Taliban-leider Mehsud toch niet dood

De Pakistaanse Taliban-leider Hakimullah Mehsud is toch niet dood. Eerder was gemeld dat Mehsud in januari was omgekomen bij een Amerikaanse raketaanval, maar inmiddels gaat men ervan uit dat Mehsud die aanval heeft overleefd. Hij heeft echter binnen de Taliban-organisatie wel aan macht ingeboet, zo concluderen de Amerikaanse en Pakistaanse inlichtingendiensten.

De inlichtingendiensten meldden in januari dat Mehsud die maand bij een raketaanval van een onbemand Amerikaans vliegtuigje in Zuid-Waziristan was omgekomen. Doelwit van de aanval was een bijeenkomst van Taliban-commandanten in Shaktoi. Mehsuds dood werd gebracht als een belangrijk wapenfeit voor zowel Pakistan als de Verenigde Staten. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor een zelfmoordaanslag op CIA-agenten in Afghanistan, waarbij vorig jaar december zeven CIA-agenten de dood vonden.

Mehsud kreeg de leiding over de Pakistaanse Taliban nadat zijn voorganger Baitullah Mehsud in augustus 2009 was geliquideerd. Hij eiste de verantwoordelijkheid op voor diverse aanslagen in Pakistan, waaronder de bomaanslag op het Pearl Continental Hotel in Peshawar in juni en op het cricketteam van Sri Lanka eerder in 2009 in Lahore. De aanslag op de CIA-medewerkers was bedoeld om de dood van Baitullah Mehsud te wreken.

Naar nu wordt aangenomen is Mehsud alleen maar gewond geraakt bij de raketaanval. Hij heeft echter een groot deel van zijn macht verloren aan andere Taliban-commandanten.

Taliban-leider Mehsud toch niet dood
Taliban-leider Mehsud toch niet dood (Foto: Novum)