Amsterdam maandelijks drie ton kwijt aan wachtgeld

De zeven stadsdelen van Amsterdam betalen maandelijks samen drie ton aan wachtgeld aan oud-bestuurders. In mei bleven van de veertien stadsdelen er nog maar zeven over. Met name de gefuseerde, nieuwe stadsdelen betalen veel wachtgeld. Dat schrijft Het Parool zaterdag op basis van gegevens van de gemeente.

Samen draaien de stadsdelen op voor het wachtgeld van 53 voormalige gemeentebestuurders. Koploper is West, met bijna 90 duizend euro per maand voor zeventien oud-bestuurders. Het minst betalen de stadsdelen Noord en Zuidoost, die niet bij fusies betrokken waren. Ze zijn maandelijks 13 duizend euro kwijt aan ieder twee bestuurders.

Verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg is (VVD) geschrokken van de cijfers. Hij praat met de stadsdeelvoorzitters over verplichte loopbaanbegeleiding. "Dat is wel het minste dat we van ze kunnen vragen", zegt Van der Burg.

De stadsdeelvoorzitters wijzen naar de haastige halvering van het aantal stadsdelen. "Die klus is in acht maanden geklaard terwijl er eigenlijk twee jaar nodig is", zegt Martien Kuitenbrouwer, stadsdeelvoorzitter in West en woordvoerder van alle voorzitters.

Submitter:  Bron: Novum