Verdwaalde ijswandelaars gered door helikopter

bennootje

Een verdwaald echtpaar is vanavond na een uit de hand gelopen ijswandeling door een helikopter gered. Het echtpaar was al een tijd op het IJsselmeer toen ze zo'n drie kilometer uit de kust door de mist de weg kwijt raakten. Ze raakten in paniek en belden 112. De reddingsheli vond ze pas na anderhalf uur.

De man en de vrouw waren in de middag vertrokken uit Gaast om de ijsschotsen te bekijken. Na een tijdje wandelen werden ze overvallen door de plotseling opkomende dichte mist. Daardoor hadden ze nog maar zo'n driehonderd meter zicht. Om de situatie nog penibeler te maken was de batterij van hun telefoon ook bijna leeg.

De hulpdiensten raadden aan, toen ze rond 16.30 uur alarm sloegen, de telefoon direct uit te zetten en af en toe opnieuw te bellen. De politie durfde zelf ook het ijs niet op uit vrees ook te verdwalen. Pas rond 18.00 uur werd het echtpaar gevonden. Ze werden door de laagvliegende heli opgepikt en aan wal afgezet bij een ambulance.

Volgens een woordvoerder van de politie waren de twee behoorlijk onderkoeld. Hoe ze er precies aan toe zijn is nog niet bekend.

De politie begrijpt dat mensen naar de ijsschotsen willen kijken, maar noemt het een gevaarlijke bezigheid. Door het verschil in temperatuur tussen het ijs en de lucht is de kans op mist op het ijs groot. Het is voor het eerst dit jaar dat in de regio mensen op een dergelijke manier in de problemen raken.