Weer twaalf jaar en tbs in hoger beroep zaak Cevat

De 51-jarige Franklin F., die in Amstelveen agente Gabriëlle Cevat doodschoot, heeft ook in hoger beroep twaalf jaar cel en tbs gekregen. Eerder kreeg hij die straf al van de rechter. Justitie had in hoger beroep vijftien jaar geëist.

Het gerechtshof in Amsterdam vindt dat niet zeker is dat F. wist dat Cevat een agente was toen hij haar doodschoot. Ook kan volgens het hof niet worden bewezen dat F. de vrouw met voorbedachten rade doodschoot, waardoor hij voor doodslag is veroordeeld. Het hof hield er bij het bepalen van de straf rekening mee dat het Pieter Baan Centrum F. verminderd toerekeningsvatbaar vindt.

De 28-jarige agente was in juli 2008 op de Piet de Winterlaan op de slingerende BMW van F. afgegaan om de bestuurder op zijn gedrag aan te spreken, waarna zij werd doodgeschoten. Justitie had voor de rechtbank achttien jaar cel met tbs geëist.

F. is ook veroordeeld voor poging tot moord op de ouders van zijn ex-vriendin. Hij loste twee schoten op hun voordeur kort voordat hij Cevat doodschoot. Ook acht het hof hem schuldig aan het voorbereiden van moord op zijn ex-vriendin. Hij drong haar woning binnen met een geladen wapen, nadat hij de agente dodelijk had getroffen.