Vergeten koffertje haalt strafzaak niet onderuit

Een in de trein vergeten koffertje met informatie over strafzaken heeft er niet voor gezorgd dat een van die zaken naar de prullenbak is verwezen. De raadsvrouw in een mensenhandelzaak stelde dat haar cliënt niet kon worden vervolgd omdat zijn privacy ernstig is geschonden. Een rechter van de rechtbank Haarlem liet het koffertje in de trein liggen.

De rechtbank in Haarlem gaf donderdag aan het niet eens te zijn met de advocate. De rechtbank erkent dat er mogelijk sprake is van schending van de privacy van de verdachte, maar die schending is niet 'omvangrijk'. "Van belang hierbij is dat de tas met inhoud snel is teruggevonden en bij de NS in bewaring is gegeven, zodat het dossier zich slechts gedurende een korte tijd in een voor het publiek toegankelijke plaats bevond."

Dat de verdachte hierdoor geen eerlijk proces krijgt, kan volgens de rechtbank niet worden gezegd. De zaak wordt op 18 mei verder behandeld.

De rechter had de koffer maandag in een trein van Haarlem naar Den Haag laten liggen. In het koffertje zat volgens de rechtbank niet-vertrouwelijke informatie over een nog niet afgehandelde mensenhandelzaak en over een afgehandelde drugszaak. De rechter heeft zich dinsdag uit de mensenhandelzaak teruggetrokken, een andere rechter neemt de zaak over.

De koffer bleek uiteindelijk te zijn gevonden door een conducteur. Dinsdag riep de rechtbank een eventuele vinder op de koffer terug te brengen, waarop de conducteur dat deed. Uit het koffertje zou niets zijn weggenomen.