Nieuwe video Challenger-ramp opgedoken

De oudere FOK!kers weten het zich vast nog wel te herinneren. Op 28 januari 1986 ontplofte totaal onverwacht Spaceshuttle Challenger tijdens de lancering. Nu, 24 jaar na de Challengerramp, zijn eindelijk de eerste amateurbeelden opgedoken.

Ene Jack Moss filmde de lancering vanuit zijn straat in Winter Gardens in de staat Florida, zo'n 130 kilometer vanaf lanceerbasis Cape Canaveral. Op de video is te zien hoe Moss samen met zijn vrouw en buurman de lancering afwacht. Na veertig seconden verschijnt de Challenger boven een paar bomen. "Dat is helderder dan gebruikelijk", hoort men Moss zeggen. Vijf seconden later splitst de stoomwolk in tweeën en is de Spaceshuttle ontploft.

Het filmpje van Moss is hoogstwaarschijnlijk de enige amateurvideo van de ramp. Al die tijd hield de Amerikaan de beelden voor zichzelf, tot hij net voor zijn dood in december vorig jaar de beelden doneerde aan het ruimteverkenningsarchief in Louisville.

"Het is gefilmd vanuit een heel andere hoek dan al de talloze beelden die destijds zijn geschoten", vertelt directeur Marc Wessels. "Ik heb besloten de beelden openbaar te maken. Jack heeft de beelden aan ons geschonken opdat we mensen kunnen vertellen over ruimtevaart."

De Challenger explodeerde slechts 73 seconden na de lancering. Een defecte O-ring aan een van de stuwraketten bleek de oorzaak van de ramp waarbij alle zeven bemanningsleden omkwamen. De NASA heeft pas twee en half jaar later de ruimtemissies hervat.


Vroeger was YouTube er dan ook niet...