'Duels Sparta en Excelsior onder de loep bij UEFA'

Het tijdschrift Hard Gras meldt dat de UEFA onderzoek doet naar duels van Excelsior en Sparta omdat deze verkocht zouden zijn. Het zou volgens de UEFA gaan om zes wedstrijden waarbij in vier duels één van de Rotterdamse ploegen speelt. De andere duels gaan tussen De Graafschap - Telstar en PSV - ADO Den Haag.

Volgens de UEFA zou op het duel tussen Excelsior en RKC Waalwijk gespeeld op 17 april 2009 in totaal voor 1,6 miljoen euro zijn gewed. Ook op de eindstand van Heerenveen - Sparta (14 maart 2009) stond veel geld. De overige duels die bij de UEFA op het bureau liggen zijn Excelsior Heerenveen (15 september 2007), Volendam - Excelsior (11-9-2009), De Graafschap - Telstar (11-9-2009) en PSV - ADO (5-2-2009)

De directeur van de KNVB, Bert van Oostveen, laat weten dat de duels zijn onderzocht en er verder niks onreglementaires is geconcludeerd. Volgens Van Oosteen is dat heel moeilijk want: "Als je ziet hoe in de Nederlandse competitie spitsen soms kansen missen en keepers over ballen duiken, zou je gaan denken dat ze allemaal omgekocht zijn."

Johan Derksen, hoofdredacteur bij Voetbal International, krijgt ook geluiden dat er gegokt wordt op wedstrijden in de Eerste en Eredivisie. Bij FC Rijnmond liet Derksen weten dat "Zolang je niet iemand op heterdaad betrapt kun je niks bewijzen. Als zelfs de politie en Interpol zich er op stuk bijten moeten we niet de illusie hebben dat wij als simpele journalisten de waarheid wel boven water krijgen." Volgens een Servische UEFA-informant worden er in heel Europa wedstrijden gemanipuleerd, dus ook in Nederland.