FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 april 2010

[EL] Uitslag Liverpool - Atlético Madrid

Vanavond werden de returns gespeeld in de strijd om de Europa League. Atlético Madrid verdedigde bij Liverpool een 1-0 voorsprong.

Atlético Madrid speelt de Europa League-finale tegen Fulham. De Spaanse ploeg verloor op Anfield Road na verlenging weliswaar met 2-1 van Liverpool, maar ging daardoor op uitgoals verder. In de reguliere speeltijd was het 1-0 geworden voor Liverpool door een treffer van Alberto Aquilani waarna verlenging nodig was. Daarin zorgde Yossi Benayoun voor de 2-0 van de thuisploeg, maar in de 102e minuut zorgde Forlan voor de beslissende 2-1. De Uruguayaan scoorde op aangeven van Jose Antonio Reyes.

 

Liverpool FC

2 - 1

Atlético Madrid (wnv)

 44' Aquilani
 95' Benayoun
   102' Forlán
 
 Gele kaart: Gerrard, Aquilani, Carragher, (Liverpool FC), Assunção, Valera, Forlán, Domínguez, (Atlético Madrid)
 
Stadion: Anfield Road, Liverpool
Toeschouwers: 42.040
Arbiter: Hauge (Noo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Reina
Mascherano (P.Degen/110)
Carragher
Agger
Johnson
Benayoun (Pacheco/114)
Aquilani (El Zhar/90)
Gerrard
Lucas
Babel
Kuijt
  De Gea
Valera
Domínguez
Perea
López
Reyes
Assunção (Jurado/99)
García
Simão
Agüero (Salvio/120 2)
Forlán (Camacho/117)


Atlético Madrid is door naar de finale op 12 mei, daar zal het uitkomen tegen Fulham.

[EL] Uitslag Fulham - Hamburger SV

Vanavond werden de returns gespeeld in de strijd om de Europa League. Hamburger SV ging op bezoek bij Fulham, dat vorige week in Duitsland knap met 0-0 gelijkspeelde.

De avond begon goed voor Fulham, dat vanaf het beginsignaal druk zette op de labiele defensie van de bezoekende Duitsers. Joris Mathijsen startte in het hart van de verdediging, die de storm van de beginfase doorstond. Daarop kon Hamburger SV zelf aan aanvallen denken, al was het allerminst overtuigend wat het team van nieuwe trainer Moniz liet zien.

Fulham en ook HSV speelden tevens in een te laag tempo om het de opponent moeilijk te maken. Een standaardsituatie bood uitkomst. Mladen Petric ging achter de bal staan en krulde het leder prachtig in de kruising achter de kansloze Mark Schwarzer: 0-1. Een fikse mentale klap voor Fulham, dat twee doelpunten moest maken om weer aan de goede kant van de score te komen.

Omdat HSV het naliet om direct na rust de voorsprong uit te bouwen kwam Fulham terug in het duel. De Engelsen zetten het offensief na dik een uur spelen zelfs luister bij door de gelijkmaker binnen te werken. Een fijne pass van David Murphy belandde bij Simon Davies, die goed controleerde en een dito afronding in huis had. Fulham rook bloed en drukte door. Zoltan Gera zette zijn ploeg uit een corner voor het eerst op de avond op voorsprong: 2-1.

In het laatste gedeelte van het duel viel er weinig meer te genieten op Craven Cottage. De beste kans was nog voor Ruud van Nistelrooij, die het restant van het duel onzichtbaar was. De Nederlander wist de bal echter niet genoeg te toucheren om het tot doelpunt te promoveren.

Fulham speelt op woensdag 12 mei de finale tegen Liverpool of Atlético Madrid.

 

Fulham FC

2 - 1

Hamburger SV

 69' Davies
 76' Gera
   22' Petric
 
 Gele kaart: Hangeland, (Fulham FC), Boateng, Rost, (Hamburger SV)
 
Stadion: Craven Cottage, Londen
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: Çakir (Tur)
 
Opstelling:   Opstelling:
Schwarzer
Pantsil (Nevland/75)
Hangeland
Hughes
Konchesky
Duff
Etuhu
Murphy
Davies
Gera
Zamora (Dempsey/58)
  Rost
Demel
Boateng
Mathijsen
Aogo
Tesche (Rincón/56-Guerrero/79)
Jarolim (Rozehnal/90 1)
Zé Roberto
Pitroipa
Petric
v.Nistelrooij

Cameron helpt met 3D-camera op Marsrover

De regisseur van de 3D-film 'Avatar', James Cameron, gaat helpen bij de bouw van een hoge resolutie 3D-camera voor de volgende generatie Marsrovers. Deze 'Marsrovers' zijn onbemande robotvoertuigen die wetenschappelijk onderzoek verrichten op Mars. De volgende missie van deze voertuigjes is gepland voor begin volgend jaar.

In 2007 heeft Jet Propulsion Laboratory, de bouwers van de robotvoertuigen, de plannen om een 3D-camera op het voertuig te monteren op een laag pitje gezet. De reden was dat het budget voortdurend werd overschreden en de missie achter op schema lag.

Cameron lobbyde echter bij NASA-bestuurder Charles Bolden om toch een 3D-camera op de nieuwe Marsrovers te monteren. Volgens hem zorgt een Marsrover met een betere camera ervoor dat het publiek zich meer verbonden voelt met de missie. Uiteindelijk wist hij Bolden te overtuigen.

Malin Space Science Systems uit San Diego gaat nu de 3D-camera bouwen. Cameron staat op de loonlijst als mede-investeerder.

Cameron helpt met 3D-camera op Marsrover
Cameron helpt met 3D-camera op Marsrover (Foto: Novum)

Spelen met zwaarden in Swords

Om Majesco's nieuwe game Swords even samen te vatten; je zal in deze game aan de slag kunnen gaan met een zwaard.

De game gebruikt de MotionPlus. Je zal in een soort van arena combat game allerlei zwaardgevechten kunnen doen tegen zwaardvechters van verschillende culturen en tijdsperiodes. Onder je tegenstanders bevinden zich bijvoorbeeld een Viking en Sir Lancelot. Als je je tegenstander hebt verslagen krijg je zijn zwaard en zo bemachtig je steeds betere zwaarden. Je kan ook trainen of zombies hakken in de game.

Fans van zwaarden kunnen hun slag slaan ergens in september, als de game uitkomt.


Tsjakka!!

Bus onderweg met Nederlandse scholieren brandt uit

Voor 28 middelbare scholieren eindigde de terugreis, na een bezoek aan het Duitse Göttingen, wel heel snel. De bus waar ze in zaten brandde namelijk volledig uit. Het incident vond plaats op de snelweg tussen Göttingen en Kassel.

De chauffeur merkte op dat zijn bus in brand stond en zette de bus zo snel mogelijk stil op de vluchtstrook. Gelukkig konden de scholieren, hun begeleiders en de chauffeur de bus op tijd verlaten. Niemand raakte gewond.

Door het voorval werd het verkeer tijdelijk opgehouden. De Duitse politie zegt dat de oorzaak van de brand nog niet bekend is.

Arrestatie na bedreiging Koninklijk Huis

De politie in Middelburg heeft woensdag in de aanloop naar de viering van Koninginnedag in de Zeeuwse gemeente een 33-jarige man gearresteerd wegens het uiten van bedreigingen aan het adres van het Koninklijk Huis. Dat bevestigde een woordvoerder van de politie in Zeeland donderdag naar aanleiding van een bericht in Netwerk.

De woordvoerder kon nog niets vertellen over de aard van de bedreigingen, maar 'ze zijn van dien aard dat we hebben besloten de man vast te zetten.' De politie is nog bezig met het onderzoek. De woordvoerder zei wel dat het niets te maken heeft met de dreigbrieven die vorige week door onbekenden in de Zeeuwse hoofdstad werden verspreid. Daarin werden punten toegekend aan het doden van ambtenaren en leden van het Koninklijk Huis in het bijzonder.

De politie in Apeldoorn maakte eerder donderdag bekend woensdag een 31-jarige man te hebben aangehouden die mogelijk van plan was de herdenking te verstoren van de koninginnedagaanslag van vorig jaar. De politie wilde verder geen bijzonderheden verstrekken over de aangehouden man en diens mogelijke plannen.

VN-vredesmissie in Sudan met jaar verlengd

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de vredesmissie in Sudan met een jaar verlengd. De missie is erop gericht het vredesakkoord dat in 2005 tussen het noorden en het zuiden van het land werd gesloten te ondersteunen.

De vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden donderdag unaniem in met verlenging van de missie tot 30 april 2011. De raad sprak tevens de intentie uit om de missie daarna opnieuw te verlengen.

Volgend jaar wordt naar verwachting een referendum gehouden waarin wordt beslist of het zuiden van Sudan zich afscheidt van het noorden. Bovendien zal de toekomst van de betwiste olierijke regio Abyei worden bepaald.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zei zich zorgen te maken dat er 'weinig concrete vooruitgang' is geboekt bij de voorbereiding van het referendum.

VN betaalt schadevergoedingen uit Iraaks oliefonds

De compensatiecommissie van de Verenigde Naties heeft donderdag een schadevergoeding van 590 miljoen dollar (445 miljoen euro) goedgekeurd voor slachtoffers van de Iraakse invasie in Koeweit in 1990. Het geld wordt verdeeld over vijf bedrijven en vier regeringsinstanties en internationale organisaties.

De commissie, bestaande uit de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad, heeft tot dusverre bijna 29,5 miljard dollar (22,2 miljard euro) aan schadevergoedingen uitbetaald. Nog eens 22,9 miljard dollar (17,2 miljard euro) is bestemd voor niet nader genoemde eisers in Koeweit.

Tot de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 ontving de commissie 25 procent van de opbrengsten van de Iraakse olieverkoop. Sinds de invasie is dat percentage naar beneden bijgesteld tot vijf procent.

Witte Huis: Olielek van invloed op oliewinning

Het olielek bij een gezonken olieplatform in de Golf van Mexico is van invloed op de besluitvorming rond de uitbreiding van oliewinning op zee en zal zeker worden meegenomen in het debat over klimaatverandering in het Amerikaanse Congres. Dat heeft Robert Gibbs, perswoordvoerder van het Witte Huis, donderdag gezegd.

De oorzaak van het lek, hoewel nog niet bekend, kan van invloed zijn op de beslissing in welke gebieden de regering toestemming zal verlenen om naar olie te boren. Adviseur van het Witte Huis Carol Browner zei dat 'dit zeker deel wordt van het debat' over klimaatverandering.

De regering heeft voorgesteld de winning van olie en gas voor de kust uit te breiden en hoopt daarmee sommige Republikeinen zover te krijgen dat zij hun goedkeuring geven aan klimaatwetgeving.

Cohen houdt optie politiemissie Afghanistan open

PvdA-lijsttrekker Job Cohen staat in principe open voor een Nederlandse politiemissie in Afghanistan. Als het noodzakelijk is mogen wat Cohen betreft ook Nederlandse militairen mee om de opleiders te beschermen.

Vorige week stemde de PvdA-fractie nog tegen een plan van GroenLinks en D66 om de mogelijkheid te onderzoeken politieopleiders te sturen naar Afghanistan. Volgens de PvdA liet die motie de deur open naar een nieuwe militaire missie, iets waar de sociaaldemocraten mordicus tegen zijn. De mogelijke verlenging van de missie was de reden waarom het kabinet in februari viel.

D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-leider Femke Halsema laten weten verheugd te zijn met de steun van Cohen. "Het is wel jammer dat de PvdA in de Kamer tegen heeft gestemd en tot afgelopen maandag steeds tegen heeft gewerkt", aldus Pechtold.

Lagerhuis België akkoord met boerkaverbod

Het Belgische lagerhuis heeft een wet goedgekeurd die het dragen van een boerka in het openbaar verbiedt. Een snelle goedkeuring van de wet door de senaat lijkt echter plotseling onzeker.

Christendemocraten en Liberalen in de Senaat zetten donderdag vraagtekens bij de formulering van de wet. In de wet staat dat niemand in het openbaar mag verschijnen 'met het gezicht volledig of deels bedekt'.

Door de val van het kabinet van demissionair premier Yves Leterme vorige week kan de goedkeuring van de wet bovendien nog meer vertraging oplopen.

Turnsters naar EK-finale landenwedstrijd

De Nederlandse turnvrouwen hebben zich op het Europees kampioenschap in Birmingham geplaatst voor de finale van de landenwedstrijd. Nederland plaatste zich als zevende voor de finale, waar zaterdag de beste acht landen in actie komen.

Céline van Gerner, Mayra Kroonen, Sanne Wevers, Wyomi Masela en Yvette Moshage kwamen tot een totaalscore van 158,675. Verder haalde Nederland nog één individuele finaleplaats, Van Gerner kwam op balk tot een score van 13,950 en werd daarmee zevende. De kwalificaties werden vandaag gewonnen door Rusland (168,325), gevolgd door Roemenië (166,800) en Groot-Brittannië (165,300).

Ook bij het laatste EK twee jaar geleden bereikte Nederland de finale, toen werd het daarin achtste.

Kluivert: "Oranje kan ver komen"

Oranje "heeft een heel goede kans om heel ver te komen" op het WK, maar dan moeten de spelers wel fit zijn. Dat zegt Patrick Kluivert tegen Novum Nieuws. De oud-international gaat komende zomer tijdens het titeltoernooi in Zuid-Afrika aan de slag als analist voor Eurosport. "Ik hoop dat er offensief gespeeld wordt en niet dat afwachten, want daar houd ik niet zo van."

Als speler maakte Kluivert een WK mee, dat van 1998 in Frankrijk, toen Nederland pas in de halve finale van Brazilië verloor. "Dat was een mooi toernooi, maar met een triest einde", herinnert hij zich. "We hadden een heel hecht team en gingen er ook echt voor. Laten we hopen dat dit team dat ook kan." Of Ruud van Nistelrooy deel uit moet maken van dat team, weet hij niet. "Als hij fit is, dan kan het."

Ook voor de ontknoping van de Eredivisie heeft Kluivert een duidelijke favoriet. "Voor mezelf hoop ik natuurlijk dat Ajax wint", lacht de voormalige spits die echter de realiteit niet uit het oog verliest. "Ik denk dat het wel heel moeilijk wordt. Eigenlijk denk ik dat Twente het niet meer weggeeft."

Kluivert is overigens niet van plan om naar Nijmegen of de Arena af te reizen om zijn Ajax de titel te zien winnen. "Nee, ik blijf lekker thuis. Ik kijk wel naar het schakelprogramma op tv."

Weer arrestatie in aanloop viering Koninginnedag

Een 33-jarige man is gearresteerd nadat hij koningin Beatrix met de dood had bedreigd. De politie in Middelburg, waar de Oranjes vrijdag Koninginnedag vieren, pakte de man woensdag op. De politie onderzoekt de zaak.

Op donderdag werd in Apeldoorn ook een 31-jarige man opgepakt. Hij zou van plan zijn geweest op de herdenking van het Koninginnedagdrama van vorig jaar te verstoren. De emotionele herdenking verliep woensdag zonder incidenten.

De veiligheidsmaatregelen rond de viering van Koninginnedag in Zeeland zijn zeer streng. De politie laat niets aan het toeval over om incidenten te voorkomen.

Been: "Makaay verdient een groots afscheid"

Nog één competitiewedstrijd en dan hangt Roy Makaay zijn kicksen definitief aan de wilgen. Feyenoord-trainer Mario Been onderkent de grootse loopbaan van de aanvaller en posteert hem in de basis voor het laatste duel van het seizoen.

Makaay raakte naarmate het seizoen vorderde zijn basisplek kwijt in Rotterdam, maar komende zondag start hij weer. "Toen Roy mij vertelde dat hij er een streep onder ging zetten, was het voor mij direct duidelijk dat hij zou spelen," aldus Been op de website van Feyenoord. "Hij verdient een groots afscheid."

Het opstellen van Makaay is echter meer dan een geste. De aanvaller moet goals produceren om Feyenoord naar de vierde plaats te schieten. Been: "Scoren is de laatste weken weer een groot probleem bij ons. Als Roy één kwaliteit heeft, dan is dat het maken van doelpunten." Zondag is sc Heerenveen de tegenstander.

Met het oog op de strijd om de vierde plaats en daarmee een beter ticket voor de Europa League is een overwinning essentieel voor Feyenoord. "Daarom gaan wij vol gas geven." Mocht Feyenoord winnen, dan is het altijd nog afhankelijk van het resultaat van AZ, dat in Alkmaar tegen PSV speelt. "Wij moeten dus in eerste instantie naar onszelf kijken," besloot de Feyenoord-oefenmeester.

Mutanten in Dead Space 2 trailer

Dead Space 2 heeft zich alleen nog laten zien in screenshots, maar nu heeft EA ook een trailer vrijgegeven van het spel. In deze horrorshooter zul je weer als Isaac het gemuteerde gespuis in de ruimte moeten bevechten.

Het spel zal zich drie jaar na het orgineel afspelen, waar in een druk ruimtestation het Necromorph virus uitbreekt. We zullen tot het eerste kwartaal moeten wachten voor we op de Xbox 360, PlayStation 3 of PC het virus te lijf kunnen gaan.

Drent: "Hoop dat Heerenveen degradeert in 2011"

Ron Jans zal vanaf volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer zijn van sc Heerenveen. De oefenmeester maakt de overstap van FC Groningen naar Friesland en dat ligt gevoelig bij de supporters van Groningen. De meeste hebben zich neergelegd bij de beslissing van de 51-jarige Jans, maar Martin Drent absoluut nog niet.

"Ik vind het echt onbegrijpelijk," aldus Martin Drent, commercieel directeur van BV Veendam tegenover Voetbal International. "En dat weet hij ook. Ik neem het hem ook echt kwalijk. Van Groningen naar Heerenveen, en dan ook nog eens als boegbeeld, dat kan niet."

De voormalig aanvaller van FC Groningen begrijpt de overstap niet. "Ooit speelden we daar en vroeg Riemer van der Velde mij of Heerenveen niets voor mij zou zijn. Waarop ik antwoordde: 'Nooit! voor geen enkel bedrag'. Ron vond dat mooi en zei zelf ook nooit daarheen te zullen gaan, wat hij vaak heeft herhaald. Helaas, dat bleek weinig waard."

Drent hoopt dat Jans niet goed zal presteren met zijn toekomstige werkgever en ziet ze graag degraderen naar de Jupiler League. "Ach, ik gun hem alles. Maar niet bij dié club. Met of zonder Ron Jans als trainer, ik hoop van harte dat Heerenveen volgend jaar degradeert."

Microsofts Game Room games uitgesteld

Het loopt allemaal niet zo lekker met de virtuele arcadehal van Microsoft, de Gameroom. Het begon allemaal al toen de gameroom uitkwam met klachten dat mensen geen verbinding konden maken in eind maart. Hierna volgde ook nog eens het nieuws dat de wekelijkse games die uit zouden komen pas vanaf eind april zouden uitkomen.

Nu blijkt dus dat dit uitgesteld is... voor hoelang is nog niet bekend...
Dan Maher van de Europese Xbox Live-tak twitterde dit nieuws en wij in Europa lijken niet de enige want in Noord Amerika heeft Larry Hyrb van de Amerikaanse Xbox Live-tak ook laten weten aan de website Kotaku dat ook in Amerika Microsoft nog bezig is met de nieuwe games voor de Gameroom en dat nog niet bekend is wanneer deze zullen komen...


Het wordt dus wachten tot Microsoft komt met een datum van de nieuwe games.

Gameroom
"Tot nu toe nog steeds 30 games"

Halep verspert Schnyder de weg in Fes

De Roemeense tiener Simona Halep heeft donderdag bij het WTA-toernooi van het Marokkaanse Fes gestunt. Ze bereikte ten koste van de als tweede geplaatste Zwitserse Patty Schnyder de halve finale van het enige WTA-toernooi op Afrikaanse bodem: 6-2 en 7-6 (3). In de tweede set keek Halep tegen een 5-2 achterstand aan, maar via winst in de volgende vier games dwong ze een tiebreak af die ze winnend afsloot.

In de halve eindstrijd treft Halep de Tsjechische Renata Voracova die Angelique Kerber (5) uitschakelde. De Duitse deed alleen in de eerste set mee: 7-5 en 6-2. De andere halve finale in Fes gaat tussen Alizé Cornet en Iveta Benesova. Cornet klopte de Britse Anne Keothavong met 7-5 en 6-2, Benesova (7) rekende af met de Spaanse qualifier Laura Pous Tio: 2-6, 6-1 en 6-0.

Coulthard enthousiast over vernieuwd Silverstone

David Coulthard is enthousiast over het vernieuwde Silverstone dat vandaag officieel geopend werd. De Schot mocht als een van de eerste Formule 1-coureurs een ronde over de baan rijden en is van mening dat het karakter van de baan ondanks de uitbreiding behouden is gebleven.

"Het is nog steeds typisch Silverstone. Ik vond elke versie van het circuit geweldig, zelfs het Mickey Mouse-gedeelte, omdat het een fraai stadiongevoel geeft, net als Brands Hatch. Het is Silverstone, dé plaats voor de Britse Grand Prix. En hoe graag ik vroeger ook reed op Donington, we zijn allemaal gewend om in juli naar deze arena te gaan en een feest te vieren," zei de Schot die tegenwoordig commentator bij de BBC is.

DTM blij met komst BMW in 2012

BMW kondigde eerder vandaag aan in 2012 terug te willen keren in de DTM. Het nieuws is door zowel Mercedes en Audi als organisator ITR goed ontvangen. Later dit jaar wordt door het Zuid-Duitse merk besloten of de terugkeer definitief is.

"Hier hebben de DTM-fans lang op gewacht," zei de voorzitter van ITR Hans Werner Aufrecht die na het afhaken van Opel in 2005 al langer op de komst van BMW aasde. "Onze strategie om meer fabrikanten bij de DTM te betrekken, lijkt te werken. We mogen nu echter niet op onze lauweren rusten, maar moeten blijven werken aan het vergroten van de aantrekkingskracht van onze klasse."

"Welkom in de DTM," meldde Audi-motorsportbaas Wolfgang Ullrich. "We kijken uit naar de komst van de nieuwe tegenstanders uit München. Ongetwijfeld zullen ze bijzonder competitief zijn. Met zijn rijke autosporthistorie past BMW perfect bij de DTM. Ik weet zeker dat ze snel zullen leren en binnen korte tijd hun klasse kunnen tonen."

Ook Mercedes motorsportbaas Norbert Haug is blij met het nieuws. "Niet alleen voor de DTM, maar voor de hele autosport. Het rechtvaardigt de keuze van Audi en Mercedes-Benz om de DTM ook in moeilijke tijden trouw te blijven. Anders had dit aansprekende platform nu niet meer bestaan. Wij weten wat de DTM waard is. De zege van Gary Paffett afgelopen weekend trok 20 miljoen televisiekijkers."

Man heeft seks met zijn oma en krijgt samen kind

Phil Bailey is dolgelukkig. De 26-jarige Amerikaan wordt namelijk voor de eerste keer vader. Toch staat niet iedereen te springen. Zijn zwangere vriendin is namelijk niemand minder dan zijn bloedeigen grootmoeder.

Pearl Carter, de 72-jarige vriendin van Bailey, raakte op haar achttiende zwanger. Haar katholieke ouders stonden erop dat ze het kind afstond en zo geschiedde. Nooit heeft de vrouw uit de Amerikaanse staat Indiana haar kind nog gezien.

In 1983 kreeg Pearls dochter Lynette zelf een kind, dat zij de naam Phil gaf. In haar eentje voedde ze haar zoon op, tot het moment dat zij wegens kanker het leven liet. Dit was het moment waarop de jongeman besloot zijn oma op te zoeken.

Na drie jaar wist Phil eindelijk achter het adres van zijn grootmoeder te komen. "Ik was stomverbaasd toen ik een brief van hem kreeg", vertelt Pearl. "Ik schreef hem direct terug en gaf hem mijn telefoonnummer."

Toen oma een foto van haar kleinzoon onder ogen kreeg, werd ze op slag verliefd. Ze praatte met een vriendin over haar gevoelens voor Phil en besloot dat het niet ongezond was gevoelens voor haar kleinzoon te hebben.

In 2006 ontmoetten ze elkaar. "Vanaf het eerste moment voelde ik dat we geen oma-kleinzoonrelatie zouden hebben. Voor het eerst in jaren voelde ik me seksueel actief." Gelukkig voor de oude vrouw bleek Phil dezelfde gevoelens te hebben.

Na een week ging het stel voor het eerst met elkaar naar bed. Vanaf dat moment vormden ze een stel en trok Phil bij zijn oma in. "Mijn leven met Phil is geweldig", vertelt oma. "Hij kookt en maakt het huis schoon, en we hebben driemaal in de week seks. We kunnen niet van elkaar afblijven."

Een jaar geleden besloten ze dat ze samen een kind wilden. Pearl had de menopauze echter al jaren achter de rug en kon derhalve niet meer zwanger worden. Ze besloten een draagmoeder in de arm te nemen die niet al te conservatief was. Na lang zoeken liep men de dertigjarige Roxanne Campbell tegen het lijf.

"Ik was geschokt toen ik erachter kwam wat hun relatie was", vertelt Campbell. "Ze zijn echter een geweldig stel en houden veel van elkaar. Ik weet zeker dat het kind zeer geliefd zal zijn." Voor 54.000 dollar werd een eicel aangeschaft. Na bevruchting door Phils sperma werd deze in Campbell geschoten.

Oma en kleinzoon bezoeken de draagmoeder elke maand en vergezellen haar ook om de echo's van hun kind te bekijken. "Ik word eindelijk moeder en zal mijn kind niet hoeven afstaan. Ik had nimmer kunnen denken dat ik op mijn 72ste moeder zou worden en verliefd zou zijn op mijn kleinzoon. Ik verontschuldig me niet en geloof er heilig in dat God me een tweede kans heeft gegeven."

Bobsleester Veenstra stopt

Bobsleester Tine Veenstra zet een punt achter haar carrière. De 27-jarige remster zegt zich onvoldoende te kunnen motiveren om nog een cyclus richting de Olympische Spelen van Sochi (2014) vol te kunnen houden. Met stuurvrouw Esmé Kamphuis werd Veenstra tijdens de Spelen van Vancouver achtste.

Bij het aankondigen van haar afscheid had Veenstra harde woorden voor bondscoach Tom de la Hunty, de Bob- en Sleebond Nederland (BSBN) en de broertjes Edwin en Arnold van Calker. "Edwin en Arnold lagen ons de afgelopen jaren compleet dwars en speelden een mentaal spelletje. Bondscoach De la Hunty kan absoluut niet met vrouwen omgaan en nam vaak beslissingen waar ik grote vraagtekens bij had. De bond zette ons meerdere malen te kakken."

"Ik heb genoten van de afgelopen jaren, ben op prachtige plekken geweest, heb leuke mensen ontmoet maar toch was het niet altijd alleen maar zonneschijn. Ik heb vaak op het punt gestaan de boel de boel te laten. De afgelopen drie jaar gaven mij niet voldoende motivatie om vier jaar te gaan," zei de remster die eerder genoemde zaken mee liet wegen bij haar besluit.

Kamphuis vindt het jammer dat ze haar vaste remster stopt. "Ik ga haar missen. Ik sta achter de punten die Tine aanhaalt. We hebben het altijd voor ons gehouden, omdat we een droom hadden richting de Olympische Spelen. Ik wil echter graag verder met de bobsleesport, maar er zal wel een aantal zaken moeten veranderen anders heeft het geen zin vier jaar door te gaan."

Jans ontvangt erepenning van Groningen

Scheidend FC Groningen-trainer Ron Jans heeft de erepenning van de stad Groningen gekregen. Burgemeester Peter Rehwinkel deelde het cadeautje vandaag tijdens de afscheidsreceptie van Jans in de Euroborg uit als blijk van waardering voor zijn inzet voor het voetbal in de stad.

Jans is sinds 2002 bij Groningen actief geweest. Hoogtepunten in zijn trainersloopbaan zijn het behalen van Europees voetbal in zowel 2006 als 2007. Komende zondag staat er voor de Groningers nog een ticket voor de play-offs voor de Europa League op het spel. Daarna draagt hij het stokje in de Euroborg over aan Pieter Huistra, terwijl hij zelf naar sc Heerenveen vertrekt.

The Another World uitgesteld naar de herfst

Slecht nieuws voor de fans van Studio Ghibli, de tekenstudio dat bekend is van hun tekenfilms zoals Tonari no Totoro (My Neighbor Totoro) en Spirited Away, dat zelfs een Oscar heeft gewonnen. Het spel waar de studio aan meewerkt is stilletjes uitgesteld tot de herfst. Oorspronkelijk zou het deze lente uit hebben moeten komen.

Er is ondertussen wel meer bekend over het spel. Olivier, maakt samen met zijn beste vriend Mark in het geheim een auto. Als het eindelijk klaar is moet deze natuurlijk getest worden. Maar de test gaat verkeerd en Olivier belandt in het water. Zijn moeder redt hem, maar krijgt daarna een hartaanval en sterft. Verdrietig als hij is, sluit Olivier zich op in huis. Van een vrouw krijgt hij een handgemaakte pop die door zijn moeder ooit is gemaakt. Verdrietig als hij is moet hij weer huilen, waardoor zijn tranen op de pop komen. Dan gebeurt er iets wonderlijks, de pop komt tot leven en vertelt dat Olivier zijn wereld moet gaan redden.

Bij het spel hoort een toverboek, dat je ook echt zal moeten gebruiken om spreuken te leren tekenen op je touchscreen. Helaas moeten dus we nog even wachten op deze RPG van Level 5 en Studio Ghibli, maar Studio Ghibli kennende zal het geen standaard verhaal worden, dus het zal het wachten waard zijn.

Ook Gulbis bereikt kwartfinale in Rome

Ernests Gulbis heeft in de derde ronde van het toernooi in Rome Filippo Volandri verslagen. De Let won met 6-2, 3-6 en 7-6 (4) van de Italiaan. Het was een spannende wedstrijd die van beiden goed tennis liet zien. In de eerste set had hij nog niet zoveel moeite met de Italiaan. De tweede set werd lastiger: Volandri knokte zich knap terug in de wedstrijd en dit resulteerde in winst in de tweede set. De laatste set was een spektakel om te zien. Volandri moest na een tiebreak zijn meerdere erkennen in Gulbis.

De 21-jarige Let doet van zich spreken in Rome. In de eerste ronde klopte hij nummer 33 van de wereld Marcos Baghdatis met 6-2, 6-2. In de tweede ronde versloeg Gulbis zelfs nummer één van de wereld Roger Federer met 6-2, 1-6, 5-7. In de kwartfinale stuit hij op de winnaar van de partij tussen Ivan Ljubicic en Feliciano Lopez.

Eerder op de dag wonnen Fernando Verdasco en Novak Djokovic ook. De Servische nummer twee van de wereld had het erg gemakkelijk tegen de Braziliaan Thomaz Bellucci: 6-4 en 6-4. De Spanjaard had het een stuk lastiger tegen landgenoot Guillermo Garcia-Lopez: 6-4 en 7-6(2). Hierdoor wacht in de kwartfinale een spannende wedstrijd tussen Djokovic en Verdasco.

Geen alcohol in Rotterdam bij bekerfinale

De binnenstad van Rotterdam en een groot gebied rondom de Kuip worden drooggelegd op 6 mei, de dag dat de tweede finalewedstrijd om de KNVB-beker tussen Feyenoord en Ajax wordt gespeeld. Tussen 14.00 uur en 24.00 uur mag in horecagelegenheden, supermarkten en slijterijen geen alcohol verkocht worden. Dit heeft de gemeente bepaald.

Het centrum van de stad is aangewezen als veiligheidsrisicogebied waar de politie preventief kan fouilleren. Voor verschillende relschoppers geldt een gebiedsverbod voor het centrum en de omgeving van het stadion. De relschoppers die door de rechter een evenementenverbod hebben opgelegd gekregen naar aanleiding van de strandrellen in Hoek van Holland, mogen niet in de buurt van het stadion komen

Indien Feyenoord de bekerfinale wint, vindt de huldiging plaats in het stadion. Hiervoor moet de club wel een achterstand van 2-0 goedmaken.

Geen alcohol in Rotterdam bij bekerfinale
Geen alcohol in Rotterdam bij bekerfinale (Foto: Novum)

PSN update 29 april

De wekelijkse update van de PSN store is er weer, dit keer maar een kleine update. Mega Man 10 spelers kunnen eindelijk de beloofde endless attack mode kopen. Assassin's Creed Bloodlines voor de PSP is in de aanbieding. Volgende week weer een update, maar dan voortaan een dag eerder, op 5 mei!

Special Offers (beschikbaar 12 mei)
LittleBigPlanet - Street Fighter Costume (Chun-Li) (van €1.99 voor €0.99)
LittleBigPlanet - Street Fighter Costume (Guile) (van €1.99 voor €0.99)
LittleBigPlanet - Street Fighter Costume (Ryu) (van €1.99 voor €0.99)
LittleBigPlanet - Street Fighter Costume (Zangief) (van €1.99 voor €0.99)
Tom Clancy's H.A.W.X - European Assault Pack (van €4.99 voor €2.99)
Assassin's Creed Bloodlines (PSP) (van €29.99 voor €19.99)
Gottlieb Pinball Classics (PSP) (van €10.99 voor €5.99)
Guilty Gear (PSone) (van €4.99 voor €3.99)
Petz My Puppy Family (PSP) (van €29.99 voor €14.99)
Petz My Baby Hamster (PSP) (van €29.99 voor €14.99)
Vempire (mini) (van €1.99 voor €1.49)

Permanent Price Reductions
WWE SmackDown vs. RAW 2009 - Roster Update 2 (€3.99 voor €1.99)

Downloadable Games (PS3)
Puzzle Chronicles (€7.99)

Downloadable Games (PSP)
2010 FIFA World Cup South Africa (€39.99) (vanaf 30 april)
Gensan (€29.99)

Demos (PS3)
Wakeboarding HD

Demos (PSP)
Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Heroes 3

Add-On Game Content (PS3)
Dante's Inferno - Trials of St. Lucia (€9.99)
Just Cause 2 - Black Market Aerial Pack (€1.99)
Super Street Fighter IV - Super Challengers Pack 1 (€3.99)
MAG - Fast Attack Gear Pack (gratis)
Mega Man 10
   Endless Attack Mode (€2.99)
   Special Stage 2 (€1.49)
   Special Stage 3 (€1.49)

Rock Band
   Again by Flyleaf (€1.49)
   Thunderbirds Are Go by Busted (€1.49)
   Tomorrow by Silverchair (€1.49)

Guitar Hero 5
   Black Sabbath Track Pack (€5.49) (of los:)
      After Forever (€1.99)
      Into The Void (€1.99)
      Sweetleaf (€1.99)

Karaoke Revolution
   (I've Had) The Time Of My Life (€0.99)
   Fame (€0.99)

Add-On Game Content (PSP)
Buzz! Quiz World - National Geographic Kids Quiz (€3.99)
LittleBigPlanet
The Wilderness Theme Level Kit (€2.99)
The Wilderness Theme Costume Kit (gratis)

Dynamic Themes (PS3)
Mega Man 10 Dynamic Customised Theme 3 (€1.99)
White Knight Chronicles Travellers Dynamic Theme (€1.99)
Wakeboarding HD Dynamic Theme (gratis)

Premium Themes (PS3)
The Nightmare Before Christmas Theme (€1.49)

Videos (PS3)
Lego Harry Potter Years 1-4 Behind the Scenes 1 Trailer
Hustle Kings 9-Ball Clearance Competition Trailer

 

Jankovic door in Stuttgart, Wozniacki onderuit

Jelena Jankovic heeft de achtste finale bereikt bij het WTA-toernooi in Stuttgart. De als vierde geplaatste Servische was Tsvetana Pironkova uit Bulgarije met tweemaal 6-2 de baas. In de tweede ronde werd bij het Zuid-Duitse toernooi ook de nummer een van de plaatsingslijst uitgeschakeld. Caroline Wozniacki moest haar meerdere erkennen in de Tsjechische Lucie Safarova: 6-4 en 6-4.

In de achtste finale treft Safarova ook een ongeplaatste speelster. De Russische qualifier Anna Lapuschenkova zorgde namelijk ook voor een verrassing. Zij schakelde Victoria Azarenka (6) uit Wit-Rusland uit met tweemaal 6-3. Samantha Stosur (7) zit wel bij de laatste zestien. De Australische verloor de eerste set van Alexandra Dulgheru uit Roemenië, maar stelde daarna orde op zaken: 3-6, 6-0 en 6-2.

Dagzege Cavendish in Romandië

De tweede etappe in de Ronde van Romandië is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit van Team Columbia was na 171,8 kilometer koersen, met start en finish in Fribourg, de snelste in de massasprint. Peter Sagan blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Dennis van Winden van Rabobank ging samen met Michail Ignatiev, Chad Beyer en Alan Perez na zo'n tien kilometer op avontuur. Het viertal kreeg een maximale voorsprong van vijf minuten maar op dertig kilometer voor de finish was het peloton weer compleet. Daarna probeerde verschillende renners nog weg te komen, maar niemand wist weg te blijven.

Uitslag tweede etappe

# Naam Tijd
1 Mark Cavendish (GB/HTC) 4.28,59
2 Danilo Hondo (Dui/Lam) z.t.
3 Robert Hunter (ZAf/Gar) z.t.
4 Sebastian Haedo (Arg/Sax) z.t.
5 Peter Sagan (Slw/Liq) z.t.
6 Koldo Fernandez (Spa/Eus) z.t.

Algemeen klassement

# Naam Tijd
1 Peter Sagan (Slw/Liq) 9.24,28
2 Marco Pinotti (Ita/HTC) +0,09
3 Jeremy Roy (Fra/Fdj) z.t.
4 Danilo Hondo (Dui/Lam) +0,11
5 Michael Rogers (Aus/HTC) +0,12
6 Christophe Moreau (Fra/Cai) +0,14

Kabinet hoopt op feestelijke Koninginnedag

Het kabinet hoopt dat Koninginnedag vrijdag feestelijk zal verlopen. Dat heeft vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) donderdag gezegd.

Rouvoet stond na afloop van de ministerraad stil bij de gebeurtenissen van vorig jaar, toen Karst Tates met zijn zwarte Suziki Swift inreed op het publiek in Apeldoorn, waar de koninklijke familie toen op bezoek was. "Wat een prachtige dag had moeten worden, eindigde in een vreselijk drama", zei Rouvoet.

Het kabinet hoopt dat zich dit jaar geen incidenten zullen voordoen. "Er wordt heel goed opgelet, maar dat is bij dit soort evenementen altijd zo", zei Rouvoet. "Na vorig jaar is er bij een aantal betrokkenen wel extra scherpte."

De politie bevestigt dat er woensdag een man is aangehouden in verband met de herdenkingsbijeenkomst van het Koninginnedagdrama, donderdag in Apeldoorn. Waarom de man precies is aangehouden wil een politiewoordvoerder niet zeggen.

Franse leger doodt Afghaanse burgers

Franse militairen hebben per ongeluk vier Afghaanse burgers gedood. Een vijfde persoon raakte zwaargewond. Het ongeluk deed zich 6 april voor tijdens een gevecht met opstandelingen ten oosten van Kabul. Dat heeft het Franse leger donderdag gezegd na een onderzoek naar het incident.

De militairen waren met de strijders in gevecht in Bedraou, dat ligt in de strategisch belangrijke Tagabvallei, ongeveer 45 kilometer buiten Kabul. Tijdens het gevecht zagen Franse verkenners een groep van zeven opstandelingen die zich verborgen hielden achter een muur en een hinderlaag voorbereidden.

"In de omgeving waren geen burgers te zien, dus ze kregen toestemming om te schieten", zei woordvoerder Christophe Prazuck. Later bleek echter dat er onder een groep bomen in de buurt vijf burgers bij elkaar gekropen waren. Vier overleden aan granaatscherven van de raket die de Fransen afvuurden. Eén man is herstellende in een ziekenhuis in Kabul.

De families van de mannen zullen worden gecompenseerd volgens het beleid van de NAVO.

Rampenbestrijding nog niet optimaal

De organisatie bij de bestrijding van rampen is nog niet op orde. In slechts acht van de 25 regio's waarin Nederland is verdeeld, wordt aan de meeste eisen voldaan. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid.

Politie, brandweer en ambulancediensten werken te weinig samen. De uitwisseling van informatie is onder de maat. Ook wordt er nauwelijks geoefend met de meldkamer. De inspectie constateert verder grote verschillen tussen de regio's.

De gebieden die achterblijven, moeten hun achterstand inhalen, vindt staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA). Ze gaat regelmatig praten met de verantwoordelijke bestuurders.

Kritiek op renovatie Tsjechische bruinkoolcentrale

De Tsjechische minister van milieu, Rut Bizkova, heeft donderdag de controversiële renovatie van een elektriciteitscentrale in het westen van Tsjechië goedgekeurd. De Prunerov-centrale wordt met bruinkool gestookt en is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot van broeikasgassen in Tsjechië.

De renovatie werd bekritiseerd door milieuactivisten die beweren dat voor de renovatie niet de best mogelijke technieken worden gebruikt.

De zaak werd wereldnieuws toen Micronesië, een piepkleine republiek in het westen van de Stille Oceaan, het Tsjechische ministerie van milieu vroeg om de renovatieplannen tegen te houden, vanwege de mogelijke grensoverschrijdende gevolgen die de uitstoot van de fabriek zou kunnen hebben.

'EU moet transparanter en toegankelijker worden'

De instituties van de Europese Unie moeten transparanter en toegankelijker worden voor de burger. Dat heeft de ombudsman van de EU, Nikiforos Diamandouros, donderdag gezegd.

Diamandouros zei dat in ruim eenderde van de in totaal 3100 klachten die hij vorig jaar ontving een betere toegankelijkheid van EU-instituties werd geëist, in het bijzonder van de Europese Commissie. Andere klachten gingen over late betalingen voor EU-projecten, machtsmisbruik en discriminatie.

Voor de meeste klachten is een oplossing gevonden, zei de ombudsman.

Dooi in relatie India en Pakistan

India en Pakistan gaan weer met elkaar in gesprek over vrede. De premiers Manmohan Singh van India en Yousuf Raza Gilani zijn het eens over de noodzaak om de betrekkingen te normaliseren en het vertrouwen te herstellen.

Singh en Gilani ontmoetten elkaar donderdag op een regionale bijeenkomst van Zuid-Aziatische landen in het Himalaya-koninkrijk Bhutan. Zij hielden in de wandelgangen een gesprek dat vijf kwartier duurde en volgens de ministers van buitenlandse zaken Nirupama Rao en Shah Mahmood Qureshi 'zeer goed' en 'erg vriendschappelijk' was verlopen.

De premiers droegen de twee ministers op te bespreken hoe de formele dialoog, die in 2004 werd gestart maar na de aanslagen van 2008 in het Indiase financiële centrum Mumbai werd afgebroken, weer op gang kan worden gebracht. India stelt dat de aanslagen, die aan 166 mensen het leven kostten, het werk waren van militanten uit Pakistan.

De Indiase minister Rao zei dat India bereidheid heeft getoond om met Pakistan over 'alle punten van zorg' te praten, maar dat 'terrorisme vooruitgang op alle punten tegenhoudt'. Gilani bezwoer tegenover Singh dat Pakistan serieus werk maakt van de vervolging van degenen die voor de aanslagen in Mumbai verantwoordelijk zijn, zei Rao.

Sinds ze in 1947 onafhankelijk werden van Groot-Brittannië hebben Pakistan en India drie keer oorlog met elkaar gevoerd, waarvan twee keer om Kashmir. Beide landen staan onder druk van de Verenigde Staten om het vredesoverleg te hervatten. Als de spanningen verminderen, hoopt Washington dat Pakistan meer aandacht en middelen zal besteden aan de bestrijding van de Taliban en Al-Qaida aan zijn westelijke grens met Afghanistan.

Motta is helemaal klaar met FC Barcelona

Thiago Motta heeft het helemaal gehad met FC Barcelona. De middenvelder, die tegenwoordig voor Internazionale speelt, kreeg gisteren in het Champinons League-treffen met zijn oude werkgever een rode kaart na een vermeende slaande beweging.

"Ik walg ervan dat ik het shirt van Barcelona ooit heb gedragen," aldus een furieuze Motta tegenover het tv-kanaal van de website van Internazionale. "Het was onterecht dat ik eraf werd gestuurd. De videobeelden laten zien dat er niets aan de hand was. Het spelen van de finale is een jongensdroom, en die spat uiteen als ik niet wordt vrijgesproken."

Motta zou gisteravond Sergio Busquets in het gezicht hebben geraakt. De speler van FC Barcelona ging met veel theater naar de grond. Op de tv-beelden was later te zien dat de speler van de Catalaanse formatie tussen zijn handen doorkeek en zag hoe Motta van het veld werd gestuurd.

"In de tweede helft ergerde ik me regelmatig aan herhalingen op de tv, nadat ik eerst de actie op het veld zag. Het was een zeer onsportieve avond van Barcelona," besloot Motta.

Tbs voor vermoorden moeder

Een 23-jarige man die in november zijn moeder vermoordde in een woning in Delft heeft donderdag tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat Danny van der Z. zijn moeder met messteken om het leven heeft gebracht, maar heeft hem ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De 48-jarige moeder van de man werd op 17 november door een kennis dood gevonden in haar woning aan de Van der Lelijstraat. Ze was meerdere keren gestoken, waarna haar keel was doorgesneden met een klapmes. De man heeft volgens de rechtbank vervolgens met het klapmes zijn 'logo' op haar voorhoofd gekerfd.

De 23-jarige man meldde zich die avond bij de politie en bekende de moord. Een dag eerder zou hij vrijwillig zijn opgenomen in een psychiatrische kliniek in Rotterdam, waar hij het niet langer dan 24 uur volhield. De man zou hebben verklaard dat hij tot zijn daad was gekomen omdat hij dacht dat hij vroeger seksueel misbruikt was. Stemmen in zijn hoofd zouden hem hebben opgeroepen hiervoor wraak te nemen.

De man liep al weken rond met het idee zijn moeder te vermoorden, zo heeft hij verklaard. Van der Z. lijdt aan schizofrenie, achtervolgings- en grootheidswanen en hoorde stemmen. Daarvan was volgens de rechtbank ook sprake tijdens de moord. De man wordt daarom gezien als volledig ontoerekeningsvatbaar.

Extreme drukte op snelwegen

Donderdagavond is het extreem druk op de snelwegen. Iets na 17.30 uur stond er meer dan 524 kilometer file, meldt de VerkeersInformatieDienst. De vertraging kan op sommige plekken oplopen tot 45 minuten. De drukte komt deels door de start van de meivakantie, maar wordt ook veroorzaakt door enkele calamiteiten.

Op de A20 gebeurden twee ongevallen waarbij de rijbaan lange tijd werd afgesloten en op de A27 richting Gorinchem was op het knooppunt Everdingen lange tijd de verbindingsweg naar de A2 richting Amsterdam afgesloten. Dit veroorzaakte achttien kilometer file.

Ook de A1 in de richting van Amsterdam naar Amersfoort en tussen Apeldoorn en Amersfoort is bijzonder druk, met files van meer dan vijftien kilometer.

Tsonga stuit opmars Giraldo in Rome

Jo-Wilfried Tsonga is doorgedrongen tot het ATP Masters-toernooi in Rome. De Fransman klopte Santiago Giraldo met 6-3 en 6-4. De Colombiaan baarde deze week opzien met zeges op Juan Carlos Ferrero en Michael Llodra.

Tsonga zal het in de volgende ronde op gaan nemen tegen of de als vierde geplaatste Andy Murray of de als dertiende geplaatste David Ferrer. Zij treffen elkaar later vandaag.

Veendam heeft tot na het weekeinde

Het faillissement van BV Veendam wordt aangehouden tot na het weekeinde. Dat meldt de Groningse eerstedivisionist vanmiddag. In een reactie laat de club weten dat er momenteel zo veel geld binnenkomt dat er nog steeds de hoop is dat Veendam gered wordt. Het geld komt bij supporters en ondernemers vandaan.

Vanmorgen deed de club een verzoek bij de rechtbank om het faillissement nog niet uit te spreken. De rechter ging daarmee akkoord. Gisteren had bewindvoerder Wim Entzinger het faillissement aangevraagd.

Op de rekening van Reddingsplan BV Veendam stroomt het geld van de fans binnen. De club wil niet reageren op bedragen maar zegt dat er een reeële kans is dat Veendam gered wordt. Mocht de steun van de supporters niet voldoende zijn, dan garandeert de club het geld terug te storten.

Nederlandse squashers kansloos tegen Engelsen

De nationale mannenploeg speelt morgen de halve finale op het Europese kampioenschap squash voor landenteams vermoedelijk tegen gastland Frankrijk. In de laatste groepswedstrijd ging Oranje kansloos onderuit tegen Engeland (0-4), waardoor het als tweede eindigde in poule A.

De nederlaag van het jonge Nederlandse squashteam tegen de ijzersterke Engelsen was geen verrassing. Laurens-Jan Anjema, de nummer elf van de wereld, werd door de bondscoaches Lucas Buit en Damon Leedale-Brown aan de kant gehouden om zich te sparen voor de halve finales. Het gemis van de Nederlandse kopman was duidelijk voelbaar tegen het oppermachtige Engeland, dat hun sterkste speler (Nick Matthew) eveneens op de bank hield, maar desondanks met vier spelers uit de mondiale top vijftien aantrad.

Dylan Bennett, Piedro Schweertman, Bart Ravelli en Sebastiaan Weenink waren dan ook niet in staat om het hun veel hoger gerangschikte tegenstanders echt lastig te maken. Bennett ging met 5-11, 3-11 en 6-11 onderuit tegen James Willstrop, Schweertman moest buigen voor Peter Barker (8-11, 5-11 en 7-11), Ravelli verloor van Daryl Selby (6-11, 4-11 en 2-11) en Weenink had alleen in de derde game een weerwoord op het spel van Adrian Grant: 6-11, 2-11, 11-8 en 2-11.

Eerder op de dag verloren ook de Nederlandse squashsters al hun laatste wedstrijd in de groepsfase. Door de nederlaag tegen Frankrijk (1-2) moeten de Oranjedames morgen in de halve eindstrijd al aantreden tegen de gedoodverfde titelfavoriet Engeland. De voorgaande zeven edities verloor Nederland pas in de EK-finale van de Engelse dames.

Vergeten koffertje haalt strafzaak niet onderuit

Een in de trein vergeten koffertje met informatie over strafzaken heeft er niet voor gezorgd dat een van die zaken naar de prullenbak is verwezen. De raadsvrouw in een mensenhandelzaak stelde dat haar cliënt niet kon worden vervolgd omdat zijn privacy ernstig is geschonden. Een rechter van de rechtbank Haarlem liet het koffertje in de trein liggen.

De rechtbank in Haarlem gaf donderdag aan het niet eens te zijn met de advocate. De rechtbank erkent dat er mogelijk sprake is van schending van de privacy van de verdachte, maar die schending is niet 'omvangrijk'. "Van belang hierbij is dat de tas met inhoud snel is teruggevonden en bij de NS in bewaring is gegeven, zodat het dossier zich slechts gedurende een korte tijd in een voor het publiek toegankelijke plaats bevond."

Dat de verdachte hierdoor geen eerlijk proces krijgt, kan volgens de rechtbank niet worden gezegd. De zaak wordt op 18 mei verder behandeld.

De rechter had de koffer maandag in een trein van Haarlem naar Den Haag laten liggen. In het koffertje zat volgens de rechtbank niet-vertrouwelijke informatie over een nog niet afgehandelde mensenhandelzaak en over een afgehandelde drugszaak. De rechter heeft zich dinsdag uit de mensenhandelzaak teruggetrokken, een andere rechter neemt de zaak over.

De koffer bleek uiteindelijk te zijn gevonden door een conducteur. Dinsdag riep de rechtbank een eventuele vinder op de koffer terug te brengen, waarop de conducteur dat deed. Uit het koffertje zou niets zijn weggenomen.

IOC diskwalificeert Poolse langlaufster

Het IOC heeft de Poolse langlaufster Kornelia Marek gediskwalificeerd. Ze werd tijdens de Olympische Spelen in Vancouver betrapt op het gebruik van epo. Marek zal uit de uitslag worden verwijderd. De Poolse skibond had haar eerder al een schorsing van twee jaar opgelegd.

De 24-jarige Marek won in Vancouver geen medailles, maar werd wel zesde met Polen op de 4x5 kilometer estafette. De Poolse gaf toe dat ze injecties heeft genomen maar ging ervan uit dat die toegestaan waren. Het IOC heeft de internationale skibond FIS gevraagd de uitslagen van de Olympische Spelen aan te passen en na te denken over verdere acties.

Communicatieporno

Een journalist kraakte de OV-chipkaart. Het bewijs, de gekraakte kaart, had hij in zijn bureaulade opgeborgen. Zijn baas heeft ’s avonds laat dat bureau opengemaakt met een moedersleutel en heeft de gekraakte kaart achterover gedrukt en aan zijn geliefde gegeven. Aan de spindoctores van de RET. Bewijs weggemoffeld. Waar de Telegraaf pal staat voor zijn medewerkers, deinst de baas van RTV-Rijnmond er dus niet voor terug, een van zijn journalisten te naaien om zijn eigen neukertje een plezier te doen! Je reinste communicatieporno!

Alberto Stegeman in hoger beroep tegen veroordeling

Alberto Stegeman gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling donderdag door de Haarlemse rechtbank. Dat heeft een woordvoerder van SBS donderdag laten weten. "Wij zijn heel teleurgesteld in de uitspraak."

De undercoverjournalist werd donderdag veroordeeld tot boetes van in totaal 1740 euro wegens valsheid in geschrifte en het binnendringen van een bedrijventerrein bij Schiphol.

Stegeman vindt dat hij geen straf verdient, omdat hij een ernstig beveiligingslek zou hebben aangetoond en daarmee een algemeen belang heeft gediend. Op het bedrijventerrein bij Schiphol staat het regeringstoestel. Om het lek in zijn SBS-programma 'Undercover in Nederland' aan te tonen zou onder meer een KLM-toegangspas zijn nagemaakt.

De rechtbank oordeelde donderdag dat Stegeman niet proportioneel heeft gehandeld. Hij heeft in de ogen van de rechters ernstige strafbare feiten gepleegd en gebruikgemaakt van een medewerker van de KLM die als gevolg hiervan is ontslagen. Ook was geen sprake van een enkele overtreding, maar pleegde hij twee misdrijven en drie overtredingen.

Dat alles maakt volgens de rechtbank dat een beperking van de vrijheid van meningsuiting van de journalist mag en dat de vervolging en bestraffing van strafbare feiten in dit geval voorrang krijgt. "De rechtbank heeft een belangenafweging gemaakt. Maar dat de rechter zo'n klein vergrijp van Alberto zo zwaar heeft laten meewegen, begrijpen we niet", zegt de woordvoerder van SBS.

Volgens de woordvoerder erkent de rechter in de uitspraak wel dat Stegeman misstanden heeft blootgelegd. "Hij kon te makkelijk Schiphol betreden en in de buurt van het regeringstoestel komen. Wij hebben misstanden aan de kaak gesteld die zwaarder wegen dan het handelen van een journalist, die met wat hij heeft gedaan niets kwaadaardigs in de zin had. Hij wilde er juist voor zorgen dat het veiliger wordt."

Dubbelslag Vicioso in Asturië

De tweede etappe in de Ronde van Asturië is gewonnen door de Spanjaard Angel Vicioso. Na 142,5 kilometer koersen was hij zijn landgenoten Santi Pérez en Constatin Zaballa te snel af in de massasprint.

Vicioso nam ook de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft tien seconden voorsprong op Pérez en twaalf op Zaballa.

Uitslag tweede etappe

# Naam Tijd
1 Angel Vicioso (Spa/Adl) 3.34,39
2 Santi Pérez (Spa/Lou) z.t.
3 Constatin Zaballa (Spa/Lou) z.t.
4 David Blanco (Spa/Plm) z.t.
5 Luis Felip. Laverde (Col/Caf) z.t.
6 Przemysl.Niemiec (Pol/Mic) z.t.

Algemeen klassement

# Naam Tijd
1 Angel Vicioso (Spa/Adl) 7.07,27
2 Santi Pérez (Spa/Lou) +0,10
3 Constatin Zaballa (Spa/Lou) +0,12
4 André Cardoso (Por/Plm) +0,15
5 Beñat Intxausti (Spa/Eus) +0,16
6 José Herrada (Spa/Caj) z.t.

Geschrapte eindes God of War

Het einde van God of War 3 is voor de meeste fans geen onbekend terrein meer. Geen zorgen dit stuk zal geen spoilers bevatten voor als je er nog niet aan toe bent gekomen Kratos woede los te laten op Olympus. Stig Asmussen (de game-director van GoW3) sprak met GamePro en vertelde dat de game-directors verantwoordelijk voor de eerste GoW-delen een heel andere draai aan het verhaal wilden geven.

David Jaffe had volgens Stig het volgende bedacht: "What David Jaffe talked about doing was -- and I'm not sure how it would happen -- basically, you destroy Greek mythology and then Norse mythology is right around the corner.  That's the next thing that Kratos would go after. It becomes clear at the end that he's going to become this harbinger of death across different mythologies in the world and maybe carry the series on from there."

Cory Barlog had weer net even een ander idee. Hij zag Kratos de rol aannemen van de Dood: "He pretty much becomes the Grim Reaper at the end of the game and his blades become sickles. They're both incredibly good ideas, but you need a director to be passionate about the story and understand it intimately. If I had used Dave's or Cory's idea, I wouldn't have been as passionate about it."

Asmussen vindt natuurlijk zijn einde toch het beste: "Compared to what the other guys were planning on doing with it, what we ended up going with tied the games together better. A lot of people have looked at it and said, 'man, that must have been the way it was planned from the beginning.' What's interesting is that it wasn't that way at all."

Verder had Asmussen nog te melden dat hij niet zeker weet of er nog een God of War-game gaat komen, maar dat hij al wel precies weet hoe het verhaal in zijn optiek vorm zou nemen. Eigenlijk hebben de makers helemaal geen keus. Er is zo ontzettend veel geld met de serie te verdienen dat ze wel heel dom zouden zijn als ze niet nog een deeltje uit gaan brengen.

[Gerucht] Mogelijke titel van volgende Red Faction bekend

Vaak registreren uitgevers de website van een spel alvorens de naam wordt aangekondigd. Zo zijn ze er zeker van dat anderen het domein niet kunnen inpikken.

THQ heeft dit onlangs gedaan, en hoopte wellicht dat niemand dit te weten zou komen, maar de uiterst slimme fans zijn er via de website WhoIs achter gekomen wat de titel van de nieuwe Red Faction zal zijn.

De mensen van THQ blijken het echter nog niet eens te zijn over hoe de titel moet luiden want als je onderstaande lijst bekijkt zie je dat er 2 namen mogelijk zijn.

http://whois.domaintools.com/redfactionarmagedon.com
http://whois.domaintools.com/redfactionarmageddon.com
http://whois.domaintools.com/redfactionarmegeddon.com
http://whois.domaintools.com/redfactionorigins.com
http://whois.domaintools.com/redfactionorigin.com

Al deze domeinen staan op naam van THQ en zijn op 22 februari van dit jaar aangemaakt. Zoals je kunt zien twijfelt men nog tussen "armageddon" en "origins". Welke van de twee het word, zullen we op de E3-conferentie in juni te weten komen. Het spel komt in maart 2011 voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360.

Squashvrouwen verliezen van Frankrijk op EK

De kans is groot dat Nederland zaterdag voor het eerst in acht jaar niet de damesfinale speelt tijdens het Europese Kampioenschap Squash voor landenteams.

In het Franse Aix en Provence verloren de Oranjevrouwen in de laatste groepswedstrijd van gastland Frankrijk (1-2), waardoor ze het morgen in de halve finales op moeten nemen tegen de gedoodverfde favoriet Engeland. In de zeven voorgaande edities van de Europese titelstrijd verloor Nederland telkens in de eindstrijd van de Britse grootmacht.

In tegenstelling tot voorgaande jaren slaagden de Nederlandse squashsters er dit keer niet in om de sterke Franse ploeg van zich af te houden. Alleen Orla Noom wist haar partij tegen Coline Aumard winnend af te sluiten: 11-7, 14-12, 12-10. Annelize Naudé en Vanessa Atkinson hadden daarvoor echter al verloren van respectievelijk Isabelle Stoehr en Camille Serme, die overigens allebei hoger op de wereldranglijst staan dan hun Nederlandse tegenstandsters.

De 33-jarige Naudé, de nummer 44 van de wereld, ging met 7-11, 9-11, 11-9, 9-11 onderuit tegen de drie jaar jongere Stoehr die de zestiende plek bekleedt op de mondiale ranglijst. Kopvrouw Atkinson, de mondiale nummer 13, moest eveneens in vier spannende games (9-11, 9-11, 11-3, 12-14) capituleren tegen de jonge Française Camille Serme, die onlangs voor het eerst de top-10 van de wereld binnendrong.

FC Groningen niet verder met Zonneveld

FC Groningen zal na dit seizoen niet verder gaan met Mike Zonneveld. Dit heeft de club vandaag bekend gemaakt. De 29-jarige middenvelder/verdediger werd dit seizoen gehuurd van PSV.

Zonneveld kwam dit seizoen in 22 officiële wedstrijden van FC Groningen in actie. De linksbenige speler kwam hierin niet tot scoren. Zonneveld heeft een doorlopend contract bij PSV en keert na afloop van het huidige seizoen terug naar Eindhoven.

Lijk in Haags kanaal gevonden

Vissers hebben donderdagmiddag in een kanaal in de buurt van het Zuiderpark in Den Haag een dode man gevonden. De politie kan nog niets zeggen over de doodsoorzaak van de man of zijn identiteit.

Het stoffelijk overschot werd rond 15.00 uur gevonden in het kanaal ter hoogte van de Erasmusweg en de Betje Wolffstraat. De politie verricht onderzoek. Het lichaam is rond 15.30 uur nog niet uit het water gehaald.

Duitse tiener veroordeeld voor aanslag

Een Duitse tiener die zijn medestudenten aanviel met een bijl, messen en molotovcocktails is donderdag veroordeeld voor 47 gevallen van poging tot moord, zware mishandeling, brandstichting en poging tot doodslag op twee agenten. De 19-jarige Georg R. kreeg negen jaar jeugddetentie opgelegd en moet een psychiatrische behandeling ondergaan.

In september 2009 ging R. naar zijn school, het Carolinum Gymnasium in Ansbach. Hij had zich bewapend met molotovcocktails, messen en een bijl. Op de school aangekomen stak hij de derde verdieping in brand en sloeg met een bijl om zich heen. Vijftien leerlingen en docenten raakten zwaargewond. De politie stopte de aanslag en voorkwam dat er doden vielen.

Tijdens het proces bekende de tiener schuld en vertelde het hof in een geschreven verklaring dat hij zijn medestudenten niet als mensen zag en dat zijn leven niet meer de moeite waard was. Hij zei dat hij nog steeds geen medelijden met de slachtoffers had.

Drugstoerist blijft weg uit West-Brabant

Een forse teruggang van het aantal drugstoeristen en een afname van illegale drugshandel en -overlast. Dat is het resultaat van het sluiten van alle coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal in september. Beide West-Brabantse gemeenten maakten donderdag de tussentijdse resultaten van een meting bekend. Eind dit jaar liggen de definitieve resultaten op tafel.

In 2008 bezochten wekelijks nog duizenden drugstoeristen Roosendaal (13.000) en Bergen op Zoom (12.000). In de eerste maanden van dit jaar blijken dat nog maar enkele honderden reguliere drugstoeristen per week te zijn. Tijdens het onderzoek volgde de politie ook drugstoeristen op weg naar 'verdachte bestemmingen' die daar illegaal drugs kopen.

Roosendaal en Bergen op Zoom krijgen nu wekelijks respectievelijk 967 en 1072 drugstoeristen binnen hun gemeentegrenzen. Het stoppen van het gedoogbeleid heeft niet geleid tot meer illegale drugshandel. Er is zelfs sprake van een geringe afname. Uit overlastmeldingen in beide gemeenten blijkt dat drugstoeristen en -handelaren wel steeds vaker hun heil zoeken in de buitenwijken.

Bergen op Zoom en Roosendaal kondigden aan samen met politie en justitie verder te gaan met de aanpak van de drugscriminaliteit, de resterende drugsoverlast en verwevenheid van onder- en bovenwereld.

Remkes vanaf juli in Noord-Holland

VVD'er Johan Remkes gaat vanaf 1 juli aan de slag als commissaris van de koningin in Noord-Holland. Het kabinet heeft donderdag ingestemd met zijn benoeming.

Remkes, nu lid van de Tweede Kamer, werd eerder deze maand door Noord-Holland voorgedragen als opvolger van Harry Borghouts (GroenLinks). Die vertrok eind vorig jaar. Hij was onder vuur komen te liggen nadat Noord-Holland tientallen miljoenen was kwijtgeraakt toen de IJslandse bank Landsbanki failliet ging.

NAVO wil dat Balkanstaten lid worden

Alle landen die onderdeel waren van het voormalige Joegoslavië moeten lid worden van de NAVO. Daartoe heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen donderdag opgeroepen. De landen horen volgens Rasmussen 'bij de Euro-Atlantische gemeenschap'.

Volgens Rasmussen heeft uitbreiding van het bondgenootschap met een aantal voormalige communistische landen geleid tot een 'gestabiliseerd Europa' en bijgedragen aan een 'veilige en vreedzame ontwikkeling'.

Bosnië en Montenegro zijn uitgenodigd voor een voortraject dat moet leiden tot een volledig NAVO-lidmaatschap. Het lidmaatschap van Macedonië is geblokkeerd wegens een voortslepende ruzie met buurland Griekenland over de naam van het land. Het grootste land in de regio, Servië, heeft geen interesse getoond in een lidmaatschap.

Donington Park wil in augustus heropenen

Het circuit Donington Park wil in augustus haar deuren weer gaan heropenen. De familie Wheatcroft meldt dat de plannen om de reparaties aan het circuit te verrichten voorspoedig verlopen. Momenteel wordt er de laatste hand aan gelegd, zodat de werkzaamheden van start kunnen gaan.

De reparaties aan het circuit Donington Park zijn nodig nadat plannen om de Formule 1 voor zeventien jaar binnen te halen waren mislukt. Donington Ventures kreeg de financiering niet op tijd rond, waarna het bedrijf failliet ging. De verbouwingswerkzaamheden aan het circuit zijn hierop gestaakt, waardoor momenteel racen op het Britse circuit onmogelijk is.

Jol: "We zijn vrij ontspannen"

FC Twente belegde in aanloop naar de laatste competitiewedstrijd van het seizoen een driedaags trainingskamp in Delden. Ajax, de enige overgebleven concurrent van de Tukkers in de strijd om de landstitel, werkte niet op een speciale manier toe naar de ontknoping in de eredivisie.

"We gaan geen gekke dingen doen", zei trainer Martin Jol vandaag. "We zijn vrij ontspannen." FC Twente moet zondag op bezoek bij NAC, dat nog in de race is voor deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Ajax treft in Nijmegen NEC. De Gelderlanders zijn al uitgespeeld. "Er zijn zoveel scenario's mogelijk", zei Jol. "Ik kan er wel een boek over schrijven. We zien wel hoe het loopt."

Pitcomplex Silverstone al in 2011 gereed

Het nieuwe pitcomplex op Silverstone zal niet in 2012 maar volgend jaar al in gebruik genomen gaan worden. Dit zei de directeur van het circuit Richard Phillips vandaag bij de officiële opening van het nieuwe Arena-gedeelte.

Het nieuwe pitcomplex, dat tussen Club en Abbey gebouwd wordt, zal op tijd gereed zijn voor de Britse Grand Prix van volgend jaar. "We liggen er voor op schema. Contractueel hoeven we het pas in 2012 gereed te hebben, maar we willen het zo snel mogelijk gereed hebben en dan verder gaan. De pitmuur is er al en het staal voor de gebouwen zal over enkele dagen arriveren. Bij de Britse Grand Prix van dit jaar hopen we het skelet te hebben staan. Ons doel is om het volgend jaar april/mei gereed te hebben en bij de Formule 1-race in gebruik te nemen."

Tegelijkertijd met het verplaatsen van het pitcomplex zullen ook de start- en finishlijn mee gaan verhuizen. Volgens Philips zal Silverstone dankzij de nieuwe lay-out Monza gaan verdringen als snelste baan op de Formule 1-kalender. "De simulaties zeggen ons dat, maar tot het moment dat we daadwerkelijk een race gehouden hebben zullen we dat niet zeker weten. Simulaties zijn één ding, het echt doen is iets heel anders."

Berlusconi: "Leonardo moet vertrekken"

AC Milan-trainer Leonardo moet na dit seizoen vertrekken. De Braziliaan is pas een jaar bezig en maakt een slecht seizoen door. Volgens AC Milan-eigenaar Silvio Berlusconi zijn de dagen van de oefenmeester geteld. Dit laat hij weten aan Il Corriere dello Sport.

"Leonardo gaat vertrekken. We zijn de laatste paar weken al naarstig op zoek gegaan naar een vervanger", zegt Berlusconi. De Braziliaan zou het niet zo erg vinden, want hij wil eigenlijk zo snel mogelijk weer terug naar Brazilië. Daar is zijn hele familie nog woonachtig en kan hij ontvluchten aan de hectiek van het voetbal.

De oud-speler van Milan, 69 competitieduels, volgde aan het begin van het seizoen de naar Chelsea vertrokken trainer Carlo Ancelotti op. Het was de eerste keer dat de Braziliaan als hoofdtrainer verantwoordelijk was voor een club. In het begin ging het niet goed met AC Milan, maar na verloop van tijd krabbelde de club weer op. Toch zijn de Rossoneri uitgeschakeld voor het kampioenschap.

Berlusconi: Leonardo gaat vertrekken © Novum/AP

Weer twaalf jaar en tbs in hoger beroep zaak Cevat

De 51-jarige Franklin F., die in Amstelveen agente Gabriëlle Cevat doodschoot, heeft ook in hoger beroep twaalf jaar cel en tbs gekregen. Eerder kreeg hij die straf al van de rechter. Justitie had in hoger beroep vijftien jaar geëist.

Het gerechtshof in Amsterdam vindt dat niet zeker is dat F. wist dat Cevat een agente was toen hij haar doodschoot. Ook kan volgens het hof niet worden bewezen dat F. de vrouw met voorbedachten rade doodschoot, waardoor hij voor doodslag is veroordeeld. Het hof hield er bij het bepalen van de straf rekening mee dat het Pieter Baan Centrum F. verminderd toerekeningsvatbaar vindt.

De 28-jarige agente was in juli 2008 op de Piet de Winterlaan op de slingerende BMW van F. afgegaan om de bestuurder op zijn gedrag aan te spreken, waarna zij werd doodgeschoten. Justitie had voor de rechtbank achttien jaar cel met tbs geëist.

F. is ook veroordeeld voor poging tot moord op de ouders van zijn ex-vriendin. Hij loste twee schoten op hun voordeur kort voordat hij Cevat doodschoot. Ook acht het hof hem schuldig aan het voorbereiden van moord op zijn ex-vriendin. Hij drong haar woning binnen met een geladen wapen, nadat hij de agente dodelijk had getroffen.

Hoogbejaarde fietser doodgereden

Een 87-jarige man is woensdagmiddag in Doetinchem op een fiets door een auto aangereden waarna hij overleed. De 59-jarige automobilist had hem waarschijnlijk niet gezien, meldt de politie donderdag.

Het ongeluk gebeurde rond 17.00 uur. De hoogbejaarde stak met zijn fiets op een oversteekplaats de Gaanderenseweg over toen hij werd aangereden. De man overleed ter plaatse. De politie onderzoekt de zaak.

Inzetbaarheid Schaars tegen PSV onzeker

AZ-er Stijn Schaars zal waarschijnlijk de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen tegen PSV aan zich voorbij moeten laten gaan. De middenvelder kampt met een blessure aan zijn buikspier.

Trainer Dick Advocaat is overigens blij met de inhaalrace die de uittredend landskampioen na de winterstop inzette. "Toen ik hier kwam stonden we elf punten achter op Feyenoord. Nu staan we een punt voor. We zijn in de tweede seizoenshelft na Ajax de meest constante ploeg. Het belangrijkste is dat de groep weer gretig is geworden en daardoor goed voetbalt. Zowel voor de club als de spelers is dat belangrijk. De spelers die mogelijk weg willen, hebben goed begrepen dat ze eerst moeten presteren," aldus Advocaat op de website van AZ.

Sijsling naar kwartfinale op Rhodos

Igor Sijsling is door naar de kwartfinales van de challenger op het Griekse Rhodos. De Nederlander versloeg de Slowaak Andrej Martin met tweemaal 6-4. De Slowaak is de nummer 297 van de wereld. Sijsling bezet plaats 162.

In de kwartfinale neemt de 22-jarige Sijsling het op tegen de Fransman Nicolas Nahut. De Amsterdammer is de enige overgebleven Nederlander. Eerder in het toernooi werden Raemon Sluiter en Robin Haase uigeschakeld.

Bungie sluit deal met Activision

Bungie kennen we natuurlijk allemaal als ontwikkelaar van de Halo-franchise. Na jaren lang een first party-ontwikkelaar van Microsoft te zijn staat Bungie sinds 2007 weer op eigen benen. In die tussentijd maakte Bungie Halo 3: ODST en is het momenteel bezig met de productie van Halo: Reach. Vandaag maakten Bungie en Activision bekend dat ze overeenkomst hebben gesloten. Deze overeenkomst gaat ervoor zorgen dat Bungie de komende tien jaar voor Activision multiplatform games gaat maken.

Het gaat hier niet om een game uit het Halo-universum, omdat de rechten van die franchise nog altijd bij Microsoft liggen. Het zou gaan om een ‘next big action game universe’. Bungie is zelfs al negen maanden bezig met een nieuwe game voor Activision. Activision krijgt de exclusieve wereldwijde rechten van alle aankomende games van Bungie’s nieuwe franchise. Deze games zouden op verschillende platformen en systemen uit moeten komen. Bungie zelf blijft onafhankelijk en zal gewoon games kunnen blijven maken voor andere uitgevers.

Volgens Activision is deze overeenkomst een verbreding voor de wereldwijde ontvangst van de game, omdat het nu zo breed mogelijk aangeboden kan worden met de ondersteuning van Activision. Meerdere details over de game die deze samenwerking voort moet gaan brengen zijn niet bekend. Bungie’s Halo games hebben al zo’n anderhalf miljard dollar opgebracht.

Bungie

Wat zal het toch voor spel worden die Bungie maakt voor Activision?

CDA doet aangifte na 'dirty campaigning'

Nu de campagnes voor de verkiezingen van 9 juni aanstaande zijn begonnen, is de toon ook meteen gezet. In Den Haag is de campagneauto van het CDA, een witte Fiat, namelijk beklad. Onbekenden hebben de bekende groene letters van de christendemocraten overgespoten met de letters 'PVV'. Campagneleider Michael Sijbom gaf aan aangifte te gaan doen van vernieling. In een eerste reactie noemde hij het schertsend 'letterlijk dirty campaigning'.

Sijbom benadrukte wel dat het CDA geen enkel idee heeft wie er verantwoordelijk is voor deze vernieling. "Het kan iedereen zijn geweest en als er iets anders op de motorkap had gestaan, hadden we ook aangifte gedaan. Het gaat ook niet om de tekst."

De campagneleider zegt dat er kosten gemaakt moeten worden om de letters te verwijderen. Het zou namelijk 'duidelijk' niet om waterverf gaan. Derhalve moet de motorkap opnieuw gespoten worden.

Prinses Amalia tweede favoriete Oranje onder jongeren

Prinses Amalia is na Máxima de meest favoriete royal. Dit blijkt uit onderzoek onder 2000 jongeren tussen 12 en 24 jaar van het Top-X jongerenpanel van EenVandaag in samenwerking met SEVENDAYS en Fok.nl. Amalia is met name populair onder jongeren in de leeftijdscategorie tot 18 jaar.

Herhaling Apeldoorn?
Vrijwel niemand houdt rekening met een nieuwe aanslag op Koninginnedag zoals vorig jaar het geval was in Apeldoorn. Maar toch vinden 7 van de 10 jongeren het goed dat er extra maatregelen worden genomen langs de koninklijke route in Wemeldinge en Middelburg.

Toekomst koningshuis

Volgens de jongeren moet het huis van Oranje vooral blijven bestaan. Zo vinden 7 op de 10 jongeren het koningshuis belangrijk voor de Nederlandse identiteit. Wel moeten de Oranjes inleveren, de overgrote meerderheid van de jongeren (80 procent) zegt dat het koningshuis in 2010 flink mag bezuinigen.         

Populariteit Beatrix
Het draagvlak voor Beatrix als koningin van Nederland is ook onder jongeren erg groot. Bijna alle jongeren zeggen vertrouwen in Beatrix (80 procent) te hebben. 

Ondanks de aanstaande meivakantie die op 30 april begint blijven jongeren massaal thuis voor de viering van Koninginnedag. Georganiseerde feesten (35 procent), de vrijmarkt (30 procent) en de kroeg (20 procent) zijn de populairste bestemmingen onder jongeren. 

Het online onderzoek – waaraan 2000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar hebben meegedaan -  is gehouden tussen 22 en 28 april 2010. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land. 

Ad won hoertje bij Foxy en genoot

Dat Linda de Mol vijf gigolo's gaat verloten onder haar lezers leidde deze week tot commotie. Terwijl niemand klaagde toen maandblad Foxy onlangs een uur met dame van plezier Priscilla verlootte.

De winnaar van een uur neuken met de blondine was overigens een vrouw. Zij won de prijs voor haar man Ad, die ze wel een pleziertje gunde voor alles wat hij voor haar had gedaan. En Ad, die genoot van zijn prijs zo vertelt hij deze maand in het blad. "Ze is een schitterende, mooie en lieve meid die geniet van haar werk", aldus Ad. De gelukkige winnaars en Priscilla zie je hier. Gewoon safe for work. Voor recensies over Priscilla kun je even zoeken op hookers.nl.

Djokovic naar kwartfinale Rome

Novak Djokovic heeft bij het Masters-toernooi in Rome de kwartfinales bereikt. De als tweede geplaatste Serviër versloeg de Braziliaan Thomasz Bellucci met tweemaal 6-4.

De Braziliaan plaatste de eerste break in de wedstrijd maar nadat Djokovic de stand gelijktrok raakte hij geen bal meer. In het tweede bedrijf was het hetzelfde verhaal: Bellucci brak, Djokovic kwam langszij en vervolgens produceerde de Braziliaan de ene na de andere misser.

Man drinkt en eet al 70 jaar niets

Een 82-jarige man uit India heeft wetenschappers versteld doen staan. Prahlad Jani beweert namelijk dat hij al zeventig jaar niet heeft gegeten of gedronken. Mocht Jani mensen niets op de mouw willen spelden, dan zou men dankzij hem duizenden toekomstige levens kunnen redden.

Momenteel wordt de beste man van top tot teen onderzocht in een militair ziekenhuis in Ahmedabad. Inmiddels doet Jani het al zes dagen zonder eten of drinken en ziet er volgens de onderzoekers nog niet uitgehongerd uit. Bovendien wijst er nog niets op dat de Indier aan het uitdrogen is.

Jani heeft geen eten of drinken nodig. Zijn geloof en een elixer van een godin is het enige dat hem op de been houdt, zo beweert hij zelf.

Volgens wetenschappers kan Jani een bron van informatie zijn voor het overleven van bijvoorbeeld natuurrampen. Ze durven zelfs te zeggen dat hij een doorbraak is voor de medische wetenschap. Tegenstanders beweren echter dat Jani een enorme fantast is.

Protest tegen afmaken zwerfhonden Boekarest

Dierenbeschermingsgroepen protesteren tegen plannen van de Roemeense regering om duizenden zwerfhonden in Boekarest te laten vangen en afmaken. Volgens Marcela Lungu van de groep Cutu, Cutu moet het volstaan om de dieren te steriliseren.

Vorig jaar werden in de Roemeense hoofdstad elfduizend mensen door honden gebeten. Prefect Mihai Atanasoaei wil dat zwerfhonden worden gevangen en afgemaakt als zij niet binnen veertien dagen zijn geadopteerd. Het Roemeense parlement talmt al twee jaar met wetgeving over zwerfdieren -niet alleen honden, maar ook katten en zelfs paarden.

Lungu zegt dat er al 150.000 zwerfhonden zijn afgemaakt, maar dat dit het probleem niet verholpen heeft. In Boekarest schuimen naar schatting tussen de veertig- en honderdduizend zwerfhonden rond.

Eindhoven ontstemd over opschorting gebiedsverbod

De gemeente Eindhoven vindt dat 'het maatschappelijk belang' weer het onderspit delft nu de rechter in een kort geding heeft besloten dat een gebiedsverbod voor Sytze van der V. is geschorst. Dat laat een woordvoerder van de gemeente donderdag weten.

De veroordeelde pedoseksueel Van der V. mag zonder toezicht van de reclassering in Eindhoven verblijven totdat er een uitspraak is in een bodemprocedure over het gebiedsverbod. Deze zaak wordt op 20 mei behandeld. Van der V. zet volgens de zegsman alle juridische middelen in terwijl het maatschappelijk belang daaronder lijdt. Van der V. staat in ieder geval niet ingeschreven in Eindhoven, maar als hij in Eindhoven wil gaan wonen staat hem dat nu vrij.

Sinds halverwege september mocht hij zich van de gemeente niet meer in de stad vertonen. Dit gebiedsverbod werd in oktober echter door de rechtbank van tafel geveegd, omdat het niet goed was onderbouwd. De burgemeester wil het verbod handhaven, maar Van der V. ging hiertegen in beroep. In afwachting van de uitspraak in deze zaak mag Van der V. nu in Eindhoven wonen.

Van der V. was in september vrijgekomen nadat hij een straf had uitgezeten voor ontucht met minderjarige jongens. Hij zou onder toezicht van de reclassering komen te staan, maar doordat hij nieuwe juridische procedures opstartte kon dit niet.

Bolton-trainer: "Gary Cahill moet naar het WK"

Bolton Wanderers-trainer Owen Coyle pleit voor een plek in de Engelse selectie voor Gary Cahill. "Ik hoop dat hij de kans krijgt, want ik weet zeker dat hij indruk maakt. Dan kan iedereen zien hoe goed hij is", zegt de oefenmeester tegenover SkySports.

De 24-jarige verdediger speelde dit seizoen in 27 van de 36 wedstrijden mee. Bolton staat weliswaar op de 14e plaats, maar de Engelsman maakte wel een goede indruk. Dit resulteerde erin dat onder meer Manchester United interesse in hem heeft.

Trainer Coyle houdt zijn speler niet tegen als hij wil vertrekken. "Tegen mijn spelers zeg ik altijd dat zij hun kans moeten pakken als die zich voordoet. Als Gary daadwerkelijk naar een grote club gaat, hoop ik dat hij daar kan schitteren. Allereerst hoop ik dat hij voor Engeland op het WK kan vlammen."

April was warm, droog en zonnig

April was droog, zonnig en warmer dan normaal. De zon scheen gemiddeld 250 uur, terwijl dat normaal gesproken maar 162 uur is. Deze maand was op twee na de zonnigste april sinds 1901. In 2007 was het in april het warmst. Dat meldt het KNMI donderdag.

De eerste week van april was nog wisselvallig, maar daarna namen de hogedrukgebieden toe en volgden er mooie dagen. De hoogste temperaturen werden aan het einde van de maand gemeten, met temperaturen van 25 graden of hoger. In april viel zo'n 21 millimeter neerslag, terwijl 42 millimeter normaal is voor de tijd van het jaar.

Het was niet de hele maand en overal warm. In het oosten van het land kwam de temperatuur negen dagen onder het vriespunt. De laagste temperatuur werd in Eelde gemeten, waar het op 23 april 4,5 graden onder nul was.

Games niet de schuld van verslaving

Gameverslaving is niet de schuld van de games zelf, maar is te wijten aan psychosociale problemen. Jeroen Lemmens van de Universiteit van Amsterdam zei dit dinsdagavond in het televisieprogramma Nova.

Lemmens heeft 851 jongeren tussen de 12 en 17 jaar gedurende een halfjaar gevolgd. De onderzoeker stelt dat het niet de games zijn die verslavend werken, maar dat jongeren die sociaal niet zo vaardig zijn, eenzaam worden en hun uitvlucht in virtuele spelwerelden zoeken.

Lemmens linkt de gameverslaving ook niet per definitie aan agressie. Volgens de onderzoeker is agressie een uiting die naar buiten komt wanneer verslaafden iets niet meer mogen doen, en dat gaat ook op bij games.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat twee procent van de Nederlandse gamers verslavingsverschijnselen vertoont. Dat komt neer op zo'n 20 duizend verslaafden.

Games niet de schuld van verslaving
Games niet de schuld van verslaving (Foto: Novum)

Game-presentatrice uit de kleren voor Peta

Olivia Munn, presentatrice van G4TV's game-programma Attack of the Show, is uit de kleren gegaan voor de dierenorganisatie Peta. Munn wil met haar actie opkomen voor de olifanten, en andere dieren, die worden mishandeld in het circus.

"Ik heb online video's gezien hoe die olifanten werden mishandeld in het Ringling Bros-circus. Ik moest er bijna van huilen. Wanneer je denkt aan het circus is alles vrolijk en kleurrijk, maar achter de schermen worden de beesten geslagen en mishandeld. Alleen om ze uiteindelijk op een bal te laten staan. Het is zo ziek."

De campagne van Peta en Olivia Munn wordt vandaag gelanceerd met twee grote billboards in Los Angeles.

Game-presentatrice uit de kleren voor Peta
Game-presentatrice uit de kleren voor Peta (Foto: Novum)

Halo: Reach-bèta eindigt 19 mei

De Halo: Reach-bèta zal tot 19 mei gaan lopen. Dat heeft Microsoft bekendgemaakt. Iedereen met een exemplaar van Halo: ODST kan vanaf maandag 3 mei met de online multiplayer-modus van Halo: Reach aan de slag.

Ontwikkelaar Bungie heeft op haar website een heus programma opgesteld waarop staat wanneer verschillende nieuwe speltypes aan de bèta-test zullen worden toegevoegd. Zo wordt vanaf 7 mei de nieuwe Spartan vs. Elite Invasion-modus toegevoegd en kun je vanaf 14 mei met de Generator Defense-modus aan de slag. Deze laatste speldmodus is dus minder dan een week te spelen door de testende gamers.

De Halo Reach-multiplayer-bèta gaat op 3 mei van start en is alleen toegankelijk voor gamers met een exemplaar van Halo 3: ODST en een Xbox 360 met een Xbox Live Gold-abonnement.

Halo: Reach-bèta eindigt 19 mei
Halo: Reach-bèta eindigt 19 mei (Foto: Novum)

'Red Steel 3' maakt gebruik van Vitality Sensor

Red Steel 3 zal gebruik van de Wii Vitality Sensor ondersteunen, dat schrijft het Franse Nintendo Magazine. Uitgever Ubisoft en producer Jason Vandenberghe hebben officieel nog niets naar buiten gebracht, maar de producer zou dit in een interview met het blad hebben verteld.

Het eerste deel in de Red Steel-serie was een launchgame voor de Nintendo Wii en diende nadrukkelijk de besturing van de Wii te introduceren bij fanatieke gamers. In Red Steel 2 werd het gebruik van de nauwkeurigere Wii MotionPlus ondersteunt. De kans dat een derde Red Steel Nintendo's nieuwe Wii Vitality Sensor ondersteunt, is dus aanwezig.

De Wii Vitality Sensor is een apparaat dat de hartslag van een persoon kan meten. Onder critici is het apparaat na de aankondiging nogal sceptisch ontvangen. Niemand lijkt een idee te hebben over hoe je interessante games kunt maken met de Wii Vitality Sensor.

Red Steel 2 ligt nog niet zo heel erg lang in de winkel voor de Nintendo Wii. Hoewel het spel, net als het eerste deel, redelijk goed wordt ontvangen door critici, lijken de eerste verkoopcijfers tegen te vallen.

'Red Steel 3' maakt gebruik van Vitality Sensor
'Red Steel 3' maakt gebruik van Vitality Sensor (Foto: Novum)

Twee nieuwe Tom Clancy-games in ontwikkeling

Michiel Verheijdt, Tom Clancy-manager bij Ubisoft, heeft gezegd dat er twee nieuwe games binnen het Tom Clancy-universum in ontwikkeling zijn. Dit verklaart de Nederlander in een interview met het vakblad Control.

"Op dit moment ben ik bezig met twee Tom Clancy-games die net in development zijn. Ik mag daar niks over zeggen anders moet ik Sam Fisher op je af sturen"

Michiel Verheijdt is sinds enige tijd werkzaam op een nieuw geopend Ubisoft-kantoor in Luxemburg. Hier is hij de beleidsbepaler als het gaat om nieuwe Tom Clancy-games. Binnen deze serie vallen onder andere merken als Splinter Cell, Rainbow Six, EndWar en Ghost Recon.

Het is niet bekend onder welk label de nieuwe Tom Clancy-games zullen vallen. Recentelijk verscheen Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction voor de Xbox 360 en PC, en daarnaast is het al bekend dat Ubisoft Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier in ontwikkeling heeft.

Twee nieuwe Tom Clancy-games in ontwikkeling
Twee nieuwe Tom Clancy-games in ontwikkeling (Foto: Novum)

Reus maakt rentee in Frankfurt

Kai Reus maakt aankomende zaterdag in Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt zijn rentree in het peloton. De renner van Rabobank is hersteld van de Ziekte van Pfeiffer.

In februari van dit jaar reed Reus in de Tour du Haut Var zijn laatste koers. Hij stapte daar voortijdig af. "Daarna werd geconstateerd, dat ik Pfeiffer had. Dan kan het alle kanten op qua herstelperiode. Gelukkig is het bij mij heel snel gegaan", aldus Reus.

Het Rabo ProTeam start in Frankfurt met zeven renners. Naast Reus zijn dat Stef Clement, Jos van Emden, Steven Kruijswijk, Tom Leezer, Nick Nuyens en Bram Tankink.

Platini verwacht sterk Frankrijk op WK

Michel Platini heeft gezegd dat hij een sterk Frans elftal verwacht op het aankomende WK voetbal in Zuid-Afrika. De huidige voorzitter van de UEFA rekent erop dat de spelers uitgerust aan het toernooi om de wereldtitel zullen beginnen.

"Door allerlei omstandigheden hebben enkele van onze topspelers de laatste maanden niet zoveel gespeeld. Dat kan ook een voordeel zijn. Ik denk dat ze straks fit en extra gemotiveerd aan de start verschijnen," aldus de vedette van weleer.

Frankrijk had het omstreden doelpunt in de wedstrijd tegen Ierland nodig om de eindronde van het WK te bereiken. "Dat is nu allemaal verleden tijd. De spelers kunnen nu een nieuwe start maken. Dat zullen ze ook zeker gaan doen. Ik wil echter wel realistisch blijven. Frankrijk heeft momenteel niet het beste elftal van de wereld. De verwachtingen mogen ook niet te hoog zijn. Favoriet zijn we niet," besloot de Fransman.

Loverboy Murat vrij om zieke moeder

De tot vier jaar cel veroordeelde Murat O. mag zijn proces in hoger beroep in vrijheid afwachten omdat zijn moeder ernstig ziek is en niet vanwege de geboorte van een kind, zoals diverse media berichtten.

Dat meldt het gerechtshof in Amsterdam donderdag in een persbericht. Het hof schorste vorige week vrijdag de voorlopige hechtenis van O. onder voorwaarden op, tot de volgende zitting op 16 juli. Zo mag hij op geen enkele wijze contact hebben met de slachtoffers. O. heeft inmiddels veertien maanden vastgezeten. De rechter veroordeelde Murat O. in december onder meer voor het in de prostitutie dwingen van vrouwen.

Vloeistof handbagage mag weer in EU

Vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie mogen uiterlijk vanaf april 2013 weer vloeistoffen meenemen in het vliegtuig. Dat heeft de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt.

Sinds november 2006 geldt er in de EU een verbod op het meenemen van vloeistoffen in de handbagage in verpakkingen groter dan 100 milliliter. Daarnaast moeten alle vloeistoffen, waartoe ook tandpasta en gels worden gerekend, in een doorzichtig plastic zakje worden vervoerd.

De strenge regels voor het vervoer van vloeistoffen in de handbagage werden door de Europese Commissie ingevoerd nadat de Britse overheid bekendmaakte dat het in augustus 2006 terreuraanslagen op de luchthaven van Heathrow had verijdeld. Volgens de Britten waren er toen concrete plannen om vliegtuigen met Amerikaanse bestemmingen op te blazen met vloeibare explosieven.

Advocaat: "Ik word bondscoach van Rusland"

Dick Advocaat meldt dat hij de nieuwe bondscoach van het Russische voetbalelftal wordt. De oefenmeester zegt dat het nog slechts een kwestie van tijd is voor hij gepresenteerd zal gaan worden.

"Dat klopt. Eerst wil ik nog alle zaken afwerken met het bestuur van de Belgische voetbalbond. Daarom wil ik er ook nog niet al te diep op ingaan. Als je het aanbod krijgt om bondscoach van het grootste land van de wereld te worden, hoef je daar niet over na te denken," zei Advocaat tegen PSV TV.

Eerder deze maand stapte de Hagenaar onverwacht op bij de Rode Duivels. Hij meldde toen al dat hij een aanbieding van de Russische voetbalbond had om Guus Hiddink op te volgen. Momenteel is hij interim-trainer van AZ waarmee hij momenteel vierde in de Eredivisie staat. Zondag zit hij in de thuiswedstrijd tegen PSV voor het laatst op de bank in Alkmaar.

BMW wil in 2012 in DTM terugkeren

BMW is begonnen met het ontwikkelen van een DTM-bolide. Het Duitse merk wil mits organisator ITR aan enkele voorwaarden voldoet op zijn vroegst terugkeren in de raceklasse in 2012.

"De geplande terugkeer naar de DTM is fantastische uitdaging voor ons team," zei BMW-motorsportbaas Mario Theissen. "In de komende maanden zullen we alle technologische voorbereidingen verrichten om in 2012 gelijk vanaf het begin competitief te kunnen zijn." Hiermee keert BMW voor het eerst sinds 1992 in de DTM.

BMW trok zich vorig jaar terug uit de Formule 1 en is sindsdien bezig haar plannen van de autosportactiviteiten te herzien. Hier hoorde voor dit jaar ook een gedeeltelijke terugtrekking uit het World Touring Car Championship bij. Ook is het merk nog actief in het GT-racen, waarbij de M3 GT2-klasse in 2011 zeker nog zal blijven bestaan. Over de toekomst in het WTCC is in Beieren nog niets bekend. hoewel BMW al wel werkt aan een opvolger van de 320si. Ook bouwt de Duitse fabrikant al een 1,6 liter turbo-motor met directe injectie die voldoet aan de nieuwe Super2000-reglementen die volgend jaar van kracht worden in de tourwagenklasses.

Motta denkt Champions League-finale te spelen

Thiago Motta hoopt dat hij wordt vrijgesproken op basis van tv-beelden. De middenvelder van Internazionale werd gisteravond na 27 minuten met rood van het veld gestuurd in de tweede wedstrijd van de halve finale tegen FC Barcelona.

Hierdoor mist de Braziliaan de Champions League-finale. "Het is onterecht dat ik eraf gestuurd werd. De videobeelden moeten laten zien dat er niets aan de hand was", dit meldt de 27-jarige speler tegenover Inter Channel.

Motta maakte zich in een duel met Sergio Busquets breed. Hierbij kwam zijn hand in het gezicht van de Spanjaard. Deze ging hierdoor met veel theater naar de grond. De Belgische scheidsrechter Frank de Bleeckere was onverbiddelijk en toonde direct rood. "Er is mij hier onrecht aangedaan. Toen ik het veld verliet, zag ik op de verschillende schermen dat Busquets vanaf de grond opkeek om te zien of ik al rood had gekregen", zegt de speler van Inter en oud-speler van Barcelona.

"Het spelen van de finale van de Champions League is een jongensdroom. Deze kan ik vergeten als ik niet word vrijgesproken. De scheids heeft het echt verkeerd gezien. Dat is ook niet zo raar, want hij werd voortdurend onder druk gezet door de spelers van Barcelona. Ik walg ervan ooit het shirt van Barcelona te hebben gedragen."

Zuurstofmaskers voor Zuid-Koreaanse voetballers

Huh Jung-Moo, de bondscoach van de Zuid-Koreaanse voetballers wil zuurstofmaskers hebben voor zijn team. Zo kunnen zijn spelers zich beter voorbereiden op de WK-duels in Zuid-Afrika die op grotere hoogte worden gespeeld.

Huh had om de maskers gevraagd om de ijle lucht, die in sommige delen van Zuid-Afrika is, na te bootsen. Officials van het Aziatische land kijken echter ook naar andere oplossingen zoals slapen in een zuurstoftent.

Zuid-Korea speelt zijn eerste twee groepsduels op zeeniveau. Tegen Argentinië spelen de Zuid-Koreanen in Johannesburg dat op 1.700 meter boven zeeniveau ligt.

Aogo toch net op tijd fit bij HSV

Dennis Aogo is toch fit bevonden voor de confrontatie tussen HSV en Fulham. Het meespelen van de 23-jarige verdediger van Hamburg was onzeker. Hij had darm- en maagklachten en kon hierdoor niet spelen tegen de club uit Londen. Aogo is alsnog vertrokken naar Engeland. Dit meldt woordvoerder Joern Wolf aan de Hamburger Morgenpost.

HSV was gisteren zonder de vleugelverdediger vertrokken naar Londen. Aogo liet zich in het ziekenhuis behandelen voor zijn klachten. Het bezoek heeft zijn vruchten afgeworpen, want hij is nu speelklaar bevonden voor de wedstrijd. Hamburg moet minimaal een keer scoren in Engeland als het de finale in eigen huis wil bereiken.


Aogo toch net op tijd fit bij HSV (Foto: Novum)

Robles naar FBK-Games

De Cubaanse Olympisch kampioen en wereldrecordhouder 110 meter horden Dayron Robles neemt op 30 mei deel aan de FBK-Games in Hengelo. Hij neemt het onder meer op tegen Ryan Brathwaite, de verrassende wereldkampioen van Berlijn, en de Nederlandse toppers Gregory Sedoc en
Marcel van den Westen.

De 23-jarige Robles beleefde in 2008 zijn - tot nu toe - absolute topseizoen. Dat jaar pakte hij niet alleen de Olympische titel in Beijing, maar liep hij in Ostrava (Tjechië) ook een wereldrecord in de onwaarschijnlijke tijd van 12.87 seconden. Dat wereldrecord staat nog steeds. In 2009 moest hij bij het WK in Berlijn in de halve finale geblesseerd opgeven, waarna de twee jaar jongere Ryan Brathwaite verrassend de wereldtitel kon pakken. De atleet uit Barbados bezorgde zijn land de eerste medaille ooit bij het WK. Ook in de wereldatletiekfinale in Thessaloniki was Brathwaite de sterkste in 13,16 seconde. Robles maakte dit jaar zijn comeback en won de wereldtitel indoor op de 60 meter horden in Doha.

Lintjesregen daalt neer op 3746 Nederlanders

De traditionele lintjesregen is dit jaar neergedaald op 3746 Nederlanders. Onder de gelauwerden bevinden zich oud-verslaggever van het Koninklijk Huis Maartje van Weegen en Chiel Montagne, die in de jaren tachtig het programma 'Op volle toeren' presenteerde.

Van de 3746 Nederlanders zijn acht personen onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de rest is gedecoreerd in de Orde van Oranje-Nassau, maakt het Kapittel voor de Civiele Orden donderdag bekend. Onder de decorandi zijn 36 personen afkomstig uit de Nederlandse Antillen en Aruba.

Het Kapittel kreeg dit jaar 4097 verzoeken voor een lintje; dat zijn er 167 meer dan het jaar ervoor. Hiervan zijn 351 voorstellen afgewezen.

Dit jaar zijn meer vrouwen gedecoreerd dan in 2009: 1282 vrouwen kregen een lintje, dat zijn er 101 meer. Dit is toe te schrijven aan het project 'Lintje zoekt vrouw'. Het Kapittel wil dat meer vrouwen een lintje krijgen.

Ook is er opnieuw een toename van het aantal vrijwilligers dat een lintje krijgt. Het gaat dit jaar om 3637 vrijwilligers, dat zijn er 199 meer ten opzichte van 2009.

De jongste gedecoreerde komt uit Opmeer. Het gaat om de 35-jarige W. Maas, die zich als vrijwilliger inzet voor onder meer het Jongerencentrum Pardoes, het Kinderdorp en het popfestival Zomerpop. De oudste persoon die een lintje krijgt is de 92-jarige M. Schrijnemakers uit de Verenigde Staten. Hij zet zich in voor de geschiedschrijving van de gemeente Geleen.

Twee wetenschappers krijgen een lintje. Het gaat om de hoogleraar J. A. Mulder, die verbonden is aan de TU Delft. Hij verrichtte baanbrekend onderzoek naar de besturing van vliegtuigen en daarmee naar de vluchtveiligheid. B. Cheung werd onderscheiden vanwege zijn bijdrage aan het draaiende houden van de Hubble ruimtetelescoop.

Bekende personen die een lintje kregen zijn Sylvia Toth, de oud-directeur van Uitzendbureau Content, en Peter-Paul Huf. De zoon van de vermaarde fotograaf Paul Huf is een pionier op het gebied van het digitaal restaureren, dupliceren en bewerken van foto- en filmmateriaal. Hij gaat daarbij milieuvriendelijk te werk.

Ook Wynand Vogel, de hoofdinspecteur van de restaurantgids Lekker, krijgt een lintje. Hij wordt gezien als de 'pionier van de moderne keuken', aldus het Kapittel.

Veel jongeren vragen geen belasting terug

Ruim zeventig procent van de jongeren met een bijbaan vraagt geen belasting terug. Hierdoor laten zij volgens CNV Jongeren veel geld liggen. De jongerenvakbond deed een onderzoek onder 2200 jongeren met een bijbaan. Verder bleek dat de helft het niet erg vindt om langer te werken dan wettelijk is toegestaan.

De helft van de jongeren met een bijbaan werkt twee dagen in het weekeinde. "Begrijpelijk, maar met je school erbij wordt dat een pittige werkweek. Je belastingen terugvragen is dan een veel betere manier om extra bij te verdienen", zegt interim-voorzitster van de bond Carla van Ee.

Jongeren beoordelen hun bijbaan gemiddeld met een 7,3. Zestig procent van de jongeren in Nederland heeft een bijbaan.

Klimaatdoelen kabinet nog niet gehaald

Om de klimaatdoelen die het kabinet zichzelf heeft gesteld voor 2020 te halen, is 'aanvullend beleid' nodig. De doelstellingen voor 2011 worden waarschijnlijk wel gehaald, blijkt uit een evaluatie van het kabinetsbeleid, die demissionair minister van Milieu Tineke Huizinga (CU) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet wil in 2020 de hoeveelheid broeikasgassen met dertig procent hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. Ook moet in dat jaar twee procent per jaar worden bespaard op energie en moet het aandeel duurzame energie omhoog naar twintig procent van het totale energieverbruik.

Uit de evaluatie van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) komt naar voren dat de energiebesparing nog niet op schema loopt. In 2008 en 2009 zijn weliswaar 350 duizend woningen geïsoleerd, maar dat is niet voldoende. Doet het volgende kabinet niets, dan komt de besparing in 2020 uit tussen de 1,1 en 1,8 procent.

Bij ongewijzigd beleid komt daarnaast het aandeel duurzame energie in 2020 niet verder dan 15,5 procent. En de hoeveelheid broeikasgas neemt weliswaar af, maar vooral bij het 'verduurzamen' van het goederenvervoer is nog winst te boeken.

Het volgende kabinet zou meer verplichtende maatregelen moeten opleggen aan bedrijven, woningbezitters en woningcorporaties op het gebied van energiebesparing, adviseren de onderzoekers.

NAC en Van Fessem eens over verlenging

Jim van Fessem heeft zijn contract bij NAC met twee seizoenen verlengd. De 34-jarige ex-doelman van onder meer Vitesse, ADO Den Haag, Vitesse en De Graafschap zal opnieuw genoegen moeten nemen met een rol als stand-inn voor Jelle ten Rouwelaar.

Een lastige rol want de eerste keeper van de Brabanders mist nauwelijks wedstrijden. Naast zijn rol als tweede keeper is Van Fessem ook actief bij het ondersteunen van jeugdige spelers in het beloftenelftal van NAC Breda. Het contract van Van Fessem zal lopen tot 2012. Het jaar waarin NAC haar 100-jarig bestaan hoopt te vieren.

HSV gaat het Fulham moeilijk maken

Hamburger SV speelt vanavond in Londen tegen Fulham. De Duitse club speelde in de eerste wedstrijd met 0-0 gelijk en hierdoor ligt de wedstrijd in Craven Cottage volledig open. Het is een droom voor HSV om de finale in eigen huis te mogen spelen.

De Duitse club kende een moeilijke week. HSV verloor uit bij Hoffenheim (5-1) en zag zodoende zijn kans op Europees voetbal verdwijnen. Ook werd trainer Bruno Labbadia de laan uitgestuurd. Hierdoor staat interim-trainer Ricardo Moniz voor een lastige opgave. Door de Europa League te winnen kan HSV volgend jaar alsnog Europees spelen, omdat het dan als titelverdediger automatisch geplaatst is.

Afgelopen seizoen werd HSV in de halve finale uitgeschakeld door Werder Bremen. Dit jaar is het ultieme doel om de finale te halen in de eigen Nordbank Arena. "Het is een moeilijke week voor ons geweest. Het was een grote tegenslag voor het team, maar we zijn professioneel genoeg om hiermee om te kunnen gaan. Vorig jaar waren we er zo dichtbij. Dit jaar kunnen we de finale in ons eigen stadion spelen. We gaan absoluut alles geven. Ik wil niet te veel druk leggen op de spelers, dat kan alleen maar negatief werken", zegt Moniz.

Vrouw dood na verkeersongeval Rosmalen

Een 37-jarige vrouw is donderdagochtend in Rosmalen door een verkeersongeval om het leven gekomen. De vrouw werd met een ambulance naar een ziekenhuis in Den Bosch gebracht, waar zij aan haar verwondingen bezweek. Dat meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde op de rijksweg A59. De vrouw uit Den Bosch reed in de richting van Oss. Door onbekende oorzaak kwam zij tussen de vangrails en de middenberm terecht. De auto sloeg over de kop en kwam tegen een paal tot stilstand. De auto was totaal vernield. De weg was korte tijd in twee richtingen afgesloten.

Sollied: "Genoeg kwaliteit bij Rode Duivels"

Trond Sollied ziet een bondscoachschap bij het Belgische nationale elftal wel zitten. De Noor is in beeld om de opvolger van de opgestapte Dick Advocaat te worden en zou de vraag van de KBVB serieus in overweging nemen, omdat de selectie volgens hem over genoeg kwaliteit beschikt.

"Ik ben ooit eens gevraagd om bondscoach van Noorwegen te worden en dat heb ik toen geweigerd omdat ik niet geloofde in de kwaliteiten van de groep. Ik dacht niet dat ik in drie jaar tijd de doelstellingen, kwalificatie voor het EK dus, kon bereiken. Met de Rode Duivels ligt dat anders: er is voldoende kwaliteit," zei Sollied tegen Het Laatste Nieuws.

Het enige lastige is volgens de Noor het smeden van een team. "Je hebt veel goede spelers voor dezelfde positie. De nieuwe bondscoach zal harde beslissingen moeten nemen. Het rendement van je keuzes is soms groter dan de optelsom van alle goede voetballers."

Taliban-leider Mehsud toch niet dood

De Pakistaanse Taliban-leider Hakimullah Mehsud is toch niet dood. Eerder was gemeld dat Mehsud in januari was omgekomen bij een Amerikaanse raketaanval, maar inmiddels gaat men ervan uit dat Mehsud die aanval heeft overleefd. Hij heeft echter binnen de Taliban-organisatie wel aan macht ingeboet, zo concluderen de Amerikaanse en Pakistaanse inlichtingendiensten.

De inlichtingendiensten meldden in januari dat Mehsud die maand bij een raketaanval van een onbemand Amerikaans vliegtuigje in Zuid-Waziristan was omgekomen. Doelwit van de aanval was een bijeenkomst van Taliban-commandanten in Shaktoi. Mehsuds dood werd gebracht als een belangrijk wapenfeit voor zowel Pakistan als de Verenigde Staten. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor een zelfmoordaanslag op CIA-agenten in Afghanistan, waarbij vorig jaar december zeven CIA-agenten de dood vonden.

Mehsud kreeg de leiding over de Pakistaanse Taliban nadat zijn voorganger Baitullah Mehsud in augustus 2009 was geliquideerd. Hij eiste de verantwoordelijkheid op voor diverse aanslagen in Pakistan, waaronder de bomaanslag op het Pearl Continental Hotel in Peshawar in juni en op het cricketteam van Sri Lanka eerder in 2009 in Lahore. De aanslag op de CIA-medewerkers was bedoeld om de dood van Baitullah Mehsud te wreken.

Naar nu wordt aangenomen is Mehsud alleen maar gewond geraakt bij de raketaanval. Hij heeft echter een groot deel van zijn macht verloren aan andere Taliban-commandanten.

Taliban-leider Mehsud toch niet dood
Taliban-leider Mehsud toch niet dood (Foto: Novum)

Sneijder: "Jongensdroom komt uit"

Wesley Sneijder was gisteravond na het Champions League-duel van FC Barcelona tegen Internazionale uitzinnig van vreugde. De Oranje-international plaatste zich met zijn team voor de finale van het kampioenenbal waarin Inter het op moet nemen tegen Bayern München.

Na de 3-1 zege in Milaan en het 1-0 verlies in Barcelona mag Sneijder de finale spelen in het stadion waar hij afgelopen zomer nog vertrok: Santiago Bernabéu in Madrid. "Wat een ontlading net in de kleedkamer. Dit is een jongensdroom die uitkomt. Er komen veel emoties naar boven," zei hij tegen Studio Sport.

"We hadden niet verwacht dat we zo snel met tien man kwamen te staan," meldde de middenvelder over de rode kaart die Thiago Motta al na 28 minuten kreeg. "Maar we zijn uitstekend ons best blijven doen en hebben goed verdedigd."

[Upd] Nog geen uitspraak in zaak BV Veendam

De rechtbank in Groningen heeft nog geen uitspraak gedaan over de faillissementsaanvraag van BV Veendam. Het bestuur van de club uit de Jupiler League zou om 11:00 uur een persconferentie geven, maar die is uitgesteld.

Op het laatste moment zouden er toezeggingen zijn gedaan van sponsoren om alsnog geld in de club te steken. Voordat de rechter uitspraak doet, wil het nu eerst onderzoeken hoe serieus die beloftes zijn.

Update @ 11:35 uur

Ondernemers die voor Veendam bezig waren geld in te zamelen hebben gezegd dat ze 200.000 euro hebben opgehaald. Het tekort bedraagt daardoor nog anderhalve ton. Veendam is nu op zoek naar een geldschieter die voor het resterende bedrag garant wil staan.

Zestien doden door geweld Ciudad Juarez

Bij verschillende schietpartijen in de noordelijke Mexicaanse grensstad Ciudad Juarez zijn woensdag zestien mensen om het leven gekomen.

Gewapende mannen sleurden na middernacht acht mannen uit een bar en schoten hen dood op de parkeerplaats, zei de politie. Uren later deed zich een achtervolging met auto's voor die eindigde in een schietpartij voor een basisschool. Drie inzittenden werden doodgeschoten; een zwangere leerkracht en drie leerlingen kregen paniekaanvallen en moesten naar het ziekenhuis. Angstige ouders haastten zich om hun kinderen van school te halen.

Elders in de stad werden vier jonge mannen in een auto vanuit een ander voertuig doodgeschoten. Verder schoot een groepje mannen een man dood die in een rolstoel op de stoep zat.

Ciudad Juarez, aan de grens tegenover El Paso in Texas, is een van de gewelddadigste steden ter wereld. Door geweld, dat voornamelijk verband houdt met drugshandel, zijn dit jaar in de 1,3 miljoen inwoners tellende stad al meer dan achthonderd doden gevallen.

Meer Nederlanders op vakantie in eigen land

Meer vakantiegangers blijven deze zomer dicht bij huis. Van de ruim zeventig procent van de mensen met vakantieplannen, willen honderdduizend meer dan vorig jaar in eigen land blijven. Zes procent meer gaat naar België en Duitsland, terwijl vier procent minder naar het Middellandse Zeegebied gaat.

In totaal willen 2,8 miljoen Nederlanders op vakantie in eigen land. Dit werd onderzocht door TNS-Nipo en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Gelderland, Drenthe en Zeeland zijn het populairst. Vooral campings profiteren van de toegenomen interesse voor vakanties in Nederland. Acht procent meer mensen zijn van plan een tent op te zetten.

Het aantal mensen dat vakantieplannen heeft in de zomer is hetzelfde als vorig jaar, waarbij de meeste mensen naar het buitenland gaan. Het gaat om 7,9 miljoen Nederlanders. Zo'n anderhalf miljoen vakantiegangers willen naar Frankrijk, gevolgd door 790.000, die de Spaanse zon willen opzoeken; 760.000 Nederlanders willen naar Duitsland.

Aanval op mensenrechtenactivisten

Bij een aanval op een konvooi mensenrechtenactivisten in het zuiden van Mexico zijn zeker twee mensen -een Mexicaan en een Fin- om het leven gekomen. Een onbekend aantal mensen, onder wie een Belg, een Italiaan, een Fin en twee Mexicaanse journalisten, wordt sinds de aanval vermist.

Het konvooi was, onder begeleiding van leden van een plaatselijke linkse groepering, met zo'n veertig mensen onderweg naar San Juan Copala in de deelstaat Oaxaca. In bergachtig gebied werd het konvooi dinsdag door gemaskerde mannen overvallen en beschoten.

De mensenrechtenactivisten wilden de situatie in San Juan Copala, waar linkse groepen strijden voor meer autonomie, met eigen ogen waarnemen. De plaats is volgens berichten omsingeld door regeringsgetrouwe militieleden.

Aanval op konvooi mensenrechtenactivisten Mexico
Aanval op konvooi mensenrechtenactivisten Mexico (Foto: Novum)

Aartsbisschop beschermde pedofiele priester

De Belgische aartsbisschop Léonard heeft jarenlang een pedofiele priester in bescherming genomen. Dit zou blijken uit documenten die de Vlaamse krant De Morgen donderdag publiceert.

Toen Léonard nog bisschop van Namen was, betaalde hij de slachtoffers van de betreffende priester zwijggeld. Dit deed hij om de pastoor in bescherming te nemen en te voorkomen dat de slachtoffers mondig zouden worden.

Pastoor bleef aan
Volgens een slachtoffer die De Morgen geïnterviewd heeft, speelde dit geheel in de jaren tachtig. Nadat hij melding maakte bij Léonard, werd de pastoor in bescherming genomen en kon hij nog vijf jaar in functie blijven. Tijdens deze periode heeft de pastoor nog meer slachtoffers gemaakt. Volgens het slachtoffer deed de kerk er alles aan om een rechtszaak te voorkomen.

Hypocriet
Vorige week beloofde Léonard, ondertussen gepromoveerd tot aartsbisschop, nog dat er volledige openheid zou komen over het misbruik in de Rooms-Katholieke kerk. Dit naar aanleiding van de zaak van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe. Deze heeft jarenlang een neef van hem misbruikt.

Ondanks dat De Morgen zegt te beschikken over documenten die de rol van Léonard in dit geheel duidelijk aantonen, wilde de woordvoerder van de aartsbisschop niet reageren op de aantijgingen.

Dagzege Leipheimer in Gila

De eerste etappe van de Ronde van Gila is gewonnen door Levi Leipheimer. De Amerikaan van RadioShack bleef zijn landgenoten Tom Danielson en David Zabriskie op de steile slotklim naar Mogollon voor.

Lance Armstrong maakte zijn rentree in de rittenkoers, maar deed dat onzichtbaar. Hij eindigde op bijna twee minuten van zijn ploeg- en landgenoot als 22e. "Maar ik voel me beter en sterker dan vorig jaar in deze periode. Dit is een ideale training, ik heb nog tachtig dagen tot de Tour de France," aldus Amstrong na afloop van de etappe.

iPhone 4G wordt op 7 juni onthuld

De nieuwe iPhone 4G wordt op 7 juni voor het eerst aan het publiek getoond. Op Apple's Worldwide Developers Conference in San Francisco zal de gadget haar officiële debuut maken.

"Dit jaar zullen ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om meer over het iPhone OS 4 te leren", aldus het officiële statement van Apple. "Ze krijgen de mogelijkheid om dit nieuwe besturingssysteem zelf te ervaren en kunnen samen met Apple-technici de laatste ontwikkelingen op het gebied van apps bekijken."

De iPhone 4G is al lang geen geheim meer dankzij een onvoorzichtige Apple-medewerker die het apparaatje vorige maand per ongeluk in een café liet liggen. Zo schijnt de nieuwe iPhone onder andere twee camera's, een flitser, ondersteuning voor micro-SIM, een scherper display, twee microfoons en een grotere batterij te hebben.

iPhone 4G wordt op 7 juni onthuld
iPhone 4G wordt op 7 juni onthuld (Foto: Novum)

Extra politiepost Veendam niet meer nodig

De wegens een reeks brandstichtingen geopende politiepost in Veendam wordt donderdagmiddag gesloten. De extra politiepost in de Kerkstraat is volgens politie, justitie en de gemeente niet meer nodig. Er is de laatste tijd nog maar nauwelijks aanloop van inwoners bij de post, die 24 uur per dag werd bemand.

De politiepost en andere maatregelen tegen de branden in Veendam trokken een zware wissel op de capaciteit van de politie in de provincie Groningen. Ook agenten uit andere delen van de provincie werden ingezet om de post te bemannen.

Het onderzoek naar de branden loopt nog steeds. Er is nog niemand aangehouden voor de serie branden, waarbij een brandweerman om het leven kwam. De politie zette al verschillende filmpjes op internet met beelden van bewakingscamera's waarop mogelijke verdachten te zien waren. Ook is er een beloning beschikbaar gesteld voor de gouden tip.

Imago Willem-Alexander loopt deuk op

Het imago van kroonprins Willem-Alexander heeft een deuk opgelopen. Meer Nederlanders vinden hem afstandelijk en minder geschikt als staatshoofd dan vorig jaar. Vorig jaar vond 42 procent hem nog het sympathiekste lid van het koningshuis, dit jaar is dat maar 27 procent. Dat blijkt een dag voor Koninginnedag uit een peiling van Maurice de Hond.

Ruim 65 procent vindt net als vorig jaar dat Nederland het best een koninkrijk kan blijven, bijna dertig procent wil liever een republiek. Van de ondervraagden geeft 34 procent de voorkeur aan koningin Beatrix als staatshoofd, maar ruim vijftig procent ziet liever Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Van de ondervraagden verwacht 35 procent dat Beatrix voor 2013 troonafstand zal doen.

De vrouw van Willem Alexander blijft onverminderd populair. Ruim negentig procent vindt haar sympathiek en 83 procent vindt haar dicht bij het volk staan. Prinses Máxima is met 72 procent met afstand het populairste lid van het koningshuis. Van de ondervraagden vindt 26 procent Beatrix het sympathiekst.

Imago Willem Alexander loopt deuk op
Imago Willem Alexander loopt deuk op (Foto: Novum)

Slachtoffers boos om vrijlating loverboy

De slachtoffers van Murat O. zijn boos dat over de vrijlating van de loverboy. O. is veroordeeld tot vier jaar cel voor uitbuiting van vrouwen en mensenhandel, maar heeft verlof gekregen om de geboorte van zijn kind bij te kunnen wonen. De slachtoffers zijn niet gewaarschuwd voor de vrijlating, zegt hun advocaat Richard Korver tegen Radio 1.

Volgens de raadsman vrezen de slachtoffers dat hij ze zal opzoeken nu hij weer vrij is. Er zou ze door justitie zijn verzekerd dat er geen Saban B.-achtige toestanden zouden ontstaan.

De zaak doet wel denken aan de omstreden vrijlating van Saban B. De gewelddadige mensenhandelaar mocht uit de gevangenis om zijn vrouw en kind op te zoeken. Hij nam tijdens het verlof de benen en vluchtte naar Turkije. Hij is daar inmiddels aangehouden.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie heeft het OM geprobeerd het verlof van O. tegen te houden, maar was het gerechtshof in Amsterdam het daar niet mee eens. Justitie voerde als argument onder meer aan dat er maatschappelijke onrust zou kunnen ontstaan bij een vrijlating van O., maar het hof bleek daarvoor niet gevoelig.

Het verlof van O. is onder de gebruikelijke voorwaarden. Dat betekent dat het verlof wordt ingetrokken als hij een nieuw strafbaar feit begaat of als hij bijvoorbeeld bij zijn slachtoffers in de buurt komt. Hij moet zich op 16 juli weer melden.

Inlichtingendiensten plaatsten ruim duizend taps

De inlichtingendiensten hebben vorig jaar ruim 1100 taps geplaatst. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zette er 1078 uit, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) 53, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De cijfers werden vrijgegeven, nadat de Tweede Kamer in februari instemde met een motie van onder meer de SP. Hiermee werd het kabinet opgedragen openbaar te maken hoe vaak in Nederland telefoons werden afgetapt door de inlichtingendiensten.

Het kabinet maakte alleen bekend welke telefoontjes door het Korps Landelijke Politiediensten worden afgeluisterd. Zij doen dat voor alle politiekorpsen, de bijzondere opsporingsdiensten, zoals de fiscale opsporingsdiensten en de Algemene Inspectiedienst, en de koninklijke marechaussee.

Het aantal personen bij wie de inlichtingendiensten vorig jaar de ruim 1100 taps plaatsten, ligt volgens de minister lager, omdat personen meerdere telefoonnummers in gebruik kunnen hebben of van telefoonnummer wisselen.

De taps van de inlichtingendiensten zijn slechts een fractie van de duizenden taps die jaarlijks in Nederland worden ingezet voor opsporingsdoeleinden.

Davids: "Nederland in staat om de finale te halen"

Edgar Davids denkt dat het Nederlands elftal de finale van het WK voetbal komende zomer kan halen. De oud-international was deze week in Kaapstad voor een straatvoetbaltoernooi. Zijn voormalig ploeggenoot bij AC Milan, George Weah, was daar ook aanwezig.

Tot de favorieten rekent Weah Oranje niet. Toch heeft hij een favoriet bij de ploeg van Bert van Marwijk. "Arjen Robben zie ik erg graag in actie, een slimme speler. Nederland heeft sowieso een sterk team. Ik hoop alleen dat Robben op zijn best is tijdens het WK, want dat moet je altijd maar afwachten. Dat spelers het geweldig doen bij hun club, wil niet zeggen dat ze ook in het nationale team zullen schitteren", aldus Weah.

Davids is in gesprek met NUSport optimistisch over de kansen van het Nederlands elftal. "Ik denk dat Nederland een vrij goede kans heeft om ver te komen. Ik acht ze in staat om de finale te halen. Oranje is een uitgebalanceerd team."

"Keuze bandenleverancier 2011 niet in Spanje"

De Formule 1-teams van Ferrari en McLaren stuurden er op aan dat de keuze voor een bandenleverancier voor het seizoen 2011 bij de Grand Prix van Spanje gemaakt zou worden, maar de technisch directeur van Williams Sam Michael is er na een FOTA-meeting van gisteren niet meer zo zeker van.

De teams leken eerst gekozen te hebben voor het voorstel van Michelin, maar nu Cooper Avon een goedkoper voorstel heeft ingediend wordt dit gesteund door F1-baas Bernie Ecclestone en de kleinere teams. Ook Pirelli doet mee in de race, maar het lijkt vooral te gaan tussen Michelin en Cooper Avon.

"Avon is veel goedkoper dan Michelin, maar hun product is minder bewezen, hoewel ze veel hoog competitieve banden hebben geleverd. Avon is minder bekend dan Michelin en Michelin heeft in het recente verleden nog geleverd. Maar er is een groot verschil in kosten en je praat dan waarschijnlijk over een factor drie verschil," zei Michael tegen de BBC.

Villeneuve werkt nog steeds aan comeback

Jacques Villeneuve werkt nog steeds aan zijn comeback in de Formule 1. De 39-jarige Canadees traint nog volop, zelfs nadat een avontuur bij Stefan GP deze winter strandde, omdat de Servische outfit niet toegelaten werd op de grid.

"Ik ga er nog vol voor," zei de wereldkampioen van 1997. Hij zei gisteren tegen Auto Motor und Sport dat hij fit genoeg is om een van de huidige racecoureurs te vervangen mocht deze niet in staat zijn om te rijden.

"Vorig jaar liet zien dat teams ook gedurende het seizoen rijders vervangen. De terugkeer van Michael Schumacher en Pedro de la Rosa toont aan dat ervaring weer telt," zei Villeneuve die ontkent dat de leeftijd van Schumacher een probleem vormt. "Kijk naar ijshockey. Er zijn jongens die eind dertig zijn en nog steeds op het hoogste niveau meekunnen. Het komt omdat we gezonder leven en hierdoor tien jaar gewonnen hebben."

Guardiola: "We misten continuïteit"

Barcelona werd gisteren in de halve finale van de Champions League ondanks een 1-0 overwinning op Internazionale uitgeschakeld. Volgens Pep Guardiola, de 39-jarige trainer van Barcelona, was het rood van Inter-speler Thiago Motta bepalend voor de wedstrijd.

"Daarna zakte Inter helemaal terug en aanvallen is altijd moeilijker dan verdedigen," aldus Guardiola. "We misten continuïteit in ons spel. We hadden veel balbezit, maar creëerden te weinig kansen. Het enige dat we kunnen doen, is de felicitaties overbrengen aan Inter. Ik wens ze veel succes in de finale."

Tussensprint Tour verplaatst

De organisatie van de Tour de France heeft besloten om een tussensprint in de Tour van dit jaar te verplaatsen. Het gaat om de tussensprint in de eerste etappe op zondag 4 juli die van Rotterdam naar Brussel gaat.

De tussensprint zou aanvankelijk in Kruiningen zijn. Vanuit de protestants christelijke gemeente was hier echter bezwaar tegen omdat zij dit zagen als 'ontheiliging van Gods dag'. De organisatie heeft de tussenprint nu verplaatst naar Neeltje Jans.

India en Pakistan in gesprek

De premiers van India en Pakistan gaan donderdag in de marge van een regionale bespreking in Bhutan met elkaar in gesprek. Het gesprek is mogelijk een teken van dooi in de relatie tussen de twee Zuid-Aziatische landen.

De Indiase minister van buitenlandse zaken Vishnu Prakash zei woensdag dat de landen met een gesprek tussen de twee regeringsleiders ingestemd hebben 'via diplomatieke kanalen'.

De vredesgesprekken tussen India en Pakistan, die sinds 1947 al drie oorlogen met elkaar voerden, liepen in 2008 vast na een aanslag in de Indiase stad Mumbai waarbij 166 personen om het leven kwamen. New Dehli gaf militanten uit Pakistan de schuld van de aanslag.

Februari dit jaar hadden de ministers van buitenlandse zaken sinds vijftien maanden weer gesprekken met elkaar. Deze liepen echter op niets uit, omdat India eist dat Pakistan de verantwoordelijken voor de aanslag in Mumbai berecht, voordat het aan de onderhandelingstafel wil plaatsnemen.

Bosbrand bij Hapert

In een bosgebied nabij Hapert is donderdagochtend ruim een hectare bos uitgebrand. De brand is veroorzaakt door brand in een auto die op een zandpad stond geparkeerd en die bewust lijkt aangestoken, vertelde een brandweercommandant.

De brand ontstond rond 6.45 uur en was een uur later onder controle. De brandweer kwam met veel materieel en ongeveer 35 mensen ter plekke. Vanwege de droogte vergt blussen nog enige tijd. De politie komt later donderdagochtend terug om onderzoek te doen naar de autobrand, aldus de brandweer.

Lokhoff: "De Keu kan al drie weken niet slapen"

Iedereen in Alkmaar wist het zeker. Op 29 april 2007 zou hun AZ in Rotterdam op Woudestein de Eredivisie schaal in ontvangst nemen. De festiviteiten in Noord-Holland waren al aan de gang en zelfs het bordes was al in gereedheid gebracht voor de huldiging van AZ. De Alkmaarders hoefde alleen maar even te winnen van Excelsior.

"Dat straalden de spelers van AZ ook écht uit toen ze in Rotterdam aankwamen," weet Ton Lokhoff. De Bredanaar was destijds coach van de nummer 16 uit de Eredivisie. "Maar het was onze eer te na om aan dat feestje mee te werken." Na 90 minuten stond dan ook een 3-2 eindstand op de borden. De titel ging dus niet naar Alkmaar, ook niet naar Amsterdam maar PSV kon een feestje gaan vieren.

Lokhoff, tegenwoordig assistent trainer bij Red Bull Salzburg, wordt nog regelmatig herrinerd aan de snikhete lentedag. Zeker nu zondag mogelijk eenzelfde scenario wacht waneer FC Twente zich in Breda zou verslikken in NAC en Ajax wint in Nijmegen van NEC.

"Al denk ik dat FC Twente minder snel die fout zal maken als AZ destijds. Een wedstrijd bij NAC spreekt op voorhand meer aan dan een duel tegen Excelsior. Je wéét als tegenstander in Breda dat je niet zomaar wint. Van onderschatting bij FC Twente zal dus geen sprake zijn," aldus 'Mister NAC'.

Op het voor 80% met Alkmaarders gevulde Woudesteijn leken de Alkmaarders haast verbaasd over de drive bij Excelsior, de ploeg die 16e stond en niet meer kon stijgen of zakken. Lokhoff: "Maar wij moesten enkele dagen later wél nacompetitie spelen. Voor het vertrouwen zag ik het niet echt zitten om tegen AZ met 0-5 afgeschoten te worden."

"Hoewel ik denk dat het voor het Nederlandse voetbal beter is dat Ajax de Champions League in gaat, verwacht ik dat FC Twente wint van NAC. En dan hebben ze de titel ook dik en dik verdiend. Het gevaar ligt dan wél op de loer dat zo'n club leeg wordt gekocht. Dat zie ik bij Ajax minder snel gebeuren."

NAC-man Ton Lokhoff zal zondagmiddag voor de buis in Oostenrijk zitten. In gezelschap van vried en collega Eddy Achterberg. Artiestennaam: De Keu. De voormalig speler van FC Twente en zanger van de hit 'Eenmaal zullen wij de kampioenen zijn'. "Door alle spanning kan Eddy al drie weken niet slapen. Gelukkig voor hem is dat na zondag voorbij."

Pastors stapt toch niet uit Rotterdamse raad

Marco Pastors stapt ondanks een eerdere aankondiging toch niet op. De voorman van Leefbaar Rotterdam had aangegeven dat hij zou vertrekken uit de gemeenteraad als zijn partij niet in het college zou komen. Nu Rotterdam een college heeft gevormd van PvdA, VVD, D66 en CDA slikt hij die woorden weer in.

Pastors zei rond de gemeenteraadsverkiezingen dat als Rotterdammers 'niet in voldoende mate voor mij kiezen dan houdt het een keer op'. "Dan ga ik weg."

In een reactie op Radio 1 zegt hij nu dat er geen sprake van is dat er niet in voldoende mate voor hem is gekozen. "Je kunt met een redelijke zekerheid zeggen dat Leefbaar de grootste partij zou zijn als er was opgelet bij de kieshokjes", zegt Pastors in verwijzing naar onregelmatigheden rond de verkiezingen.

"Ik heb 51 duizend voorkeursstemmen gekregen, veel meer dan mijn concurrenten. Dat geeft wel aan hoe Rotterdammers over hun politici denken. Op zo'n manier weggaan, daar doe je alleen de PvdA een plezier mee en niet de stad."

Leefbaar Rotterdam haalde bij de verkiezingen net als de PvdA veertien zetels, maar werd met een klein verschil wel de tweede partij. De PvdA had voor de verkiezingen al bezworen niet met Leefbaar Rotterdam in een college te willen.

Volgens Pastors zou zijn partij de verkiezingen hebben gewonnen als de verkiezingen eerlijk waren verlopen. Uit onderzoek zijn geen opzettelijke of grote fouten bij de stembusgang gebleken. Bij een hertelling van de stemmen kwam de PvdA opnieuw als grootste uit de bus, maar nu met een groter verschil.

'Egypte doodde smokkelaars met gas'

Egyptische militairen hebben volgens een anonieme functionaris van Hamas gas in een smokkeltunnel onder de grens met Egypte gepompt. Door het gas zouden vier Palestijnen om het leven zijn gekomen. Hamdan Abu Latifa, een dokter uit de Gazastrook, zei dat de smokkelaars zijn gestikt.

Egypte, dat onder druk staat om de smokkel tegen te gaan, had geen commentaar op de situatie.

De smokkeltunnels zijn van levensbelang voor de Gazastrook. Sinds Hamas in het kustgebied aan de macht kwam is de Gazastrook door een strenge Israëlische en Egyptische blokkade een soort openluchtgevangenis geworden. Aan veel basisgoederen is een tekort en kooplieden gebruiken de smokkeltunnels om goederen in te voeren.

Regering VS akkoord met windmolenpark op zee

De Amerikaanse regering heeft het licht op groen gezet voor een groot windmolenpark voor de kust van Cape Cod, in de staat Massachusetts. Cape Wind moet het eerste Amerikaanse windmolenpark op zee worden. Aan de toestemming van de regering zijn meer dan acht jaar van juridische procedures en overheidsonderzoeken vooraf gegaan.

"We slaan een nieuwe richting in de energietoekomst van ons land in", zei minister van binnenlandse zaken Ken Salazar toen hij de beslissing van de regering-Obama bekendmaakte.

Cape Wind voorziet in een park van 130 windmolens van ieder 134 meter lengte op enkele kilometers uit de kust van Cape Cod.

Er bestaat veel verzet tegen het project. De afgelopen jaren is al door actiegroepen geprocedeerd. En ook nu hebben tegenstanders laten weten naar de rechter te stappen. Sommigen, vooral de welgestelde eigenaren van villa's op Martha's Vineyard, zijn tegen omdat zij vrezen dat de molens hun uitzicht zullen bederven. Natuurorganisaties zijn bang voor schade aan het ecologisch systeem en leden van de Aquinnah Wampanoag stam, de oorspronkelijke bewoners van het gebied, zeggen dat de turbines hun gebedsrituelen zullen verstoren en voorouderlijke begraafplaatsen onteren.

File door ongeluk in Heinenoordtunnel

Door een ongeluk in de Heinenoordtunnel waar vijf auto's bij betrokken waren is donderdagochtend een file ontstaan op de A29. Twee rijstroken waren afgesloten, waardoor tussen Numansdorp en de tunnel vijf kilometer file ontstond. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst.

Het ongeval gebeurde rond 07.00 op de A29 tussen Oud-Beijerland en Barendrecht. Rond 08.00 uur werden de rijstroken weer vrijgegeven.

Pothuizen wil nog een jaar doorgaan

Patrick Pothuizen zou het liefst nog een jaartje willen doorgaan bij NEC, maar de 37-jartige verdediger verkeert nog in onzekerheid over voortzetting van zijn loopbaan. Dit meldt De Telegraaf.

"Het zou kunnen zijn dat de wedstrijd tegen Ajax van zondag mijn laatste wordt als prof. Ik heb een gesprek gehad met de clubleiding, maar door de financiële situatie van de club is het nog onduidelijk of ik kan bijtekenen. Ik wil nog wel een jaar doorgaan, maar dan alleen bij NEC. Als dat niet kan, ga ik in de Topklasse voetballen bij een van de clubs uit mijn woonplaats Groesbeek, De Treffers of Achilles'29", aldus Pothuizen die bezig is aan zijn twaalfde seizoen in Nijmegen.

Australië: geen logo's meer op pakjes sigaretten

De Australische regering wil per 1 juli 2012 een verbod op logo's en kleurrijke afbeeldingen op pakjes sigaretten. De pakjes van alle merken moeten dezelfde kleur en opmaak krijgen en de merknaam mag slechts klein worden vermeld. Wel groot vermeld wordt een waarschuwing van de overheid dat roken schadelijk is voor de gezondheid. De maatregel is de eerste van zijn soort in de wereld, zei premier Kevin Rudd.

Rudd sprak de overtuiging uit dat minder gerookt zal worden als de pakjes sigaretten minder aantrekkelijk ogen. "Sigarettenfabrikanten zullen de maatregel haten", zei Rudd. De fabrikanten zijn inderdaad furieus. Ze hebben aangekondigd naar de rechter te zullen stappen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over die arme Oranjeverenigingen…

Voorzitter Zonnevylle van de Nederlandse koepel van Oranjeverenigingen vindt dat de gemeenten veel te weinig aandacht hebben voor zijn lokale clubs. “Oranjeverenigingen zijn de hoeders van de sociale samenhang in steden en dorpen.” Tsja, probeer dan maar eens om niet in de lach te schieten. Door het gebrek aan aandacht lopen de Oranjeverenigingen subsidie mis, veronderstelt Zonnevylle.

In mijn beleving zijn Oranjeverenigingen slechts achterhaalde en wereldvreemde clubs. En de suggestie dat de gemeenten te weinig subsidie verstrekken aan de Oranjeverenigingen is natuurlijk flauwekul:

[NBA] Milwaukee slaat toe in slotfase

Milwaukee Bucks heeft nog één overwinning nodig om in de NBA de halve finales in de Eastern Conference te halen. De ploeg won het vijfde onderlinge duel tegen Atlanta Hawks met 91-87 en leidt in de best-of-seven series met 3-2.

Milwaukee sloeg in de slotfase van de wedstrijd toe. Vier minuten voor het einde stonden ze nog negen punten achter maar door veertien punten op rij te scoren wisten ze de Hawks alsnog te passeren. Topscorer was Brandon Jennins met 25 punten. De Nederlander Dan Gadzuric was goed voor vier punten.

In de Western Conference versloeg Denver Nuggets Utah Jazz met 116-102. In de best-of-seven series leidt Utah nog wel met 3-2.

Heubach stopt ermee

Jeroen Heubach speelt aankomende zondag, als NEC thuisspeelt tegen Ajax, zijn laatste wedstrijd als profvoetballer. De linksback kwam vrijwel zijn gehele loopbaan uit voor FC Twente, maar speelde sinds de winterstop voor NEC. Door blessures speelde hij daar pas zes wedstrijden.

"Ik ben nu weer fit en hoop op een mooie afsluiting. Ik ben met FC Twente in gesprek over een functie in de jeugdopleiding en ga daarnaast volgend seizoen met een vriendenelftal op zaterdagmiddag voetballen", aldus Heubach.

Marine achter vrachtschip aan na aanvaring

Het marinefregat Hr. Ms. De Ruyter heeft een vrachtschip uit Malta onderzocht dat donderdagochtend een vissersboot heeft aangevaren op de Noordzee. Bij de aanvaring raakte de vissersboot zwaar beschadigd en viel een bemanningslid overboord. De drenkeling kon door collega's worden gered en maakt het goed.

Volgens de kustwacht vond de aanvaring plaats op zo'n zeventien kilometer uit de kust bij Petten. Het vrachtschip botste rond 04.45 uur met de kotter, maar voer rustig door. De bemanning verklaarde tegenover de kustwacht niets te hebben gemerkt van de botsing en de boot ook niet te hebben gezien of gehoord.

Het marinefregat ging achter het schip aan voor onderzoek en trof groene verf aan op het vrachtschip die mogelijk van de kotter komt. Het schip mag echter doorvaren naar Denemarken, maar wordt daar mogelijk nog onderworpen aan nader onderzoek.

De vissersboot kan niet meer zelfstandig varen en moet terug naar land worden gesleept. Door de botsing is een gat in de romp ontstaan, maar het lek zit boven de waterlijn en zorgt dus niet voor grote problemen.

Marine achter vrachtschip aan na aanvaring
Marine achter vrachtschip aan na aanvaring (Foto: Novum)

 

[NHL playoffs] Canadiens schakelen Capitals uit

De Montreal Canadiens hebben voor een daverende verrassing gezorgd door als achtst geplaatste team de als eerste geplaatste Washington Capitals uit te schakelen. In de serie kwamen zij van een hopeloze 3-1 achterstand terug tot een 4-3 voorsprong. Deze wedstrijd werd dankzij de wederom excellerende goalie Jaroslav Halak met 2-1 gewonnen.

Marc-Andre Bergeron maakte de openingsgoal in de wedstrijd vlak voor het verstrijken van de eerste periode. In de powerplay schoot hij van afstand hard binnen. Hier ging een domme overtreding van verdediger Mike Green in de offensieve zone aan vooraf. De winnende treffer was echter van Dominic Moore die drie en een halve minuut voor het einde van de wedstrijd de 2-0 maakte. Brooks Laich maakte er een minuut later nog wel 2-1 van, maar in het slotoffensief van de Capitals kon de winnende treffer niet worden gemaakt.

Wel werd er nog een goal van de Capitals afgekeurd na dertig seconden spelen in de derde periode. Mike Knuble zou bij deze goal in de 'crease', het blauwe deel rondom het doel, hebben gestaan en de goalie daardoor hebben gehinderd. Coach Bruce Boudreau ging volledig door het lint, maar de scheidsrechters bleven bij hun beslissing. "Het zal wel als gehuil achteraf beschouwd worden, maar door die beslissing verloren we wel de wedstrijd. Volgens mij stond Knuble aan de rand van de crease en kon Halak zich gewoon uitrekken voor de redding maar miste hij. Van hinderen is dan volgens mij geen sprake."

De Capitals hebben hun verlies in de serie vooral te danken aan hun slecht presterende powerplay. In maar liefst 33 pogingen wisten zij slechts éénamaal te scoren. "Dat is onze eigen schuld", aldus Capitals-center Niklas Backstrom. "De coach vertelde ons steeds wat we moesten doen, en dat voerden we lang niet altijd even goed uit. Bovendien hebben we onvoldoende hard gewerkt." Verder was goalie Halak het verhaal van de serie. In de derde wedstrijd werd hij gewisseld na het doorlaten van een aantal goals en in de vierde moest hij toekijken. Na zijn terugkeer in het doel stopte hij echter 131 van de 133 schoten op doel.

Olielek veel groter dan gedacht

Uit de lekke pijpleiding van het gezonken olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico stroomt veel meer olie dan tot nu toe gedacht. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht woensdagavond (lokale tijd) laten weten, meldde nieuwszender CNN.

Uit berekeningen blijkt dat dagelijks niet 160.000 liter, maar bijna 800.000 liter ruwe olie in zee stroomt. Dat is vijf keer zo veel. Een woordvoerster van de kustwacht benadruke dat het om een schatting gaat en dat er veel 'variabelen' zijn bij het berekenen van de precieze hoeveelheid.

De zegsvrouw zei ook dat op een diepte van 1500 meter een derde lek is ontdekt. Twee lekken werden binnen 36 uur na de explosie op het olieplatform gelokaliseerd.

WO2 in HD & kleur

Een 'gloednieuw' historisch overzicht: zo wordt de serie WO2 in HD & kleur tenminste aangekondigd. Authentieke beelden van de Tweede Wereldoorlog in kleur zijn zeldzaam, maar HD-beelden uit die tijd zijn redelijk onmogelijk. Het gaat bij de op dvd en Blu-Ray verkrijgbare documentaireserie dan ook om met de computer bewerkte en gerestaureerde beelden, die helemaal zouden moeten voldoen aan de eisen van deze tijd.

Arbitrage helpt Heracles het meest

Een boek dat binnenkort uit zal komen zal vermoedelijk weer wat meer discussie opleveren over technische hulpmiddelen voor scheidsrechters. Voor het boek 'Het klonk als hands" beoordeelden Kees en Annelies Opmeer dit seizoen alle scheidsrechterlijke dwalingen.

Zo blijkt dat Heracles Almelo het meest profijt heeft gehad van arbitrale blunders. De Almeloërs hebben acht punten teveel gekrijgen. Ook Feyenoord mag niet klagen met vier gestolen punten.  Ook ADO Den Haag had volgens het boek nog hard moeten werken om de play-offs om degradatie te ontlopen. Uit datzelfde boek blijkt dat de handsbal van Simon Poulsen verder geen directe invloed heeft gehad op de stand. FC Twente had dan weliswaar meer punten behaald maar had op dat moment alsnog komende zondag moeten winnen.

Het boek is niet geheel te vertrouwen. Zo wordt er automatisch vanuit gegaan dat Suárez de penalty die hij misliep tijdens Feyenoord-Ajax (1-1) zou hebben gescoord en dat de Amsterdammers hierdoor zouden hebben gewonnen. Ajax kreeg daarom twee punten extra en Feyenoord verloor het puntje volgens het boek. Opmeer: "Daarom zijn wij heel voorzichtig. We nemen allen de grote missers die direct gevolg hebben voor de eindstand mee."

Diverse voetballers, trainers en scheidsrechters reageren in het boek op de conclusies die getrokken worden. "Wij vallen arbiters niet aan, maar vinden het juist onbegrijpelijk dat ze niet meer worden ondersteund," aldus Annelies Opmeer.

'Brands nog voor het weekend gepresenteerd bij PSV'

Marcel Brands kan nog voor het weekend gepresenteerd worden als nieuwe technisch directeur van PSV. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

De leiding van PSV is ervan overtuigd dat de huidige AZ-man in Eindhoven aan de slag zal gaan. Saillant detail is dat beide ploegen elkaar zondag in het AZ Stadion zullen treffen.

Morgen krijgt AZ vermoedelijk uitsluitsel van de curatoren over de toekomst van de club, waarna niets Brands meer in de weg zou staan om zijn overstap bekend te maken. Sinds de financiële perikelen in Alkmaar spelen, heeft hij altijd gezegd de club niet zomaar in de steek te laten. Nu er een nieuwe trainer is aangesteld en duidelijkheid van de curatoren aankomt, is dat argument ook vervallen.

In Eindhoven gaat de beleidsbepaler een verbintenis voor vijf seizoenen ondertekenen. PSV slaat na dit seizoen een andere weg in op bestuursvlak. Niet alleen qua bezetting, maar ook qua bedrijfsstructuur.

Beatrix onthult monument drama Koninginnedag

Koningin Beatrix onthult donderdagmiddag in Apeldoorn een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het drama op Koninginnedag vorig jaar. Bij de onthulling zijn ook burgemeester Fred de Graaf en bijna de voltallige koninklijke familie aanwezig.

Het door Menno Jonker ontworpen monument staat bij het kruispunt van de Jachtlaan en de Loolaan. Dat is de plek waar vorig jaar na het drama bloemen werden neergelegd voor de slachtoffers.

Het monument is granieten doos met ballonnen van een halftransparante glassoort. Het monument is afgedicht door een glazen plaat, waarin een gedicht is gegraveerd. De ballonnen van het monument staan volgens de kunstenaar symbool voor kwetsbaarheid, feest en rouw.

Bij de streng beveiligde onthulling zijn onder meer kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima, prinses Margriet en Pieter van Vollenhove aanwezig.

Het drama vond plaats tijdens de viering van Koninginnedag vorig jaar in Apeldoorn. Karst T. reed daarbij met zijn auto dwars door de mensen langs de route van de koninklijke familie. Hij miste de bus met de Oranjes en botste tegen het monument de Naald. Inclusief T. kwamen acht mensen om het leven.

Beatrix onthult monument drama Koninginnedag
Beatrix onthult monument drama Koninginnedag (Foto: Novum)

 

Weer steekpartij op Chinese school

Opnieuw heeft zich op een Chinese school een bloedige steekpartij voorgedaan. Een man stak donderdag op een kleuterschool in de Midden-Chinese provincie Jiangsu 28 kinderen en drie volwassenen neer. Vijf kleuters zijn er zeer slecht aan toe. De dader is een man van 47. Over zijn motief is niets bekend. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

Woensdag drong een man in de Zuid-Chinese provincie Guangdong een basisschool binnen en stak daar achttien leerlingen en een leerkracht neer. De dader bleek zelf een leerkracht te zijn. Hij was sinds februari 2006 echter met ziekteverlof wegens psychische problemen.

Mourinho: "Respect voor Van Gaal"

Nadat Internazionale gisterenavond de finale van het Champions League toernooi had bereikt werd José Morinho ook ineens complimenteus. "Bayern heeft een geweldig team en een geweldige coach," blikte Mourinho alvast vooruit op de Champions League-finale.

"Bayern is een voorbeeld voor vele clubs," aldus Mourinho. "Ze bleven Van Gaal steunen toen ze aan het begin van het seizoen een moeilijke periode doormaakten en nu staan ze in de finale."

In de eerste periode van Van Gaal bij Barcelona was de Nederlander de mentor van Mourinho.

Hirsi Ali krijgt Deense prijs

De Prijs voor de Vrijheid van Meningsuiting, in het leven geroepen door de Deense krant Jyllands-Posten, gaat dit jaar naar Ayaan Hirsi Ali. Ze werd geprezen om haar doorzettingsvermogen.

Hirsi Ali kreeg de prijs gisteren uitgereikt tijdens een ceremonie in Kopenhagen. "De jury betwijfelde geen moment dat je deze prijs verdiende voor je onwrikbare opvatting dat het waard is om te vechten voor je standpunten", aldus een jurylid.

De krant kwam in 2006 met deze prijs, op het moment dat er veel ophef was in de islamitische wereld over de Mohammedcartoons.

VVD'er Van Baalen overvallen in Brussel

Europarlementariër Hans van Baalen is onlangs overvallen in Brussel. De VVD'er bleef ongedeerd en slaagde erin zijn belagers zelf te verjagen. Hij noemt de overval in De Telegraaf 'zeer bedreigend'.

Van Baalen vertelt in de krant dat hij werd aangevallen toen hij 's avonds door een slecht verlicht stukje van de stad liep. "In een uiterste poging ben ik om een van die Congolezen heen gaan hangen en heb ik heel hard om hulp geroepen in het Frans. Blijkbaar schrokken ze daar zo van, dat ze de benen namen."

Het zou niet de eerste keer zijn dat een betrokkene van een Europese instelling in Brussel is overvallen. Ook een aantal EU-ambtenaren zou al zijn beroofd.

Geen AZ-PSV voor Luinge

Roelof Luinge had dit weekend graag afscheid willen nemen van de Eredivisie. De arbiter had hiertoe een verzoek bij de Nederlandse voetbalbond (KNVB) ingediend. De scheidsrechter wilde graag AZ-PSV in goede banen leiden, maar kreeg uiteindelijk een negatief bericht te horen.

"Ik ben vrij dit weekend," liet Luinge na de afwijzing weten. "Nee, ik heb geen navraag gedaan. Ik wil er liever niet op ingaan en vooral geen discussie. Ik focus me nu volledig op de bekerfinale van volgende week donderdag."

De KNVB liet via een woordvoerster nog wel weten geen bijzondere reden te hebben om Luinge niet voor een Eredivisie-duel te selecteren. "Hij fluit op 6 mei al de bekerfinale. Daar mag hij onbevangen naar toeleven."

Bas Nijhuis is inmiddels door de KNVB aangewezen om het duel tussen AZ en PSV, dat nergens meer om gaat, in goede banen te leiden.

McClaren kan toestroom Engelse pers verwachten

De Engelse pers zal zondag in grote getale aanwezig zijn bij het duel tussen NAC Breda en FC Twente. De Tukkers kunnen met de Engelse coach Steve McClaren in Breda landskampioen worden.

Volgens De Telegraaf zijn onder meer The Sun, The Guardian, The Daily Mail en The Times aanwezig in Breda. McClaren werd in 2007 ontslagen als bondscoach van Engeland. Doordat de Engelse ploeg zich niet kwalificeerde voor het EK werd McClaren fel bekritiseerd in Engeland.

Niet alleen vanuit Engeland is er belangstelling voor de wedstrijd in Breda. Het duel tussen de koploper in Nederland en de ploeg van Robert Maaskant wordt in Costa Rica live uitgezonden. Costa Ricanen kunnen daardoor landgenoot Bryan Ruiz volgen in het Rat Verlegh Stadion.

Lente?

Is de lente nu dan echt begonnen? Ja, ik vroeg het aan u! Geef eens antwoord dan! O. U weet het ook niet.
De bomen zijn weer volop groen en overal zie je bonte bloemenpracht. In het Kanaal en in de vijvers langs de Kayersdijk hier in het mooie Apeldoorn wemelt het alweer van de eenden met enorme gezinnen. Begin april zag ik het eerste nest. Een moeder met zes kuikentjes. Wat schattig. Die pluizenbolletjes spartelden achter hun mama aan. Net als ik, lang geleden.
Vandaag is het achterbuurmeisje jarig.

Gray Matter ook naar Xbox 360

Gray Matter, het langverwachte adventurespel van Jane Jensen, laat weer een teken van leven zien. Adventureliefhebbers die in het bezit zijn van een Xbox 360 hoeven niet achter hun PC te kruipen, want het spel komt ook voor de de console uit.

Volgens het laatste nieuws zal Gray Matter dit jaar uitgebracht worden. Er was al eerder sprake van een consoleversie, maar dan voor die Wii, dit is nooit bevestigd. Nu laat uitgever dtp Entertainment weten dat de besturing is aangepast voor de console van Microsoft, maar dat de Xbox 360 en PC versie voor de rest identiek zijn.

Jane Jensen is schrijfster en de bedenkster van de veelgeprezen Gabriel Knight avontureserie in de jaren '90. Meer informatie is te vinden op de website van Gray Matter.

 

Babel mogelijk centrumspits

Ryan Babel wil vandaag best als aanvalsleider van Liverpool beginnen aan het beslissende duel met Atletico Madrid in de halve finale van de Europa League. "Het is voor mij geen probleem om als centrumspits te voetballen", blikte hij gisteren alvast vooruit.

"In de jeugd van Ajax speelde ik daar ook altijd. Het is een mooie positie", aldus de aanvaller die de laatste jaren vaak op de linkerflank acteert. Trainer Rafael Benitez van Liverpool moet Babel misschien tot centrumspits promoveren. De coach weet nog niet of hij kan beschikken over de geblesseerde Dirk Kuijt en David Ngog. Fernando Torres is zeker niet op tijd hersteld. Atletico Madrid verdedigt een voorsprong van 1-0 op Anfield Road.

Oud-procureur-generaal onderzoekt misbruik

Rieke Samson-Geerlings wordt de voorzitter van de commissie die het misbruik van door de overheid in katholieke instellingen geplaatste kinderen gaat onderzoeken. Dat hebben minister voor Jeugd en gezin André Rouvoet (ChristenUnie) en zijn collega van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Samson-Geerlings nam in december afscheid als procureur-generaal. Zij werkte sinds 1984 voor het Openbaar Ministerie. Binnen het college van procureurs-generaal had zij de jeugdportefeuille onder haar hoede.

Eind maart kondigden Rouvoet en Hirsch Ballin het onderzoek al aan. Aanleiding voor het besluit waren meldingen van seksueel misbruik van kinderen die in de jaren vijftig en zestig door de kinderbescherming in katholieke instellingen werden geplaatst.

De onderzoekscommissie gaat bekijken of destijds signalen van vermeend misbruik bekend waren bij overheidsinstanties en zo ja, hoe de overheidsinstantie is omgegaan met dergelijke signalen. Ook moet er een inventarisatie worden gemaakt van hoe de signalering van misbruik van kinderen nu in elkaar steekt.

Oud-minister Wim Deetman gaat het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk al onderzoeken. Tijdens dit onderzoek komen de vragen waarover de commissie zich gaat buigen niet aan de orde.

Rouvoet en Hirsch Ballin gaan samen met Samson-Geerlings kijken wie er verder in de commissie komen en wat precies moet worden onderzocht.

Van Rompuy besluit met haiku

De president van Europa, Herman van Rompuy, heeft een persconferentie over de Griekse schuldencrisis in Tokyo op wel heel bijzondere wijze afgesloten. Van Rompuy las een haiku voor, een gedicht in Japanse stijl dat bestaat uit drie regels van respectievelijk vijf, zeven en vijf lettergrepen. De tekst van het gedicht luidde: "De zon komt op / Maar slaapt nog in Europa / Toch dezelfde zon".

De 62-jarige Van Rompuy -door sommigen ook wel Haiku Herman genoemd- is een enthousiast beoefenaar van de Japanse dichtkunst. Hij schrijft soms over politieke onderwerpen, maar wilde niet zeggen wat de betekenis was van zijn eerste boek, dat deze maand verscheen.

Van Rompuy besluit met haiku
Van Rompuy besluit speech met haiku (Foto: Novum)

Werken in ander EU-land wordt makkelijker

Vanaf 1 mei wordt het makkelijker in een ander land in de Europese Unie aan de slag te gaan, zonder bezorgd te hoeven zijn over de opgebouwde sociale zekerheidsrechten. Op die dag worden twee nieuwe verordeningen van de Europese Unie van kracht, waardoor de sociale verzekeringen van de lidstaten beter op elkaar aansluiten.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Piet Hein Donner (CDA) heeft woensdag een toelichting erop van de commissie Verzekeringsaangelegenheden ontvangen. De verordeningen zijn nodig, omdat de lidstaten van de EU de sociale zekerheid in hun eigen land verschillend hebben geregeld. De afspraken zorgen ervoor dat die verschillen niet belemmerend werken op werknemers die in een andere lidstaat aan de slag willen.

Volgens SZW voorkomen de verordeningen bijvoorbeeld dat iemand bij vertrek naar een andere lidstaat zijn sociale zekerheidsrechten kwijtraakt of onder geen enkel sociale zekerheidsstelsel valt. Het beschermt mensen ook tegen dubbel verzekerd raken en het twee keer moeten betalen van premie.

Kredietwaardigheid Spanje omlaag

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft zijn waardering voor de kredietwaardigheid van Spanje woensdag naar beneden bijgesteld. Het bureau waarschuwde dat de waardering mogelijk nog verder omlaaggaat als het overheidstekort door de kwakkelende Spaanse economie verder oploopt.

S&P verlaagde de rating voor de langetermijnschulden van 'AA+' tot 'AA' en zei dat de vooruitzichten "negatief" zijn. "In onze opinie gaat Spanje een periode van getemperde economische groei tegemoet, wat zijn budgettaire positie kan verzwakken", aldus Standard& Poor's.

Dinsdag verlaagde de kredietbeoordelaar ook al de kredietwaardigheid van Griekenland en Portugal. De schulden van Griekenland kregen zelfs de 'junkstatus'.

O'Sullivan uitgeschakeld op WK Snooker

Ronnie O'Sullivan is er niet in geslaagd om de halve finale van het WK Snooker te bereiken. De Brit ging in de kwartfinale in Sheffield verrassend met 13-11 onderuit tegen zijn landgenoot Mark Selby. Rocket Ronnie leidde voor het ingaan van de avondsessie nog met 9-7, maar wist zijn goede niveau niet meer te halen.

Selby zal het in de halve finale op moeten nemen tegen de Schot Graeme Dott. Deze zette na een zenuwslopende 13-12 Mark Allen opzij zette. In de andere halve finale staat de Australiër Neil Robertson die de nestor van het veld Steve Davis eenvoudig met 13-5 opzij zette. De 52-jarige Brit had eerder dit toernooi nog gestunt door de als eerste geplaatste John Higgins naar huis te sturen. Robertson zal het op moeten nemen tegen Ali Carter die Shaun Murphy met 13-12 klopte.

Afperser clown Bassie veroordeeld

Een 44-jarige man uit Katwijk heeft drie maanden voorwaardelijke celstraf gekregen voor het afpersen van clown Bassie. De autistische Kees H. beweerde dat hij belastende foto's had waarop is te zien dat Bassie een neefje van de Katwijker slaat. Die kiekjes zou hij naar de Telegraaf sturen, wanneer Bassie niet met geld over de brug kwam.

Dat stond in de mail die de man aan het productiebedrijf van de populaire clown had gemaild. Kees H. bedreigde op die avond in oktober 2008 niet alleen Bassie, maar ook de Fortis Bank. Wanneer de bank hem geen 2.500 euro zou schenken zou hij een geheim rapport publiekelijk maken. Kees H. hoeft de gevangenis niet meer in, maar de rechter heeft hem wel verplicht om een behandeling te ondergaan bij een centrum voor autisme.

Sluiter onderuit op Rhodos

Raemon Sluiter is er niet in geslaagd om de derde ronde van het Challengertoernooi op Rhodos te bereiken. De Nederlander ging gisteravond in Griekenland met 4-6 en 6-7 (3) onderuit tegen de als tweede geplaatste Israëliër Dudi Sela.

Van de Nederlanders die deze week begonnen aan het Challengertoernooi op Rhodos is alleen Igor Sijsling nog actief. Hij speelt vandaag pas zijn partij in de tweede ronde tegen de Slowaak Andrei Martin.

Game-associatie wil strijden met Schwarzenegger

De Amerikaanse Entertainment Software Association (ESA) wil de strijd aangaan met Arnold Schwarzenegger. Schwarzenegger maakte maandagnacht bekend dat hij het verkopen van 18+-games aan jongeren wil verbieden. De ESA is tegen dit wetsvoorstel.

Indien de wet van Schwarzenegger in Californië wordt aangenomen, zal het verkopen of het verhuren van gewelddadige games aan minderjarigen een boete van duizend dollar opleveren.

Het wetsvoorstel van Schwarzenegger is al een aantal keer afgewezen onder het recht van meningsuiting, het eerste amendement. Dit is dan ook precies het punt dat ESA-voorzitter Michael Gallagher aanhaalt, bovendien wijst onderzoek volgens Gallagher uit dat games dezelfde bescherming verdienen als andere media.

"Onderzoek toont aan dat het publiek eenduidig is: videogames moeten dezelfde bescherming krijgen als boeken, films en muziek. Uit onderzoek van KRC Research blijkt dat 79 procent van mening is dat ook videogames onder het eerste amendement vallen", aldus Gallagher.

"We zien er naar uit om onze argumenten aan het hooggerechtshof van de Verenigde Staten voor te leggen en op die manier het werk van onze industrie, ontwikkelaars, innovators en verhalenvertellers, te verdedigen."

De zaak komt in oktober voor het hooggerechtshof.

Game-associatie wil strijden met Schwarzenegger

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.