Imago Willem-Alexander loopt deuk op

Het imago van kroonprins Willem-Alexander heeft een deuk opgelopen. Meer Nederlanders vinden hem afstandelijk en minder geschikt als staatshoofd dan vorig jaar. Vorig jaar vond 42 procent hem nog het sympathiekste lid van het koningshuis, dit jaar is dat maar 27 procent. Dat blijkt een dag voor Koninginnedag uit een peiling van Maurice de Hond.

Ruim 65 procent vindt net als vorig jaar dat Nederland het best een koninkrijk kan blijven, bijna dertig procent wil liever een republiek. Van de ondervraagden geeft 34 procent de voorkeur aan koningin Beatrix als staatshoofd, maar ruim vijftig procent ziet liever Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Van de ondervraagden verwacht 35 procent dat Beatrix voor 2013 troonafstand zal doen.

De vrouw van Willem Alexander blijft onverminderd populair. Ruim negentig procent vindt haar sympathiek en 83 procent vindt haar dicht bij het volk staan. Prinses Máxima is met 72 procent met afstand het populairste lid van het koningshuis. Van de ondervraagden vindt 26 procent Beatrix het sympathiekst.

Imago Willem Alexander loopt deuk op
Imago Willem Alexander loopt deuk op (Foto: Novum)