[Special] De A-League; voetbalcompetitie van Australië

Wekelijks geeft FOK!sport je op dinsdagavond een overzicht van onze landgenoten bij minder bekende clubs en competities. Om nog een beter beeld te geven van deze minder bekende gebieden, gaat FOK!sport door middel van specials nog dieper daarop in. Dit keer wordt de Australische A-League besproken.

 Sinds 1977 wordt er officieel profvoetbal gespeeld op Australische bodem. In dat jaar werd de National Soccer League opgericht. Deze voetbalcompetitie mislukte echter in 2004 en er werd besloten om een geheel nieuwe opzet te bedenken. Vanaf het seizoen 2005/06 ging de hoogste nationale voetbalcompetitie van Australië door onder de naam Hyundai A-League.

Opzet van de competitie en play-offs

De A-League is een gesloten competitie die sinds de start in 2005 uit acht ploegen bestaat. Voor het seizoen 2009/10 is dit aantal uitgebreid naar tien clubs. Negen van deze clubs komen uit Australië zelf en het overige team is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. De tien ploegen spelen in deze competitie driemaal tegen elkaar en de vier clubs die op het eind van de competitie bovenaan eindigen, plaatsen zich automatisch voor de play-offs. Geen van de ploegen uit de A-League kan degraderen, aangezien er maar één profniveau is in het Australische voetbal.

                                                        

Deze play-offs maken uit wie zich kampioen mag noemen van de Australische competitie. De nummers één en twee spelen tijdens hun halve finale zowel een thuis- als uitwedstrijd tegen elkaar. De winnaar van dit tweeluik plaatst zich voor de finale, terwijl de verliezer zich plaatst voor de voorfinale. De nummers drie tot en met zes maken uit wie er de voorfinale mag spelen. De nummer drie treft de nummer vier, terwijl de nummer vijf het op mag nemen tegen de nummers zes. De winnaars van deze twee partijen spelen uiteindelijk een wedstrijd om een plekje in de voorfinale.

De winnaar van de voorfinale plaatst zich ook voor de finale en de verliezer eindigt als derde in de A-League. De winnaar van de uiteindelijke finale mag zich de nieuwe landskampioen van Australië noemen.

De Australische voetbalbond (FFA) is sinds 1 januari 2007 lid van de Aziatische voetbalbond (AFC). Daardoor mag het land elk jaar één club afvaardigen aan de AFC Champions League. De winnaar van de reguliere competitie en de winnaar van de grote finale, de uiteindelijke landskampioen, strijden na afloop van het seizoen om dit enige ticket.

De negen Australische ploegen die vanaf het seizoen 2009/10 in actie komen in de A-League zijn; Adelaide United FC, Brisbane Roar, Newcastle United Jets, Perth Glory, Gold Coast United en North Queensland Fury. De club uit Nieuw-Zeeland heet Wellington Phoenix FC. Deze club doet vanaf 2007 mee in plaats van New Zealand Knight, dat wegens financiële problemen opgeheven werd.

 

 

Onze landgenoten

Ook zijn er diverse landgenoten actief in de Australische A-League. De eerste Nederlander die zijn debuut maakte Down Under, was Victor Sikora. Nadat hij in 2008 de overstap maakte van NAC Breda naar het Amerikaanse FC Dallas, besloot de aanvaller eind 2008 uit te komen voor het Australische Perth Glory. Ook Sergio van Dijk besloot de overstap te maken naar het verre Australië. De oud-speler van onder anderen FC Groningen, Helmond Sport en FC Emmen tekende een contract bij Brisbane Roar.

Daar bleef het niet bij, want ook Bas van den Brink en Donny de Groot gingen hun geluk beproeven in de A-League. Van den Brink ging aan de slag bij Gold Coast United, terwijl De Groot zijn doelpuntjes ging maken bij Newcastle Jets. De Groot keerde overigens afgelopen winter terug naar Nederland waar hij bij Go Ahead Eagles aan de slag ging. Dyron Daal is voorlopig de laatste Nederlander die de overstap maakte naar de Australische competitie. De bij Ajax opgeleide Daal maakte afgelopen seizoen de overstap van het Schotse Ross County naar North Queensland Fury.

                                                 
                                  Sergio van Dijk - Brisbane Roar - Bron: wikipedia.nl

De reguliere competitie

Met nog twee speelrondes te gaan, gaat tweevoudig en recordkampioen Melbourne Victory weer aan kop in de A-League. Gold Coast United, de ploeg waar Bas van den Brink onder contract staat, staat met hetzelfde aantal punten op een tweede plek. Deze ploeg heeft zich, net als koploper Melbourne Victory, al geplaatst voor de play-offs.

Onder deze twee ploegen, is de strijd om de overige twee plaatsen voor de play-offs nog in volle gang. Sydney FC, de huidige nummer drie, heeft de beste papieren, aangezien deze club nog maar één punt nodig heeft. Perth Glory, de ploeg van Sikora, zal nog alle zeilen moeten bijzetten om zich ook te plaatsen voor de play-offs. Wellington Phoenix en Newcastle Jets, dat vijfde en zesde staan en dus voorlopig naast de play-offs grijpen, staan slechts op twee punten achterstand. 

De overige Nederlanders bivakkeren vooral onderin de A-League. Brisbane Roar, de ploeg waar aanvaller Sergio van Dijk speelt, staat op een zevende plek. Sergio van Dijk staat op de Australische topscorerlijst wel op een keurige tweede plaats. Hij heeft inmiddels dertien doelpunten gescoord. Een plek onder Brisbane Roar staat North Queensland Fury, de club waar Dyron Daal onder contract staat. Adelaide United, de allereerste kampioen sinds de A-League in 2005 is gestart, staat op de laatste plaats.