'Pink Panther' aangeklaagd in Japan

Een man is vrijdag in Japan aangeklaagd voor het stelen van een diamanten tiara en andere juwelen uit een juwelierszaak in Tokyo. De man zou behoren tot de internationale bende van juwelendieven die bekendstaat als 'Pink Panthers'.

De Pink Panthers zijn vernoemd naar een film uit 1963, waarin Peter Sellers de rol van Inspector Clouseau speelt. De bende zou wereldwijd in totaal al voor een kwart miljard dollar aan juwelen hebben gestolen. De bendeleden, voornamelijk afkomstig uit de Balkan, plegen vaak binnen enkele minuten een roofoverval, waarna ze er op vindingrijke wijze vandoor gaan.

Rifat Hadziahmetovic (42) zou in 2007 de juwelierszaak in Tokyo als klant zijn betreden. Daarna zou hij traangas in het rond hebben gespoten en er met de buit, ter waarde van omgerekend 2,6 miljoen euro, vandoor zijn gegaan.

De man wordt in een Japanse rechtbank berecht. Hij werd vorig jaar opgepakt in Cyprus toen hij het land met een vervalst paspoort wilde verlaten. Later werd hij uitgezet naar Spanje wegens een roofoverval op Tenerife in 2008.