'Dinosaurus had strepen en Mohawk-kuif'

Een groep wetenschappers heeft vandaag in een studie gezegd dat de Anchiornis Huxleyi, een dinosaurussoort, strepen had en een Mohawk-kuif. Het artikel verscheen vandaag in de online-editie van het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De bekendmaking komt daags nadat een andere groep wetenschappers bekendmaakte dat sommige dinosaurussen roodbruin gekleurde veren hadden. De twee artikelen zijn de eerste die op een betrouwbare wijze kleuren toekennen aan dinosaurussen.

De wetenschappers focusten zich op melanosomen, pigmentkorrels die verantwoordelijk zijn voor kleur. Ze waren in staat om de kleuren van losse veren te bepalen en konden zodoende kleurenpatronen ontdekken.

De dino, die honderdvijftig miljoen jaar geleden leefde, woog tijdens zijn leven waarschijnlijk ongeveer honderdtien gram. Het dier had waarschijnlijk een donkergrijs of zwart lichaam en vleugels met enkele witte veren, die zorgden voor een streeppatroon. Bovendien had het diertje een roodbruine kuif en spikkels op het hoofd.

"Het was geen kraai of een mus, maar een schepsel met een opvallende pluimage", aldus Richard Prum, professor ornithologie op de universiteit Yale. "Het moet een opvallend diertje zijn geweest als het vandaag de dag zou leven."

Prum speculeerde dat het kleurenpatroon van de dino wellicht functioneerde als een communicatiemiddel of gebruikt werd om paringspartners aan te trekken. Een andere wetenschapper uit het onderzoeksteam, Julia Clarke, suggereerde dat de kleurpatronen een belangrijke rol hebben gespeeld bij de evolutie van de dinosaurussen. De patronen konden voor camouflage zorgen of er kon mee worden gepronkt.