China boos op Zwitserland

China is weer eens boos.  Ditmaal op Zwitserland omdat het heeft besloten twee Chinezen op te nemen die nu nog gevangen zitten in Guantanamo Bay. Het gaat om twee etnische Oeigoeren. De beslissing van de Zwitserse regering om de twee op te nemen is schadelijk voor de Chinees-Zwitserse betrekkingen. Dit heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken gezegd.

De regering in Bern ging gisteren akkoord met de komst van de Oeigoeren nadat het kanton Jura dinsdag te kennen had gegeven de twee te willen opnemen.

China wil dat de twee gevangenen worden teruggestuurd naar China. Het land beweert dat de broers terroristen zijn. Volgens woordvoerder Ma Zhaoxu van het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing zijn de broers lid van een terreurgroep genaamd de Islamitische Beweging voor Oost-Toerkmenistan. De twee werden respectievelijk in 2001 en 2002 in Afghanistan opgepakt.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich voorgenomen het gevangeniscomplex in Guantanamo Bay zo snel mogelijk te sluiten. De gedetineerden worden teruggestuurd naar hun land van herkomst, behalve in de gevallen waar in eigen land gevreesd moet worden voor vervolging. De regering in Washington wil daarom de Oeigoeren het liefst elders dan in China ondergebracht zien.

De Zwitserse minister van justitie Eveline Widmer-Schlumpf zei dinsdag dat Zwitserland 'stabiele en goede relaties met China heeft' en deze 'graag wil behouden'. Het Zwitserse besluit is volgens haar dan ook in de eerste plaats op puur humanitaire gronden genomen.

Vorige maand werd de eerste gevangene uit Guantanamo Bay opgenomen in Zwitserland. Het ging om een Oezbeek.