Lokhoff: "De Keu kan al drie weken niet slapen"

Iedereen in Alkmaar wist het zeker. Op 29 april 2007 zou hun AZ in Rotterdam op Woudestein de Eredivisie schaal in ontvangst nemen. De festiviteiten in Noord-Holland waren al aan de gang en zelfs het bordes was al in gereedheid gebracht voor de huldiging van AZ. De Alkmaarders hoefde alleen maar even te winnen van Excelsior.

"Dat straalden de spelers van AZ ook écht uit toen ze in Rotterdam aankwamen," weet Ton Lokhoff. De Bredanaar was destijds coach van de nummer 16 uit de Eredivisie. "Maar het was onze eer te na om aan dat feestje mee te werken." Na 90 minuten stond dan ook een 3-2 eindstand op de borden. De titel ging dus niet naar Alkmaar, ook niet naar Amsterdam maar PSV kon een feestje gaan vieren.

Lokhoff, tegenwoordig assistent trainer bij Red Bull Salzburg, wordt nog regelmatig herrinerd aan de snikhete lentedag. Zeker nu zondag mogelijk eenzelfde scenario wacht waneer FC Twente zich in Breda zou verslikken in NAC en Ajax wint in Nijmegen van NEC.

"Al denk ik dat FC Twente minder snel die fout zal maken als AZ destijds. Een wedstrijd bij NAC spreekt op voorhand meer aan dan een duel tegen Excelsior. Je wéét als tegenstander in Breda dat je niet zomaar wint. Van onderschatting bij FC Twente zal dus geen sprake zijn," aldus 'Mister NAC'.

Op het voor 80% met Alkmaarders gevulde Woudesteijn leken de Alkmaarders haast verbaasd over de drive bij Excelsior, de ploeg die 16e stond en niet meer kon stijgen of zakken. Lokhoff: "Maar wij moesten enkele dagen later wél nacompetitie spelen. Voor het vertrouwen zag ik het niet echt zitten om tegen AZ met 0-5 afgeschoten te worden."

"Hoewel ik denk dat het voor het Nederlandse voetbal beter is dat Ajax de Champions League in gaat, verwacht ik dat FC Twente wint van NAC. En dan hebben ze de titel ook dik en dik verdiend. Het gevaar ligt dan wél op de loer dat zo'n club leeg wordt gekocht. Dat zie ik bij Ajax minder snel gebeuren."

NAC-man Ton Lokhoff zal zondagmiddag voor de buis in Oostenrijk zitten. In gezelschap van vried en collega Eddy Achterberg. Artiestennaam: De Keu. De voormalig speler van FC Twente en zanger van de hit 'Eenmaal zullen wij de kampioenen zijn'. "Door alle spanning kan Eddy al drie weken niet slapen. Gelukkig voor hem is dat na zondag voorbij."