Alberto Stegeman in hoger beroep tegen veroordeling

Alberto Stegeman gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling donderdag door de Haarlemse rechtbank. Dat heeft een woordvoerder van SBS donderdag laten weten. "Wij zijn heel teleurgesteld in de uitspraak."

De undercoverjournalist werd donderdag veroordeeld tot boetes van in totaal 1740 euro wegens valsheid in geschrifte en het binnendringen van een bedrijventerrein bij Schiphol.

Stegeman vindt dat hij geen straf verdient, omdat hij een ernstig beveiligingslek zou hebben aangetoond en daarmee een algemeen belang heeft gediend. Op het bedrijventerrein bij Schiphol staat het regeringstoestel. Om het lek in zijn SBS-programma 'Undercover in Nederland' aan te tonen zou onder meer een KLM-toegangspas zijn nagemaakt.

De rechtbank oordeelde donderdag dat Stegeman niet proportioneel heeft gehandeld. Hij heeft in de ogen van de rechters ernstige strafbare feiten gepleegd en gebruikgemaakt van een medewerker van de KLM die als gevolg hiervan is ontslagen. Ook was geen sprake van een enkele overtreding, maar pleegde hij twee misdrijven en drie overtredingen.

Dat alles maakt volgens de rechtbank dat een beperking van de vrijheid van meningsuiting van de journalist mag en dat de vervolging en bestraffing van strafbare feiten in dit geval voorrang krijgt. "De rechtbank heeft een belangenafweging gemaakt. Maar dat de rechter zo'n klein vergrijp van Alberto zo zwaar heeft laten meewegen, begrijpen we niet", zegt de woordvoerder van SBS.

Volgens de woordvoerder erkent de rechter in de uitspraak wel dat Stegeman misstanden heeft blootgelegd. "Hij kon te makkelijk Schiphol betreden en in de buurt van het regeringstoestel komen. Wij hebben misstanden aan de kaak gesteld die zwaarder wegen dan het handelen van een journalist, die met wat hij heeft gedaan niets kwaadaardigs in de zin had. Hij wilde er juist voor zorgen dat het veiliger wordt."