[NHL playoffs] Canadiens schakelen Capitals uit

Denny (nyny83)

De Montreal Canadiens hebben voor een daverende verrassing gezorgd door als achtst geplaatste team de als eerste geplaatste Washington Capitals uit te schakelen. In de serie kwamen zij van een hopeloze 3-1 achterstand terug tot een 4-3 voorsprong. Deze wedstrijd werd dankzij de wederom excellerende goalie Jaroslav Halak met 2-1 gewonnen.

Marc-Andre Bergeron maakte de openingsgoal in de wedstrijd vlak voor het verstrijken van de eerste periode. In de powerplay schoot hij van afstand hard binnen. Hier ging een domme overtreding van verdediger Mike Green in de offensieve zone aan vooraf. De winnende treffer was echter van Dominic Moore die drie en een halve minuut voor het einde van de wedstrijd de 2-0 maakte. Brooks Laich maakte er een minuut later nog wel 2-1 van, maar in het slotoffensief van de Capitals kon de winnende treffer niet worden gemaakt.

Wel werd er nog een goal van de Capitals afgekeurd na dertig seconden spelen in de derde periode. Mike Knuble zou bij deze goal in de 'crease', het blauwe deel rondom het doel, hebben gestaan en de goalie daardoor hebben gehinderd. Coach Bruce Boudreau ging volledig door het lint, maar de scheidsrechters bleven bij hun beslissing. "Het zal wel als gehuil achteraf beschouwd worden, maar door die beslissing verloren we wel de wedstrijd. Volgens mij stond Knuble aan de rand van de crease en kon Halak zich gewoon uitrekken voor de redding maar miste hij. Van hinderen is dan volgens mij geen sprake."

De Capitals hebben hun verlies in de serie vooral te danken aan hun slecht presterende powerplay. In maar liefst 33 pogingen wisten zij slechts éénamaal te scoren. "Dat is onze eigen schuld", aldus Capitals-center Niklas Backstrom. "De coach vertelde ons steeds wat we moesten doen, en dat voerden we lang niet altijd even goed uit. Bovendien hebben we onvoldoende hard gewerkt." Verder was goalie Halak het verhaal van de serie. In de derde wedstrijd werd hij gewisseld na het doorlaten van een aantal goals en in de vierde moest hij toekijken. Na zijn terugkeer in het doel stopte hij echter 131 van de 133 schoten op doel.