'Afrikanen hebben kinderverkrachtingsgen'

Hebben we in ons land Geert Wilders die garant staat voor kwetsende uitspraken, in Zweden hebben ze Per T K Wahlberg. Deze politicus van de Zweedse Democraten ligt ernstig onder vuur na een uitspraak over de bevolking van het continent Afrika. Volgens hen zijn Afrikanen genetisch geprogrammeerd om kinderen te verkrachten.

Wahlberg is lid van de locale afdeling van de partij in het Zuid-Zweedse Landskrona. Op zijn blog 'Landskronabackspegel', letterlijk Landskrona achteruitkijkspiegel, schrijft de 76-jarige een uiterst kwetsend stuk over de zwarte bevolking van Afrika. De ouwe rot in de partij dicht de Afrikaanse genen enkele bijzondere kenmerken toe.

"Duizenden jaren lang kon de neger lekker chillen in de hitte, bananen eten of een vrouw of kind verkrachten", schrijft hij. "Hij kon andere negers vermoorden en opeten, een beetje drummen, een beetje rondrennen, een antilope vangen, een paar bananen eten, neuken, dronken worden van rottende vruchten of planten en ga zo maar door. Dit gaat al duizenden jaren zo zonder enige evolutionaire druk in de vorm van omgevingsfactoren die dwingen de neger zich in een andere richting te ontwikkelen."

De politicus ligt nu ernstig onder vuur. De Zweedse Democraten, een partij die is opgericht in 1988, is ontstaan uit een aantal nazistische organisaties. Sinds een aantal jaren wil de partij echter worden gerespecteerd en heeft deze de harde toon wat meer laten varen. De tekst komt de partij dus behoorlijk slecht uit.

Volgens Wahlberg zelf moeten we de tekst met een korreltje zout nemen. De teksten zijn volgens hem puur 'ironisch' bedoeld. "Al zit er wel een kern van waarheid in", voegt hij eraan toe.