Bijna 400 Britse politici moeten geld terugbetalen

Huidige en voormalige leden van het Britse Lagerhuis moeten in totaal 1,12 miljoen pond (1,28 miljoen euro) aan onterechte declaraties terugbetalen aan de schatkist. Dat heeft de accountant die de declaraties van politici heeft onderzocht vandaag gezegd.

Het betreft 392 (ex-)volksvertegenwoordigers van alle partijen, onder wie premier Gordon Brown. Het was de krant The Daily Telegraph die in mei vorig jaar voor het eerste berichtte over het buitenissige declaratiegedrag van Britse politici. Accountant Thomas Legg zei vandaag dat ambtenaren wier taak het was de onkostendeclaraties van Lagerhuisleden te controleren te nederig waren om vraagtekens te plaatsen bij de declaraties. Ook een gebrek aan transparantie stelde de volksvertegenwoordigers volgens hem in staat de gekste onkosten, zoals tweede huizen, pornofilms, paardenmest en een rijkversierd eendenhok, te declareren.

Twee Lagerhuisleden zijn opgestapt en nog eens 150 stellen zich bij de komende verkiezingen niet opnieuw verkiesbaar in verband met het schandaal. Zes parlementsleden wacht mogelijk strafrechtelijke vervolging.

Brown moet dertienduizend pond terugbetalen aan onterecht gedeclareerde kosten voor een werkster. Labour-Lagerhuislid Barbara Follett heeft het hoogste bedrag terugbetaald: 42.458 pond.

De leider van de Liberaal-Democraten, Nick Clegg, zei te hopen dat er met het onderzoek van Legg een eind is gekomen aan 'het waardeloze declaratiesysteem dat we hadden'. Een onafhankelijk instituut stelt momenteel nieuwe declaratieregels op.