Volleyballers verliezen van Estland

De volleyballers van Oranje hebben de eerste van de twee EK-Kwalificatiewedstrijden tegen Estland niet kunnen winnen. Nederland verloor in vier sets en moet volgende week zondag in Rotterdam een klinkende overwinning boeken om het EK van 2011 te halen. De nederlaag in Estland is een tegenvaller, maar de cijfers geven aan dat Oranje nog niet kansloos is: 25-19, 27-25, 22-25 en 25-20.

Nederland kwam tegen Estland niet bepaald flitsend uit de startblokken. De geblesseerde Jeroen Rauwerdink werd gemist en de thuisploeg werd gesteund door een bijzonder enthousiaste menigte. En dat maakte indruk. Maar na de nederlaag in de eerste set werd het bijzonder spannend en kregen de bezoekers kans om op gelijke hoogte te komen. Maar in de enerverende slotfase miste Oranje net dat beetje klasse en geluk om de set te beslissen: 27-25.

In set nummer drie knokte Nederland echter sterk terug. De middenaanval ging steeds beter lopen en spelverdeler Yannick van Harskamp bediende topaanvaller Dick Kooij vaak met succes. Ondertussen deed Kay van Dijk, die Niels Klapwijk was komen vervangen, uitstekend zijn werk als diagonaalspeler.

De winst in de derde set bracht hoop in de Hollandse harten en bij 18-18 in set nummer vier was er alle kans op een vijfde set. Maar de thuisploeg produceerde vanaf dat moment een aantal vlijmscherpe opslagen en scoorde ook enkele malen met het blok. Nederland moest bij 25-20 het hoofd buigen in de wetenschap dat er volgende week de kans is om voor eigen publiek het verloren terrein goed te maken. Dat is een moeilijke, maar geen onmogelijke opgave.