Jaar cel voor Nederlands-Britse 'verrader'

Redactie

Een voormalige Nederlands-Britse medewerker van de Britse spionagedienst MI6 is vrijdag wegens 'een daad van verraad' tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. De 25-jarige Daniel H. had lijsten met namen en telefoonnummers van medewerkers gekopieerd en te koop aangeboden aan Nederlandse agenten, die hun Britse collega's inseinden.

"Als dit materiaal in handen van een vijandige mogendheid was gekomen, had dit enorme schade kunnen veroorzaken en levens in gevaar kunnen brengen", zei rechter David Bean.

Nederlandse agenten hadden twijfels over de identiteit van de verdachte en spraken in januari met hem af in Nederland. Zij stelden vast dat hij voor MI6 had gewerkt en inderdaad over geheime documenten beschikte. Zij waarschuwden Britse agenten, die hem in maart in een hotel in Londen inrekenden.

Advocaten van H., die de Britse en de Nederlandse nationaliteit heeft, voerden aan dat hun cliënt ten tijde van het voorval stemmen in zijn hoofd hoorde. De rechter zei dat deskundigen geen eensluidend advies gaven. "U lijkt mij een rare jonge man. Maar of u toentertijd stemmen hoorde, weet ik niet. Als u stemmen hoorde, kunnen zij aanzienlijke invloed op uw gedrag hebben gehad, maar zij kunnen niet uw verantwoordelijkheid voor uw daden hebben weggenomen."