[Vuelta] Moncoutie dagzege, Anton nieuwe leider

Mark (Aalbers)

Moncoutie heeft vandaag de achtste etappe van de Vuelta gewonnen. De renner van Cofidis wist na een ontsnapping het peloton voor te blijven. Igor Anton wordt de nieuwe leider in het klassement. Hij blijft nipt Joaquin Rodriguez en Vincenzo Nibali voor.

Het peloton begon de dag met een minuut stilte om de overleden Team Sky verzorger Txema Gonzalez. Team Sky stapte uit respect voor de overleden Gonzalez en zijn familie niet meer op de fiets en verliet daarmee de Vuelta.

De 186 overgebleven renners gingen op weg. De etappe ging over 190 kilometer van Vilena naar Xorret del Catí Het was de eerste dag in de Vuelta 2010 dat er bij de start geen aanvallen plaats vonden, wat te maken zal hebben met de overleden Team Sky verzorger. Opvallendheden waren er wel. Zo was er in het begin van de etappe een valpartij met onder meer Mark Cavendish en leider Philippe Gilbert onder de slachtoffers. De gevallen renners konden wel terug keren in het peloton.

Er volgende verschillende aanvallen, maar werden allen terug gepakt door het peloton. Johann Tschopp (Bbox), David Moncoutie (Cofidis), Serafin Martinez (Xacobeo-Galicia), José Luis Arrieta (Ag2r) en Assan Bazayev (Astana) lukten het echter wel om er tussen uit te knijpen, en hun voorsprong liep snel op. De maximale voorsprong was een kleine zeven minuten.

De laatste klim van deze bergetappe was de venijnige Alto Xorret del Catí van de eerste categorie. De vijf koplopers kwamen bij de klim aan met een voorsprong van 3.5 minuut.

Moncoutie was duidelijk de beste van de koplopers op de klim. De klim met percentages van boven de 20 procent was loodzwaar. Moncoutie bleef vooruit, en kon door als eerste boven te komen de laatste kilometers vlak ook voor de anderen blijven. Moncoutie finishte hiermee als eerste in Xorret del Catí. Igor Anton mag na vandaag de leiderstrui aantrekken.

Uitslag etappe 8

# Renner Ploeg Tijd
1 David Moncoutie (Fra) Cofidis 5.14.32
2 Serafin Marinez Xacobeo-Galicia +0.52
3 Johann Tschopp Bbox z.t.
4 José Luis Arrieta Ag2r z.t.
5 Joaquin Rodrigeuz (Spa) Katusha +1.29
6 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas z.t.
7 Igor Anton (Spa) Euskaltel z.t.
8 Assan Bazayev (Kaz) Astana +1.32
9 Xavier Tondo (Spa) Cervélo z.t.
10 Carlos Sastre (Spa) Cervélo +1.35

Klassement na etappe 8

# Renner Ploeg Tijd
1 Igor Anton (Spa) Euskaltel 32.28.49
2 Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha +0.1
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas +0.2
4 Xavier Tondo (Spa) Cervélo +0.42
5 Marzio Bruseghin (Ita) Caisse d'Epargne +1.10
6 Ruben Plaza (Spa) Caisse d'Epargne +1.15
7 Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo-Galicia +1.18
8 Nicholas Roche (Fra) Ag2r +1.19
9 Peter Velits (Rus) HTC Columbia +1.26
10 Tejay van Garderen (VS) HTC Columbia z.t.