eigenlijk wel gelijk: elke seconde energie die je in hem steekt, is een seconde teveel, dus laten we er maar over ophouden. Ik wens alle andere spelers van NAC en alle andere supporters oprecht een supergoed seizoen toe en ik ben er heel trots op dat ik daar heb mogen spelen", zo besluit de 27-jarige speler.

Woods herstelt zich snel

Tiger Woods heeft zich zaterdag hersteld van zijn matige eerste ronde bij het Deutsche Bank Championship in Norton. De Amerikaanse golfer liep de achttien holes in 65 slagen. Woods had een dag eerder nog 72 slagen nodig bij het tweede toernooi in de lucratieve play-offs van de PGA Tour.

"Ik raakte de ballen goed en voelde me gewoon beter dan vrijdag. Ik had meer energie en was er klaar voor", reageerde Woods. De nummeréén van de wereld scheidde afgelopen maand van zijn vrouw Elin Nordegren als gevolg van zijn buitenechtelijke escapades.

De beste zeventig van het Deutsche Bank Championship mogen meedoen aan ronde drie van de play-offs, het BMW Championship volgende week in Chicago. Goed presteren is mede van belang voor Woods omdat komende maandag captain Corey Pavin de vier laatste spelers aanwijst voor het Amerikaanse team dat in oktober in Wales om de Ryder Cup strijdt tegen Europa. Woods is nog niet verkozen.

Woods herstelt zich snel
Woods herstelt zich snel (Foto: ANP)

De Bakker: "Moet gewoon beter worden"

Tennisser Thiemo de Bakker was zaterdag na zijn nederlaag tegen Robin Söderling in de derde ronde van de US Open nuchter in zijn analyse. "Ik moet gewoon nog beter worden om het deze jongens lastig te maken. Dat is niet erg, Söderling is natuurlijk wel wereldtop."

De Bakker ging eraf in drie sets en baalde. "Het waren hele moeilijke omstandigheden, het waaide enorm. Daarbij zat het in het begin ook niet echt mee. Ik verloor al snel mijn opslag en liep toen achter de feiten aan. Ook in de tweede set kwam ik een break achter, maar die pakte ik meteen terug. Daarna had ik wel kansen die ik moet pakken. En ook in de derde set had ik drie, vier kansen om terug te breken."

De Bakker, die na een pauze eind september in Bangkok weer in actie komt, keek tevreden terug op zijn verblijf in de Verenigde Staten waar hij half juli eerst een trainingsstage afwerkte en daarna een aantal toernooien speelde. "Ik heb zeker fysiek weer een stap gemaakt, maar het tennis moet nog beter. Ik weet waar ik aan moet werken. Het zijn in ieder geval dingen die te trainen zijn."

Delegatie KNVB praat in München over Robben

Een delegatie van de KNVB reist volgende week zaterdag naar München om met FC Bayern over de blessure van Arjen Robben te praten. Dat maakte de voetbalbond vandaag bekend. Bayern München uitte eerder forse kritiek op de KNVB omdat Robben met een spierscheuring terugkeerde van het WK en tot de winterstop mogelijk niet inzetbaar is.

De delegatie van de KNVB bestaat uit voorzitter Bert van Oostveen, diens voorganger Henk Kesler en bondsarts Gert-Jan Goudswaard. Bondscoach Bert van Marwijk en secretaris-generaal Harry Been zullen niet aanwezig zijn.

Bayern vindt dat de KNVB op onverantwoorde wijze met Robben is omgesprongen. De aanvaller raakte in aanloop naar het WK geblesseerd aan zijn hamstring, maar kon na behandeling van fysiotherapeut Dick van Toorn snel weer bij de groep aansluiten. Volgens Bayern is de verkeerde diagnose gesteld en is een financiële compensatie op zijn plaats.

Kuijt: "Ik ontken gesprekken met Inter niet"

Oranje-international heeft bevestigd dat hij inderdaad heeft onderhandeld met Internazionale. De Champions League-titelhouder wilde de aanvaller graag inlijven.

"Ik zal niet ontkennen dat er is onderhandeld met Inter. Ik vond het een eer om bij deze club met een hoge status in de belangstelling te staan. Een club onder leiding van de coach (Rafael Benítez, red.) die me naar Engeland heeft gehaald en die me nog steeds hoog in het vaandel heeft staan", aldus Kuyt tegenover de Italiaanse pers.

Liverpool gaf echter te kennen dat de Nederlander deel uitmaakte van de plannen van coach Roy Hodgson. Een transfer naar Milaan was zodoende geen optie. Kuyt spreekt echter niet van een teleurstelling en zal dit seizoen met plezier voor The Reds blijven spelen.

"Liverpool verklaarde dat ze mij niet zouden verkopen. Ik ben blij dat ik in de Premier League kan blijven spelen", zo meldt de Katwijker.

Komende dinsdag zal Kuyt namens Oranje in Rotterdam zijn. De ploeg van Bert van Marwijk zal het opnemen tegen Finland. Het eerste EK-kwalificatieduel voor het EK in 2012 werd met 0-5 gewonnen tegen San Marino.

[US Open] Federer opnieuw makkelijk verder

Roger Federer heeft zich eenvoudig geplaatst voor de achtste finale van de US Open. Net als Brian Dabul en Andreas Beck slaagde ook Paul-Henri Mathieu er niet in om de als tweede geplaatste Zwitser een set af te snoepen: 4-6, 3-6 en 3-6. In de volgende ronde speelt Federer tegen Jürgen Melzer of Juan Carlos Ferrero.

Federer, die op jacht is naar zijn zesde titel in New York, had telkens ongeveer een halfuurtje nodig om de set naar zich toe te trekken. Mathieu leek nauwelijks in zijn kansen te geloven en sputterde alleen aan het eind van de partij even tegen. Toen Federer voor de wedstrijd serveerde kreeg de Fransman plots drie breakpoints, maar ook dat bleek niet voldoende om de wedstrijd nog even te rekken.

Frankrijk verzekerde zich ondanks de uitschakeling van Mathieu van minimaal één tennisser in de kwartfinale. Richard Gasquet won met 6-4, 7-6 (3) en 7-5 van Kevin Anderson, Gaël Monfils (17) was Janko Tipsarevic met 7-6 (4), 6-7 (4), 6-2 en 6-4 de baas. In de achtste finale staan beide landgenoten tegenover elkaar.

Dawson langdurig geblesseerd

Michael Dawson zal zes tot acht weken niet kunnen spelen. De centrale verdediger van Tottenham Hotspur en het Engelse nationale elftal raakte tijdens de interland tegen Bulgarije geblesseerd aan zijn knie en zijn enkel. Hij verrekte de banden van beide gewrichten.

Door deze blessure zal Dawson in ieder geval de interland van aanstaande dinsdag tegen Zwitserland missen. Ook minstens drie wedstrijden in de groepsfase van de Champions League en meerdere competitiewedstrijden zullen aan de ploeggenoot van Rafael van der Vaart voorbijgaan.

De blessure van Dawson vergroot de defensieve zorgen van bondscoach Fabio Capello. Naast Dawson zijn ook Rio Ferdinand en John Terry afwezig wegens blessureleed. Mogelijk zal de ervaren Matthew Upson van West Ham United de vervanger van Dawson bij de nationale ploeg zijn. Upson kwam op het afgelopen WK in Zuid-Afrika ook al in actie voor zijn land, maar werd sindsdien niet meer opgeroepen door Capello.

[US Open] Jankovic onderuit, Wozniacki simpel verder

Jelena Jankovic is er op de US Open niet in geslaagd de laatste zestien te bereiken. De verliezend finaliste van twee jaar geleden ging in de derde ronde met 2-6 en 6-7 (1) onderuit tegen Kaia Kanepi (31) uit Estland. Jankovic was als vierde geplaatst en is daarmee de eerste tennisster uit de top vijf die uit het toernooi vliegt.

Caroline Wozniacki bracht het er beduidend beter vanaf. De nummer één van de plaatsingslijst leverde tegen Yung-Jan Chan uit Taiwan slechts één game in: 6-1 en 6-0. Maria Sharapova bezorgde haar tegenstandster een nog pijnlijkere avond. De kampioene van 2006 liet tegen de Amerikaanse Beatrice Capra een double bagle noteren: 6-0 en 6-0.

In de achtste finale spelen Wozniacki en Sharapova tegen elkaar. Kanepi treft de winnares van de partij tussen Patty Schnyder en Yanina Wickmayer.

Tienduizenden betogen tegen uitzettingen Roma

Tienduizenden mensen hebben zaterdag in Frankrijk geprotesteerd tegen de uitzettingen van zigeuners door de Franse regering. In Parijs verzamelde zich de grootste menigte, maar ook in Marseille, Lyon, Bordeaux en meer dan honderd andere steden waren mensen op de been.

Aan de demonstraties deden niet alleen Roma mee, maar ook vakbondsleden, linkse politici, anarchisten en studenten. Ze droegen spandoeken met teksten als Stop het racisme en Nee tegen een onmenselijke politiek van Sarkozy. De Liga voor Mensenrechten had opgeroepen tot de betogingen om de "xenofobie" van de overheid tegen te gaan.

Frankrijk hervatte vorige maand de omstreden uitzettingen. De regering heeft inmiddels honderden Roma teruggestuurd naar Bulgarije en Roemenië. De zigeuners krijgen een vliegticket mee, evenals 300 euro per volwassene en 100 euro per kind. Degenen die niet vrijwillig gaan, worden gedwongen om binnen een maand te vertrekken, zonder financiële vergoeding.

Roemenië en Bulgarije hebben de uitzettingen veroordeeld. Ook de Franse oppositie en fracties in het Europees Parlement zijn kritisch. Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) laat uitzoeken in hoeverre de uitzettingen in strijd zijn met de Europese regels.

Tienduizenden betogen tegen uitzettingen Roma
Tienduizenden betogen tegen uitzettingen Roma (Foto: ANP)

'Magneetstrip bankpas moet zo snel mogelijk weg'

De magneetstrip op bankpassen moet zo snel mogelijk vervangen worden door een chip om skimmen tegen te gaan. Dat zeggen Nederlandse banken zaterdag in een uitzending van KRO Reporter. Vorig jaar werden de rekeningen van 32.000 Nederlanders geplunderd. De schade was 36 miljoen euro.

Eerst richtten skimmers zich vooral op geldautomaten op straat, maar inmiddels zijn ook pin-automaten bij kassa's in winkels en tankstation doelwit. Tal van klanten van Albert Heijn, V&D, Ikea en Lidl werden volgens het programma de afgelopen dagen geskimd. Onbemande tankstations zijn volgens de politie een nieuw doelwit. Alleen al bij Shell werden in de eerste helft van dit jaar 1500 klanten geskimd.

Currence, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het pinbetaalverkeer, stelt dat skimmen net zo makkelijk is als het stelen van een auto. Hoewel de Vereniging van Nederlandse Banken een groot voorstander is van een chip biedt dit volgens de vereniging geen honderd procent veiligheid. Als de magneetstrip naast de chip op de pas zit, kan deze nog steeds geskimd worden.

'Kiezers willen toch weer Paars-plus'

De Nederlandse kiezer wil dat Mark Rutte, als hij een nieuwe coalitie mag onderzoeken, eerst weer naar een combinatie van Paars-plus kijkt. Dat meldt EenVandaag op basis van een peiling onder het ledenpanel van tienduizend mensen. Als een na beste alternatief geldt toch weer de variant van VVD, CDA en PVV.

Als beide varianten mislukken, moet er niet gekeken worden naar een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA, maar naar een linkse combinatie van PvdA, CDA, SP en GroenLinks. Vijftig procent van de ondervraagden ziet het CDA als de hoofdschuldige aan het mislukken van de onderhandelingen van VVD, CDA en PVV. Zestig procent steunt het besluit van Geert Wilders om de onderhandelingen te stoppen.

'Politie bezuinigt op agenten'

Politiekorpsen hebben vacaturestops en kampen met een forse daling van het aantal aspiranten bij de politieopleidingen. Sommige korpsen bieden oudere agenten een vertrekpremie aan. Dit gebeurt om financiële tekorten op te kunnen vangen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van een eigen inventarisatie.

Het snijden in het aantal agenten is in strijd met de afspraken met de minister van Binnenlandse Zaken. Ernst Hirsch Ballin (CDA) wil dat de politie bezuinigt op management en de inkoop van de materieel, maar de politie bezuinigt ook op personeel.

Jaarlijks moeten er 1600 nieuwe agenten aan een opleiding beginnen. Dit jaar zijn dit er maar 1200. Voor volgend jaar hebben zich pas 700 nieuwe agenten gemeld.

[Vuelta] "Menchov kan podium vergeten"

Denis Menchov beleefde vandaag een teleurstellende dag in de Ronde van Spanje. De renner van Rabobank kwam vandaag pas als 41e over de streep en leed fors tijdverlies.

"Het podium in Madrid kunnen we nu uit ons hoofd zetten", aldus ploegleider Adri van Houwelingen. Menchov ging al vroeg in de etappe onderuit, maar kon weer aansluiten. Op de slotklim moest hij de andere favorieten echter laten gaan. "Met een pijnlijke knie en elleboog is zo'n steile slotklim net een maatje te groot", meende Van Houwelingen op de website van de ploeg. "Ik heb er toch steeds rekening mee gehouden dat Denis tol zou moeten betalen voor zijn inspanningen in de Tour, dus zo hard komt dit ook niet aan."

Kruis: "WK hockey slecht georganiseerd"

De Nederlandse hockeybondscoach Herman Kruis is niet te spreken over de organisatie van het Wereldkampioenschap hockey voor dames, wat op dit moment plaatsvind in Argentinië.

"Het is prima dat dit toernooi in Argentinië plaatsvindt, maar regel het dan wel goed", aldus Kruis. "De organisatie schiet schromelijk tekort." Het Nederlandse team is nu anderhalve week in het Zuid-Amerikaanse land en viel daarbij van de ene verbazing in de andere. Zo is het tweede veld, waarop regelmatig getraind moet worden, ver verwijderd van het stadion en bovendien is het kunstgras niet te vergelijken. Bovendien staat bij regen het veld snel blank.

"Het trainen van de strafcorner heeft geen enkele zin", legt Kruis uit. "Als we alleen veld twee ter beschikking hebben, gaan we het krachthonk maar in." De teams kunnen namelijk niet elke dag in het stadion trainen. Het meest druk maakt Kruis zich echter over de werkomstandigheden van de technische staf, die in het stadion de tegenstanders moeten bekijken en analyseren. "Het zijn bijna Siberische toestanden waarin zij moeten werken. Er is geen ruimte waar ze zich tussen de wedstrijden even mogen opwarmen en eten en drinken is ook nauwelijks verkrijgbaar. Het gaat om de gezondheid van mensen. Het is schokkend dat dit gebeurt."

Ondanks dat de resultaten er tot nu toe niet onder lijden heeft Kruis een klacht ingediend bij toernooidirecteur Sheila Brown. Zowel tegen India (7-1), Nieuw-Zeeland (7-3) en Australië (4-1) boekte Oranje een ruime zege. "Wij moeten ons als team afsluiten en ons focussen op de wedstrijden. Al moeten we achterstevoren in de bus gaan zitten, dat maakt me niet uit. Het gaat erom dat we ons niet uit het veld laten slaan."

Ray Fränkel naar Topklasser FC Lisse

FC Lisse heeft zich versterkt met Ray Fränkel, meldt RTV West. De verdediger komt over van het Belgische Antwerp FC en is volgende week speelgerechtigd voor de zaterdagtopklasser.

De 27-jarige Fränkel speelde in Nederland voor FC Groningen, Haarlem en Fortuna Sittard. Hij speelde 63 competitieduels in het Nederlands betaald voetbal, waarin hij twee keer scoorde. Eerder kwam Fränkel ook uit voor FC Flora Tallinn uit Estland. Sinds 2007 speelde hij bij Antwerp.

Jongensdroom van Carragher gaat in vervulling

Jamie Carragher is dit weekend precies veertien jaar in dienst als prof bij Liverpool. Voor de veteraan werd daarom een speciale wedstrijd tegen Everton, de favoriete club uit zijn jeugdjaren, georganiseerd.

Tijdens de vriendschappelijk kreeg Everton min of meer bewust een strafschop toegewezen, die door Liverpool-speler Carragher 'in eigen doel' werd geschoten. "Als kind was ik fan van Everton en droomde ik ervan om ooit tegen Liverpool te scoren, daarom nam ik deze strafschop", aldus Carragher tegenover Press Association.

De 32-jarige speler hoopt met deze wedstrijd ongeveer 1,2 miljoen euro in de wacht te slepen. De opbrengst is bestemd voor een goed doel. Carragher was de Engelse voetbalbond dankbaar voor de organisatie. "Mijn dank is groot voor de mensen van de FA, aangezien het niet makkelijk is dit te organiseren terwijl er twee belangrijke wedstrijden worden gespeeld (interlands van de nationale ploeg, red.) Ik denk wel dat de overwinning van gisteren (tegen Bulgarije, red.) heeft geholpen."

Michael Owen, oud-speler van Liverpool en tegenwoordig werkzaam bij Manchester United, kreeg ook een bedankje van Carragher.

'Openingszin? Jij hebt een opening, ik heb zin'

De politie van het Amerikaanse Platte City heeft een man opgepakt die een wel erg platte manier had gevonden om een vrouw het bed in te lullen. Charles Cook, een ideale kandidaat om voor Kerstman te spelen (zie foto), besloot geen openingszin te gebruiken voor een aantrekkelijke vrouw maar koos voor de directe aanpak. Hij haalde zijn jongeheer uit zijn broek en vroeg haar of zij hem wilde bevredigen.

Cook bleek eerst juist een echte heer, aangezien hij de vrouw in kwestie een lift gaf. Eenmaal in de auto vroeg hij haar of ze thuis nog wel eens van bil ging. Vervolgens stopte hij bij een vriendin van de vrouw waar ze even uitstapte.

Toen de vrouw even later weer instapte, had Cook inmiddels zijn eenogige slang tevoorschijn gehaald. Met zijn geslacht in de hand vroeg hij haar of deze wel groot genoeg was om haar te bevredigen. Daarnaast informeerde hij nog even fijntjes of hij ook even met haar poesje mocht spelen.

De vrouw hield echter haar gezicht in de plooi en vroeg Cook haar naar huis te brengen. Als een echte heer deed hij dit, waarna de vrouw eenmaal thuis direct de politie belde. Deze heeft hem opgepakt en beschuldigd van seksueel wangedrag. Met een beetje pech mag Cook nu een half jaar met Bubba in een cel zitten en een boete van vijfhonderd dollar betalen.

Motorrijder komt om na inhaalmanoeuvre

Een man is zaterdagmiddag om het leven gekomen nadat hij ten val was gekomen toen hij met zijn motor probeerde een busje in te halen bij het Noord-Hollandse Wieringerwerf. De man werd naar een ziekenhuis in Amsterdam gebracht, waar hij later aan zijn verwondingen overleed. Dat meldt de politie.

De man reed rond 10.00 uur van Wieringerwerf naar Medemblik over de Medemblikkerweg. Nadat hij al een poging had gewaagd het busje in te halen, probeerde hij dit nog een keer aan de linkerkant. De man kwam tegen het busje aan en viel op de weg en kwam vervolgens tegen een boom terecht. Het busje was beschadigd, maar de bestuurder bleef ongedeerd.

De motorrijder werd zwaargewond met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. De identiteit van het slachtoffer is nog niet vrijgegeven.

Puber sms't sheriff voor wiet

Een Amerikaanse puber die zin had een joint te roken, besloot een sms'je te sturen naar een vriend. Helaas toetste hij een verkeerd nummer in, want het bericht kwam terecht bij de sheriff van Helena, in de Amerikaanse staat Montana. Deze zorgde ervoor dat de afzender en zijn vriend werden gearresteerd.

"Hey Dawg, heb jij eentje van 20 dollar voor me die ik nu kan ophalen?", stuurde de jongen aan Sheriff Leo Dutton. De sheriff regelde een rechercheur die zich voordeed als dealer en regelde een ontmoeting voor de afzender en zijn vriend bij een winkel.

De rechercheur kreeg al snel twee jongens en de nietsvermoedende vader van een van hen in het oog. Driemaal belde hij het nummer om zeker te weten dat hij de goede blower voor zich had. Toen de beste man zijn insigne aan de jongens toonde, viel een van hen flauw. De politie heeft de ouders van de vijftien- en zestienjarige jongens ingelicht, verder zijn er geen details vrijgegeven.

Malouda: "We moeten leren het verlies te haten"

Florent Malouda, international van de nationale ploeg van Frankrijk, vindt dat Les Blues hun karakter moeten aanpassen om de prestaties te verbeteren. De Fransen leden een uiterst beschamende nederlaag tegen Wit-Rusland (0-1).

De ploeg van Laurent Blanc onderging de afgang tegen de nummer 78 op de wereldranglijst in Parijs. De pijn van de nederlaag zal snel verwerkt moeten worden, aangezien dinsdag alweer een wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina op het programma staat.

De kwalificatiereeks voor het WK van dit jaar begon ook al slecht voor de Fransen. Destijds verloren Les Blues met 3-1 van Oostenrijk. Malouda ziet de problematiek en vindt dat er snel iets moet veranderen. "Onze plek op de wereldranglijst zegt genoeg", aldus de Chelsea-speler op fifa.com.

"We zijn nummer 21 van de wereld, we zakken weg en we hebben veel teleurstellende prestaties geleverd. Ons niveau van klasse daalt en dat merkten we niet in het verlies van gisteren. We moeten bij onszelf een haat om te verliezen kweken, anders zakken we stapsgewijs af", zo vermoedt de vleugelspeler.

AEK Larnaca test Barendrecht-speler

Topklasser Barendrecht raakt aanvoerder Alexander van Dommelen mogelijk kwijt. Volgens RTV Rijnmond gaat de aanvallende middenvelder, die ook geregeld in de spits speelt, vanaf maandag op stage bij AEK Larnaca. Deze club uit Cyprus, getraind door de Nederlander Ton Caanen, zoekt een aanvaller.

Voor Van Dommelen zou het niet de eerste buitenlandse stage zijn. Begin dit jaar liep hij al stage bij FC Haka in Finland. De 23-jarige Van Dommelen werd vorig seizoen topscorer in de Hoofdklasse A van de zaterdagamateurs met 19 treffers. Hij werd toen kampioen met Barendrecht. In de Topklasse heeft Van Dommelen tot op heden niet gescoord.

Waterpolosters naar halve finales EK

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben de halve finales van het Europees kampioenschap bereikt. De ploeg van bondscoach Mauro Maugeri was in Zagreb met 8-7 te sterk voor Spanje. Een zege was na het gelijkspel (10-10) tussen Hongarije en Duitsland voldoende voor een plaats bij de laatste vier.

Nederland stond in de Kroatische hoofdstad na twee periodes op een comfortabele 7-3-voorsprong. Spanje kwam echter terug tot 7-7. In de slotfase besliste Yfke van Belkum het duel. De tegenstander van de olympisch kampioen in de halve eindstrijd wordt pas maandag bekend.

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vanmiddag stond de vierde speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs op het programma. Katwijk is na deze speelronde alleen koploper geworden. De ploeg won knap bij Barendrecht en is na vier duels nog zonder puntverlies. Bob Koning schoot Katwijk vanaf de stip naar de zege. Spakenburg verloor de eerste punten door een doelpuntloos gelijkspel bij het Zeeuwse Hoek. Volgende week ontmoeten Katwijk en Spakenburg elkaar.

FC Lisse boekte de eerste zege in de Topklasse. Excelsior '31 werd ruim geklopt. ARC en Sparta Nijkerk verloren wederom en staan nog altijd onderaan. Landskampioen IJsselmeervogels bleef op eigen veld steken op 2-2 tegen het stugge Capelle.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
ARC SC Genemuiden 1-2
Barendrecht Katwijk 1-2
FC Lisse Excelsior '31 3-0
Flevo Boys Emmeloord CSV Apeldoorn 1-1
HHC Hardenberg Harkemase Boys 1-2
Hoek Spakenburg 0-0
Rijnsburgse Boys Sparta Nijkerk 3-0
IJsselmeervogels Capelle 2-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Katwijk 4 4 0 0 12 8 - 2
2 Spakenburg 4 3 1 0 10 13 - 3
3 Rijnsburgse Boys 4 2 2 0 8 10 - 4
4 SC Genemuiden 4 2 1 1 7 7 - 4
5 IJsselmeervogels 4 2 1 1 7 8 - 6
6 Capelle 4 2 1 1 7 6 - 4
7 Harkemase Boys 4 2 0 2 6 6 - 7
8 Hoek 4 1 2 1 5 3 - 3
9 Excelsior '31 4 1 2 1 5 5 - 6
10 Flevo Boys E. 4 1 2 1 5 3 - 6
11 FC Lisse 4 1 1 2 4 6 - 7
12 Barendrecht 4 1 1 2 4 4 - 7
13 HHC Hardenberg 4 1 0 3 3 5 - 7
14 CSV Apeldoorn 4 0 2 2 2 3 - 6
15 Sparta Nijkerk 4 0 1 3 1 1 - 8
16 ARC 4 0 1 3 1 1 - 9

Zweden zonder Isaksson tegen San Marino

PSV-doelman Andreas Isaksson speelt dinsdag niet met het Zweeds elftal mee in het EK-kwalificatieduel tegen San Marino. De keeper raakte gisteren in de wedstrijd tegen Hongarije (2-0) geblesseerd aan zijn lies.

Isaksson bleef in de rust achter in de kleedkamer. Hij wilde geen risico nemen en blijft daarom ook tegen San Marino aan de zijlijn, meldt de Zweedse krant Expressen. Bondscoach Erik Hamrén zag ook Anders Svensson en Johan Elmander geblesseerd uitvallen. Het is onduidelijk of zij op tijd fit zijn.

Hamrén heeft Daniel Örlund, de sluitpost van het Noorse Rosenborg, opgeroepen als vervanger voor Isaksson.

Moeder met kinderen dood door ongeluk

Een 48-jarige vrouw is zaterdagochtend in Lemmer om het leven gekomen nadat haar auto meerdere keren over de kop was geslagen. Dat meldt de politie. Omroep Friesland meldt dat twee van haar kinderen en een vriendinnetje, die bij haar in de auto zaten, lichtgewond raakten.

Het ongeluk gebeurde rond 07.30 uur op de A6. De vrouw uit Heerenveen reed vanaf het verkeersplein in Joure in de richting van Emmeloord. Nabij Lemmer kwam zij met haar auto in de berm terecht. Toen zij probeerde de auto weer op de weg te krijgen, slipte de auto en sloeg deze enkele malen over de kop.

De kinderen werden naar een ziekenhuis gebracht. De A6 was tot 11.00 uur afgezet.

Rouwperiode Loveparade voorbij

De officiële periode van rouw na het drama bij de Loveparade in Duisburg wordt zaterdag afgesloten. In de buurt van de plaats waar op zaterdag 24 juli negentien mensen in het gedrang omkwamen, is zaterdagochtend vroeg een gedenksteen aangebracht.

Het drama tijdens het technofeest in de West-Duitse stad kostte aan in totaal 21 mensen het leven, onder wie een Nederlander. Twee gewonden overleden na het drama in het ziekenhuis.

Zaterdag slaat een kunstenaar in de tunnel bij het station waar bezoekers aan de Loveparade in het gedrang kwamen, de hele dag op een trom. Burgers zijn van plan in de namiddag alle kaarsen, pluchen dieren, foto's en andere voorwerpen die ter nagedachtenis aan de slachtoffers in de tunnel zijn neergelegd, in een kubus met een glazen voorkant te leggen. Dat moet een voorlopig monument worden.

Zondag wordt de straat tussen het station en het terrein waar het technofestival werd gehouden weer voor het verkeer vrijgegeven.

Rouwperiode Loveparade voorbij
Rouwperiode Loveparade voorbij (Foto: ANP)

'Mobiel bellen tot zestig procent duurder'

Mobiel bellen wordt tot zestig procent duurder. Dat meldt het consumentenprogramma Kassa zaterdag. Dit komt omdat providers klanten laten betalen per volle minuut, terwijl dit eerst per seconde ging. KPN en Telfort doen dit al voor bepaalde abonnementen. Vodafone voert dit maandag in voor nieuwe abonnementen en contractverlengingen.

Door de nieuwe kostenberekening is de bundel eerder op, waardoor klanten sneller de hogere prijzen moeten betalen voor het bellen buiten de bundel. Een gemiddelde beller die nu zestig euro kwijt is voor het bellen via Vodafone is hier volgens Kassa straks 110 euro aan kwijt. T-Mobile rekent voor een groot deel per seconde af en Ben rekent alleen per seconde af.

Telecomwaakhond Opta gaat vanaf september beter controleren of de websites van providers klanten goed voorlichten over de wijze van afrekenen.

Doorbraak biobrandstof Universiteit Twente

Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn er in geslaagd technologie te ontwikkelen waarmee zij uit bos- en landbouwafval olie kunnen winnen. De olie kan dan in bestaande raffinaderijen tot transportbrandstof worden verwerkt. De nieuwe methode om biobrandstof te maken gaat volgens de universiteit niet ten koste van de voedselketen.

Verwacht wordt dat binnen tien jaar tot twintig procent van alle transportbrandstof uit bos- en landbouwafval komt. Met de technologie wordt het afval vloeibaar gemaakt en vervolgens wordt er onder hoge druk waterstof en een katalysator aan toegevoegd. Hierna kan de olie geraffineerd worden. Verwacht wordt dat brandstofwinning uit afval binnen vijf jaar kan worden toegepast.

De eerste generatie biobrandstof wordt vooral uit zogenoemde eetbare biomassa, zoals suikerriet, gemaakt. Van bos- en landbouwafval is meer beschikbaar en dit is volgens de universiteit veel minder belastend voor het milieu. Vijf procent van de brandstof die nu getankt wordt, bestaat al uit biobrandstof.

[US Open] De Bakker ten onder

Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd om op de US Open te stunten. De als vijfde geplaatste Robin Söderling was in drie sets een flinke maat te sterk voor de Nederlander (6-2, 6-3, 6-3)

In de eerste set maakte De Bakker een groot aantal onnodige fouten en verloor mede daardoor de eerste set met 6-2. In de tweede set ging het gelijk op tot een 3-3 stand. Daarna won Söderling zijn eigen service en wist de Bakker te breaken waardoor de Zweed op 5-3 kwam te staan en met zijn eigen service ook de tweede set wist binnen te halen.

In de derde set begon de Nederlander goed en wist mede door sterk opslagwerk de eerste game op love binnen te slaan. Bij de servicegame die daarop volgde ging het echter opnieuw mis. Een hoop slordigheidjes en dus onnodige fouten braken De Bakker op en hij zag Söderling opnieuw een break voorsprong nemen. In de achtste game van de wedstrijd kreeg de Nederlander kansen op terug te breaken maar meerdere keren ontbrak het de Nederlander aan geluk waardoor Söderling alsnog zijn eigen game wist te behouden. De Bakker verloor daarna opnieuw zijn eigen service en zag Söderling als winnaar van de baan stappen.

Haase bereikt finale challenger Como

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de finale van het Challengertoernooi in Como. De Nederlander zag in de halve finale in Italië zijn Duitse opponent Julian Reister opgeven.

Haase leidde met 6-1 en 2-0 toen Reister met hoge koorts op moest geven. Hierdoor speelt de Nederlander in de finale morgen tegen Ivo Minar uit Tsjechië of de Italiaan Filippo Volandri. Mocht hij winnen, dan is het na Manerbio en San Marino zijn derde titel op rij.

Geen toernooizege voor Atkinson

Het is Vanessa Atkinson zaterdag niet gelukt om haar tweeëntwintigste toernooizege op de Women's International Squash Players' Association (WISPA) World Tour binnen te halen. De Nederlandse squashster was in de finale van de Ierse Open 2010 niet opgewassen tegen toernooifavoriete Madeline Perry: 11-13, 7-11 en 6-11.

De als vijfde geplaatste Atkinson had in de openingsgame het beste van het spel, maar zag tot haar ontzetting haar Ierse tegenstandster aan het einde van de cruciale game eerst langszij en vervolgens zelfs voorbij komen. Na het verlies van het eerste bedrijf was er geen houden meer aan voor de voormalig wereldkampioene. Perry, de nummer zes van de wereld, ging beter spelen en was in het restant van het duel simpelweg een maatje te groot voor de in Engeland woonachtige Haagse. De partij duurde vierenveertig minuten.

Atkinson, afgezakt naar de veertiende plek op de mondiale ranglijst, verdiende met haar finaleplaats bijna zeshonderd punten voor de WISPA World Ranking en mocht daarnaast een kleine tweeduizend euro bijschrijven op haar bankrekening. De nationaal kampioene zal zich nu gaan opmaken voor het WK-individueel dat medio september plaatsvindt in de Egyptische badplaats Sharm El Sheikh.

Volleyballers verliezen van Estland

De volleyballers van Oranje hebben de eerste van de twee EK-Kwalificatiewedstrijden tegen Estland niet kunnen winnen. Nederland verloor in vier sets en moet volgende week zondag in Rotterdam een klinkende overwinning boeken om het EK van 2011 te halen. De nederlaag in Estland is een tegenvaller, maar de cijfers geven aan dat Oranje nog niet kansloos is: 25-19, 27-25, 22-25 en 25-20.

Nederland kwam tegen Estland niet bepaald flitsend uit de startblokken. De geblesseerde Jeroen Rauwerdink werd gemist en de thuisploeg werd gesteund door een bijzonder enthousiaste menigte. En dat maakte indruk. Maar na de nederlaag in de eerste set werd het bijzonder spannend en kregen de bezoekers kans om op gelijke hoogte te komen. Maar in de enerverende slotfase miste Oranje net dat beetje klasse en geluk om de set te beslissen: 27-25.

In set nummer drie knokte Nederland echter sterk terug. De middenaanval ging steeds beter lopen en spelverdeler Yannick van Harskamp bediende topaanvaller Dick Kooij vaak met succes. Ondertussen deed Kay van Dijk, die Niels Klapwijk was komen vervangen, uitstekend zijn werk als diagonaalspeler.

De winst in de derde set bracht hoop in de Hollandse harten en bij 18-18 in set nummer vier was er alle kans op een vijfde set. Maar de thuisploeg produceerde vanaf dat moment een aantal vlijmscherpe opslagen en scoorde ook enkele malen met het blok. Nederland moest bij 25-20 het hoofd buigen in de wetenschap dat er volgende week de kans is om voor eigen publiek het verloren terrein goed te maken. Dat is een moeilijke, maar geen onmogelijke opgave.

[MotoGP] Uitslag kwalificatie Misano

Dani Pedrosa heeft op het circuit van Misano de snelste tijd in de kwalificatie gereden. De Spanjaard was met zijn Honda 0,3 seconden sneller dan kampioenschapsleider Jorge Lorenzo. Casey Stoner reed de derde tijd.

Pedrosa was in Italië al het hele weekend snel en nam in de kwalificatie met nog 25 minuten te gaan de eerste plaats over van Stoner. Lorenzo probeerde enkele malen de snelste tijd te pakken, maar telkens was het Pedrosa die weer met een snellere tijd op de proppen kwam, waardoor hij poleposition pakte. Valentino Rossi zal als vierde starten, voor Ben Spies en Randy de Puniet.

In de 125cc verzekerde Bradley Smith zich van de eerste startplaats. De Brit troefde de Spanjaard Marc Marquez af met 0,158 seconden. Toni Elias begint in de 250cc van pole.

DWDD terug op Nederland 3

Het programma De Wereld Draait Door (DWDD) en zijn presentator Matthijs van Nieuwkerk kijken uit naar het nieuwe tv-seizoen, dat maandag 6 september weer van start gaat. Het uiterst succesvolle programma van de VARA gaat voor het eerst vanaf de nieuwe locatie op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam uitzenden.

"Het is even wennen want alles is nieuw, de redactieruimte, de studio. Het ziet er geweldig uit en de sfeer op het Westergasfabriekterrein is fantastisch, het bruist hier", aldus eindredacteur Dieuwke Wynia.

Tot en met het voorjaar van 2011 zal DWDD weer dagelijks om 19:30 te zien zijn op Nederland 3. "De redactie draait al op volle toeren, er staan spannende gasten op de agenda, we introduceren nieuwe tafeldames en -heren en we zijn erg blij met onze nieuwe huisband Go Back To The Zoo. Kortom Matthijs en de redactie staan te popelen om te beginnen."

Naast de gebruikelijke actualiteiten zullen ook de muziekoptredens, opmerkelijke tv-fragmenten, Fokke & Sukke en Lucky TV weer te zien zijn. De Jakhalzen keren terug met het nieuwe teamlid Lex Uiting.

Bezoek ook het DWDD-topic op het forum.


Parodie Henry van Loon op De Wereld Draait Door: Jakhals Kutlul

[Vuelta] Moncoutie dagzege, Anton nieuwe leider

Moncoutie heeft vandaag de achtste etappe van de Vuelta gewonnen. De renner van Cofidis wist na een ontsnapping het peloton voor te blijven. Igor Anton wordt de nieuwe leider in het klassement. Hij blijft nipt Joaquin Rodriguez en Vincenzo Nibali voor.

Het peloton begon de dag met een minuut stilte om de overleden Team Sky verzorger Txema Gonzalez. Team Sky stapte uit respect voor de overleden Gonzalez en zijn familie niet meer op de fiets en verliet daarmee de Vuelta.

De 186 overgebleven renners gingen op weg. De etappe ging over 190 kilometer van Vilena naar Xorret del Catí Het was de eerste dag in de Vuelta 2010 dat er bij de start geen aanvallen plaats vonden, wat te maken zal hebben met de overleden Team Sky verzorger. Opvallendheden waren er wel. Zo was er in het begin van de etappe een valpartij met onder meer Mark Cavendish en leider Philippe Gilbert onder de slachtoffers. De gevallen renners konden wel terug keren in het peloton.

Er volgende verschillende aanvallen, maar werden allen terug gepakt door het peloton. Johann Tschopp (Bbox), David Moncoutie (Cofidis), Serafin Martinez (Xacobeo-Galicia), José Luis Arrieta (Ag2r) en Assan Bazayev (Astana) lukten het echter wel om er tussen uit te knijpen, en hun voorsprong liep snel op. De maximale voorsprong was een kleine zeven minuten.

De laatste klim van deze bergetappe was de venijnige Alto Xorret del Catí van de eerste categorie. De vijf koplopers kwamen bij de klim aan met een voorsprong van 3.5 minuut.

Moncoutie was duidelijk de beste van de koplopers op de klim. De klim met percentages van boven de 20 procent was loodzwaar. Moncoutie bleef vooruit, en kon door als eerste boven te komen de laatste kilometers vlak ook voor de anderen blijven. Moncoutie finishte hiermee als eerste in Xorret del Catí. Igor Anton mag na vandaag de leiderstrui aantrekken.

Uitslag etappe 8

# Renner Ploeg Tijd
1 David Moncoutie (Fra) Cofidis 5.14.32
2 Serafin Marinez Xacobeo-Galicia +0.52
3 Johann Tschopp Bbox z.t.
4 José Luis Arrieta Ag2r z.t.
5 Joaquin Rodrigeuz (Spa) Katusha +1.29
6 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas z.t.
7 Igor Anton (Spa) Euskaltel z.t.
8 Assan Bazayev (Kaz) Astana +1.32
9 Xavier Tondo (Spa) Cervélo z.t.
10 Carlos Sastre (Spa) Cervélo +1.35

Klassement na etappe 8

# Renner Ploeg Tijd
1 Igor Anton (Spa) Euskaltel 32.28.49
2 Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha +0.1
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas +0.2
4 Xavier Tondo (Spa) Cervélo +0.42
5 Marzio Bruseghin (Ita) Caisse d'Epargne +1.10
6 Ruben Plaza (Spa) Caisse d'Epargne +1.15
7 Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo-Galicia +1.18
8 Nicholas Roche (Fra) Ag2r +1.19
9 Peter Velits (Rus) HTC Columbia +1.26
10 Tejay van Garderen (VS) HTC Columbia z.t.

Snoop Dogg in Rock Band DLC van komende week

Sinds Rock Band uit is, komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden.Deze week gooit Harmonix het over een andere boeg, namelijk hip-hop! Aanstaande dinsdag staan namelijk acht liedjes van de heer Snoop Dogg op iedereen te wachten. Het liedje Thats Tha Homie is één week lang exclusief voor de Xbox 360.

“Beautiful”
“Drop It Like It’s Hot”
“Ridin’ In My Chevy”
“Sensual Seduction”
“Snoop’s Upside Ya Head”
“Tha Shiznit”
“That’s Tha Homie” *
“Who Am I (What’s My Name)?”


De liedjes zijn niet te downloaden voor Lego Rock Band

De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 7 september voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf woensdag 8 september voor de PlayStation 3. Elk los liedje kost €1,49 of 160 MS points of 200 Wii points. Het 'Snoop Dogg Pack 01' is ook in zijn volledigheid voor 1080 MS Points of €13,49 te downloaden.

Snoop dogg

[Upd] Dieptepunt kijkcijfers De Leeuw

De kijkcijfers van de MaDiWoDoVrijdagshow van Paul de Leeuw zijn naar een nieuw dieptepunt gezakt. Vrijdagavond keken er nog maar 328.000 mensen naar de late night-show die afgelopen maandag in première ging. Dit blijkt uit zaterdag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Sinds de start heeft de show van de humoristische VARA-presentator ruim de helft van zijn kijkers verloren. Naar de eerste aflevering van de MaDiWoDoVrijdagshow keken ruim 700.000 mensen. De Leeuw zei vooraf met zijn nieuwe programma 500.000 kijkers te willen trekken, om na een paar maanden uit te groeien tot een miljoen per avond.

Holland's Got Talent van RTL 4 wist vrijdag echter wel prima te scoren met 1,9 miljoen kijkers. Naar de EK-kwalificatiewedstrijd San Marino - Nederland op SBS 6 keken 1,6 miljoen mensen.

De voorlopig laatste uitzending van EO-talkshow Knevel & Van den Brink trok vrijdagavond 990.000 kijkers. Vanaf maandag nemen Jeroen Pauw en Paul Witteman met hun gelijknamige praatprogramma Pauw & Witteman het stokje weer over van hun EO-collega's Andries Knevel en Tijs van den Brink.

Update 17:17 - 'Show erg zwaar'
De Leeuw heeft laten weten enigszins te lijden onder zijn nieuwe dagelijkse show: "Ik vind het zo zwaar elke dag. Wat ik ook zwaar vind, is dat je elke dag benieuwd bent hoeveel mensen er naar kijken. Dat je elke morgen dan toch de tocht van de trap naar beneden maakt om op de computer te kijken. Daar moet ik wel van af zien te komen."

Anderzijds vindt de best betaalde tv-maker van de publieke omroep de matige kijkcijfers niet veel uitmaken: "Ik geloof niet dat de kijkcijfers belangrijk zijn op dit moment. Ik ben niet chagerijnig. Helemaal niet. Het is niet heel erg, omdat je net begint. Daarbij maak je een programma op een zender waar dat hoge kijkcijfer minder toe doet, dan op het vlaggenschip Nederland 1. Maar het gaat er in de eerste weken om of je het leuk vindt om te doen en of de mensen het wel over het programma hebben."

De Leeuw heeft sowieso goede hoop voor de toekomst: "Dat had je ook met De Wereld Draait Door. Je begint lager en het wordt steeds populairder."


Kijkcijfers nieuwe show Paul de Leeuw gehalveerd sinds première

Stadspijpers doen Big Blow in Den Bosch

'Stadspijpers' uit heel Europa zijn dit weekend neergestreken in Den Bosch. In de Brabantse hoofdstad vindt namelijk het 4th Festival of the International Guild of Town Pipers plaats. De Bossche Stadspijpers vieren hiermee tevens hun 25-jarig jubileum.

Stadspijpers zijn muziekgezelschappen met traditionele muziekinstrumenten die zijn oorsprong vinden in de late Middeleeuwen. Uit de stadsarchieven van Den Bosch blijkt dat deze stad reeds in 1399 zijn eerste Stadspijpers had. In 1985 besloot men het gezelschap weer tot leven te wekken. Om dit te herdenken, vindt het muziekfestival dit jaar in de Brabantse hoofdstad plaats.

De muzikanten spelen voornamelijk renaissancemuziek. "Geen leuke muziek, maar mooie muziek", vindt de organisatie. Het hele weekend zijn er tal van festiviteiten. Het hoogtepunt moet echter de Big Blow vormen. Deze is morgenmiddag om half twee op de Markt. Hierin spelen alle muzikanten samen een stuk.

[F3] Uitslag Race 1 Brands Hatch

Edoardo Mortara heeft de eerste race van de Formule 3 Euroseries op Brands Hatch op zijn naam geschreven. Hij bleef Laurens Vanthoor en Marco Wittmann voor.

Vanthoor begon van poleposition, maar hij kwam niet als eerste rijder na de eerste ronde over de streep. Mortara begon als derde, maar dook in de Paddock-bocht tussen Vanthoor en Wittmann en kwam er als leider uit. Mortara bouwde gestaag een voorsprong op, terwijl Vanthoor op de hielen werd gezeten door Valtteri Bottas die halverwege de race in de fout ging en zo zijn derde plaats teruggaf aan Wittmann.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Edoardo Mortara Signature-Plus 28:19.770
2 Laurens Vanthoor Signature-Plus +3.761
3 Marco Wittmann Signature-Plus +4.406
4 Valtteri Bottas ART Grand Prix +4.746
5 Alexander Sims ART Grand Prix +5.723
6 Daniel Juncadella Prema Powerteam +7.369
7 Carlos Munoz Mücke Motorsport +16.439
8 Antonio Felix da Costa Motopark Academy +17.160
9 Mika Mäki Motopark Academy +24.372
10 Matias Laine Motopark Academy +25.762
11 Roberto Merhi Mücke Motorsport +26.025
12 Nicolas Marroc Prema Powerteam +26.737
13 Jim Pla ART Grand Prix +31.183

Baas Ryanair wil stewardess aan knuppel

In een poging in de kosten te snijden heeft Michael O'Leary, de baas van de nobudget-luchtvaartmaatschappij Ryanair, weer een nieuw plannetje bedacht. Volgens de Ier zijn stewardessen best in staat een vliegtuig aan de grond te zetten, mocht de nood aan de man zijn.

In een gesprek met Bloomberg Businessweek heeft de CEO zich afgevraagd waarom er altijd twee piloten in het vliegtuig zitten, terwijl er maar eentje nodig is. Op de vraag wie er dan moet landen mocht de piloot onwel worden, had O'Leary een passend antwoord. Hij vindt dat stewardessen dan maar een spoedcursusje landen moeten krijgen.

Ryanair verzint de gekste dingen om de prijzen laag te blijven houden. Zo werd onlangs al geopperd vliegtuigen uit te rusten met staanplaatsen.

[F2] Uitslag Race 1 Oschersleben

Dean Stoneman heeft met overmacht de eerste Formule 2-race op het circuit Oschersleben gewonnen. De jonge Brit was op de natte baan uiteindelijk vijftien seconden sneller dan Kazim Vasiliauskas en Joylon Palmer.

Vasiliauskas mocht van poleposition vertrekken, maar het was de als vijfde gestarte Stoneman die als eerste de eerste bocht in dook. Hij liep in de eerste helft van de race uit naar een voorsprong van vijftien seconden en hield dit de rest van de race vast. Vasiliauskas had zijn handen vol aan Sergei Afanasiev. Ondertussen vocht Palmer zich vanaf de achtste plaats een weg naar voren door onder meer Mihai Marinescu, Jack Clarke en Benjamin Bailly in te halen.

Afanasiev ging met nog enkele ronden in de fout, waardoor Palmer de derde plaats nog cadeau kreeg. Hij was niet meer in staat om het gevecht om de tweede stek aan te gaan. Kelvin Snoeks kreeg in de laatste bocht de achtste plaats nog in de schoot geworpen nadat Nicola de Marco bij een inhaalpoging op Philipp Eng spinde en een plaats terugviel.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Tijd
1 Dean Stoneman 40:11.982
2 Kazimieras Vasiliauskas +15.793
3 Jolyon Palmer +16.466
4 Sergei Afanasiev +26.958
5 Benjamin Bailly +37.213
6 Will Bratt +43.993
7 Philipp Eng +50.776
8 Kelvin Snoeks +58.995
9 Nicola de Marco +1:18.033
10 Ricardo Teixeira +1:21.057
11 Armaan Ebrahim +1:26.575
12 Jack Clarke +1:39.621
13 Mihai Marinescu +1:40.132
14 Julian Theobald +1 Ronde
15 Plamen Kralev +2 Ronden
16 Johannes Theobald +3 Ronden
DNF Ivan Samarin +12 Ronden
DNF Benjamin Lariche +18 Ronden

Chandhok onder indruk van Zuid-Koreaanse baan

Karun Chandhok van Hispania Racing heeft als eerste rondjes gereden op het nieuwe circuit in Zuid-Korea. In een wagen van Red Bull reed de Indiër veertien rondjes over het circuit, dat nog niet gereed is voor de race die later dit jaar op de planning staat.

"Het is zo slecht nog niet", zei Chandhok na afloop van de test. "De organisatoren denken dat ze het circuit voor de deadline af kunnen krijgen." Het circuit zal op 21 september een laatste keuring krijgen, slechts 32 dagen voor de race. Er gingen geruchten dat de baan niet op tijd af zal zijn, maar volgens Chandhok is dat niet aan de orde.

"Als ze alles doen wat ze mij verteld hebben dat ze gaan doen, dan komt het circuit wel af. Er moet nog een nieuwe laag asfalt op de baan, de kerbs hebben nog wat werk nodig en er zitten nog wat hobbels in de weg. De garages zijn echter klaar en de pitgebouwen zijn enorm. Ik heb in huizen gewoond die kleiner zijn!"

De baan is ontworpen door Hermann Tilke, die ook de circuits in Maleisië, China, Bahrein en Abu Dhabi ontwierp. "Het is een gaaf circuit", zegt Chandhok. "De lay-out is erg interessant. Het eerste deel bestaat uit lange rechte stukken en vanaf bocht zeven is het supersnel. Dat lijkt een beetje op bochten acht en negen op Valencia of het nieuwe deel van Silverstone. Het is hier momenteel erg benauwd, maar de organisatoren zeggen dat het ten tijde van de race minder zal zijn. Als dat niet zo is zal de benauwdheid ook een grote uitdaging voor de coureurs zijn."

Twintig man op zaak dode Dordrecht

De politie heeft twintig man gezet op het onderzoek naar de dood van een man die vrijdagavond in een woning in Dordrecht werd aangetroffen. De politie gaat ervan uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen. De identiteit van de man is nog onbekend.

De man werd rond 21.30 uur in de woning aan de Eisingahof gevonden. De politie had melding gekregen dat er iets ernstigs aan de hand zou zijn. Medewerkers van de forensische opsporing doen zaterdag in en rond de woning onderzoek. De politie is nog op zoek naar getuigen.

Dead Rising 2 co-op in beeld

Op 24 september is het zover, dan kunnen we aan de slag met Dead Rising 2. Zombies zijn er weer in overvloed en in Fortune City kunnen we nu met twee spelers tegelijk zombies doden. Ook is er een multiplayer modus toegevoegd, genaamd Terror is Reality. In de trailer worden de verschillende opties die met meerdere spelers gespeeld kunnen worden getoont. Een review van de proloog, Dead Rising 2: Case Zero kan je hier lezen.

Fàbregas: "Ik focus me nu op Arsenal"

Cesc Fàbregas was het middelpunt van getouwtrek tussen Arsenal en Barcelona. De Spanjaard bleef uiteindelijk in Londen.

Barcelona wilde deze zomer diep in de buidel tasten voor Fàbregas, die in de jeugdopleiding van de Catalanen speelde. Arsenal wilde hun aanvoerder echter niet laten vertrekken. Fàbregas zag daardoor geen mogelijkheid om te vertrekken.

"Barcelona heeft alles gedaan om mij aan te trekken. Maar van Arsenal mocht ik niet gaan. Dat wilde ik niet aanvechten. Daardoor moest ik wel blijven", aldus Fàbregas tegen Publico. Barcelona wil volgend jaar een nieuwe poging wagen.

Fàbregas houdt zich echter niet bezig met de Spaanse interesse. "Ik weet niet hoe de toekomst eruit ziet. We zien het wel. Ik focus me nu op Arsenal. Als ik aan de toekomst ga denken dan draai ik een slecht seizoen", besluit Fàbregas.

Van Grunsven ziet af van rechtszaak

Dressuuramazone Anky van Grunsven heeft besloten af te zien van de rechtszaak die ze eerder tegen de hippisch journaliste Astrid Appels had aangespannen. In een verklaring zegt de drievoudig olympisch kampioene dit te doen vanwege een "inschattingsfout over de strategie van de tegenpartij."

Volgens Van Grunsven werden haar paarden op een internetsite in verband gebracht met een omstreden trainingssysteem. Daarom startte ze een bodemprocedure. Vervolgens ontstond een veel bredere discussie. Er werden zelfs Kamervragen gesteld, onder meer over uitlatingen die Van Grunsvens man en bondscoach Sjef Janssen zou hebben gedaan.

"De door de tegenpartij groots opgezette en unfaire publiciteitscampagne heeft naast zeer positieve ook negatieve discussies teweeggebracht", stelt Van Grunsven in een toelichting. Ze vindt het in het belang van de sport, maar ook vanwege de privacy van haar familie, niet verantwoord de procedure nog langer voort te zetten.

Vooral de Kamervragen, gesteld aan demissionair minister Gerda Verburg van LNV, gingen haar veel te ver. "Deze vragen hebben niets van doen met de procedure tegen Appels. Rand- en privacyzaken voeren opeens de boventoon."

Van Grunsven wil zich vanaf nu volledig concentreren op haar dagelijkse werkzaamheden, familie en de sport. In de loop van september reist ze af naar Kentucky voor de Wereldruiterspelen, het officiële WK paardensport. Ze neemt deel aan het onderdeel reining. In de dressuurequipe is ze reserve.

Van Grunsven ziet af van rechtszaak
Van Grunsven ziet af van rechtszaak (Foto: ANP)

Stamsnijder weg bij Rabobank

Tom Stamsnijder fietst volgend seizoen niet meer bij Rabobank. De 25-jarige renner is toe aan een nieuwe uitdaging. Het is nog onduidelijk naar welke ploeg Stamsnijder vertrekt.

"Ik heb twee mooie jaren gehad bij Rabobank, maar het is nu tijd voor iets nieuws", meldde Stamsnijder zaterdag op zijn Twitterpagina. De Nederlandse renner komt dit seizoen nog in twee ProTour-wedstrijden in actie. Stamsnijder koerste voordat hij in 2009 bij Rabobank tekende bij Gerolsteiner, waar hij in 2007 prof werd.

Volledige trainersstaf Eupen stapt op

De volledige trainersstaf van de Belgische eersteklasser Eupen heeft zaterdag zijn ontslag aangeboden. Trainer Dany Ost en zijn drie assistenten leggen hun werk neer, nadat de club na vijf speeldagen nog geen enkel punt heeft gepakt.

Het bestuur van Eupen reageert zaterdag verrast op het nieuws, maar toont begrip. "We begrijpen de beslissing in deze sportief moeilijke tijden", luidt de reactie op de clubsite. "We danken de trainers en in het bijzonder Dany Ost voor zijn uitstekende werk in de voorbije twee jaren."

Eupen dwong vorig seizoen onder leiding van Ost voor het eerst promotie af naar het hoogste niveau in België.

Opstelten wilde verder praten, Wilders niet

Informateur Ivo Opstelten geeft in zijn eindverslag aan dat hij na het weekeinde verder wilde praten met de onderhandelaars van VVD, CDA, en PVV, maar dat PVV-leider Geert Wilders dat niet wilde.

Een voorstel van Opstelten om de besprekingen na het weekeinde voort te zetten en aan het eind van de onderhandelingen te kijken of er steun zou zijn van de hele CDA-fractie, kreeg de steun van de VVD en het CDA, maar niet van Wilders. "Hij wilde niet instemmen met voortzetting van de besprekingen voordat de door hem gewenste schriftelijke verklaringen er waren", aldus Opstelten.

Opstelten liet verder weten dat Ab Klink nooit zijn brief had mogen schrijven. "Omdat zo'n brief altijd kan uitlekken.", aldus Opstelten. De vertrouwelijkheid aan de onderhandelingstafel moet volgens hem worden gekoesterd. "Anders is er geen kabinet meer te vormen."

Opstelten wilde verder praten, Wilders niet
Opstelten wilde verder praten, Wilders niet (Foto: ANP)

Echtpaar wil inzage in zelfmoordrapport

Een koppel uit het Brabantse Veldhoven probeert via de rechtbank inzage te krijgen in het zelfmoordrapport over hun dochter. Minister Klink van Volksgezondheid weigert om de documenten te verstrekken.

Het echtpaar heeft nu de gang gemaakt naar de Raad van State en die zal binnen enkele maanden een uitspraak doen. De dochter van het koppel verbleef in de psychiatrische inrichting De Gelderse Roos in Wolfheze. Het echtpaar wil inzage, omdat ze meer informatie willen over de dood van hun dochter.

De instelling zegt dat niet te kunnen vanwege het medische beroepsgeheim. Naast de openbaarmaking willen de ouders ook een discussie over de werkwijze van psychiatrische instellingen losmaken.

Van Buyten vindt Fellaini medeschuldig

Door een fout van Daniel van Buyten scoorde Miroslav Klose gisteren tegen België en verloren de Rode Duivels met 0-1 van Duitsland. Volgens Van Buyten was zijn ploeggenoot Marouane Fellaini op zijn minst medeschuldig. "Het was een samenloop van omstandigheden", verklaarde de verdediger van Bayern München in Belgische media.

"Fellaini verraste me met zijn pass. De bal belandde tussen mijn voeten en Schweinsteiger zette mij snel onder druk. Ik wou de bal nog ontzetten, maar daarvoor was het al te laat."

"Fellaini had de bal niet naar een zone met veel Duitsers mogen spelen", vervolgde Van Buyten. "Marouane had die bal gewoon moeten wegtrappen. Nu maakte hij een foute keuze, gaf hij een slechte pass en praatte hij niet."

De ondergang van games

Dat de Games-industrie de laatste jaren exponentieel gegroeid is, is een understatement. Het markaandeel van bedrijven in de games-industrie is zelden zo hoog geweest als nu. De games zien er nu mooier uit dan tien jaar geleden, en over tien jaar zullen we lachen om de huidige graphics. Maar hoe ziet de games-industrie er uit over tien jaar? Zijn de ontwikkelaars en uitgevers van de game in staat om deze groei in stand te houden?

Jongens mishandelen gehandicapte

Een clubje jongens vond het woensdagavond nodig om in het Brabantse Cuijk een gehandicapte man te mishandelen.

Het slachtoffer, een 47-jarige man met een gestoorde motoriek, liep op De Valuwe toen hij plotseling door de jongens werd uitgescholden. Daarna begonnen ze op hem in te slaan en gaven ze hem een duw. Toen de man zich probeerde te verdedigen maakte hij een smak op de grond, waardoor hij lichte verwondingen opliep. De politie roept getuigen op om zich te melden.

[US Open] Wassen naar derde ronde dubbelspel

Tennisser Rogier Wassen en zijn Duitse partner Florian Mayer zijn zonder te spelen doorgedrongen tot de derde ronde van het mannendubbelspel in de US Open. Hun tegenstanders in de tweede ronde, het Roemeens/Zuid-Afrikaanse koppel Victor Hanescu/Kevin Anderson, trokken zich vrijdag (plaatselijke tijd) terug voor het duel.

Wassen en Mayer wacht in de derde ronde een confrontatie tussen de winnaar van de partij tussen de Amerikanen Rajeev Ram/Bobby Reynolds en de Spanjaarden Tommy Robredo/Marcel Granollers.

Zoon Jordania wordt jeugdspeler Vitesse

Merab Jordania is niet de enige Jordania die actief wordt voor Vitesse. Het zoontje van Jordania gaat spelen voor de jeugd van Vitesse/AGOVV. De dertienjarige Levan meldt zich binnenkort op de club. "Levan is een aanvallende middenvelder, net als ik destijds", verklaart de eigenaar van Vitesse in De Gelderlander.

Jordania was vroeger ook profvoetballer en wilde graag aan de slag in het Nederlandse betaalde voetbal. "Dat is toen niet gelukt. Nu probeer ik het met Vitesse als club", zegt hij in De Telegraaf.

De clubeigenaar steekt naar eigen zeggen niet alleen geld, maar ook veel energie in de Arnhemse club. "Ik ga hier niet voor niets met mijn gezin wonen en heb een grote drang om de taal te gaan leren."

Löw: "Ik had Belgen zo goed verwacht"

De Duitse bondscoach Joachim Löw was tevreden met het optreden van zijn ploeg in de eerste EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen België (0-1). Toch hadden de Duitsers vele moeite met de Belgen.

"Ik had de Belgen zo goed verwacht", aldus Löw na afloop op de persconferentie. "Het was een belangrijke zege, het team heeft bewezen over een goede mentaliteit te beschikken."

"In de eerste helft liep het niet. De combinaties gingen niet zo soepel als op het WK", lichtte Löw toe. "Na rust ging dat beter. Toen namen we het heft in handen."

Dinsdag spelen de Duitsers hun tweede duel thuis tegen Azerbeidzjan. "We verheugen ons erop om weer een thuiswedstrijd te spelen”, besloot Löw.

'3D wordt zo vanzelfsprekend als kleur'

Waren er vorig jaar op elektronicabeurs IFA nog maar enkele modellen van 3D-televisies te vinden, dit jaar werd door fabrikanten volop ingezet op de technologie. "Over een paar jaar is 3D-tv net zo vanzelfsprekend als kleurentelevisie nu is", zei Matt Murray van de televisie-divisie van Philips.

3D kan een nieuwe impuls betekenen voor de televisiemakers. De verkoop van tv's steeg vorig jaar minder hard dan het jaar daarvoor. Bovendien staan de prijzen flink onder druk. De grote vraag is nu of consumenten extra in de buidel willen tasten voor 3D-tv. In de beginfase zal een beetje 3D-tv zo'n 2000 euro kosten.

Keuze is er in ieder geval genoeg voor de consument. Elke fabrikant legt weer zijn eigen accenten. Sony en LG waren er vroeg bij en brachten deze zomer al 3D-televisies op de markt. Panasonic had dit jaar op de IFA waarschijnlijk het breedste aanbod, met 3D-plasmatelevisies en blu-rayspelers die de techniek ondersteunen. Daarnaast biedt het consumenten zelf de gelegenheid een driedimensionaal filmpje te schieten met de 3D-videocamera.

De enige fabrikant die een 3D-televisie aankondigde waarvoor je geen speciale bril nodig hebt, is Toshiba. Hoe de technologie precies werkt, werd echter niet bekendgemaakt. Philips experimenteerde eerder al met deze technologie, maar hiermee was het probleem dat je het effect maar op één bepaald punt voor de tv kon waarnemen. Het in juni door oud-Philips medewerkers opgerichte bedrijfje Dimenco ontwikkelt de technologie verder, maar zal zich in eerste instantie richten op de zakelijke markt, vertelt één van de oprichters. "Het duurt nog een jaar of drie à vijf eer het klaar is voor de consumentenmarkt."

Philips kondigde deze week de eerste 3D televisie op bioscoopformaat, oftewel de schermverhouding 21:9 aan. Het bedrijf wil consumenten een vergelijkbare beleving thuis bieden als in de bioscoop. Door het gebruik van speciale LED-technologie zijn de kleuren en contrasten scherper dan ooit. Volgens directeur technische marketing Danny Tack belangrijk voor de 3D-beleving.

De belangrijkste vraag in al het 3D-geweld is misschien wel of er ook genoeg 3D-materiaal beschikbaar komt om te bekijken. Filmregisseur Barney Cokeliss maakte een demonstratiefilmpje voor Philips in 3D. "Het kost heel veel tijd om te maken, omdat je met twee camera's werkt die op elkaar afgestemd moeten worden."

Animatiefilms zoals Avatar lenen zich beter voor 3D, omdat het effect door de computer wordt gecreëerd. Toch kunnen ook films met echte acteurs volgens Cokeliss wel rendabel zijn, omdat 3D door de extra aantrekkingskracht ook voor meer inkomsten zorgt. "Het moet echter wel een film zijn met visuele effecten, het is de vraag of de techniek zich leent voor een film met vooral dialogen."

Het is ook mogelijk dat filmmakers ervoor kiezen om het 3D-effect achteraf toe te voegen, zoals bij de film Alice in Wonderland gebeurde. "Hier werd het effect achteraf gecreëerd door met de computer de beelden van de acteurs om een driedimensionale kolom te leggen. Dit is sneller om te filmen, maar geeft een minder mooi effect", zegt Cokeliss.

'3D wordt zo vanzelfsprekend als kleur'
'3D wordt zo vanzelfsprekend als kleur' (Foto: ANP)

Amsterdam pakt vechtsportgala's aan

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan neemt maatregelen om te voorkomen er vechtsportgala's in de hoofdstad plaatshebben, waarbij criminelen betrokken zijn. Zijn woordvoerder bevestigde zaterdag een bericht hierover in Het Parool.

Van der Laan wil niet meer van dit soort evenementen op plekken waarvan de gemeente (mede-)eigenaar is. Het gaat om de Amsterdam ArenA, de Passenger Terminal Amsterdam en Sporthallen Zuid. Verder wil de burgemeester de algemene plaatselijke verordening (APV) zo aanpassen dat organisatoren van bijvoorbeeld kickboksgala's een vergunning moeten aanvragen. Nu hoeft dat nog niet.

Aanleiding voor de maatregelen is een rapportage van de politie. Daaruit blijkt dat bij sommige vechtsportgala's in Amsterdam criminelen zijn betrokken. Bovendien zouden de evenementen als ontmoetingsplek voor zware jongens dienen.

Amsterdam pakt vechtsportgala's aan
Amsterdam pakt vechtsportgala's aan (Foto: ANP)

Blair bekogeld met eieren en schoenen

Anti-oorlogsdemonstranten hebben de Britse oud-premier Tony Blair in Dublin tijdens zijn eerste openbare signeersessie rond zijn veelbesproken boek met schoenen en eieren bekogeld. Tal van demonstranten riepen dat Blair -hij werd overigens niet getroffen- 'bloed aan zijn handen' heeft.

Belangstellenden en kopers van zijn memoires moesten hun mobiele telefoons en tassen inleveren voor zij de boekhandel konden betreden.

Blairs autobiografie, 'A journey: my political life', is een krachtige verdediging van het beleid van de oud-premier. Hij zegt onder meer geen spijt te hebben van de invasie in Irak in 2003.

'Duels Sparta en Excelsior onder de loep bij UEFA'

Het tijdschrift Hard Gras meldt dat de UEFA onderzoek doet naar duels van Excelsior en Sparta omdat deze verkocht zouden zijn. Het zou volgens de UEFA gaan om zes wedstrijden waarbij in vier duels één van de Rotterdamse ploegen speelt. De andere duels gaan tussen De Graafschap - Telstar en PSV - ADO Den Haag.

Volgens de UEFA zou op het duel tussen Excelsior en RKC Waalwijk gespeeld op 17 april 2009 in totaal voor 1,6 miljoen euro zijn gewed. Ook op de eindstand van Heerenveen - Sparta (14 maart 2009) stond veel geld. De overige duels die bij de UEFA op het bureau liggen zijn Excelsior Heerenveen (15 september 2007), Volendam - Excelsior (11-9-2009), De Graafschap - Telstar (11-9-2009) en PSV - ADO (5-2-2009)

De directeur van de KNVB, Bert van Oostveen, laat weten dat de duels zijn onderzocht en er verder niks onreglementaires is geconcludeerd. Volgens Van Oosteen is dat heel moeilijk want: "Als je ziet hoe in de Nederlandse competitie spitsen soms kansen missen en keepers over ballen duiken, zou je gaan denken dat ze allemaal omgekocht zijn."

Johan Derksen, hoofdredacteur bij Voetbal International, krijgt ook geluiden dat er gegokt wordt op wedstrijden in de Eerste en Eredivisie. Bij FC Rijnmond liet Derksen weten dat "Zolang je niet iemand op heterdaad betrapt kun je niks bewijzen. Als zelfs de politie en Interpol zich er op stuk bijten moeten we niet de illusie hebben dat wij als simpele journalisten de waarheid wel boven water krijgen." Volgens een Servische UEFA-informant worden er in heel Europa wedstrijden gemanipuleerd, dus ook in Nederland.

Een mens is nooit vrij

Ik heb een ijzersterk geheugen. Mijn vroegste herinneringen dateren vanuit de balzak.
Daar zaten we met honderdduizenden opeengepakt op één vierkante millimeter. Onmenselijke omstandigheden waartegen Amnesty International vanuit één of ander veilig westers land ongetwijfeld protest zou hebben aangetekend. Net toen we ons moedeloos hadden neergelegd bij het idee nooit uit deze 'witte hel' weg te kunnen -alle scenario's voor een mogelijke ontsnapping waren reeds doorgenomen- leek een ejaculatie uitkomst te bieden.

Amsterdam maandelijks drie ton kwijt aan wachtgeld

De zeven stadsdelen van Amsterdam betalen maandelijks samen drie ton aan wachtgeld aan oud-bestuurders. In mei bleven van de veertien stadsdelen er nog maar zeven over. Met name de gefuseerde, nieuwe stadsdelen betalen veel wachtgeld. Dat schrijft Het Parool zaterdag op basis van gegevens van de gemeente.

Samen draaien de stadsdelen op voor het wachtgeld van 53 voormalige gemeentebestuurders. Koploper is West, met bijna 90 duizend euro per maand voor zeventien oud-bestuurders. Het minst betalen de stadsdelen Noord en Zuidoost, die niet bij fusies betrokken waren. Ze zijn maandelijks 13 duizend euro kwijt aan ieder twee bestuurders.

Verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg is (VVD) geschrokken van de cijfers. Hij praat met de stadsdeelvoorzitters over verplichte loopbaanbegeleiding. "Dat is wel het minste dat we van ze kunnen vragen", zegt Van der Burg.

De stadsdeelvoorzitters wijzen naar de haastige halvering van het aantal stadsdelen. "Die klus is in acht maanden geklaard terwijl er eigenlijk twee jaar nodig is", zegt Martien Kuitenbrouwer, stadsdeelvoorzitter in West en woordvoerder van alle voorzitters.

Uitgaansverbod na aardbeving in Nieuw-Zeeland

In de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch en het nabijgelegen Kaiapoi is een uitgaansverbod van kracht in de eerste nacht na de verwoestende aardbeving. De politie, die versterking heeft gekregen van tachtig agenten uit het noordelijke Auckland, liet weten dat de mensen niet de straat op mogen van 19.00 uur 's avonds tot 07.00 uur 's morgens.

De maatregel beoogt vooral te voorkomen dat mensen het slachtoffer worden van vallend puin. Twee mensen zijn zaterdag zwaargewond geraakt door vallend glas en steen.

Christchurch, met 370.000 inwoners de grootste stad op het Zuidereiland en de tweede stad van het land, werd zaterdagmorgen getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum was ongeveer 30 kilometer ten westen van deze stad, die 300 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Wellington ligt.

De stroom- en watervoorziening zijn uitgevallen. De schade is enorm, vooral in het centrum van Christchurch, meldde de website van de krant de New Zealand Herald. Op de website wordt betreurd dat vooral leuke oude bakstenen huizen zwaar getroffen zijn. Het centrum van Christchurch wordt omschreven als "een oorlogszone" of "een spookstad". De autoriteiten hebben ook militairen en veertig gespecialiseerde reddingswerkers met hun drie speurhonden naar de stad gestuurd. Ze doorzoeken het puin om er zeker van te zijn dat de beving inderdaad geen levens heeft geëist.

De Nieuw-Zeelandse minister van Rampenbestrijding, John Carter, toonde zich na de aardbeving opgelucht. "Ik denk dat we heel blij mogen zijn dat er geen doden zijn gevallen. Gezegend zelfs", zei Carter.

Uitgaansverbod na aardbeving in Nieuw-Zeeland
Uitgaansverbod na aardbeving in Nieuw-Zeeland (Foto: ANP)

Squashter Atkinson bereikt finale Ierse Open

Squashster Vanessa Atkinson heeft gisteravond de finale bereikt van de Ierse Open 2010. De als vijfde geplaatste Nederlandse versloeg in de halve finale van het WISPA Silver 20 toernooi in Dublin publieksfavoriet Aisling Blake (7) in straight games: 11-8, 11-6 en 12-10. De Ierse had een dag eerder nog Natalie Grinham uitgeschakeld.

Voor de 34-jarige Atkinson, die in 2004 wereldkampioene werd en in 2005 en 2006 langere tijd de mondiale ranglijst aanvoerde, is het de 37e keer dat ze de eindstrijd bereikt van een toernooi op de Women’s International Squash Players’ Association (WISPA) World Tour. Van de 36 voorgaande finales won ze er 21. De laatste keer was in februari toen ze de open kampioenschappen van Zweden op haar naam schreef.

In de toernooiclimax moet Atkinson, de nummer veertien van de wereld, het zaterdagmiddag opnemen tegen toernooifavoriete Madeline Perry. De mondiale nummer zes, vorige maand nog winnares van de prestigieuze Australian Open, versloeg de Engelse Laura Massaro in een spannende strijd: 8-11, 11-9, 13-11 en 11-9.

Cohen ziet mogelijkheden met CDA

PvdA-leider Job Cohen ziet mogelijkheden voor een samenwerking met het CDA en VVD. Het is tijd om voor de partijen om over hun eigen schaduw heen te stappen, zei Cohen zaterdag in Tros Kamerbreed. Eerder tijdens de formatie blokkeerde Cohen nog pogingen om een middenkabinet van zijn partij met het CDA en de VVD te smeden.

Nu zijn er volgens Cohen geen blokkades. "Die waren er ook nooit." Hij noemde zo'n kabinet eerder 'niet de meest voor de hand liggende optie' en wilde daar ook niet over praten. "Kom op, water bij de wijn", zegt hij nu.

Vrijdag, na het stranden van de pogingen om een rechts kabinet te formeren, zei Cohen al dat hij samen met de VVD een regeerakkoord wil schrijven. VVD-leider Mark Rutte had daarvoor aangegeven dat hij alleen een regeerakkoord maakt en daar dan partijen bij gaat zoeken.

Volgens Cohen moet Rutte dan wel een ander stuk schrijven dan hij nu al bijna af heeft. "Als er nu iets ligt waar rechts de vingers bij kan aflikken, zoals hij zegt, dan moet hij flink wat aanpassen als hij wil dat andere partijen, zoals mijn partij, GroenLinks of D66 daar een rol in gaan spelen."

Arsenal wil Afellay in winterstop halen

Er is nog altijd onzekerheid rondom de situatie van Ibrahim Afellay bij PSV. De Eindhovenaren willen het contract met de middenvelder graag verlengen, maar Arsenal en Fiorentina lijken roet in het eten te gooien.

Afellay speelt nog tot januari bij PSV, maar wat er in de periode daarna gebeurt, is nog niet duidelijk. Mocht de Brabantse club er niet in slagen om het contract open te breken, dan zal de speler in de winter zeer waarschijnlijk verkocht worden. Op die manier kan de ploeg nog wat geld voor de speler binnen halen.

Arsenal en Fiorentina hopen in elk geval op het uitblijven van de verlenging, waardoor Afellay voor een schijntje kan vertrekken. Arsène Wenger, trainer van The Gunners, maakt er in elk geval geen geheim van de middenvelder graag bij zijn selectie te willen halen.

'Fàbregas na seizoen naar Barcelona'

Cesc Fàbregas is bezig aan zijn laatste seizoen bij Arsenal, zo melden verscheidene Spaanse kranten. Na dit seizoen verhuist hij naar FC Barcelona.

Fàbregas wilde deze zomer al graag naar Camp Nou vertrekken, maar Arsenal liet hem tegen geen enkel bod gaan. The Gunners hopen deze jaargang eindelijk prijzen te pakken en hebben de Spanjaard daarvoor nodig. Sportkrant Sport meldt echter vol overtuiging dat hij in 2011 wel naar Catalonië komt.

De nu 23-jarige Fàbregas speelde in de jeugd al voor FC Barcelona, maar verhuisde in 2003 naar Arsenal. De middenvelder zag in Engeland meer mogelijkheden om door te breken.

Zijn doorbraak kwam een jaar later in het seizoen 2004/2005. In totaal speelde hij 189 competitiewedstrijden voor Arsenal, waarin hij 32 keer scoorde.

[US Open] Ivanovic: "Puzzel valt weer in elkaar"

Ana Ivanovic speelt in de achtste finales van de US Open tegen Kim Clijsters. De Servische tennisster lijkt daarmee de weg naar boven weer gevonden te hebben. In juli zakte zij namelijk naar de 65e plaats op de wereldranglijst, maar staat nu alweer 40e.

Bovendien heeft Ivanovic het gevoel de vorm weer te krijgen, waarmee ze in 2008 Roland Garros won en ook de nummer één van de wereld werd. "Op belangrijke momenten twijfel ik niet meer. Ik weet dat ik het dan kan afmaken. De puzzel valt weer in elkaar, ik geloof weer helemaal in mezelf."

Ivanovic had over Clijster louter lovende woorden. Beide dames stonden voor het laatst tegenover elkaar in de halve finale van het toernooi in Cincinatti, waar de Servische uiteindelijk moest opgeven met een blessure. "Dat vond ik toen erg jammer. Maar dit is een nieuwe kans voor mij."

"Kim is een geweldige speelster. Ze verloor hier al lang geen match meer, maar misschien kan ik van een grote kampioene winnen."

Wekelijkse releaselijst week 35

Releaselijst week 35, 30-08-2010 t/m 05-09-2010, Europese retailgames.

Deze week geen groot aanbod maar wel drie grotere games, namelijk Metroid: Other M, HAWX 2 en Valkyria Chronicles 2.

Wii

  • Metroid: Other M (Actiegame met de bekende Samus)
  • Hot Wheels Battle Force 5 (Racegame gebaseerd op de animatieserie)
  • Tetris party Deluxe (Tetris in een nieuw jasje met nieuwe spelletjes)

Xbox 360

  • H.A.W.X.2 (Vliegtuig-simulatie waarin je vliegt als een elite)

PC

  • SEGA Mega Drive Classic Collection (Mega Drive-spelletjes verzameld op één schijfje)

PSP

  • Valkyria Chronicles 2 (RPG-vervolg op het PS3-deel)

DS

  • Hot Wheels Battle Force 5
  • Tetris party Deluxe

Deze wekelijkse lijst is onder voorbehoud en kan dagelijks veranderen, het gaat alleen om Europese retail-releases.

Van Bommel: "Lastige avond"

Aanvoerder Mark van Bommel van het Nederlands elftal sprak vrijdag na de ingecalculeerde zege tegen het zwakke San Marino (0-5) van een lastige avond. "Onze intentie was goed. Maar vooral in de eerste helft konden we onze vrije man niet vinden. Dat was Klaas-Jan Huntelaar. We lieten te vaak het juiste moment lopen om hem aan te spelen. Mede daardoor hadden we het onnodig moeilijk."

Van Bommel vond het spel van Oranje ook iets te traag. "We konden daardoor de juiste oplossing vaak niet vinden. Het duurde ook te lang voordat Eljero Elia aan de bal kwam."

Over zijn eerste wedstrijd als aanvoerder van Oranje was Van Bommel kort. "Die band is niet nieuw voor mij. Bij PSV en Bayern München deed ik al ervaring daarmee op. Dat neemt niet weg dat ik heel erg trots ben op het aanvoerderschap van het Nederlands elftal."

Van Bommel: Lastige avond
Van Bommel: "Lastige avond" (Foto: ANP)

Del Bosque blij met scorende Torres

Wereldkampioen Spanje begon de WK-kwalificatie vrijdag met een 0-4 overwinning op Liechtenstein. Naast David Villa en David Silva scoorde ook Fernando Torres weer eens.

De spits van Liverpool, die een matig WK speelde, vond twee keer het net. "Hij heeft niet gescoord op het WK en ik denk dat deze goals en die voor Liverpool hem helpen om zijn zelfvertrouwen terug te krijgen", aldus bondscoach Vicente Del Bosque tegen AS.

Del Bosque is niet bang dat zijn team na het behalen van de Europese en de wereldtitel geen honger naar succes meer heeft. “Ze hebben bewezen dat dat niet gaat gebeuren. De instelling van de routiniers in dit team zal ervoor zorgen dat dat niet gebeurt.”

Spanje speelt op 8 oktober zijn tweede wedstrijd thuis tegen Litouwen. De Litouwers speelden hun eerste duel met 0-0 gelijk tegen Schotland.

Portugese voetbalheld Torres overleden

De Portugese oud-voetballer José Torres is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden. Torres speelde in de jaren zestig voor het legendarische Benfica en won met de club uit Lissabon negen landstitels, drie Portugese bekers en ook twee keer de Europa Cup I, zonder zelf in de finale te spelen. In drie verloren finales speelde hij wel.

Hij vormde bij Benfica een koppel met de beste Portugese voetballer aller tijden. Eusébio. Op het WK van 1966 haalde hij met Portugal de halve finales. Hij scoorde dat toernooi drie keer.

Torres leed al jaren aan de ziekte van Alzheimer. Hij zou komende woensdag zijn 72ste verjaardag hebben gevierd.

Verbeek wil gesprek met Romero

Sergio Romero had er in de afgelopen transferperiode alles voor over om AZ te verlaten, maar slaagde niet in deze opzet. Nu zit de goalie van AZ in een lastig parket, aangezien hij door trainer Gert-Jan Verbeek buiten de selectie werd gehouden.

Verbeek nam deze stap, omdat de Argentijn graag naar een andere club wilde vertrekken. Mocht Romero in Europees verband al gespeeld hebben, dan zou hij minder interessant zijn geworden voor mogelijke kopers. Moussa Dembélé en Mounir El Hamdaoui ondergingen namelijk hetzelfde lot en deden niet mee in de Europa League.

Joey Didulica stond in de afgelopen wedstrijden bij AZ onder de lat. Verbeek weet echter nog niet naar welke keeper zijn voorkeur gaat. "Ik heb nog geen keuze gemaakt," aldus de oefenmeester. "Romero speelt dit weekeinde voor Argentinië. Daar ben ik blij mee, want dan speelt hij tenminste weer wedstrijden. Ik ga beelden van die wedstrijden opvragen zodat ik kan zien hoe hij keepte. Als hij terug is, zal ik met hem over de situatie praten."

Zjordania: "Mijn geld is brandschoon"

Mareb Zjordania, de nieuwe eigenaar van Vitesse, heeft laten weten dat zijn geld 'brandschoon' is. Daarnaast liet de Georgiër weten dat zijn advocaten alle boeken zullen openen, zodat iedereen kan zien waar het geld vandaan komt.

Zjordania belandde in zijn vaderland wel twee keer in de gevangenis. "De nieuwe regering vroeg mij af te treden als voorzitter van de voetbalbond, zodat zij hun eigen mensen op deze strategische plek konden posteren", liet hij weten. De Georgiër ging hier logischerwijs niet op in, waarna hij werd beschuldigd van belastingontduiking. "Ik ben volledig vrijgesproken van de beschuldigingen."

Daarnaast is de overname van Vitesse voor Zjordania een zeer serieuze aangelegenheid. "Ik ga hier niet voor niets met mijn gezin wonen en heb een grote drang om de taal te gaan leren."

Zjordania wil in elk geval zoveel mogelijk investeren in de ploeg uit het Gelredome. "Zonder hulp van vrienden en relaties kom je nergens", waarmee hij refereerde naar de goede band met zijn steenrijke landgenoot Alex Tsjigirinski en de Russische miljardair Roman Abramovich, de eigenaar van Chelsea. "Ik ben er trots op dat ik een hechte vriendenkring heb opgebouwd, bestaande uit mensen die succesvol zijn in wat zij doen. In het geval ik het nodig heb kan ik op de financiële ondersteuning van Alex rekenen."

Van Nistelrooy passeert Cruijff en Lenstra

Gisterenavond luisterde Ruud van Nistelrooy zijn rentree op met een doelpunt tegen San Marino. Het was de 34e treffer voor de Brabander in Duitse dienst. Daarmee passeerde Van Nistelrooy illustere voorgangers als Johan Cruijff en Abe Lenstra. Beide stonden op 33 interlanddoelpunten.

Patrick Kluivert voert nog altijd de topscorerslijst aan met veertig treffers. Dennis Bergkamp volgt met 37 treffers. Faas Wilkes was goed voor 35 doelpunten.

Gijzelnemer gepakt terwijl hij buiten belt

In België (waar anders) wist de politie op kinderlijk eenvoudige wijze een einde te maken aan een urenlange gijzeling. De 28-jarige gijzelnemer was namelijk even naar buiten gelopen om een telefoontje te plegen.

De van het eiland Mauritius afkomstige gijzelnemer had in Sint-Lambrechts-Woluwe na een plotseling ontstane ruzie zijn vriendin gegijzeld. De vriendin wist echter via een vriendin haar familie op de hoogte te stellen van het feit dat ze vast zat. De Belgische politie werd hierop ingelicht, die vanwege het gewelddadige karakter van de gijzelnemer geen enkel riscio wilde nemen.

Compleet met een zwaar bewapend arrestatieteam werd afgereisd naar de woning. Omdat onderhandelen geen zin meer had, wilden ze de woning van de man bestormen. Net op dat moment liep de beste man naar buiten om te bellen. Hij kon zonder slag of stoot in de boeien worden geslagen.

Voor de liefhebbers van Belgische humor: in de bron is een filmpje te zien van de actie

[Vuelta] Team Sky verlaat ronde

Team Sky heeft zich terug getrokken uit de Ronde van Spanje. De Britse wielerploeg nam de beslissing na de dood van de 43-jarige Txema Gonzalez. De verzorger van de formatie overleed gisteren aan de gevolgen van een bacteriële infectie.

"Uit respect voor Txema is dit de enige juiste beslissing die we konden nemen", stelt ploegleider Dave Brailsford zaterdag op de website van Sky. "We hebben gesproken met de familie van Txema en zij staan volledig achter onze beslissing."

Gonzalez werd aan het begin van de Ronde van Spanje ziek. Hij overleed gisteravond in een ziekenhuis in Sevilla. Volgens Brailsford staan de andere ziekteverschijnselen in de ploeg, waardoor John Lee Augustyn, Ben Swift en Juan Antonio Flecha moesten afstappen, los van de dood van de Gonzalez.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 23 augustus tot en met 29 augustus.

Er komen drie nieuwe games in de top tien voor, en die zijn alle drie voor de PSP. Één van die games is een monster hunter-game en zoals te verwachten een echte system-seller voor de Japanners. Daarnaast zien we alle andere cijfers dalen, blijkbaar ook komkommertijd in Japan.

 
Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Monster Hunter Diary: Pokapoka Ailu Village 256.076
2 PSP
Ace Combat X2: Joint Assault 57.785
3 Wii Wii Party 54.673
4 PS3 Another Century's Episode R 28.345
5 PSP
Hakuouki: Zuisouroku Portable 24.469
6 DS
Inazuma Eleven 3: World Challenge!! 12.889
7 Wii
Super Mario Galaxy 2 11.977
8 DS
Art Academy 10.301
9 PSP Tales of Phantasia: Narikiri Dungeon X 9.371
10 PS3
Sengoku Basara 3 8.834
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
55.412 +27.858
2 PS3
25.053 -4.380
3 DSi XL
19.010 -2.169
4 DSi
17.057 -2.973
5 Wii
15.989 -2.156
6 DSL
3.925 -87
7 Xbox 360
2.665 -1.177
8 PS2
1.358 -309
9 PSP Go
836 +23
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 347.701 56.248
DS 23.190 39.992
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 384.880 82.659
Microsoft - 2.665
Nintendo 89.840 55.981
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.341.560 15.008.893
PS3 974.960 5.476.327
Wii 984.362 10.589.561
DSiXL 819.355 1.326.262
DSi 585.464 4.924.410
DS Lite
152.843 18.000.599
Xbox 360
147.789 1.357.461
PSP GO
44.353 120.108
PS2 57.279 21.667.456
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.385.913 15.129.001
DS 1.557.662 30.836.742
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

RIP NOVA

Zaterdagavond zal de laatste uitzending van het nieuws- en actualiteitenprogramma NOVA plaatsvinden. Vanaf aanstaande maandag wordt NOVA vervangen door het nieuwe Nieuwsuur.

NOVA verdwijnt omdat de NOS het programma 'niet onafhankelijk en neutraal' genoeg vond. NOVA werd voor het eerst uitgezonden op 28 september 1992. Hiermee komt na bijna 18 jaar dus een einde aan.

Het 'neutrale' Nieuwsuur, dat gepresenteerd zal worden door Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke, zal zeven dagen per week gaan uitzenden op Nederland 2. NOVA-coryfee Clairy Polak zal een andere rol krijgen; zij gaat grote interviews op locatie doen.

Iedere Nieuwsuur-uitzending bestaat uit drie blokken: een nieuwsoverzicht, een blok met achtergronden van het nieuws en een overzicht van het actuele sportnieuws. Het NOS Sportjournaal zal dan in Nieuwsuur geïntegreerd worden. Op Nieuwsuur.nl zal binnenkort de nieuwe site verschijnen.

Ook Netwerk komt niet meer terug op de buis. Vrijdag beleefde het nieuws- en achtergrondenprogramma zijn laatste uitzending. Het programma zal vervangen worden door Uitgesproken van de EO, WNL en VARA en Altijd Wat van de NCRV. Netwerk bestond 14 jaar op tv.


Archieffoto van het legendarische NOVA-volkstribunaal (Foto: NOVA)

Rode Duivels blunderen met rugnummers

Het Belgische voetbalelftal, de Rode Duivels, heeft gisteren de eerste wedstrijd gespeeld om de kwalificatie voor het EK. Dolblij eindelijk weer eens in het rode tenue te mogen spelen, heeft men toch een klein foutje gemaakt. Speler Steven Defour speelde de wedstrijd met twee verschillende rugnummers.

De middenvelder had de hele wedstrijd het legendarische rugnummer 14 op zijn rug. Op zowel zijn borst als zijn broek droeg hij echter het getal 15.

De scheidsrechter zag er geen probleem in en heeft Defour gewoon de wedstrijd laten spelen. Ondanks alles hebben de Rode Duivels deze met 0-1 verloren van Duitsland.

Tokyo Game Show toont ons veel producten

Er zullen dit jaar veel meer producten getoond gaan worden op de Tokyo Game Show dan vorig jaar het geval was. Dit jaar komen er 630 verschillende producten en vorig jaar was dit nog maar 456 producten. Er wordt ook flink geschoven per categorie want vorig jaar waren er 52 RPG's, nu nog maar 26.

Er zijn ook nog wel stijgende categorieën op de beurs, wat dacht je van "Peripherals" zoals Move en Kinect met vorig jaar nog 28 producten, nu met 157. Er is ook nog een categorie "Others" die van 103 naar 226 is gegaan, dit kan om game-gerelateerde dingen gaan die geen categorie hebben of gewoon om producten die je ook kan kopen. Bekijk hieronder het lijstje.

TGS

Vrouw is al 106 jaar maagd

Vergeet 'The 40 Year Old Virgin', lach alle christenen uit met hun heilige maagd Maria. De koningin der maagden is ongetwijfeld Isa Blyth. Deze Schotse is vandaag 106 jaar oud geworden, en heeft nog steeds haar maagdenvlies.

Blyth heeft zelfs nog nooit gezoend. Toch zit ze er niet mee. Ze is ervan overtuigd dat dit het geheim is van haar hoge leeftijd. "Ik weet niet of iemand het ooit eerder heeft geprobeerd, maar ver zijn ze niet gekomen", beweert haar 67-jarige nicht. "Ze heeft nooit de behoefte gehad aan een man en had er nooit tijd voor."

De in 1904 geboren Blyth kwam ook zonder man wel door haar weekenden heen. Zo was ze lid van een bloemenclub en was vaak op de golfbaan of in de tuin te vinden. Ook ging ze vaak naar de kerk of zong er in het koor. De eeuwige maagd heeft altijd in Edinburgh gewoond en 35 jaar gewerkt als secretaresse bij een whiskystokerij.

"Mijn tante had het altijd druk. Ik denk dat ze ook meer een verzorgende vrouw was, aangezien ze als eerstgeborene moest zorgen voor haar broertjes en zusjes." De oude vrouw viert haar verjaardag met taart en champagne in het bejaardenhuis.

'CDA eiste zelf verklaring dissidenten'

De verklaring die Geert Wilders had willen hebben van de drie CDA-dissidenten blijkt uit de koker van het CDA te komen. Minister Piet Hein Donner had Ab Klink en de twee andere dwarsliggers bij de formatie om een verklaring gevraagd, waarmee ze vast zouden zitten aan de uitkomst van het CDA-congres, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Ingewijden zouden aan de krant hebben laten weten dat Klink en de CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier het plan van Donner direct afwezen. Vervolgens liepen vrijdag de pogingen om een rechts kabinet te vormen met steun van de PVV spaak.

Dat de verklaring een idee zou zij van het CDA is opvallend. Vrijdag liet Wilders in zijn verklaring na het mislukken van de formatiepoging weten dat hij zo'n verklaring wilde hebben. CDA-leider Maxime Verhagen reageerde door het een onmogelijke optie te noemen. Kamerleden moeten volgens de Grondwet vrij zijn in hun beslissingen.

Verhagen ontkent in de krant dat de dissidenten, die tegen verder onderhandelen met de PVV waren, gevraagd was een verklaring te ondertekenen. "De vraag is niet aan hen gesteld." Donner zegt via een woordvoerder dat hij ze geen verklaring heeft voorgelegd, maar dat hij slechts hun verklaring met ze zou hebben besproken.

[US Open] De Bakker opent in Louis Armstrong

Thiemo de Bakker zal vandaag om 17:00 uur Nederlandse tijd aantreden voor zijn derde ronde partij tegen Robin Söderling. De Nederlander speelt in het op één na grootste stadion op Flushing Meadows, het Louis Armstrong Stadium.

Voor de Bakker zal het een pittige partij worden. Robin Söderling wordt genoemd als één van de kanshebbers op de eindoverwinning. De Scandinaviër is als vijfde geplaatst in New York.

Vrouw 'geslacht varken' nieuwste 'Susan Boyle'

Een man uit de Chinese provincie Hunan heeft deze week voor heel China laten zien alles voor zijn vrouw over te hebben. De man wordt tijdens het programma 'China's Got Talent' door de jury en de zaal uitgelachen door op te treden als een varken dat wordt geslacht. Als ze hem net willen wegsturen, verklapt de man de ware reden van zijn optreden: hij wil zijn vrouw laten zingen.

De man en zijn vrouw werken 365 dagen per jaar (tijdens een schrikkeljaar 366 dagen) tot 3 uur in de nacht om eendennekken te verkopen, een Chinese lekkernij. Na slechts een paar uurtjes slaap staat het stel weer op om de eendennekken weer klaar de maken. Het paar doet dit al jaren, en heeft nooit een vrije dag opgenomen.

Ondanks dit zware leven houdt een passie zijn vrouw op de been. Ze is namelijk gek op zingen. Omdat zij nogal goed kan zingen, verdient zij een kans. Haar echtgenoot heeft daarom besloten om met een gekke act haar het podium op te krijgen. Na het vertellen van het ontroerende levensverhaal, besluit het publiek haar een kans te geven.

Uiteindelijk gaat de jury overstag. De vrouw begint te zingen en het gelach verstomt direct. De eendennekkenverkoopster blijkt een dijk van een stem te hebben. Zowel het publiek als de jury is dolenthousiast. Het is de man gelukt, de vrouw krijgt een 'Yes' en is door naar de volgende ronde. Hopelijk blijft ze nu niet lang meer eendennekken verkopen, maar kan ze als zangeres aan de slag.


De nieuwe Susan Boyle?

[US Open] Nadal simpel door

Tennisser Rafael Nadal heeft vrijdag (plaatselijke tijd) de derde ronde bereikt van de US Open in New York. De als eerste geplaatste Spanjaard gunde zijn Oezbeekse tegenstander Denis Istomin geen set. Het werd 6-2 7-6 en 7-5.

Toch kende Nadal nog een benauwd moment in de hoogstaande partij, waarin de spelers elkaar bestookten met keiharde services en pittige slagenwisselingen lieten zien. Istomin nam in de tiebreak van de tweede set brutaal afstand en kwam 5-1 voor, maar de taaie Nadal vocht zich terug en met zes punten op rij won hij alsnog met 7-5.

De US Open is het enige grandslamtoernooi dat Nadal nog niet heeft gewonnen. De 24-jarige Mallorcaan uitte zich na zijn zege op Istomin voorzichtig over zijn kansen. "Hier winnen is natuurlijk een droom, maar ik ben nog vijf overwinningen verwijderd van de titel. Dus ik denk er nog niet aan op dit moment."

De Fransman Gilles Simon is de volgende tegenstander van Nadal op de banen van Flushing Meadows. Simon schakelde de Duitser Phillip Kohlschreiber uit in een vijfsetter: 4-6 6-3 1-6 6-1 6-3.

Rafael Nadal simpel door op US Open
Rafael Nadal simpel door op US Open (Foto: ANP)

Vermaelen baalt van "dom" verlies

België opende de EK-kwalificatiereeks vrijdag met een 0-1 nederlaag tegen Duitsland. Miroslav Klose profiteerde van een blunder van de Belgische verdediger Daniël Van Buyten.

"We komen dom op 0-1 en dat zou absoluut niet mogen", verklaarde Thomas Vermaelen aan het Belgische persbureau Belga. Volgens Vermaelen hadden de Rode Duivels voor hetzelfde geld gelijk kunnen spelen. "Maar een supergevoel over deze wedstrijd had ik niet. Daarvoor waren zij te dominant en waren wij te onmachtig om te winnen. Zij hebben echter ook niet overdreven veel kansen gekregen, dus een 0-0 had ik wel terecht gevonden."

"Dit is een grote ontgoocheling, maar het is nog geen ramp. We moeten verder", vervolgde Vermaelen. Dinsdag spelen de Belgen in Istanbul tegen het Turkije van Guus Hiddink.

Schumacher verwacht moeilijke race

Michael Schumacher denkt dat hij het zwaar krijgt tijdens de komende race op Monza. Dit ondanks de goede race van afgelopen weekend op het Belgische Spa, waarin de Duitse coureur zich vanaf de 21e startplaats naar de zevende plek wist te rijden.

"Het weekend in Spa was behoorlijk enerverend. Gezien de omstandigheden was het resultaat nog redelijk", aldus Schumacher. "De volgende race in Monza zal ook zeker niet saai worden. Ik verwacht dat we het daar namelijk opnieuw moeilijk zullen krijgen als team, omdat dit soort circuits ons dit jaar niet zo lijken te liggen. We zullen echter ons best doen om het maximale uit de auto te halen en daarna moeten we maar kijken wat er mogelijk is in deze race."

Isaksson valt geblesseerd uit bij Zweden

Andreas Isaksson heeft vrijdag in de EK-kwalificatiewedstrijd van Zweden tegen Hongarije (2-0) een liesblessure opgelopen. De doelman van PSV werd in de rust vervangen door Johan Wiland. Het is nog onzeker of Isaksson dinsdag kan spelen in de thuiswedstrijd tegen San Marino.

AZ-middenvelder Pontus Wernbloom was de grote man van Zweden. Hij scoorde in de tweede helft twee keer. PSV’er Ola Toivonen was ook actief voor Zweden.

Zweden zit in dezelfde groep als Nederland. Op 12 oktober ontmoeten de twee teams elkaar in Amsterdam.

Samenvattingen Jupiler League speelronde 4

Net zoals vorige week kun je vandaag weer de samenvattingen van de Jupiler League op FOK!sport bekijken. De samenvattingen van gisterenavond zijn nog niet helemaal compleet want de wedstrijd van Almere City FC tegen sc Cambuur ontbreekt en wordt later vandaag aan dit overzicht toegevoegd.

BV Veendam - FC Emmen

Telstar - FC Den Bosch

RKC Waalwijk - FC Volendam

MVV - RBC Roosendaal

Sparta Rotterdam - Fortuna Sittard

FC Dordrecht - FC Zwolle

Go Ahead Eagles - Helmond Sport

Spelen met water in Fluidity

Op de PAX-beurs in Amerika is Nintendo ook aanwezig met de nieuwe WiiWare titel Fluidity. De levels in het spel zijn opgedeeld in stripboek-kaders waardoor je een plas met water heen en weer kan bewegen. Je zal verschillende opdrachten moeten voltooien en daarbij ook gebruik moeten maken verschillende manieren om water te vervoeren.

De plas met water beweegt zich voort door hoe je als speler het beeldscherm kantelt, daarnaast zal je het water ook af en toe moeten bevriezen om verder te kunnen. Bekijk hieronder de debuut-trailer die een hoop gameplay toont, een releasedatum is nog niet bekend.

'Afrikanen hebben kinderverkrachtingsgen'

Hebben we in ons land Geert Wilders die garant staat voor kwetsende uitspraken, in Zweden hebben ze Per T K Wahlberg. Deze politicus van de Zweedse Democraten ligt ernstig onder vuur na een uitspraak over de bevolking van het continent Afrika. Volgens hen zijn Afrikanen genetisch geprogrammeerd om kinderen te verkrachten.

Wahlberg is lid van de locale afdeling van de partij in het Zuid-Zweedse Landskrona. Op zijn blog 'Landskronabackspegel', letterlijk Landskrona achteruitkijkspiegel, schrijft de 76-jarige een uiterst kwetsend stuk over de zwarte bevolking van Afrika. De ouwe rot in de partij dicht de Afrikaanse genen enkele bijzondere kenmerken toe.

"Duizenden jaren lang kon de neger lekker chillen in de hitte, bananen eten of een vrouw of kind verkrachten", schrijft hij. "Hij kon andere negers vermoorden en opeten, een beetje drummen, een beetje rondrennen, een antilope vangen, een paar bananen eten, neuken, dronken worden van rottende vruchten of planten en ga zo maar door. Dit gaat al duizenden jaren zo zonder enige evolutionaire druk in de vorm van omgevingsfactoren die dwingen de neger zich in een andere richting te ontwikkelen."

De politicus ligt nu ernstig onder vuur. De Zweedse Democraten, een partij die is opgericht in 1988, is ontstaan uit een aantal nazistische organisaties. Sinds een aantal jaren wil de partij echter worden gerespecteerd en heeft deze de harde toon wat meer laten varen. De tekst komt de partij dus behoorlijk slecht uit.

Volgens Wahlberg zelf moeten we de tekst met een korreltje zout nemen. De teksten zijn volgens hem puur 'ironisch' bedoeld. "Al zit er wel een kern van waarheid in", voegt hij eraan toe.

Man laat vrouw levend opeten door maden

Een 65-jarige man uit de Amerikaanse stad Cincinnati heeft zijn 46-jarige vrouw op een zowel originele als gruwelijke wijze om het leven gebracht. De man heeft haar levend laten opeten door maden. Darrell White is inmiddels opgepakt en wordt beschuldigd van onvrijwillige doodslag.

Whites 46-jarige vrouw, Jorene, leed aan artritis. Volgens de autoriteiten was ze bedlegerig en werd niet door een arts behandeld. "Het is een zeer verontrustende zaak, de details zijn zeer schokkend", zei aanklager Julie Wilson.

De politie deed een inval in de woning na een zorgwekkend telefoontje naar het alarmnummer in juli. Pas toen ontdekten de agenten het rottende lichaam van de overleden vrouw. "Aan de staat van het lichaam te zien, schatten ze in dat ze ongeveer een week dood was. Deze beoordeling kwam omdat het lijk was bedekt met maden en vliegen. Ze had doorligplekken en verkeerde duidelijk in verschrikkelijke staat. De lijkschouwer kwam tot de conclusie dat ze waarschijnlijk pas dezelfde dag was overleden als dat zij werd gevonden."

De jury heeft White gisteren schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag. De beste man werd echter volledig toerekeningsvatbaar verklaard. De buurt is geschokt door de bizarre moord. "Het is zo'n lieve man, we zwaaien elke dag naar elkaar", vertelt een overbuurman.

Zorg in ziekenhuizen verbeterd

De zorg in ziekenhuizen is het afgelopen jaar sterk verbeterd. Vooral de medische zorg bij herseninfarcten, borstkanker en doorligwonden is erop vooruit gegaan. Dat concludeert het AD uit de eigen jaarlijkse Ziekenhuis Top 100. Vrijdag werd al bekendgemaakt dat het Flevoziekenhuis in Almere op nummer 1 staat.

Vorig jaar sloeg het AD na het ziekenhuisonderzoek nog alarm over de kwaliteit van de behandelingen voor herseninfarcten. Dit jaar blijken 66 ziekenhuizen zich op dat vlak te hebben verbeterd. Ook de aanpak van doorligwonden is verder gestegen sinds de krant er bij de eerste ziekenhuistest in 2004 aandacht aan besteedde.

Onderaan de ranglijst staat dit jaar het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. De bestuursvoorzitter laat in de krant weten teleurgesteld te zijn over de daling van de 73e naar de 98e plaats. "Aan de ene kant omdat ik de ranglijst van het AD beschouw als een van de betere, maar vooral ook omdat wij juist veel investeren in kwaliteitsverbetering."

Het Refaja scoort onder meer slecht op de aanpak van ondervoeding en op het gebruik van elektronische bewaking van patiëntgegevens, bijvoorbeeld om medische missers te voorkomen. Het ziekenhuis wil de zwakke punten verbeteren, maar neemt de score op hartfalen voor lief. Dat zou komen door de relatief oude patiënten waarvoor niet veel meer te doen is.

Beveiliger bieb afgetuigd door tieners

Een beveiliger van de bibliotheek in Vlissingen is vrijdagmiddag gemolesteerd door een groepje tieners. De 42-jarige beveiliger werd ook gestoken, maar raakte niet ernstig gewond. De drie jongens van ongeveer 13 tot 17 jaar belaagden de beveiliger toen een van hen eruit werd gegooid, meldt de politie.

De beveiliger wilde een van vijf overlast veroorzakende jongens wegsturen, nadat hij de knul al meerdere keren had gewaarschuwd. Op weg naar buiten probeerde de puber met zijn vrienden een toegangspoortje te slopen.

Buiten begonnen drie jongens aan de beveiliger te trekken en te hangen. Twee van hen sloegen de man en een derde stak hem met een scherp voorwerp. Toen de beveiliger naar binnen liep, gingen de jongens met hem mee. Een van hen bedreigde de beveiliger nog voordat ze de benen namen.

De beveiliger heeft aangifte gedaan. De jongens zijn nog niet aangehouden.

'Joran geeft Engelse les in cel'

Joran van der Sloot geeft in de beruchte Peruaanse gevangenis Castro Castro Engelse les aan bewakers. De cipiers komen bij hem langs in de cel voor de lessen. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van een interview van de nieuwe omroep WNL dat maandag wordt uitgezonden.

Volgens de krant heeft Van der Sloot zijn draai in de gevangenis gevonden. Mogelijk wordt hij binnenkort tussen de andere gevangenen geplaatst, maar wel op een speciale afdeling voor buitenlandse gevangenen.

Daar wordt hij dan herenigd met de Colombiaanse huurmoordenaar, met wie hij al sinds zijn aankomst in de gevangenis een goede band heeft. Van der Sloot heeft een verzoek ingediend om op dezelfde afdeling te worden geplaatst.

Van der Sloot zit vast voor de moord op de 21-jarige Flores in Lima, precies vijf jaar nadat de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005 op Aruba verdween. Ook in die zaak is hij nog altijd verdachte. Hij zit sinds 11 juni in Castro Castro.

Scheringa terug in bankierswereld

Dirk Scheringa keert terug als bankier. De voormalig topman van de ter ziele gegane DSB Bank is gevraagd voor een nieuwe internetbank die de aanval wil openen op de gevestigde financiële orde in Nederland. Dat zegt hij in een interview in De Telegraaf. "Mij krijgen ze niet kapot. Ik ben gevraagd voor een internetbank."

Scheringa zegt verder over drie weken aangifte te gaan doen tegen de Nederlandsche Bank en DNB-directeur Nout Wellink. Die laatste zou een deal hebben gesloten met AFM-voorzitter Hans Hoogervorst. "Een tsunami van tegenstand, haat en jaloezie, dat was het."

"Ik beschik over een honderd pagina's dik dossier waaruit blijkt dat er eind 2008 een pact is gesloten om mij en mijn bank kapot te maken. Iedereen zal het straks zien. Maar het doet de grondvesten onder het bestaan van mensen die DSB toen pootje hebben gehaakt, schudden."

Volgens Scheringa heeft de val van de bank geleid tot kartelvorming in de bankenwereld. Kartelwaakhond NMa doet daar nu onderzoek naar. "Het kwam ze maar wat goed uit dat wij van het toneel verdwenen. Daardoor is nu de spaarrente laag en de hypotheekrente hoog."

Naast een boek Project Homerus, dat volgende week verschijnt, over de opkomst en ondergang van het imperium van Scheringa, moet er ook een film komen. "The Banker, met een Amerikaanse acteur in mijn rol. Engelstalig, want de film, dit verhaal, is natuurlijk grensoverschrijdend. Dit ontstijgt het Hollandse polderniveau. Hier smult iedereen van."

'Grondeffect en turbo's keren terug in F1'

De Formule 1-teams zijn dichtbij een akkoord over de nieuwe reglementen voor 2013. Hiermee lijkt de sport weer terug te gaan naar het begin van de jaren tachtig. Zo zal de turbo terugkeren en wordt er gewerkt aan het grondeffect, waardoor het inhalen makkelijker moet worden.

De huidige 2,4 liter V8-motoren zullen in 2013 ingeruild gaan worden voor een 1,6 liter V4-motor met een turbo. De krachtbronnen zullen ongeveer 650 pk gaan leveren en per rijder zijn er dan vijf per jaar beschikbaar.

Een maatregel om de Formule 1 groener te maken is het beperken van de hoeveelheid brandstof die meegenomen mag worden. Hierdoor zullen de motoren zuiniger moeten worden om coureurs in staat te stellen het einde van de race te laten halen.

Op het gebied van het chassis werken Williams-directeur Patrick Head en voormalig Ferrari-designer Rory Byrne met de FIA samen om het inhalen te bevorderen. Eén van de opties die onderzocht worden is het grondeffect, waardoor bolides dichter bij elkaar kunnen rijden op de circuits en zo elkaar eenvoudiger passeren. Tenslotte wordt er gekeken om de voorzijde van de auto nog beter bestand te maken tegen crashes. Hiervoor worden mogelijk de sidepots naar voren gehaald.

Dronken mensen. Hoe gaan we ermee om?

Kinderen en dronken mensen spreken de waarheid. Althans, zo luidt het gezegde. Alcohol neemt de remmingen weg. Mensen flappen er hierdoor wel eens iets uit dat ze wellicht niet hadden willen zeggen. Maar of ze daadwerkelijk de waarheid vertellen, dat vraag ik me af. Ondergetekende in ieder geval niet. Het is een mooi fantasieverhaal dat mijn tong afrolt of een waar gebeurd verhaal dat zó sterk is overdreven dat het in de categorie verzinsels geplaatst kan worden. In aangeschoten toestand alles doen voor een lach en een leuk verhaal, dat ben ik. Bij mij neemt alcohol een bepaald gevoel van schaamte weg. Ietsjes maar, want ik hoor om mee heen dat ik sowieso niet over een schaamtegevoel beschik.

CDA-jongeren bezorgd over schade voor partij

De jongeren binnen het CDA, verenigd in het CDJA, stellen dat hun partij grote schade heeft opgelopen tijdens de onderhandelingen met VVD en PVV over een rechts kabinet. CDJA-voorzitter Jeroen van Velzen zei vrijdag dat het CDA-partijbestuur aan de slag moet en een vorm moet vinden om de schade te herstellen.

Volgens Van Velzen is het essentieel dat een aantal zaken opgehelderd wordt. Zo is het is volgens hem niet goed dat fractievoorzitter Maxime Verhagen stelt dat de brief niet klopt, die medeonderhandelaar en Tweede Kamerlid Ab Klink heeft geschreven over de onderhandelingen met de PVV. Dat zorgt volgens de CDJA-voorzitter voor discussie dat er iemand liegt. "Om waardig fractievoorzitter te kunnen zijn, moet daarover helderheid komen."

Ook wil Van Velzen weten op welke wijze druk is uitgeoefend op de drie 'dissidente' CDA-Kamerleden; naast Klink zijn dat Ad Koppejan en Kathleen Ferrier.

Celstraffen in misbruikzaak Portugal

Zes mannen zijn vrijdag in Portugal na een geruchtmakend proces wegens seksueel misbruik van kinderen en minderjarigen tot gevangenisstraffen van zes tot achttien jaar veroordeeld. De rechtbank achtte bewezen dat ze in de jaren negentig vanuit een staatskindertehuis in Lissabon een pedofielennetwerk runden. Een vrouw die haar woning aan de mannen ter beschikking stelde werd eveneens veroordeeld, maar kwam er van af zonder gevangenisstraf.

Het proces heeft bijna zes jaar geduurd. Er werden rond de achthonderd getuigen en deskundigen gehoord, alsmede 32 vermoedelijke slachtoffers.

Het misbruik centreerde zich rond Casa Pia, een 230 jaar oud instituut dat de zorg had voor 4500 kinderen, van wie de meesten in het instituut woonden.

Een voormalig chauffeur van het instituut heeft meer dan zeshonderd misdrijven toegegeven en de andere schuldigen aangewezen. Onder hen bevinden zich de populaire televisiepersoonlijkheid Carlos Cruz en een gepensioneerde diplomaat en Unesco-ambassadeur. Drie andere mannen zijn ook schuldig bevonden, onder wie een arts en een voormalig ombudsman van het instituut. Een 68-jarige vrouw is aangeklaagd voor het ter beschikking stellen van haar huis voor ontmoetingen tussen kinderen en de pedofielen. De zes ontkennen alle aantijgingen en zeggen dat hun levens geruïneerd zijn door de beschuldigingen.

De slachtoffers -nu tussen de 16 en 22- hebben hun getuigenissen in de rechtbank afgelegd. Ze identificeerden hun misbruikers door hen aan te wijzen.

Het vertrouwen van het volk in de overheid heeft door de beschuldigingen een flinke knauw gekregen, met name omdat ze niet in staat bleek een zeer kwetsbare groep in de samenleving te beschermen. Ook de traagheid van de rechtsgang heeft de woede van veel Portugezen gewekt.

'Pink Panther' aangeklaagd in Japan

Een man is vrijdag in Japan aangeklaagd voor het stelen van een diamanten tiara en andere juwelen uit een juwelierszaak in Tokyo. De man zou behoren tot de internationale bende van juwelendieven die bekendstaat als 'Pink Panthers'.

De Pink Panthers zijn vernoemd naar een film uit 1963, waarin Peter Sellers de rol van Inspector Clouseau speelt. De bende zou wereldwijd in totaal al voor een kwart miljard dollar aan juwelen hebben gestolen. De bendeleden, voornamelijk afkomstig uit de Balkan, plegen vaak binnen enkele minuten een roofoverval, waarna ze er op vindingrijke wijze vandoor gaan.

Rifat Hadziahmetovic (42) zou in 2007 de juwelierszaak in Tokyo als klant zijn betreden. Daarna zou hij traangas in het rond hebben gespoten en er met de buit, ter waarde van omgerekend 2,6 miljoen euro, vandoor zijn gegaan.

De man wordt in een Japanse rechtbank berecht. Hij werd vorig jaar opgepakt in Cyprus toen hij het land met een vervalst paspoort wilde verlaten. Later werd hij uitgezet naar Spanje wegens een roofoverval op Tenerife in 2008.

Jaar cel voor Nederlands-Britse 'verrader'

Een voormalige Nederlands-Britse medewerker van de Britse spionagedienst MI6 is vrijdag wegens 'een daad van verraad' tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. De 25-jarige Daniel H. had lijsten met namen en telefoonnummers van medewerkers gekopieerd en te koop aangeboden aan Nederlandse agenten, die hun Britse collega's inseinden.

"Als dit materiaal in handen van een vijandige mogendheid was gekomen, had dit enorme schade kunnen veroorzaken en levens in gevaar kunnen brengen", zei rechter David Bean.

Nederlandse agenten hadden twijfels over de identiteit van de verdachte en spraken in januari met hem af in Nederland. Zij stelden vast dat hij voor MI6 had gewerkt en inderdaad over geheime documenten beschikte. Zij waarschuwden Britse agenten, die hem in maart in een hotel in Londen inrekenden.

Advocaten van H., die de Britse en de Nederlandse nationaliteit heeft, voerden aan dat hun cliënt ten tijde van het voorval stemmen in zijn hoofd hoorde. De rechter zei dat deskundigen geen eensluidend advies gaven. "U lijkt mij een rare jonge man. Maar of u toentertijd stemmen hoorde, weet ik niet. Als u stemmen hoorde, kunnen zij aanzienlijke invloed op uw gedrag hebben gehad, maar zij kunnen niet uw verantwoordelijkheid voor uw daden hebben weggenomen."

Uitgever website oppositie Wit-Rusland dood

In Wit-Rusland is de uitgever van een populaire oppositiewebsite dood gevonden. Het lijk van de 36-jarige Oleg Bebenin werd vrijdag in diens landhuis buiten de hoofdstad Minsk ontdekt, zei een medewerkster van de website Charter97. De doodsoorzaak is vooralsnog niet bekend; de politie wilde geen mededelingen doen.

Bebenin had de website in 1998 opgericht en deze ondanks toenemende druk van de regering voortgezet.

Wit-Rusland wordt vanwege de autocratische manier van regeren van president Aleksandr Loekasjenko en diens optreden tegen de oppositie ook wel de 'laatste dictatuur van Europa' genoemd. Televisiezenders en de meeste gedrukte media worden door de staat gecontroleerd en talrijke onafhankelijke klanten zijn gesloten.

Lopez: "Runnen F1-team duurder dan verwacht"

De eigenaar van Genii Capital Gerard Lopez vindt dat het runnen van een Formule 1-team duurder is dan verwacht. Lopez kreeg afgelopen winter met zijn Luxemburgse investeringsmaatschappij het F1-team van Renault voor 85% in handen en zegt dat alles voor dit jaar op schema loopt.

De enige zorgen zijn de kosten die gemaakt moeten worden om mee te doen met de topteams. Renault zou de renstal ondertussen terug willen kopen, maar het Franse bedrijf ontkent de geruchten die hierover de ronde doen.

"Op commercieel vlak draaien we prima, maar het is toch wat duurder dan begroot om een topteam in de Formule 1 te runnen. Ik denk dat we qua huishouding weinig onderdoen voor de topteams, want ons team bestaat nog altijd uit vijfhonderd mensen en dan huren we ook nog personeel in," zei Lopez tegen Autosport.com.

"Zoals ik al zei, we doen het prima. Alleen onze uitgaven zijn aan de hoge kant. Dat was onze eigen keuze. Daarom zou ik het willen omschrijven als: alle stoplichten staan op groen, behalve wat onze uitgaven betreft."

Het leidde tot financiële problemen, maar deze zijn door nieuwe sponsorovereenkomsten opgelost. De prestaties op de baan gingen hier niet ten koste van. "We wisten dat de auto langzaam werd 'geboren' en maakten een inhaalslag. Daarvoor moesten we wel extra investeringen doen. We zijn het enige team dat twee F-ducts ontwikkelde, denk ik. De eerste F-duct voldeed niet, daarom ontwierpen we een nieuwe. Ik denk dat het teveel is gevraagd dit seizoen een race te winnen, maar dat geeft niet. We presteren naar verwachting en blijven knokken."

[WK] Paumen helpt hockeysters aan zege

Om 0:00 uur (19:00 uur plaatselijke tijd) stonden de Australische en Nederlandse vrouwen klaar voor de volksliederen van beide landen op het WK Hockey in Rosario. Voor Nederland betekende het de eerste echte beproeving dit WK na eerdere overwinningen tegen India (7-1) en Nieuw Zeeland (7-3). De Australische dames hebben eveneen hun twee partijen gewonnen tegen Japan (2-1) en India (6-3). Nederland won de partij verrassend genoeg met ruime cijfers het werd 4-1.

Beide ploegen begonenn goed aan de wedstrijd. Australië leek na een tiental minuten toch wat sterker dan de Nederlanders. Een gevaarlijke bal omhoog zorgde ervoor dat Nederland de eerste strafcorner kreeg. Maartje Paumen wist deze kans te benutten en bracht Nederland hiermee op voorsprong. Voor Paumen was het alweer de vijfde treffer dit toernooi. Na veertien minuten spelen kreeg het Nederlandse team opnieuw een strafcorner door een duw in de rug maar een verkeerde stop zorgde ervoor dat dit keer de bal niet in het doel verdween.

Ondanks dat beide ploegen moeite hadden om de aanval te zoeken en vooral op het middenveld een gevecht leverden was het Australië dat via Nicole Arrold op gelijke hoogte wist te komen. Australië kreeg een strafcorner doordat de bal op een Nederlandse voet belandde en deze werd door Arrold hard ingepusht. Allebei de teams kregen een korte tijd een man minder vanwege een groene kaart maar dit leverde aan beide zijde's geen gevaar op. Vlak voor het rustsignaal kreeg Nederland nog twee strafcorners. De eerste corner ging opnieuw tegen een voet en de tweede werd uiteindelijk door opnieuw Maartje Paumen hard in de rechter bovenhoek geschoten. Nederland ging met een 2-1 voorsprong naar het rustsignaal en mocht daar gezien het spelbeeld niet geheel ontevreden mee zijn.

Nederland begon in de tweede helft waar het gebleven was. De ploeg van coach Herman Kruis kreeg opnieuw een strafcorner en wie anders als Maartje Paumen wist de bal in het net te schieten. Minke Smeets wist een aantal minuten later na een prima combinatie tussen Ellen Hoog en Naomi van As de bal in de lange hoek te werken en daarmee Oranje op een comfortabele 4-1 voorsprong te zetten. Na deze twee snelle treffers leek het verzet van Australië gebroken. De aussies kwamen niet veel meer over de middellijn en het was Nederland dat kansen wist te creëren.

Met nog ruim een kwartier te spelen kreeg Eva de Goede een onbegrijpelijke tweede groene kaart en moest hierdoor vijf minuten het veld af. Door deze overtal situatie was het Australië dat weer redelijk terug kwam in het spel. Mede doordat Kruis zijn verdediging prima op orde heeft konden de Australische dames niet profiteren van het overtal. In het resterende gedeelte van de wedstrijd was het beeld hetzelfde als in het begin van het duel. De strijd werd gestreden op het middenveld en als er dan eens een kans werd weggegeven was het de verdediging van één van beide teams die prima wist in te grijpen. Nederland kan tevreden zijn met deze uitslag na zeventig minuten spelen en met een gerust gevoel toewerken naar de wedstrijd komende zondag tegen aartsrivaal Duitsland.

 

Punten Ronde 3/4 FOK! Voetbalmanager 2010/2011

Beste deelnemers aan de FOK! Voetbalmanager 2010/2011, hierbij het Puntenbericht van Managerronde 3/4, met excuses voor de vertraging. Ik volsta met het uitsluitend vermelden van de top tiens van de diverse klassementen.

En ik maak graag van de gelegenheid gebruik om duidelijkheid te scheppen in de kwestie over het wel of niet toekennen van een doelpunt aan een bepaalde speler van Feyenoord, in de thuiswedstrijd tegen Vitesse op zondag 29 augustus jl.

De vraag van meerdere deelnemers was waarom FOK! de punten voor het eerste doelpunt van Feyenoord in de 20e minuut toch toegekend heeft aan Kelvin Leerdam, terwijl Fedor Smolov in de beelden de bal als laatste aan leek te raken. Dat was omdat de crew in principe de uitslagen van VI.nl aanhoudt, en daar stond Leerdam vermeld als doelpuntenmaker, en niet Smolov.

Trouwe deelnemer ook aan eerdere FOK!voetbalmanagers DeVinger was het daar niet mee eens, en gaf zich nog niet gewonnen. Hij heeft persoonlijk een e-mail gestuurd naar de redactie van de externe voetbalwebsite, en heeft daar ook een serieus antwoord op gekregen. Dat heeft hij met de rest van ons willen delen, waarvoor dank.

Op het FOK!forum vind je in het VBL-forum het door DeVinger geciteerde antwoord van de externe redactie. Ook lees je iets eerder in dat topic de achtergrond van het besluit van de crew in deze 'kwestie-Leerdam'.

Punten Managerronde 3/4

Rank Teamnaam User Ronde 3/4 Totaal
1 LBUnited CoachLB 109 184
2 FC Toorop DeVinger 108 177
= Essche Boys VerrekteZakHooi 108 172
4 Bayself Bayswater 107 161
= de Tegenpartij SolDat 107 121
6 Bananenplukkertjes tmd200 106 187
7 Toxandria Heufie 105 173
8 Opper FC opperkleurder 102 169
= Der Balmeister derBalmeister 102 151
10 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 101 185
= FC Assenaar Assenaar 101 168


Algemeen Klassement na Ronde 3/4

Rank Teamnaam User Totaal Ronde 3/4
1 MSNMGH Acid Crew MSNMGH 188 89
2 Bananenplukkertjes tmd200 187 106
3 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 185 101
4 Fc yolanthe fcdoutzen 184 88
= LBUnited CoachLB 184 109
6 Wazaa FC Wazaa 179 92
7 DeDonnys Donaldo 177 91
= FC Toorop DeVinger 177 108
9 Loptr United Loptr 174 86
= Sjikke F.C. MsGaucho 174 91


Algemeen Klassement Subleagues na Ronde 3/4

Rank Subleaguenaam Owner Punten Ronde 3/4 Leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 160 83 8
= Birdsong Birdy012 160 81 4
3 TUI Nederland & co Snofroe 144 81 8
4 PSV mortelee 121 63 9
= Balle als een Malle 2010 vudi_roller 121 70 9
6 WoS neilpad 117 57 22
7 Fc Zutphen INViCTuS 113 59 6
8 Topmanagers stpn 110 65 5
= Noord-Brabant stpn 110 54 16
= Lelijk Rijkevoort Heufie 110 57 7


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht, en succes aan iedereen die degene(n) voor hem of haar in probeert te halen!

Je kunt voor Managerronde 3/4 sinds 30 augustus je eigen voetbalteam weer aanpassen - of als je je in de tussentijd ingeschreven had, je nieuwe team opslaan. Maar let op: de komende managerronde 5/6 sluit op zaterdag 11 september 2010 om 17:59 uur en loopt tot en met zondag 19 september 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie houdt.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden. Heb je nog vragen, kijk dan eerst even bij de FAQ of je daar wellicht al een antwoord kunt vinden op jouw vraag.

Ben je op vakantie geweest of ga je nog op vakantie? Er is nog niets verloren als je een ronde moet missen. Aan het begin van de competitie ligt alles nog open, en heb je nog alle kans om je concurrenten in- of bij te halen. De bal is rond, toch? Dus schrijf je in voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2010. Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Foutje ontdekt in punten voor voetbalspelers?
De FOK!managercrew kan helaas geen 100% garantie geven dat er bij het invoeren van al die uitslagen geen fouten of foutjes ingeslopen zijn, dus ik nodig jullie van harte uit om eventuele vergissingen bij het uitdelen van punten te melden (zie onderaan dit bericht hoe je de crew kunt bereiken). Een reactie onder dit bericht gaat waarschijnlijk verloren in de massa, dus probeer ons op de hieronder genoemde manieren een bericht te sturen.

Vermeld bij je foutjesmelding naast je username en managerrondenummer ook: 1) om welke voetbalspeler het gaat en van welke club; 2) bij welke wedstrijd het mogelijk is misgegaan (met datum); 3) wat het had moeten zijn volgens jou; en 4) of het ook zo op Vi.nl staat. De crew gaat in principe uit van de uitslagen zoals die gepubliceerd zijn op die site.

We zullen er dan zo snel als mogelijk naar kijken en - indien het anders had moeten zijn - ook aanpassen in de eerder ingevoerde uitslagen. Echter, het herberekenscript dat de punten en je bijbehorende budget bijwerkt draait slechts één keer per etmaal, en wel om 1:15 uur. Dat script neemt alle ronden mee die al geweest zijn, waardoor je punten en budget zowel in positieve dan wel negatieve zin kunnen veranderen. Al naar gelang de ontdekte fout.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl** (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2010/2011-topic (deel #2) in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2010/2011!


**) Nieuw e-mailadres!

PES 2011 demo eerder voor PS+ abonnees

Konami heeft bevestigd dat de PES 2011 demo 15 september in de PlayStation store ligt en op de PC uitkomt. PS+ gebruikers kunnen eerder met de demo aan de slag, namelijk op woensdag 8 september. 

Een releasedatum voor de Xbox 360 kunnen we spoedig verwachten. In de demo kunnen we met Barcelona, Bayern München, Chivas Guadalajara en Internacional spelen, tegen een vriend of tegen de AI. PES 2011 komt in oktober uit voor de Xbox 360, PlayStation 3, de PC, de Nintendo Wii en de PlayStation 2.

F1-team Williams richt zich op 2011

Het Formule 1-team van Williams gaat zich richten op het seizoen 2011. De Britse renstal heeft dit jaar met de FW32 grote stappen gemaakt, maar nu de delen van de update in Singapore uit de windtunnel zijn gekomen wordt de focus verlegd naar volgend jaar.

"We hebben nog één grote update voor Singapore en die is klaar met het testen in de windtunnel. Het aerodynamische ontwerp is klaar, maar moeten nog geproduceerd worden," zei technisch directeur Sam Michael. "In termen van ontwerpen richten we ons qua aerodynamica nu op volgend jaar."

Voor de ontwerpers ligt er veel werk, omdat de dubbele diffuser en de F-duct verboden worden. Ook vertrekt bandenleverancier Bridgestone en komt Pirelli het rubber leveren. Tenslotte keert KERS terug. Michael houdt opvallend genoed de optie open om in plaats van het geplande systeem met batterijen te kiezen voor het vliegwiel dat Williams voor het seizoen 2009 ontwikkelde.

Killzone 3 komt op 23 februari in de VS

Killzone 3 van de Nederlandse uitgever Guerrilla Games komt op 22 februari uit in de VS en Canada. Dat heeft de Amerikaanse PlayStation Blog bevestigd. Een Europese releasedatum is niet bevestigd, maar wel is het zeker dat de game in februari uitkomt.

In Killzone 3 vallen we de Helghast aan op hun eigen planeet. Killzone 2 werd zeer goed ontvangen en wij vonden de game er erg goed uitzien op de GamesCom. Binnenkort lees je hier meer over op FOK!games.

[US Open] Murray eenvoudig naar derde ronde

Tennisser Andy Murray heeft zich vrijdag naar de derde ronde van de US Open geslagen. De als vierde geplaatste Brit had in de eerste set nog de nodige moeite met Dustin Brown, maar schudde de Jamaicaan in de tweede en derde set van zich af: 7-5, 6-3 en 6-0.

In de volgende ronde neemt Murray het op tegen de winnaar van de partij tussen de Zwitser Stanislas Wawrinka (25) en Juan Ignacio Chela uit Argentinië.

Blood Drive uitgelekt

Racefans mogen zich dit najaar opmaken voor een bloederig racespel op de Playstation 3 en Xbox 360. De website computerandvideogames.com heeft het bestaan van Blood Drive ontdekt via een Britse leeftijdsclassificatiedienst. Daarnaast is de game ook al in de Amerikaanse online winkel Amazon opgedoken.

Blood Drive draait om autogevechten waarbij spelers achter het stuur van opgevoerde racemonsters elkaar overhoop dienen te schieten. Volgens de website heeft de game zombies, grof taalgebruik en een forse dosis geweld in petto. Daarnaast zou ook online tegen andere gamers kunnen worden geracet.

Uitgever Activision heeft de game niet officieel aangekondigd en wil niet op het bericht reageren. Blood Drive zou dit najaar uit moeten komen.

Rock Band 3

Bij Rock Band 3 zou in het woordenboek moeten staan dat het gelijk staat aan absurd volgens de makers. Het spel biedt zoveel nieuwe dingen dat het geen gewoon vervolg is op de eerste twee delen. Rock Band 1 en 2 verschilden weinig van elkaar. Rock Band: The Beatles had al een paar nieuwe dingen, maar het bleef toch veel van hetzelfde. Bij Rock Band 3 wordt er onder meer een keyboard, een nieuwe gitaar en een nieuw drumstel toegevoegd aan de game, en daarnaast is er een grote nieuwe gamemode bij gekomen.

 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.