Bos vindt dat hij geen fouten heeft gemaakt

Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) vindt dat hij geen fouten heeft gemaakt in de aanloop naar de kredietcrisis. Dat heeft hij vandaag verklaard voor de parlementaire commissie-De Wit, die onderzoek doet naar de crisis.

Vanaf zijn aantreden in februari 2007 heeft Bos niets verkeerd gedaan, vindt hij zelf. Hij riep in herinnering dat de Tweede Kamer hem steeds heeft gesteund.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt op de banken, valt niets te verwijten, vindt Bos. "Zij hebben in alle fases gedaan wat ze moesten doen", zei hij. DNB-president Nout Wellink heeft de crisis wel onderschat, maar dat gold voor alle experts en betrokkenen wereldwijd.

Dat DNB vaak achter de feiten aanliep, valt die organisatie niet te verwijten, maar ligt volgens Bos aan de manier waarop financieel toezicht werkt. Bovendien kon DNB als Nederlandse toezichthouder niet veel uitrichten om de internationale financiële crisis tegen te houden, zei Bos.

De commissie-De Wit heeft de afgelopen drie weken tal van betrokkenen uit de politiek en de financiële wereld ondervraagd over de kredietcrisis. Bos was vandaag als laatste aan de beurt. In een later stadium gaat de commissie zich buigen over de steun- en reddingsacties die Bos heeft ondernomen voor onder meer ABN Amro en ING.

Ik heb geen fouten gemaakt!