Beatrix onthult monument drama Koninginnedag

Koningin Beatrix onthult donderdagmiddag in Apeldoorn een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het drama op Koninginnedag vorig jaar. Bij de onthulling zijn ook burgemeester Fred de Graaf en bijna de voltallige koninklijke familie aanwezig.

Het door Menno Jonker ontworpen monument staat bij het kruispunt van de Jachtlaan en de Loolaan. Dat is de plek waar vorig jaar na het drama bloemen werden neergelegd voor de slachtoffers.

Het monument is granieten doos met ballonnen van een halftransparante glassoort. Het monument is afgedicht door een glazen plaat, waarin een gedicht is gegraveerd. De ballonnen van het monument staan volgens de kunstenaar symbool voor kwetsbaarheid, feest en rouw.

Bij de streng beveiligde onthulling zijn onder meer kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima, prinses Margriet en Pieter van Vollenhove aanwezig.

Het drama vond plaats tijdens de viering van Koninginnedag vorig jaar in Apeldoorn. Karst T. reed daarbij met zijn auto dwars door de mensen langs de route van de koninklijke familie. Hij miste de bus met de Oranjes en botste tegen het monument de Naald. Inclusief T. kwamen acht mensen om het leven.

Beatrix onthult monument drama Koninginnedag
Beatrix onthult monument drama Koninginnedag (Foto: Novum)