Lintjesregen daalt neer op 3746 Nederlanders

De traditionele lintjesregen is dit jaar neergedaald op 3746 Nederlanders. Onder de gelauwerden bevinden zich oud-verslaggever van het Koninklijk Huis Maartje van Weegen en Chiel Montagne, die in de jaren tachtig het programma 'Op volle toeren' presenteerde.

Van de 3746 Nederlanders zijn acht personen onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de rest is gedecoreerd in de Orde van Oranje-Nassau, maakt het Kapittel voor de Civiele Orden donderdag bekend. Onder de decorandi zijn 36 personen afkomstig uit de Nederlandse Antillen en Aruba.

Het Kapittel kreeg dit jaar 4097 verzoeken voor een lintje; dat zijn er 167 meer dan het jaar ervoor. Hiervan zijn 351 voorstellen afgewezen.

Dit jaar zijn meer vrouwen gedecoreerd dan in 2009: 1282 vrouwen kregen een lintje, dat zijn er 101 meer. Dit is toe te schrijven aan het project 'Lintje zoekt vrouw'. Het Kapittel wil dat meer vrouwen een lintje krijgen.

Ook is er opnieuw een toename van het aantal vrijwilligers dat een lintje krijgt. Het gaat dit jaar om 3637 vrijwilligers, dat zijn er 199 meer ten opzichte van 2009.

De jongste gedecoreerde komt uit Opmeer. Het gaat om de 35-jarige W. Maas, die zich als vrijwilliger inzet voor onder meer het Jongerencentrum Pardoes, het Kinderdorp en het popfestival Zomerpop. De oudste persoon die een lintje krijgt is de 92-jarige M. Schrijnemakers uit de Verenigde Staten. Hij zet zich in voor de geschiedschrijving van de gemeente Geleen.

Twee wetenschappers krijgen een lintje. Het gaat om de hoogleraar J. A. Mulder, die verbonden is aan de TU Delft. Hij verrichtte baanbrekend onderzoek naar de besturing van vliegtuigen en daarmee naar de vluchtveiligheid. B. Cheung werd onderscheiden vanwege zijn bijdrage aan het draaiende houden van de Hubble ruimtetelescoop.

Bekende personen die een lintje kregen zijn Sylvia Toth, de oud-directeur van Uitzendbureau Content, en Peter-Paul Huf. De zoon van de vermaarde fotograaf Paul Huf is een pionier op het gebied van het digitaal restaureren, dupliceren en bewerken van foto- en filmmateriaal. Hij gaat daarbij milieuvriendelijk te werk.

Ook Wynand Vogel, de hoofdinspecteur van de restaurantgids Lekker, krijgt een lintje. Hij wordt gezien als de 'pionier van de moderne keuken', aldus het Kapittel.