Tienduizenden betogen tegen uitzettingen Roma

Tienduizenden mensen hebben zaterdag in Frankrijk geprotesteerd tegen de uitzettingen van zigeuners door de Franse regering. In Parijs verzamelde zich de grootste menigte, maar ook in Marseille, Lyon, Bordeaux en meer dan honderd andere steden waren mensen op de been.

Aan de demonstraties deden niet alleen Roma mee, maar ook vakbondsleden, linkse politici, anarchisten en studenten. Ze droegen spandoeken met teksten als Stop het racisme en Nee tegen een onmenselijke politiek van Sarkozy. De Liga voor Mensenrechten had opgeroepen tot de betogingen om de "xenofobie" van de overheid tegen te gaan.

Frankrijk hervatte vorige maand de omstreden uitzettingen. De regering heeft inmiddels honderden Roma teruggestuurd naar Bulgarije en Roemenië. De zigeuners krijgen een vliegticket mee, evenals 300 euro per volwassene en 100 euro per kind. Degenen die niet vrijwillig gaan, worden gedwongen om binnen een maand te vertrekken, zonder financiële vergoeding.

Roemenië en Bulgarije hebben de uitzettingen veroordeeld. Ook de Franse oppositie en fracties in het Europees Parlement zijn kritisch. Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) laat uitzoeken in hoeverre de uitzettingen in strijd zijn met de Europese regels.

Tienduizenden betogen tegen uitzettingen Roma
Tienduizenden betogen tegen uitzettingen Roma (Foto: ANP)