Regering VS akkoord met windmolenpark op zee

De Amerikaanse regering heeft het licht op groen gezet voor een groot windmolenpark voor de kust van Cape Cod, in de staat Massachusetts. Cape Wind moet het eerste Amerikaanse windmolenpark op zee worden. Aan de toestemming van de regering zijn meer dan acht jaar van juridische procedures en overheidsonderzoeken vooraf gegaan.

"We slaan een nieuwe richting in de energietoekomst van ons land in", zei minister van binnenlandse zaken Ken Salazar toen hij de beslissing van de regering-Obama bekendmaakte.

Cape Wind voorziet in een park van 130 windmolens van ieder 134 meter lengte op enkele kilometers uit de kust van Cape Cod.

Er bestaat veel verzet tegen het project. De afgelopen jaren is al door actiegroepen geprocedeerd. En ook nu hebben tegenstanders laten weten naar de rechter te stappen. Sommigen, vooral de welgestelde eigenaren van villa's op Martha's Vineyard, zijn tegen omdat zij vrezen dat de molens hun uitzicht zullen bederven. Natuurorganisaties zijn bang voor schade aan het ecologisch systeem en leden van de Aquinnah Wampanoag stam, de oorspronkelijke bewoners van het gebied, zeggen dat de turbines hun gebedsrituelen zullen verstoren en voorouderlijke begraafplaatsen onteren.