FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 november 2009

Gordon tekent contract bij RTL4

Zanger en televisiepresentator Gordon heeft een nieuw contract ondertekend bij RTL4. Hij gaat diverse werkzaamheden verrichten voor de zender, maakte RTL4 vandaag bekend. Zo zit hij in de jury van de nieuwe reeks van de talentenshow X Factor, is hij deskundige bij RTL Boulevard en wordt er op dit moment al gekeken naar een opvolger van het programma Glitter Glamour Gordon.

Verder brengt Gordon begin volgend jaar ook een boek uit: een gids voor gebroken harten. "Als man met veel ervaring met gebroken liefdes lijkt Gordon dé ervaringsdeskundige bij uitstek om mensen te begeleiden in de stappen op het liefdespad", aldus RTL. De presentator geeft tips over wat wel en wat niet te doen en hoe je om moet gaan met liefdes die voorbij zijn, of liefdes die nog voortduren, maar waarin de partner je bedriegt.

Gordon tekent nieuw contract bij RTL4  (foto: ANP)

Prins: van garnaal geen walvis maken

Prins Willem Alexander vindt dat we van de garnaal geen walvis moeten maken. Hij reageerde hiermee op de commotie op zijn toespraak van afgelopen week in Mexico Stad waarbij hij door een vertaalfout een garnaal "naar de kloten" liet gaan.

"Laten we van een garnaal geen walvis maken, dat is een heel oud Mexicaans gezegde, dat heb ik opgezocht", grapte de prins. Máxima vond dat hij de ongelukkige Spaanstalige zin in zijn speech heel goed had uitgesproken. "Ik was heel trots op hem". Als Argentijnse kende zij de Mexicaanse betekenis van het woord 'chingada' niet. De Prins had het 's morgens nog met Máxima geoefend. "Mijn spiegel zei dat het goed was, nou ja de uitspraak dan".

Rapper Eminem gaat weer acteren

Rapper Eminem gaat weer acteren. Voor het eerst in zeven jaar tijd is de zanger weer op het witte doek te zien. Hij gaat de hoofdrol spelen in de 3D-film Shady Talez, een film waarin een stel komische horrorverhalen wordt verteld.

Dat meldt het Britse filmblad Screen vandaag. In 2002 speelde Eminem in de muziekfilm 8 Mile. Hij vertolkte toen de rol van een jonge rapper die probeert zichzelf met een zangcarrière uit de goot op te werken. Voor de titelsong Lose yourself ontving de zanger een Oscar.

Shady Talez moet in de loop van 2010 in premiere gaan.

Eminem verschijnt weer op het witte doek  (foto: ANP)

Tung wil met Chinese steun naar F1

Ho-Pin Tung zet alles op alles om volgend jaar zijn debuut in de Formule 1 te maken. De Chinese Nederlander hoopt met steun uit China zijn droom te verwezenlijken. Hiervoor is hij met meerdere potentiële sponsoren in gesprek.

"Er staan teams te koop en er komen drie nieuwe teams in de Formule 1. Dit is het juiste moment om in te stappen," zei de manager van Tung Bert Winkler in de China Daily. "De gesprekken die we met de teams gehad hebben verlopen positief, omdat ze Ho-Pin wel in een F1-auto willen hebben. Daarvoor hebben we wel sponsoren nodig en we zijn dichtbij enkele deals. We moeten nog wat meer Chinese bedrijven achter ons krijgen, want het is 50-50 dat hij volgend jaar in een Formule 1-bolide zal rijden."

Tung is van de Chinese coureurs tot nu toe degene die het dichtst bij een Formule 1-stoeltje is gekomen. Hij testte in 2004 al voor BMW-Williams nadat hij het Aziatisch Formule BMW-kampioenschap op zijn naam had geschreven. Daarna reed hij in de Formule 3, GP2, A1GP en momenteel in de Superleague Formula. Vorige week kwam hij bij de Race of Champions in het vogelnest in Peking in actie. Daar haalde de 27-jarige coureur samen met zijn landgenoot Han Han de halve finale in de landenwedstrijd.

"We proberen enkele geďnteresseerde Chinese bedrijven in de Formule 1 te krijgen, omdat de waarde voor hun groot zal zijn. Ik denk dat enkele bedrijven dat in zullen zien," zei Winkler. "Tung heeft in verschillende categorieën goed gepresteerd en is van waarde voor een team. Vele mensen is dat opgevallen en daarom hoop ik dat meer Chinese bedrijven hem gaan steunen om hem in de Formule 1 te krijgen."

Tung zelf wacht zijn kans af. "Formule 1 is nog steeds mijn droom. Je moet de kans pakken wanneer deze zich aandient en er dan klaar voor zijn. Op dit moment trekken we er hard aan."

Uitslag FC Groningen - Heracles Almelo

Vanavond stond er in de Eredivisie één duel op het programma. Om 20:45 werd er in de Euroborg in Groningen afgetrapt voor het duel tussen FC Groningen en Heracles Almelo. Hieronder vind je de uitslag.

FC Groningen - Heracles Almelo 4-1
15’ Dost 0-1
19’ Bacuna 1-1
41’ Granqvist (Pen.) 2-1
71’ Matavz 3-1
79’ Matavz 4-1

Toeschouwers: 22.000
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Stadion: Euroborg, Groningen
Gele kaart: Granqvist (FC Groningen), Fledderus (Heracles Almelo)

Opstellingen

FC Groningen: Luciano, De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman, Ajilore, Lovre, Bacuna, Van der Laak (Holla/56), Nordstrand (Matavz/36), Enevoldsen (Zonneveld/81)

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Breukers, Maertens, Van der Linden, Looms, Quansah, Overtoom, Fledderus (Vejinovic/70), Douglas (Hakola/46, Steur/70), Dost, Everton

Europees directeur GM stapt op

De directeur van de Europadivisie van het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM), Carl-Peter Forster, stapt op. Dat heeft GM vandaag bevestigd. Eerder op de dag meldden verschillende Duitse media zijn vertrek al op basis van bronnen binnen het bedrijf.

Het vertrek van de 55-jarige Forster hangt samen met de beslissing van GM om Opel niet te verkopen. Forster maakte zich de afgelopen maanden sterk voor de overname van het Duitse autobedrijf door het Canadese Magna. Hij uitte eerder deze week forse kritiek op de beslissing van het moederbedrijf om Opel toch in eigen hand te houden.

Forster stond van 2001 tot en met 2004 aan het hoofd van Opel. Vervolgens stapte hij over naar het Europese hoofdkantoor van GM, waar Opel onder valt. Hij is waarschijnlijk niet het enige kopstuk dat verdwijnt naar aanleiding van de nieuwe koers van GM. Volgens het Duitse persbureau DPA moet ook de huidige baas van Opel, Hans Demant, het veld ruimen.

GM liet weten onmiddellijk op zoek te gaan naar een opvolger voor Forster. Topman Fritz Henderson zei gisteren binnen "dagen of weken" een nieuw bestuur voor Opel en het Britse zustermerk Vauxhall te willen vormen.

Europees directeur GM stapt op  (foto: ANP)

Operatie voor Ajacied Atouba

Ajax zal voorlopig niet kunnen beschikken over verdediger Thimothée Atouba. De Kameroener liep afgelopen maandag een blessure aan zijn meniscus op na het uitduel van Jong Ajax bij Jong Willem II. Een operatie aan zijn knie is onvermijdelijk.

Atouba kwam afgelopen zomer over van Hamburger SV waar hij transfervrij mocht vertrekken. De linksback slaagde er in om alleen bij het met 4-3 verloren uitduel bij PSV een basisplek te veroveren. "Atouba is voorlopig niet beschikbaar. Hij wordt geopereerd en moet dan herstellen," zei trainer Martin Jol die voor linksachter nog Urby Emanuelson en Vurnon Anita tot zijn beschikking heeft.

Releasedatum LittleBigPlanet voor PSP bekend

Na lang wachten is het 20 november dan eindelijk zover. De PSP bezitters onder ons kunnen dan eindelijk het langverwachte LittleBigPlanet (LBP) gaan halen. Sony heeft vandaag aan CVG bevestigd dat de releasedatum 20 november is. Hiermee wordt LittleBigPlanet 3 dagen later in Europa gereleased dan in de Verenigde Staten.

LittleBigPlanet voor de PSP is een totaal nieuwe adventure met nieuwe levels. Wat het wel gemeen heeft met de variant van zijn grote broer de Playstation 3 zijn de aantrekkingskracht en de mogelijkheid om levels te bouwen. Wat het helaas niet gemeen heeft is een multiplayer mogelijkheid.

Meer VN'ers gestraft voor seksueel misbruik

Dit jaar zijn 33 werknemers van vredesmissies van de Verenigde Naties bestraft wegens seksuele delicten, zoals verkrachting van mensen die aan hun zorgen waren toevertrouwd. Dat zijn er bijna zestien keer zo veel als in 2008, toen tegen niet meer dan twee blauwhelmen strafmaatregelen werden genomen omdat ze zich schuldig hadden gemaakt aan dergelijke misdrijven.

Dat meldde de VN vandaag. Diverse VN-troepenmachten kwamen de afgelopen jaren in opspraak door beschuldigingen van seksueel misbruik. Werknemers van de Verenigde Naties beschikken vaak over veel meer inkomsten dan de lokale bevolking in conflictgebieden. Het betalen van vooral vrouwen en meisjes voor seksuele diensten komt veel voor en ontaardt niet zelden in misbruik door VN'ers.

Schaatssters schrikken van tijd Sáblíková

De Nederlandse schaatssters zijn na de 3.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn opgezadeld met veel huiswerk. De Tsjechische Martina Sáblíková zette iedereen op grote achterstand. Ze bleef met 4:00,75 de concurrentie zes seconden voor.

Beste Nederlandse was Ireen Wüst op plaats elf met een tijd van 4:12,01. De voormalig baanrecordhoudster Renate Groenewold werd dertiende. "Het verschil is echt enorm," zei een geschrokken Gerard Kemkers die Wüst niet in haar slag zag komen. "Ireen moet toch zeker tot een tijd van 4.08 in staat zijn. Ik moet met beide dames nog maar eens goed over deze races praten."

Mocht Groenewold dit jaar een wereldbekerwedstrijd op de 3.000 meter winnen dan is ze geplaatst voor de Olympische Spelen in Vancouver. "Maar het niveau van Sáblíková heb ik nog lang niet," zei de Groningse die dit jaar aan een hernia geopereerd is. "Ik hoop stapje voor stapje beter te worden. Maar dit is even een klap in het gezicht, een duidelijke stap terug. Ik hoopte het echt beter te doen dan vorige week bij de NK afstanden. Maar na zo'n 500 meter voelde ik de energie uit mijn lichaam wegvloeien."

Prins heeft slapeloze nachten van Mozambique

Prins Willem-Alexander heeft slapeloze nachten van de kritiek op de bouwplannen in Mozambique, zei hij vandaag in Mexico-stad. De prins wees erop dat zijn werk in Nederland voor hem het allerbelangrijkste in zijn leven is. Hij zei ervoor te staan en ervoor te gaan.

Koningin Beatrix zei heel goed te begrijpen dat haar zoon en schoondochter zoeken naar een geschikte plek. Ze heeft geen twijfels over hun intenties. De koningin deed een oproep aan de pers om "alstublieft" eerlijk te berichten over deze kwestie. Ze heeft geconstateerd dat heel veel dingen geschreven en getoond zijn in de media waarvan betrokkenen weten dat ze ingekleurd zijn. De koningin zei de kritiek van de laatste maanden op het Koninklijk Huis natuurlijk niet leuk te vinden. "Het raakt je", zei ze. "Maar de issues die aan de orde zijn geweest zijn heel goed en correct beantwoord door de minister-president."

Over de kosten van het Koninklijk Huis zei de koningin nog dat ze blij is met de transparantie die er nu is. Volgens de koningin is het Koninklijk Huis altijd zeer prudent met de kosten, althans het probeert dat te zijn.

Aerolab stapt naar rechter om Force India

De windtunnel van aerodynamica-expert Jean-Claude Migeot, Aerolab, daagt Force India voor de rechter. De Indiase renstal vreesde voor spionage, doordat Lotus een achtergebleven schaalmodel gekopieerd zou hebben voor hun eigen auto.

Het schaalmodel van Lotus, gebouwd door het moederbedrijf van Aerolab Fondtech, vertoonde veel gelijkenissen met de huidige auto van Force India en het Indiase bedrijf vreest dat er sprake is van spionage.


Het schaalmodel van Lotus


De VJM02

Migeot is het niet eens met die beschuldiging: "Dit gerucht is alleen maar de wereld ingeholpen om het imago van ons bedrijf te beschadigen en de aandacht af te leiden van de ware feiten. Het echte verhaal is namelijk dat Aerolab het team van Force India aanklaagt omdat het niet aan zijn contractuele verplichtingen heeft voldaan."

In het verleden is de Aerolab-windtunnel ook al eens gebruikt door Toyota.

[WB] Davis sterkste op kilometer

Shani Davis is de winnaar geworden van de eerste wereldbeker 1.000 meter dit seizoen. De Amerikaan kwam in 1:08.53 over de finish. Davis was de enige schaatser die onder de 1.09 wist uit te komen. De tweede plaats ging naar de Rus Yevgeny Lalenkov in 1:09.11. De laatste podiumplaats werd opgeëist door de Koreaan Joon Mun in 1:09.43.

De eerste Nederlander is te vinden op de vierde plaats. Mark Tuitert kwam acht honderdsten tekort voor een podiumplaats en kwam dus in 1:09.51 over de finish. Jan Bos finishte als achtste in een tijd van 1:09.78 en Beorn Nijenhuis wist uiteindelijk op de negende plaats terecht te komen in 1:09.86.

Lars Elgersma wist geen plaats bij de eerste tien te behalen. Zijn tijd was met 1:10.07 goed voor de twaalfde plaats. De laatste Nederlander die in actie kwam was Stefan Groothuis maar die wist niet verder te komen dan driehonderd meter schaatsen.

Kobayashi wil graag naar Lotus

Nu Toyota zich terugtrekt uit de Formule 1, zit er voor invaller bij dat team Kamui Kobayashi geen stoeltje meer in. Sterke races van de 23-jarige Japanner in Brazilië en Abu Dhabi maken dat het wellicht niet zo moeilijk zou zijn een stoeltje voor 2010 te vinden. Kobayashi zelf hoopt op Lotus.

"Ik was dicht bij een contract met Toyota voor 2010, maar ik moet nu op zoek naar een ander team. Ik denk niet dat ik terecht kan bij een van de huidige teams, maar ik zie nog wel mogelijkheden bij de vier nieuwe teams. Als ik een team zou mogen uitkiezen dan zou ik voor Lotus gaan", zei Kobayashi, die de geblesseerde Timo Glock verving bij Toyota, in de Franse media.

De Japanner wordt, net als protegé en Williams-rijder Kazuki Nakajima, nog wel geholpen door Toyota om een stoeltje te vinden voor komend seizoen. "Ze zijn samen met mijn manager bezig om een stoeltje voor mij te vinden. Dit doen ze ook voor Nakaijma. Ze proberen ons nog zoveel mogelijk te helpen bij onze carričre."

Clubartsen: Nederlandse voetballers inenten

De spelers uit de Jupiler League en de Eredivisie moeten worden ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Dat adviseert de Club van Clubartsen en Consulenten (CCC).

Profvoetballers zijn volgens het CCC een risicogroep. "Ze moeten op hoog niveau presteren en zijn kwetsbaarder voor allerlei ziektes", zegt Gekie Meins, bestuurslid van de CCC in het Algemeen Dagblad. Meins heeft steun gevonden bij verschillende Eredivisieclubs. Zo zien Ajax en Feyenoord het idee zitten.

De Mexicaanse griep heeft in Nederland nog geen besmetting in het voetbal gehad, maar Frankrijk en Engeland zijn al wel getroffen. In de Franse Ligue 1 werden enkele spelers van Paris Saint-Germain getroffen en in de Premier League was Bolton Wanderers ongelukkig met enkele getroffen spelers.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Paddoplukker vindt afgehakt vrouwenhoofd

Een Japanse man heeft vandaag een gruwelijke vondst gedaan. Tijdens het zoeken van paddenstoelen stuitte de Japanner op een afgehakt vrouwenhoofd.

De man was in de buurt van de 1223 meter hoge top van de berg Mount Garyu in het noorden van de prefectuur Hiroshima aan het paddenstoelen zoeken. Ineens trof hij daar een afgehakt hoofd aan van een vrouw, waarvan wordt vermoed dat dit afkomstig is van een 19-jarige studente. Zij wordt sinds 26 oktober vermist.

Hamiltons vader: "Graag Kimi naast Lewis"

Anthony Hamilton, de vader van Formule 1-coureur Lewis Hamilton, hoopt dat volgend seizoen Kimi Räikkönen naast zijn zoon bij McLaren rijdt. De 30-jarige Fin kwam al eerder uit voor McLaren (van 2002 tot 2006), maar reed de afgelopen drie jaar voor Ferrari.

Bij Ferrari moest Räikkönen plaatsmaken voor oud-Renault-rijder Fernando Alonso. Maar als het aan de oude heer Hamilton ligt, komt de Fin bij het Duits-Britse team rijden. Dat zou een uitdaging zijn voor zoon Lewis. "Ten eerste wil ik zeggen dat Lewis en ik geen zeggenschap hebben over de rijderskeuze van McLaren. Maar als je de beste kansen wilt hebben, dan is Kimi volgens mij de beste optie. Kimi is de beste coureur die momenteel nog beschikbaar is en hij en Lewis zouden elkaar goed kunnen pushen."

"Kovalainen is altijd een goede teamgenoot geweest voor Lewis en ik heb niets tegen hem, maar als ik moet kiezen tussen hem en Kimi, kies ik voor Kimi", bekende Hamilton senior tegen de Finse krant Turun Sanomat.

Brawn: "Deelname USF1 mogelijk in gevaar"

Omdat het nieuwe USF1-team nog geen enkele crashtest heeft uitgevoerd, komt daardoor de deelname in 2010 in het Formule 1-veld in gevaar. Dat zegt Brawn GP-baas Ross Brawn. Andere teams zijn al weken of zelfs maanden daarmee bezig.

De tests moeten uitgevoerd worden op nieuwe en te gebruiken componenten, maar USF1 heeft nog geen enkele test gedaan om die uit te proberen. Brawn voorziet dan ook dat het onwaarschijnlijk is dat het nieuwe team door de officiële crashtests komt. "Wij zijn al twee maanden bezig met het testen van de nieuwe auto om klaar te zijn voor de officiële test. Een nieuw team zou hetzelfde moeten doen nu als ze klaar willen zijn voor het begin van het nieuwe seizoen", zei de Brit als reactie op publicaties in diverse Duitse media.

Michael Schmidt, journalist van Auto Motor und Sport, gaat zelfs zo ver dat hij de kans dat USF1 volgend jaar op de grid staat "nul" noemt. De geruchten gaan dan ook dat het team van USF1 alleen maar in heeft getekend op de beperkte lijst van deelnemers om de plaats te verkopen aan de hoogste bieder. Teambaas van USF1, Peter Windsor, was de enige die niet tegen een doorverkooprecht van een startplek op de grid van 2010 was.

[WB] Sáblíková wint 3.000 meter

Martina Sáblíková is er tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn in geslaagd om de 3000 meter te winnen. De Tsjechische was bijna zes seconden sneller dan de nummer twee, Masako Hozumi. Stephanie Beckert completeerde de top drie.

Alle Nederlandse deelneemsters vielen buiten de top tien. De elfde plaats van Ireen Wüst was het hoogst haalbare voor onze landgenotes. De schaatsster uit Goirle liet een tijd van 4:12,92 noteren. De Brabantse werd gevolgd door Moniek Kleinsman en Renate Groenewold.

Annouk van der Weijden, die in het wereldbekercircuit debuteert, eiste uiteindelijk de achttiende plaats voor zich op.


Uitslag 3.000 meter, vrouwen:

#NaamLandTijd
1Martina SáblíkováTsjechië4:00,75
2Masako HozumiJapan4:06,25
3Stephanie BeckertDuitsland4:07,17
4Daniela Anschütz-ThomsDuitsland4:07,87
5Kristina GrovesCanada4:07,98
11Ireen WüstNederland4:12,01
12Moniek KleinsmanNederland4:12,18
13Renate GroenewoldNederland4:12,57
17Diane ValkenburgNederland4:14,18
18Annouk van der WeijdenNederland4:14,28

Stand in de wereldbeker:

#NaamLandAantal punten
1Martina SáblíkováTsjechië100
2Masako HozumiJapan80
3Stephanie BeckertDuitsland70
4Daniela Anschütz-ThomsDuitsland60
5Kristina GrovesCanada50
11Ireen WüstNederland24
12Moniek KleinsmanNederland21
13Renate GroenewoldNederland18
17Diane ValkenburgNederland10
18Annouk van der WeijdenNederland8

Keisse aangeslagen door zelfmoord De Fauw

De Belgische baanwielrenner Iljo Keisse is zwaar aangeslagen door de zelfmoord van zijn collega Dimitri De Fauw. De twee trainden en reden vanaf hun jeugd samen.

"Hier ben ik echt niet goed van", aldus Keisse, die afgelopen weekend samen met De Fauw en Gianni Meersman terugreed naar België na een wedstrijd in Grenoble. "Ik heb gans de nacht gereden en heb niets abnormaals gemerkt. Hij vertelde gans de rit grappige anekdotes", vertelde Keisse verder.

"Toen ik hem woensdagochtend om acht uur afzette aan de McDonalds in Evergem, waar zijn vriendin hem stond op te wachten, wuifde hij nog. Hij ging me bellen om te gaan trainen voor de Zesdaagse van Gent. Ik zal dat telefoontje nooit meer krijgen. Ik heb een vriend verloren."

Vanaf hun jeugd groeiden de twee samen door naar de nationale ploeg. "De laatste jaren had ik wat minder contact met hem. Maar wanneer we elkaar zagen was het pure lol. Na het ongeluk met Isaac Galvez was hij soms wel stiller dan gewoonlijk. Ik denk dat dat ongeluk door zijn hoofd is blijven spoken."

Sparta hofleverancier Jong Oranje

Sparta Rotterdam is de hofleverancier voor Jong Oranje. Bondscoach Cor Pot maakte zijn selectie bekend voor de duels met Liechtenstein en Spanje en riep liefst vier spelers van Sparta op, waaronder debutant Erik Falkenburg. Bas Dost van Heracles debuteert eveneens.

In vergelijking met de selectie voor de interlands die Jong Oranje vorige maand afwerkte tegen Polen en Finland, ontbreken vijf spelers. Daley Blind, Mitchell Donald, Nicky Kuiper en Marvin Emnes staan nu op de reservelijst, terwijl Nacer Barazite wegens een blessure afwezig is.

Jong Oranje speelt op 13 november in Den Bosch tegen Liechtenstein en op 17 november in Rotterdam tegen Spanje. Die wedstrijd wordt bij Sparta gespeeld.

De complete selectie van Jong Oranje ziet er als volgt uit:

Doel: Tim Krul (Newcastle United), Sergio Padt (Ajax)

Verdediging: Jeffrey Bruma (Chelsea), Rens van Eijden (NEC), Daryl Janmaat (SC Heerenveen), Mark van der Maarel (FC Utrecht), Erik Pieters (PSV), Nick Viergever (Sparta Rotterdam)

Middenveld: Vurnon Anita (Ajax), Erik Falkenburg (Sparta Rotterdam), Leroy Fer (Feyenoord), Jan-Arie van der Heijden (Willem II), Siem de Jong (Ajax), Kevin Strootman (Sparta Rotterdam), Georginio Wijnaldum (Feyenoord)

Aanval: Diego Biseswar (Feyenoord), Bas Dost (Heracles Almelo), John Goossens (NEC), Joshua John (Sparta Rotterdam), Ricky van Wolfswinkel (FC Utrecht)

Op de reservelijst staan Patrick van Aanholt (Coventry City), Daley Blind (Ajax), Alexander Büttner (Vitesse), Mitchell Donald (Ajax), Marvin Emnes (Middlesbrough), Joey Godee (Sparta Rotterdam), Luuk de Jong (FC Twente), Nicky Kuiper (FC Twente), Leonard Nienhuis (FC Groningen) en Stef Nijland (PSV).

Inwoners Kasjmir boos over prepaidverbod

Honderden inwoners van Kasjmir hebben vandaag gedemonstreerd tegen het verbod op de verkoop van prepaid telefoons in de onrustige regio. De regering van India nam onlangs het besluit voor het verbod, om terroristen een middel uit handen te nemen waarmee ze anoniem op afstand explosieven tot ontploffing kunnen brengen.

Tijdens de betoging in Srinagar, de zomerhoofdstad van Indiaas Kasjmir, uitten de deelnemers hun ongenoegen over de naar hun mening zinloze maatregel. Ze wezen erop dat de prepaid telefoons elders in India nog gewoon verkocht worden. Circa 3,8 miljoen inwoners van Kasjmir zouden zijn getroffen door het verbod op mobieltjes zonder abonnement.

In Kasjmir woedt al decennia een gewelddadig conflict. De buurlanden India en Pakistan controleren allebei delen van de regio, net als China. Met name Pakistan steunt separatistische bewegingen in het deel van Kasjmir waar India de baas is. Circa 47.000 mensen vonden al de dood door gewapende opstanden en terreuraanslagen.

Inwoners Kasjmir boos over prepaidverbod  (foto: ANP)

Ook Verraszto zwemt wereldrecord in Moskou

Evelyn Verraszto heeft op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Moskou een wereldrecord op de 200 meter wisselslag gezwommen.

De Hongaarse was met een tijd van 2.06,01 0,12 sneller dan de oude toptijd die sinds april vorig jaar op naam stond van Kirsty Coventry. Eerder vandaag zwom de Australische Marieke Guehrer een wereldrecord op de 50 meter rugslag.

Hinkelien Schreuder werd op de 50 meter rugslag derde en op de 50 meter vrije slag eindigde de Nederlandse als tweede.

Acht slachtoffers bij schietpartij Orlando

Bij een schietpartij in de Orlando Gateway Center in de Amerikaanse staat Florida zijn volgens de eerste berichten ten minste acht slachtoffers gevallen.  Vier ervan zijn er erg slecht aan toe en voor hun leven wordt gevreesd.

Rond 11:30 locale tijd belde iemand de hulpdiensten en meldde dat er op de achtste verdieping schoten waren gehoord.

Een woordvoerster meldt dat de schutter nog binnen zit en er hoogstwaarschijnlijk meer slachtoffers zijn.  Over de dader en zijn motieven is nog niets bekend.

Finaleplaatsen voor Nederlandse turners

Mayra Kroonen en Jeffrey Wammes zijn er in geslaagd om op hun disciplines de finale te bereiken. Kroonen deed dit op het onderdeel brug en sprong en Wammes op de vloer.

Kroonen wist op de brug 13,750 punten te scoren, waarmee ze al haar concurrentes voor bleef. Op de sprong ging het iets minder goed, maar met een derde plaats (13,550) was ze nog dik tevreden.

Wammers werd op de vloer uiteindelijk veertiende en scoorde 14,925 punten.

Basisplaats voor Darley tegen AZ

Darley mag zich sinds lange tijd weer opmaken voor een wedstrijd in de basis van Feyenoord. De sluitpost van de Rotterdammers raakte in het openingsduel van de Eredivisie geblesseerd aan zijn knie.

Darley maakt zijn opwachting in het doel, daar eerste doelman Rob van Dijk niet beschikbaar is wegens een schorsing. De doelman kreeg afgelopen zondag de rode kaart voorgeschoteld nadat hij in het duel met Ajax (5-1) Luis Suárez neerhaalde. Komende zondag ontmoeten de Feyenoorders het AZ van Ronald Koeman.

Feyenoord-trainer Mario Been gaf de talentvolle Darley de voorkeur boven Erwin Mulder. "Er zijn geen grote verschillen tussen Erwin en Darley, maar na lang praten hebben we als technische staf deze beslissing genomen", aldus de oefenmeester op het digitale thuis van de Stadionclub.

Ook Sekou Cissé keert terug in de basis. De zomeraankoop liep drie weken geleden tegen een rode kaart aan in de Rotterdamse derby met Sparta Rotterdam (1-2), maar is nu weer beschikbaar. "Ik ben blij dat hij terug is", aldus Been. "We kunnen hem goed gebruiken. Hij is een goed aanspeelpunt, heeft snelheid en kracht."

[WB] Kuipers mist 1.000 meter

Simon Kuipers zal vrijdagavond, tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn, niet in actie komen op de 1.000 meter. De schaatser raakte op de 500 meter namelijk geblesseerd aan zijn lies en moet nu verstek laten gaan.

"Dit voelt niet lekker," liet Kuipers na afloop weten. "Zo'n vijftig meter na de start ging het mis. Volgens mij verrekte ik iets."

Kuipers reed de kortste afstand nog wel uit, maar verliet daarna het Sportforum in Berlijn. De fysiotherapeut van het team van Jac Orie zal de lies van de schaatser nu nader gaan bekijken.

Mogelijk toch verlenging voor Kaya en Pluim

Vitesse overweegt om de contracten van Onur Kaya en Wiljan Pluim alsnog te verlengen. Aanvankelijk leek het erop dat beide spelers zouden vertrekken.

Kaya leek op zoek te moeten gaan naar een andere werkgever, maar technisch directeur Marc van Hintum lijkt van gedachte veranderd. "Via wekelijks uitblinken in Jong Vitesse heeft hij zich heel knap in de basis geknokt", aldus Van Hintum tegenover Omroep Gelderland.

"Hij heeft aangegeven zelf ook graag te willen blijven, maar we hebben nog een aantal maanden te gaan dit seizoen. In de winterstop zullen we verder kijken", zo vervolgde de oud-speler van de Arnhemmers.

"Voor Pluim geldt eigenlijk hetzelfde. Theo Bos is zeer tevreden over zijn ontwikkeling en ook met hem gaan we in de winterstop rond de tafel zitten. Hij wil graag blijven en dat zou voor Vitesse prima zijn."

Queen-musical naar Nederland

De musical We Will Rock You, met de muziek van de legendarische popgroep Queen, komt naar Nederland. De voorstelling is tijdens het theaterseizoen 2010-2011 te zien in het Beatrix Theater in Utrecht, liet Joop van den Ende Theaterproducties vandaag weten.

We Will Rock You is acht jaar geleden in première gegaan op West End in Londen en is inmiddels wereldwijd door meer dan tien miljoen mensen gezien. De musical, met 32 van de grootste hits van Queen, is inmiddels te zien geweest in meer dan vijftien verschillende landen, waaronder Engeland, Duitsland, Rusland, Japan, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië.

Volgens algemeen directeur Erwin van Lambaart van Joop van den Ende Theaterproducties past de musical goed bij eerdere titels die eerder in het Beatrix Theater stonden, zoals Saturday Night Fever, Dirty Dancing en nu Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. De oorspronkelijke bandleden Brian May en Roger Taylor van Queen zijn nauw betrokken bij het creatieve proces.

De tekst en regie van We Will Rock You zijn van de hand van Ben Elton. Wie de hoofdrollen in Nederland gaan vertolken, is nog niet bekend. De audities beginnen deze maand.

Jie stijgt spectaculair op wereldranglijst

Op de eerste wereldranglijst van november blijkt dat badmintonster Yao Jie een geweldige sprong heeft gemaakt van twaalf plaatsen.

Haar overwinning tijdens de Yonex Dutch Open en de halve finales in de twee Super Series-toernooien van Denemarken en Frankrijk hebben haar de twaalf plekken winst bezorgd. Ze is met een zestiende plaats nu de beste Nederlander op de ranglijst.

Ze wordt op de voet gevolgd door Judith Meulendijks, die twintigste staat. Bij de mannen is Dicky Palyama de nummer één van Nederland op een negentiende plaats.

Clubartsen: Nederlandse voetballers inenten

De spelers uit de Jupiler League en de Eredivisie moeten worden ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Dat adviseert de Club van Clubartsen en Consulenten (CCC).

Profvoetballers zijn volgens het CCC een risicogroep. "Ze moeten op hoog niveau presteren en zijn kwetsbaarder voor allerlei ziektes", zegt Gekie Meins, bestuurslid van de CCC in het Algemeen Dagblad. Meins heeft steun gevonden bij verschillende Eredivisieclubs. Zo zien Ajax en Feyenoord het idee zitten.

De Mexicaanse griep heeft in Nederland nog geen besmetting in het voetbal gehad, maar Frankrijk en Engeland zijn al wel getroffen. In de Franse Ligue 1 werden enkele spelers van Paris Saint-Germain getroffen en in de Premier League was Bolton Wanderers ongelukkig met enkele getroffen spelers.

Balkenende: niet te snel naar Kamer

Minister-president Jan Peter Balkenende vindt dat hijzelf en minister van Financiën Wouter Bos steeds vaker in de Tweede Kamer moeten verschijnen. Hij vraagt zich af of dat altijd wel gerechtvaardigd is.

De premier zei dat vandaag na de ministerraad in reactie op de ophef over het AOW-debat, dat gisteravond wegens zijn afwezigheid werd afgelast. Op verzoek van de oppositie heeft de Kamer het debat naar volgende week verschoven, zodat Balkenende er Bos er alsnog bij kunnen zijn.

Balkenende vindt dat de premier en de vicepremier niet te snel erbij gehaald moeten worden. Hij heeft de indruk dat dit aan het toenemen is. Als het niet lukt met een gewoon Kamerdebat, wordt het volgens hem al snel een spoeddebat. Daarvoor zijn dertig Kamerleden nodig, terwijl voor een gewoon debat een Kamermeerderheid (ten minste 76 zetels) vereist is.

EA gniffelt een beetje over Pro Evolution Soccer

Altijd leuk om je concurrent te zien 'falen'. Nou ja, het is aan jezelf om te geloven dat Konami met Pro Evolution Soccer een beetje faalt. Maar als we de berichten mogen geloven, heeft Pro Evolution Soccer de wedstrijd tegen FIFA dit jaar verloren. Wij hebben geen review van Pro Evolution Soccer, dus een mening hebben wij eigenlijk niet. EA heeft er wel een mening over.

"We've seen PES come. PES is struggling like most other non-mainstream franchises. This is very much a FIFA and Call of Duty year. There is quality product out there that is failing in the marketplace that at any other time would perform very well. So it's a tough place, but FIFA is a beneficiary of that, and we're really pleased with how FIFA's coming along,” aldus de 'big boss' van EA UK, Keith Ramsdale.

Maar zo erg is het niet. Pro Evolution Soccer 2010 heeft het in haar debuut week best goed gedaan, al werd er 39% minder verkocht in vergelijking met vorig jaar toen Pro Evolution Soccer 2009 uitkwam. Ramsdale weet ook nog iets te zeggen over het succes van FIFA:

"FIFA, the quality bar, again unbelievable. 91 per cent Metacritic on the two next-gen formats. 1.7 million units sold the first weekend in Europe. Extraordinary numbers."

Tsja, dat komt ervan als je gelooft dat andere concurrenten falen en het inderdaad het jaar van de FIFA en Call of Duty is.

IW: "Modern Warfare 2 dedicated servers nog altijd een optie"

Dat gerel ook hč, over die dedicated servers. Het is een groot probleem voor PC-gamers en dat merken we. Tevens heeft Modern Warfare 2 andere problemen; online retailers boycotten het spel en het land Australië is niet blij. Het ziet er dus rooskleurig uit voor Infinity Ward. Gelukkig merken ze dat ook.

Mackey McCandlish van Infinity Ward heeft namelijk verteld dat dedicated servers voor Modern Warfare 2 nog steeds een optie is.

"Our goal is to provide the best experience for our users, so nothing is ever 'off the table'. We are always evaluating our options."

Dus, als gamers doorgaan met boycotten, auto's in de fik steken en kogelbrieven sturen, gaat Infinity Ward er wat aan doen?

Franse geldloper verdwijnt met 10 miljoen

De Franse autoriteiten maken vandaag jacht op een geldtransporteur die er met ruim 10 miljoen euro vandoor is gegaan. Tony Musulin bleef gisteren zoals gewoonlijk met draaiende motor in een gepantserde bus bij een bank in Lyon wachten op twee collega's. Toen die terugkwamen was de man echter met de bus en veertig gevulde geldzakken verdwenen.

Het voertuig werd later leeg aangetroffen bij de plaats Vénissieux in het zuidoosten van Frankrijk. De 39-jarige man heeft zijn actie vermoedelijk goed voorbereid. Zijn 'flat was vrijwel leeg, de koelkast was leeg en zijn papieren zijn verdwenen', aldus de aanklager vandaag in Franse media. De man woonde alleen.

De buit zou ongebruikelijk groot zijn geweest, omdat transporteurs niet met meer dan 6 miljoen euro op pad mogen. Het is onduidelijk of de regels overtreden zijn of dat de verdachte als teamchef mogelijk voor een grote buit heeft gezorgd.

Collega's beschrijven de man als zwijgzaam. De afgelopen maanden zou hij een enkele keer hebben geklaagd over zijn inkomen.

[Gerucht] Dead or Alive 5 in ontwikkeling voor PlayStation 3

Nu de grote heer Itagaki weg is bij Team Ninja en Tecmo, is de grote steun voor de Xbox 360 eigenlijk verdwenen. En als we de winkels én onze bron mogen geloven, dan is Dead or Alive 5 ook in ontwikkeling. Het is al waarschijnlijk dat deze titel geen 360-exclusive meer is, maar dat het misschien een PS3-exclusive kan worden, durven PS3-gamers niet te dromen.

Met Yosuke Hayashi als mogelijke producer van Dead or Alive 5, kunnen we verwachten dat het inderdaad een PS3-exclusive gaat worden. Yosuke Hayashi heeft er voor gezorgd dat Ninja Gaiden Sigma naar de PlayStation 3 kwam, dus waarom Dead or Alive 5 ook niet? We moeten het allemaal nog even gaan zien, aangezien het toch een gerucht is.

007 Redt ganzen in plaats van mooie vrouwen

De 82-jarige voormalig James Bond-acteur Roger Moore heeft zijn vizier verplaatst van mooie vrouwen naar hulpeloze ganzen. De Brit is in actie gekomen tegen de verkoop van de omstreden delicatesse foie gras. Moore is te zien op een poster van dierenrechtenorganisatie Peta. Hij betaalt de campagne zelf.

De poster hangt in een bushokje recht tegenover het bekende warenhuis Selfridges in Londen en roept het winkelend publiek op goed na te denken voordat ze de ganzenlever aanschaffen. Moore noemt de delicatesse 'smakeloos'.

Eerder werd een poster waarop te zien is hoe foie gras wordt vervaardigd, verboden omdat die te gruwelijk was. "Als de productie te gewelddadig is om te laten zien, dan is 'mishandeling in een blikje' te gewelddadig voor Selfridges om te verkopen", aldus de acteur.

Vorige maand bood Moore de directeur van het warenhuis nog aan zijn hele voorraad foie gras op te kopen.

Een woordvoerder van de dure winkel aan Oxford Street wilde geen commentaar geven op de campagne.

Bond kwam al eerder in actie tegen foie gras. 


007 Redt ganzen in plaats van mooie vrouwen  (foto: ANP)

Berlusconi: we halen kruis niet weg

Italië haalt kruisbeelden niet uit het klaslokaal. Dat zei de Italiaanse premier Silvio Berlusconi vandaag. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg bepaalde eerder deze week dat de verplichte kruisbeelden op staatsscholen in Italië in strijd zijn met de vrijheid van godsdienst van andersdenkenden.

"We behouden de kruisbeelden", verklaarde de premier. Het gaat tenslotte niet om een 'dwingend oordeel', voegde hij eraan toe. Italië is in beroep gegaan tegen de uitspraak van het Europees hof.

Een Italiaanse vrouw had bij het hof geklaagd over de crucifixen in de leslokalen van haar kinderen op een middelbare school in de plaats Abano Terme. De beelden waren volgens haar in strijd met haar opvatting dat kinderen seculair onderwijs moeten kunnen volgen. Het Europese hof was het daarmee eens en wees de vrouw een schadevergoeding van 5000 euro toe. In Italië was de vrouw eerder in het ongelijk gesteld.

Premier Berlusconi: we halen kruis niet weg  (foto: ANP)

[WB] Kang-Seok Lee zegeviert op 500 meter

De eerste 500 meter voor mannen van dit weekend tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn is gewonnen door Kang-Seok Lee. De Koreaan was met een tijd van 34,80 de enige die onder de 35 seconden bleef.

Zijn landgenoot Kyou-Hyuk Lee werd met 35,02 tweede en de derde plaats was voor de Japanner Keiichiro Nagashima in 35,13. Beste Nederlander was Jan Smeekens op plek acht in 35,40. Smeekens, die al een olympische nominatie op zak had, voldeed daarmee aan de eisen van NOC*NSF voor de Spelen in Vancouver. In december kan hij zich tijdens de OKT definitief plaatsen.

In de B-groep ging de overwinning naar de Koreaan Jon Mun in een tijd van 35,18. Shani Davis werd in 35,60 derde.Uitslag 500 meter heren:
#SchaatserLandTijd
1Kang-Seok LeeZuid-Korea34,80
2Kyou-hyuk LeeZuid-Korea35,02
3Keiichiro NagashimaJapan35,13
4Mika PoutalaFinland35,17
5Pekka KoskelaFinland35,23
8Jan SmeekensNederland35,39
11Stefan GroothuisNederland35,46
13Ronald MulderNederland35,49
18Mark TuitertNederland35,69
23Simon KuipersNederland36,11

Stand wereldbeker 500 meter heren:

#SchaatserLandPunten
1Kang-Seok LeeZuid-Korea100
2Kyou-hyuk LeeZuid-Korea80
3Keiichiro NagashimaJapan70
4Mika PoutalaFinland60

Mexicaanse griep bijna niveau wintergriep

Het aantal mensen dat ziek is geworden door de Mexicaanse griep komt al aardig in de buurt van het aantal patiënten dat de afgelopen winter de 'gewone wintergriep' had. Dat blijkt uit cijfers die het gezondheidsinstituut Nivel vandaag presenteerde.

Eind oktober telde het Nivel 118 patiënten met Mexicaanse griep per 100.000 inwoners. De piek van de gewone wintergriep lag in januari op 147 per 100.000 inwoners. "Het zal mij niets verbazen als het aantal patiënten met de Mexicaanse griep verder stijgt", zei arts en epidemiologe Gé Donker.

Hoewel het aantal mensen dat ziek is van de griep flink toeneemt, is in Nederland nog steeds sprake van een milde griepepidemie, aldus het Nivel.

Mexicaanse griep bijna niveau wintergriep  (foto: ANP)

Guehrer zwemt wereldrecord op rugslag

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Moskou heeft de Australische zwemster Marieke Guehrer het wereldrecord op de 50 meter rugslag verbeterd.

Guehrer tikte aan in een tijd van 26,17. Daarmee was ze 0,06 sneller dan de oude toptijd die sinds het EK in 2008 op naam stond van de Kroatische Sanja Jovanivoc. Guehrer won afgelopen zomer bij het WK kortebaan in Rome de wereldtitel op de 50 meter vlinderslag.

'Goebbels schreef dagboek Anne Frank'

De meeste Britse kinderen kennen de naziminister van propaganda Joseph Goebbels wel, maar een op de vijf verwisselt hem met Anne Frank. Ze denken dat hij een bekende jood was die een dagboek bijhield op een zolder in de Tweede Wereldoorlog.

Uit een enquête onder tweeduizend Britse kinderen van negen tot vijftien jaar over wereldoorlogen bleek verder dat 70 procent wist wat Auschwitz een vernietigingskamp was, maar dat 15 procent meent dat het een themapark over de Tweede Wereldoorlog is. "We zijn geschokt door sommige antwoorden", zei Jim Panton vandaag, bestuurslid van de Britse veteranenstichting Erskine die het onderzoek publiceerde.

Ruim driekwart van de kinderen gaf aan nazileider Adolf Hitler te kennen, maar een op de twintig denkt dat hij bondscoach van het Duitse voetbalelftal was. "Kinderen zijn de toekomst van ons land en het is belangrijk dat we hen leren over de geschiedenis van ons land", aldus Panton. Van de ondervraagde kinderen bleek 70 procent het daarmee eens te zijn. Zij willen graag meer over wereldoorlogen op school leren.

Joseph Goebbels

Shovel valt op rondvaartboot

Een kleine shovel viel vanmiddag in het centrum van Amsterdam bovenop een rondvaartboot. De vrachtwagen waar de graafmachine op stond, kantelde en kwam op de rand van de kade terecht, waardoor de shovel van de kade afviel. Niemand raakte bij het incident gewond.

Het gewicht van de shovel zorgde ervoor dat de rondvaartboot deels onder water zakte. Rond 15.30 uur vanmiddag is de shovel van de boot afgetakeld. Door het ongeluk lag vanmiddag het (scheepvaart-)verkeer tijdelijk stil rondom de Turfstraat.

Silberbauer door nekhernia aan de kant

Michael Silberbauer zal aankomende zondag niet in actie kunnen komen voor FC Utrecht in de competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen. De Deen heeft in zijn bed een nekhernia opgelopen en is een aantal weken uitgeschakeld.

"Het gaat om een lichte nekhernia, maar het lijkt mee te vallen. We hopen dat hij binnen enkele weken weer inzetbaar is," aldus de clubarts van Utrecht, Frank van Hellemondt.

Gregoor van Dijk is mogelijk ook niet inzetbaar. Van Dijk liep vorige week, in de wedstrijd tegen Heracles Almelo, een kuitblessure op en trainde vandaag uit voorzorg niet mee met de selectie.

24.000 euro boete voor Afab

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft financieel dienstverlener Afab een boete van 24.000 euro opgelegd. Afab krijgt de boete in verband met een overtreding door Hollandsche Disconto Voorschotbank (HDV), een bij Afab aangesloten onderneming. De financiële toezichthouder heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Uit onderzoek bij Afab in de periode van 24 oktober 2008 tot 21 augustus 2009 blijkt dat HDV de beoordelingscriteria die zij in deze periode hanteerde bij de acceptatie van consumptief kredietaanvragen, onvoldoende had vastgelegd. De criteria waren verder onvoldoende gericht op het voorkomen van overkreditering.

HDV had volgens de toezichthouder bij de berekening van het nettoloon, dat de basis vormt voor een kredietverstrekking, niet vastgelegd hoe rekening moet worden gehouden met pensioeninhoudingen. Ook had het bedrijf niet geregeld hoe rekening moet worden gehouden met periodieke lasten bij een hypothecair krediet, zoals aflossing.

Netwerk al eerder over wanpraktijken bij Afab

Na 950 pogingen toch geslaagd

De 68-jarige Koreaanse vrouw die al 949 keer zakte voor haar rijbewijs heeft het theoriegedeelte na 950 pogingen toch eindelijk gehaald. Sinds 2005 doet de vrouw iedere dag theorie-examen. Een aantal maanden geleden berichtte we al over de 771e poging van de Koreaanse.

De vrouw beantwoordde 60 van de 100 vragen goed, waardoor ze is geslaagd. Dit kan natuurlijk pure mazzel zijn, op een gegeven moment gok je genoeg vragen goed waardoor je de test kan halen. De herinneringsplaquette die een medewerker van het examenbureau aan de vrouw had beloofd heeft ze inmiddels gekregen.

Laten we hopen dat ze meer succes heeft bij haar praktijkexamen.

Met dank aan tracer60 en Wink87 voor de submit

Overzicht van de Japanse hardwareverkopen van week 44

De cijfers in Japan zijn weer vrijgegeven voor de hardwareverkopen van de periode van 26 oktober tot en met 1 november. Op 1 november is de PSP Go in de Japanse winkels belandt en die maakt dan ook bij deze zijn opwachting in het onderstaande overzicht. De DSi is de enige daler deze week en de rest stijgt iets. Wat opvalt is dat de PSP toch nog qua verkopen gestegen is ondanks het feit dat de PSPGo op 1 november is uitgekomen. De lijst ziet er dan nu als volgt uit:


DSi - 37.517 (42.199)
PS3 - 36.061 (29.977)
PSP - 34.911 (32.865)
PSP Go - 29.109 ( 0 )
Wii - 28.888 (25.917)
DS Lite - 6.902 (6.550)
Xbox360 - 6.047 (4.470)
PS2- 1.966 (1.951)

Voor degene die het graag in een makkelijk grafisch overzicht willen zien, heb ik een handig grafiekje:Goud knalt door de $1100-grens

De goudprijs is vandaag om 15:46 uur door de 1100-dollargrens (per ounce - 31,1 gram) gesprongen, wat een nieuwe all time high is. Het oude record van het edele metaal stamt van eergisteren.

De zwakte van de Amerikaanse dollar speelt een rol bij de hoge goudprijs maar ook de speculatie dat centrale banken goud gaan aankopen. India kocht dinsdag al 200 ton goud van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Verwacht wordt dat andere landen, zoals China, dat voorbeeld zullen volgen.

Goud zet record op record

Inwoners boos op gemeente om gifwolk

Inwoners van het Friese dorp Dronrijp hebben klachten over de informatievoorziening na het ontsnappen van een wolk salpeterzuur. "Pas een half uur na de eerste melding ging de sirene", aldus een inwoonster. "Twee mannen die in mijn tuin aan het werk waren, hadden toen al ademhalingsproblemen." Via internet kwam ze er uiteindelijk achter wat er aan de hand was. "De sirene was toen nog steeds niet gegaan".

Ook de locatiemanager van de kinderopvang pal naast de kaasfabriek van Friesland-Foods Campina is zeer geïrriteerd. "Het laatste woord is hier nog niet over gesproken", bezweert zij. "Ik moest zelf contact zoeken met de hulpdiensten om te vragen wat er was. Er is hier niemand langsgeweest om ons te waarschuwen. En toen de brandweer zei dat de boel veilig was, belde de gemeente juist dat we binnen moesten blijven."

Homogroepering boos op South Park

Homo’s in de VS zijn boos op de makers van South Park. In de laatste aflevering van de serie, die vorige week in de VS werd uitgezonden, wordt de betekenis van het woord ‘fag’ veranderd. Het woord betekende eerst ‘flikker’, maar in deze aflevering maken ze er ‘extreem vervelende asociale personen die op een motor rijden’ van.

"Ondanks dat het een goed doordachte grap lijkt, blijft het woord 'fag' een vulgaire en anti-homoseksuele lading hebben", aldus een woordvoerder van de Amerikaanse homogemeenschap GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation). "We vrezen dat sommige kijkers de grap niet zullen begrijpen." GLAAD roept mensen op om contact te zoeken met de makers van de serie, om "persoonlijke verhalen over de negatieve impact van het F-woord" met ze te delen.

Televisiezender Comedy Central, waarop South Park wordt uitgezonden, geeft geen commentaar. De uitzending met de fag-grap is tot nu toe de best bekeken aflevering van South Park van dit seizoen.

Met dank aan wsslw voor de submit.

Werkloosheid VS boven de 10%

Voor het eerst sinds 1983 is de officiële werkloosheid in de VS boven de 10 procent uitgekomen, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. In oktober steeg het percentage met 0,4 procent naar 10,2 procent, wat fors hoger was dan verwacht. Economen rekenden op een stijging naar 9,9 procent.

De afgelopen maand gingen 190.000 banen verloren in plaats van de verwachte 175.000. Sinds de start van de Amerikaanse recessie, in december 2007, zakte het aantal banen al met 7,3 miljoen. 

Eind oktober werd bekend dat de economie van de VS uit een recessie was geklommen, met een groei van 3,5 procent op jaarbasis.

Officiële werkloosheidspercentage VS 2000-oktober 2009

De Goede naar ploeg Marianne Vos

Suzanne de Goede rijdt vanaf komend seizoen voor de ploeg van Marianne Vos.

De Goede, voormalig Nederlands kampioene op de weg en juniorenwereldkampioene, komt over van Nürnberger Versicherungen. Voor die ploeg reed ze de afgelopen twee seizoenen. Eerder werden ook al Loes Gunnewijk en Loes Markerink voor volgend jaar vastgelegd.

Het management van de wielerploeg zegt dat ze op korte termijn een nieuwe ploegleider en hoofdsponsor hoopt te kunnen presenteren. Ploegleider Arthur van Dongen vertrok naar Rabobank terwijl sponsor DSB failliet ging.

'Gooisch meisje' onthult Playboyfoto's

'Gooisch meisje' Pauline Wingelaar heeft gisteren haar Playboyfoto's onthuld. Pauline is de covergirl van het decembernummer van het bekende mannenblad.

Op de foto's staat het 'Gooische meisje' afgebeeld als een naakte tennisbabe. De reportage is in Spanje gemaakt. "Op een gegeven moment zet je de knop om en ga je ervoor. Ik werd betaald immers!," aldus Pauline. "Ik denk niet gelijk aan vieze mannen, maar ik gun het ze."

Paulines moeder had in het begin wel moeite met de naaktreportage. "Mijn moeder wil eerst thuis alles rustig bekijken en ze is heel bang voor de reacties. Het is natuurlijk wel haar dochter die naakt staat voor heel Nederland. Haar kleine meisje!"

Op ons forum kun je hier en hier meepraten over de reportage.

Met dank aan obriemedia voor de submit.

Oranje oefent tegen Ghana en Hongarije

In de voorbereiding op het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika oefent het Nederlands elftal tegen Ghana en Hongarije.

Op dinsdag 1 juni speelt Oranje in De Kuip tegen Ghana, dat zich ook al heeft geplaatst voor het WK voetbal. Vier dagen later is Hongarije, met bondscoach Erwin Koeman, de tegenstander in Amsterdam.

Nederland speelde eenmaal eerder tegen Ghana. Op 13 oktober 1998 bleef het 0-0. Op 1 juni 1994 speelde Oranje voor het laatst tegen Hongarije. Het Nederlands elftal won toen met 7-1.

Transferverbod Chelsea tijdelijk opgeheven

Het transferverbod van Chelsea is vandaag door het internationale sporttribunaal CAS tijdelijk opgeheven.

Chelsea had om uitstel van het verbod gevraagd totdat de uitkomst bekend is van het beroep. Door de tijdelijke opheffing kan de Engelse club in de transferperiode in januari spelers aantrekken.

Begin september legde de FIFA Chelsea een transferverbod op omdat de Londenaren de Fransman Gaël Kakuta in 2007 zouden hebben aangezet tot contractbreuk bij zijn club Lens.

Geen verrassingen in selectie Oranje

Bert van Marwijk heeft zijn definitieve selectie bekendgemaakt voor de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal tegen Italië en Paraguay.

Voor het eerst dit seizoen maakt Mark van Bommel weer deel uit van Oranje. Vanwege een gebroken teen moest hij vier interlands aan zich voorbij laten gaan.

Selectie

Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax), Piet Velthuizen (Vitesse) en Michel Vorm (FC Utrecht)

Verdediging: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Edson Braafheid (Bayern München), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Hamburger SV) en Gregory van der Wiel (Ajax)

Middenveld: Ibrahim Afellay (PSV), Mark van Bommel (Bayern München), Orlando Engelaar (PSV), Nigel de Jong (Manchester City), Stijn Schaars (AZ), Wesley Sneijder (Internazionale), Rafael van der Vaart (Real Madrid) en Demy de Zeeuw (Ajax)

Aanval: Ryan Babel (Liverpool), Eljero Elia (Hamburger SV), Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan), Dirk Kuijt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal) en Arjen Robben (Bayern München).

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Vlaggendief actief in Baarn

Inwoners van Baarn hebben van de politie het advies gekregen goed op hun vlaggen, vlaggenmasten en wimpels te letten. Het Utrechtse dorp wordt namelijk geteisterd door een vlaggendief.

Deze week zijn al meerdere vlaggen en wimpels gestolen. De dief heeft onder andere een Nederlandse en een Friese vlag ontvreemd. Twee weken geleden werd al een vlaggenmast naar beneden gehaald en vernield. De politie vermoedt dat dat het werk is van dezelfde dader.

Trainer Sporting Portugal stapt op

Paulo Bento is opgestapt als coach van Sporting Portugal. Dit gebeurde een dag na de 1-1 tegen FK Ventspils in de Europa League.

Sporting staat zevende in de competitie, op twaalf punten van koploper Sporting Braga. De ploeg doet het goed in de Europa League. In groep D, waarin ook Heerenveen zit, gaat de club uit Lissabon met tien punten uit vier wedstrijden aan kop. Een gelijkspel tegen SC Heerenveen (3 december) of Hertha BSC (16 december) is genoeg om de volgende ronde te bereiken.

Atkinson ontsnapt op US Open

Vanessa Atkinson is in de eerste ronde van de Carol Weymuller US Open 2009 aan een vroege nederlaag ontsnapt. De 33-jarige squashster had het zwaar tegen de Amerikaanse qualifier Latasha Khan, maar ze won wel. Annelize Naudé kwam in New York niet door de openingsronde heen, ze verloor van Jenny Duncalf.

Atkinson kwam in New York voor het eerst sinds het WK-individueel in Amsterdam weer in actie op de Women’s International Squash Players Association (WISPA) World Tour. De als zevende geplaatste Nederlandse verloor de eerste game van de in goede vorm verkerende Khan, die vorige week nog een toernooi in Canada won, maar trok het tweede en derde bedrijf wel naar zich toe.

De Amerikaanse trok vervolgens de stand weer gelijk, waardoor er een vijfde en beslissende game gespeeld moest worden. Deze ging met miniem verschil naar de hoger aangeslagen Atkinson. Het werd 8-11, 11-6, 11-8, 9-11 en 11-9. In de volgende ronde van het met $42.000usd gedoteerde proftoernooi moet Atkinson het nu opnemen tegen wereldkampioene Nicol David. De Maleisische won eenvoudig van Emma Beddoes, een Engelse qualifier.

De 32-jarige Naudé kon het goede voorbeeld van haar landgenote niet volgen. De Amsterdamse, die zich via het kwalificatietoernooi had weten te scharen voor de hoofdronde, had tegen de Engelse Duncalf weinig in te brengen. Opvallend genoeg won Naudé wel een game, maar in het restant van de partij was ze volstrekt kansloos: 4-11, 2-11, 11-8 en 1-11.

[Dakar] 'Roma special guest pre-proloog'

Volgens een bron van FOK! zal Nani Roma aanwezig zijn deze zaterdag bij de Dakar pre-proloog op het Eurocircuit in Valkenswaard.

De ervaren coureur zou als special guest aanwezig zijn bij het evenement waar de Nederlandse Dakar deelnemers zich jaarlijks presenteren aan het publiek. De Spanjaard, die uit komt voor het fabrieksteam van BMW, zal dit jaar weer meestrijden om de eerste plaats in het klassement tijdens de rally.

Militairen op de vuist met de politie

De politie heeft vannacht in Eindhoven vijf militairen aangehouden bij een vechtpartij op het Stratumseind. De politie heeft dat vannacht gemeld.

Nadat drie militairen uit een horecagelegenheid gezet waren, liep het buiten uit op een handgemeen met beveiligingsmedewerkers. Toen de politie het drietal wilde inrekenen, mengden zich nog tien mannen in het incident. Er ontstond een agressieve sfeer waarna de politie enkele charges met paarden en honden moest uitvoeren. Enkele mannen probeerden agenten van het paard te trekken. Bij de charge werden nog eens twee militairen aangehouden.

De militairen komen uit Den Haag (25), Tienhoven (23), Nijmegen (24), Koningsbosch (25) en Roermond (28). Ze zijn overgedragen aan de marechaussee.

Pakistan neemt bolwerk Taliban in

Het Pakistaanse leger heeft in de opstandige regio Zuid-Waziristan de stad Makin weer in handen gekregen. De stad werd gezien als bolwerk van de radicaalislamitische Taliban. Door de gevechten zijn volgens het leger vandaag 24 militanten om het leven gekomen.

Het is de vierde week van het offensief tegen de Taliban in Zuid-Waziristan. Volgens het leger zijn tijdens de campagne zeker 440 militanten gedood. Het leger zou in die periode 42 personen hebben verloren. De mededelingen van het leger zijn niet te controleren, omdat journalisten en hulpverleners niet toegelaten worden tot de regio. Ook ligt al het communicatieverkeer plat.

Eerder meldde Pakistan ook al overwinningen in het gebied. Zo zou de strategisch gelegen berg Tarkona Narai weer in handen van het leger zijn gekomen. Ook de stad Kotkai, de geboorteplaats van het Pakistaanse Talibankopstuk Hakimullah Mehsud, is ingenomen.

Pakistan neemt bolwerk Taliban in  (foto: ANP)

Vier nieuwe doden door Mexicaanse griep

Er zijn weer vier nieuwe gevallen bekendgemaakt van mensen die door de Mexicaanse griep zijn overleden. gisteravond werden al twee nieuwe gevallen bekend. Ook het overlijden van een 3-jarige meisje uit Boxmeer, vorige week, was al bekend. In totaal zijn in Nederland nu zeventien mensen overleden aan de Mexicaanse griep. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Tot en met 4 november zijn 611 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Van hen liggen er 28 op de intensive care. Het aantal ziekenhuisopnamen is de afgelopen week verdubbeld tot 273.

Sijsling in halve finale Chuncheon

Igor Sijsling heeft de halve finale van het challengertoernooi in Chuncheon bereikt. De Nederlander klopte in zijn kwartfinale Prakash Amritraj in twee sets.

Sijsling had het lastig in de partij tegen de Indiër, maar wist in de eerste set de tiebreak te pakken. Daarna had hij aan een break in de tweede set genoeg om met 7-6 (5) en 6-4 te winnen. In de halve finale neemt Sijsling het op tegen de Deen Frederik Nielsen.

Geen verrassingen in selectie Oranje

Bert van Marwijk heeft zijn definitieve selectie bekend gemaakt voor de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal tegen Italië en Paraguay.

Voor het eerst dit seizoen maakt Mark van Bommel weer deel uit van Oranje. Vanwege een gebroken teen moest hij vier interlands aan zich voorbij laten gaan.

Selectie

Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax), Piet Velthuizen (Vitesse) en Michel Vorm (FC Utrecht)

Verdediging: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Edson Braafheid (Bayern München), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Hamburger SV) en Gregory van der Wiel (Ajax)

Middenveld: Ibrahim Afellay (PSV), Mark van Bommel (Bayern München), Orlando Engelaar (PSV), Nigel de Jong (Manchester City), Stijn Schaars (AZ), Wesley Sneijder (Internazionale), Rafael van der Vaart (Real Madrid) en Demy de Zeeuw (Ajax)

Aanval: Ryan Babel (Liverpool), Eljero Elia (Hamburger SV), Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan), Dirk Kuijt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal) en Arjen Robben (Bayern München).

Duel SDCP - LRC verplaatst wegens griep

De wedstrijd in de zaterdaghoofdklasse B tussen SDC Putten en LRC Leerdam gaat niet door. Met succes vroeg SDCP de KNVB om uitstel omdat zeven selectiespelers en de elftalbegeleider de Mexicaanse griep hebben.

In eerste instantie wenste de bond niet in te gaan op het verzoek van SDC Putten. De bond ging echter toch overstag, maar liet wel weten dat er nog geen vaste richtlijnen omtrent het griepvirus vastgesteld zijn. Gevallen worden individueel bekeken. Nu was men van oordeel dat SDC Putten inderdaad geen representatief elftal op de been kon brengen. De wedstrijd wordt nu gespeeld op zaterdag 21 november.

30.000 mensen hebben last van geluid Schiphol

Ruim 30.000 inwoners van Hoofddorp hebben last van startende vliegtuigen op de Polderbaan, zogeheten grondgeluid. Dat zegt de gemeente Haarlemmermeer op grond van meerdere onderzoeken die wethouder Michel Bezuijen van Schipholzaken vandaag heeft gepresenteerd.

Eén van de onderzoeken is uitgevoerd door TNO. Dit onderzoeksinstituut maakte aan de hand van metingen een overzicht van de plaatsen waar de overlast van de Polderbaan het grootst is. In sommige delen van Hoofddorp blijken inwoners meer last te hebben van het grondlawaai dan van het autoverkeer of burengerucht. Vooral in de wijk Hoofddorp-Noord is de overlast groot

Op basis van de uitkomst van de onderzoeken wil het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer doorgaan met een geluidswal langs de Polderbaan. De gemeente sloot hiervoor eerder een overeenkomst met Schiphol en de inwoners van Hoofddorp-Noord. Vorig jaar maakte een ambtenaar uit Amsterdam het winnende ontwerp voor de geluidswal: een hypermodern tentdoek dat geluid moet reduceren.

Online retailers boycotten Modern Warfare 2

Dachten we eerst dat de grootste game-release allertijden zonder al te veel problemen zou gaan verlopen, nu lijkt het erop dat Modern Warfare 2 toch niet de gewenste release lijkt te krijgen. Zo is er commotie ontstaan rondom het weglaten van de dedicated servers voor de PC versie van de game en zijn ze in Australië niet blij dat je als terrorist kan spelen in de game. Nu blijkt dat de online retailers ook niet echt blij zijn en zelfs de game boycotten.

Het gaat hier om retailers als Direct2Drive, Impulse en Gamersgate die games digitaal verkopen. Hierbij kun je de game aanschaffen waarna je de game kunt downloaden en installeren. Deze retailers zullen dat bij Modern Warfare 2 niet doen omdat de game een verplichte installatie vereist van Steamworks. Dit wordt gebruikt voor de installatie, DRM en savegame management en is van grote concurrent Valve. Zoals je kunt begrijpen zijn de online retailers hier niet echt blij mee.

Volgens de retailers hebben ze al eerdere games zoals Empire Total War en Dawn of War II, die ook gebruik maken van Steam, bekeken en hebben ze besloten games waarbij een installatie van Steam verplicht is in het vervolg te boycotten totdat Valve hier iets aan doet. De retailers willen wel benadrukken dat ze geen problemen hebben met de uitgever van de game, Activision, maar dat het hun alleen om Steam te doen is.

Schorsing Babovic teruggebracht tot twee duels

De tuchtcommissie van de KNVB heeft de schorsing van Feyenoorder Stefan Babovic van drie naar twee wedstrijden teruggebracht.

Vorig weekend, in de klassieker tegen Ajax, werd Babovic met rood van het veld gestuurd. Arbiter Kevin Blom was van mening dat de Serviër een elleboogstoot uitdeelde aan Ajacied Jan Vertonghen. De aanklager betaald voetbal van de KNVB deed Babovic vervolgens een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden schorsing waarvan een voorwaardelijk. Daartegen gingen de Rotterdammers, met succes dus, in beroep.

Kuzsczak vindt Van der Sar onbehulpzaam

Tomasz Kuszczak is niet blij met collega-doelman Edwin van der Sar. De derde sluitpost van Manchester United zegt dat de Nederlander hem weigert van adviezen te voorzien.

"Edwin zal dit niet leuk vinden om te horen, maar hij is niet bepaald hulpvaardig", begint Kuszczak zijn klaagzang in een interview met MUTV. "Omdat hij een zeer ervaren doelman is, heb ik hem vaak om advies gevraagd."

"Hij heeft nooit de moeite genomen om me uit te leggen wat ik fout doe. Misschien mag Edwin mij niet zo, maar dat zou je aan hem moeten vragen", aldus de Poolse doelman, die met zijn uitlatingen zijn carričre bij United op het spel zet. Sir Alex Ferguson wil tweespalt in de selectie doorgaans zo snel mogelijk verijdelen.

"Ik wil graag grote wedstrijden spelen, het is alleen de vraag hoe lang ik daar nog op wil wachten. Ik heb nog wel geduld, maar ik ben ook erg ambitieus. Ik denk dat ik er klaar voor ben", aldus Kuszczak. Opmerkelijk is dat het interview is afgenomen door het clubkanaal. De redactie heeft dus verzuimd dit interview, dat ongetwijfeld voor onrust zorgt binnen de club, te censureren.

Middelkoop naar kwartfinale in Charlottesville

Tennisser Matwé Middelkoop heeft bij het challengertoernooi in Charlottesville de kwartfinale bereikt. De Nederlander klopte in de Verenigde Staten de Amerikaan Ryan Harrison in drie sets: 1-6, 6-3 en 6-2.

In de kwartfinale zal de nummer 370 van de wereld een zware dobber gaan krijgen aan Somdev Devvarman. De Indiër staat namelijk 116e op de wereldranglijst en is in Charlottesville als derde geplaatst.

Lotus wil ervaren rijders aantrekken

Het nieuwe Formule 1-team Lotus hoopt eind deze maand haar rijdersduo voor 2010 bekend te maken. Het Maleisische team wil volgens technisch-directeur Mike Gascoyne twee ervaren coureurs vastleggen.

"We zoeken naar coureurs met ervaring. We zoeken niet naar rijders die betalen of nieuwe coureurs," zei Gascoyne tegen Autosport. "Ik denk dat het voor iedereen duidelijk is dat we van de nieuwe teams nu er het beste voor staan. We worden serieus genomen en er wordt veel interesse in ons getoond, maar we willen twee ervaren rijders."

Eén van de coureurs die bij het team genoemd wordt is Jarno Trulli, maar ook Jacques Villeneuve en Christian Klien maken een kans bij de Maleisische renstal. "We hopen het eind november bekend te maken. We willen niet achterover leunen maar proactief zijn. Daarom willen we dingen snel geregeld hebben," zei Gascoyne die zei dat het team niet meer als doel heeft de beste van de nieuwe teams te zijn maar zich al wil proberen tussen de laatsten van de gevestigde teams te rijden.

[NASCAR] Montoya: "Titel is voor Johnson"

Juan Pablo Montoya beleeft zijn beste seizoen in de NASCAR tot nu toe. De Colombiaan staat vierde in het kampioenschap en deed tot enkele races geleden serieus mee om de titel. Deze lijkt nu voor Jimmie Johnson te zijn. Montoya hoopt dit jaar nog wel zijn eerste race te winnen.

Vorig weekend in Talladega werd de titelstrijd voor een groot deel beslist nadat Johnson de enige van de titelpretendenten was die uit de malaise bleef. "Als ik reëel ben heeft hij het in de pocket, tenzij hem zondag wat overkomt," zei Montoya. "We hebben nog drie races te gaan waarin van alles kan gebeuren, maar als je naar vorig weekend kijkt dan was het voor iedereen die op hem jaagt een slechte race. Hij was de enige uit de top vijf die geen ongeval kreeg."

Montoya vindt dat zijn puntenachterstand waarmee hij The Chase inging nadelig voor hem is geweest. "Volgend jaar moeten we in de top vijf staan voordat The Chase begint. We zaten er dit jaar bij, maar we dachten dat we niet echt mee konden doen om het kampioenschap omdat we geen bonus hadden. Volgend jaar moeten we races winnen om die te krijgen. Hopelijk kunnen we nog een winnen voordat het seizoen afgelopen is."

Moeskroen heeft maandag duidelijkheid

Maandag beslist de beroepscommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond over het lot van voetbalclub Excelsior Moeskroen. Vandaag werd de zaak achter gesloten deuren behandeld, na tien minuten stond iedereen echter weer buiten. Namens Moeskroen was alleen advocaat Jean-Pierre Buyle aanwezig.

Vorige week dinsdag trok de Belgische voetbalbond de licentie van Moeskroen in omdat de club zijn financiële verplichtingen niet nakwam. Moeskroen tekende echter beroep aan. Mochten ze de zaak verliezen, dan heeft Moeskroen al aangekondigd dat ze naar de Belgische arbitragecommissie voor de sport van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zal stappen.

DVD: Heksen en Bezemstelen/ Peter en De Draak

Na de succesvolle beginjaren van Disney als animatieconcern, besloot het een geheel nieuwe weg in te slaan. Met behulp van meer geavanceerde filmtechnieken lukte het namelijk om getekende beelden te mixen met opgenomen materiaal, waardoor het mogelijk was om een echt mens te projecteren in een getekend wonderlandschap. Het resultaat was voor het eerst te zien in de jaren zeventig, toen het concern de film Heksen & Bezemstelen en Peter & De Draak uitbracht. Beide titels behoren inmiddels tot de reeks met Classics en zijn opnieuw uitgebracht op dvd.

Zwijgende ambtenaar stemt toe

"Wie zwijgt, stemt toe." Dat geldt voortaan voor ambtenaren van de gemeente Venlo die een burger niet binnen de gestelde termijn antwoorden op een aanvraag voor een vergunning. Als een ambtenaar te laat is, is de vergunning dus automatisch toegewezen.

Wethouder Mark Verheijen (VVD) stelt dat de regeling bedoeld is om ambtenaren bij de les te houden. "Burgers en ondernemers mogen niet de dupe worden van het getreuzel van ambtenaren."

Vergunningen die met de openbare orde of verkeersveiligheid te maken hebben zijn uitgesloten van de regeling. De regel geldt wel voor kap-, parkeer- of monumentenvergunningen. Vanaf 2012 zou de regel landelijk ingevoerd moeten worden.

Trulli niet verbaasd over vertrek Toyota

Jarno Trulli is niet verbaasd dat Toyota de stekker uit haar Formule 1-project heeft getrokken. De Italiaan rijdt al sinds 2004 voor de renstal uit Keulen en moest daarom toch wel even slikken toen hij het nieuws hoorde.

"De beslissing verbaast me niet, maar het maakt me er niet minder treurig om. Het is vooral erg voor de mensen in het team met wie ik een goede band had en met wie ik in de toekomst wel weer zou willen werken," zei Trulli tegen Gazetta dello Sport.

Voor volgend jaar wordt de naam van de Italiaan met name genoemd bij Lotus. Hijzelf zegt ook van andere teams een aanbieding te hebben gekregen. Eerst gaat Trulli nog testen in de NASCAR voor Michael Waltrip Racing. "Dat betreft gewoon een test, hoewel ik alle opties openhoudt. Er zijn enkele opties in de Formule 1 die ik aan het bestuderen ben. Ik beslis pas na 22 november wanneer het Toyota Motor Festival in Fuji voorbij is."

Shorttrackers op dreef in Montreal

De Nederlandse shorttrackers zijn het olympisch kwalificatietoernooi in Montreal goed begonnen. Alle Nederlandse mannen en twee vrouwen behaalden op de 500 meter het hoofdtoernooi.

Van de mannen van Sjinkie Knecht het beste op dreef. De 20-jarige Fries reed zich naast de 500 meter op de 1.500 meter naar de halve finale. Mocht hij zich op die afstand bij de beste acht kwalificeren dan is hij verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen in Vancouver. Niels Kerstholt en Freek van der Wart waren de andere twee Nederlandse mannen die zich plaatsen voor de hoofdronde van de 500 meter.

Bij de vrouwen wist Annita van Doorn haar twee heats in de kwalificatie voor de 500 meter te winnen. Liesbeth Mau Asam werd tweede achter de wereldrecordhoudster Meng Wang en plaatste zich zo ook voor het hoofdtoernooi op deze afstand dat op zaterdag verreden wordt.

Horner: "Formule 1 is in goede conditie"

Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing, denkt dat de Formule 1 er goed voor staat, ondanks dat zich in een jaar tijd drie fabrikanten hebben teruggetrokken. De Oostenrijker wijst er op dat zich volgend jaar dertien teams op de grid in Bahrein willen melden.

Na het terugtrekken van Toyota zal naar verwachting het dertiende team Qadbak Sauber worden. "Hoewel het erg jammer is voor de Formule 1 gaat de show door en er zullen meer auto's op de grid staan dan in de afgelopen jaren," zei Horner tegen Autosport.

"Fabrikanten zijn gekomen en gegaan en hoewel het jammer is een van de grootste fabrikanten ter wereld te verliezen, geeft het voor het nu onafhankelijke Sauber-team de kans om op de grid te komen. Het negatieve nieuws heeft dus ook een positieve kant."

Baanrenner De Fauw pleegt zelfmoord

De Belgische baanwielrenner Dimitri De Fauw heeft zelfmoord gepleegd. De Fauw, die een vaste waarde was in het zesdaagseciruit en een aantal Belgische titels op de baan won, is 28 jaar geworden.

Bij de Zesdaagse van Gent in 2006 kwam De Fauw op een ongelukkige wijze in botsing met Isaac Galvez. De Spanjaard overleed aan de verwondingen die hij daarbij opliep. De Fauw worstelde daarna lange tijd met een depressie.

De Fauw deed deze week, samen met de Deen Marc Hester, nog mee aan de Zesdaagse van Grenoble. Het duo eindigde daar als zevende.

'Steeds meer maatwerk in arbeidsvoorwaarden'

Bedrijven besteden steeds meer aandacht aan maatwerk in het arbeidsvoorwaardenbeleid om de vaste kern van goed personeel aan zich te binden. De economische crisis heeft namelijk ook tot het inzicht geleid dat personeel een cruciale factor is om te kunnen overleven. Dat is een van de conclusies van het Nationaal Beloningsonderzoek 2009 dat vandaag door adviesbureau Human Capital Group is uitgebracht.

De noodzaak om blijvend in mensen te investeren blijkt volgens het onderzoek uit het feit dat 44 procent van de bedrijven bezig is met 'sociale innovatie'. Bij alle 165 bedrijven die aan het onderzoek hebben deelgenomen zien de onderzoekers steeds meer flexibiliteit in arbeidsvoorwaarden. Zo biedt 39 procent van de organisaties de mogelijkheid aan werknemers om eigen keuzen in arbeidsvoorwaarden te maken bijvoorbeeld door verlof om te zetten in geld. Verder heeft de meerderheid van de bedrijven (62 procent) een regeling om thuiswerken te stimuleren.

Salpeterzuurlek bij kaasfabriek Dronrijp

In het Friese dorp Dronrijp is groot alarm geslagen omdat bij de kaasfabriek van Frico een vrachtwagen salpeterzuur lekt. Een wolk met salpeterzuur drijft nu naar het dorp toe. Dat meldde de politie.

In het dorp zijn sirenes afgegaan. De bevolking wordt opgeroepen ramen en deuren dicht te houden. De hulpdiensten kunnen volgens een politiewoordvoerder nog weinig uitrichten omdat op en om het fabrieksterrein giftige dampen hangen.

Met dank aan IkWilbert en The.one voor de submit.

Ziekenhuis weert kinderen om griep

Kinderen mogen voorlopig niet op bezoek bij leeftijdgenoten die in 't Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer verblijven. De maatregel is bedoeld om de kans op besmetting met Mexicaanse griep te verkleinen, staat op de website van het ziekenhuis.

Het bezoekverbod geldt alleen voor de kinderafdeling, omdat de patiëntjes extra gevaar lopen als zij de griep krijgen.

Met dank aan Ladylike voor de submit.

[WB] Groenewold kan zich plaatsen voor Spelen

Renate Groenewold kan zich vandaag, op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden langebaan in Berlijn, al plaatsen voor de Olympische Spelen in Vancouver. Door haar wereldtitel op de 3 kilometer van vorig seizoen heeft de rijdster van TVM op die afstand een beschermde status.

Mocht Groenewold een wereldbekerwedstrijd op de 3.000 meter winnen, dan is ze zeker van deelname aan de Spelen in Vancouver. Vandaag is de eerste kans voor Groenewold. In de elfde rit op de drie kilometer treft ze de Duitse Stephanie Beckert.

Sven Kramer is bij de mannen de enige met een beschermde status, op zowel de vijf als de tien kilometer. Als Kramer dit weekend de 5.000 meter wint kan hij zich ook opmaken voor Vancouver. Over twee weken, bij de wereldbekerwedstrijden in het Noorse Hamar, kan Kramer zich voor de Winterspelen plaatsen op de 10.000 meter.

Rangers kan straf tegemoet zien

De UEFA heeft aangegeven dat het Rangers FC wil bestraffen naar aanleiding van het supportersgeweld gedurende de Champions Leaguwedstrijd bij FC Unirea Urziceni.

In de rust van het duel, dat afgelopen woensdag in 1-1 eindigde, werden stoeltjes gesloopt en stewards uitgedaagd door de aanhang van de Schotse club. De Europese voetbalbond bevestigde het onderzoek vandaag pas, omdat het het rapport van de afgevaardigden in Roemenië wilde afwachten. Op 12 november gaat de UEFA de zaak laten voorkomen.

Ook bevestigde de UEFA vandaag officieel dat het Kroatische NK Dinamo Zagreb in beroep is gegaan tegen de straf die is opgelegd. De tegenstander van Ajax in de Europa League kreeg een straf van drie punten mindering en twee thuisduels zonder publiek naar aanleiding van eveneens supportersgeweld. Wanneer het beroep wordt bekeken is nog niet bekend.

Israël verwerpt VN-resolutie over Gaza-oorlog

Israël heeft vandaag de resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verworpen waarin wordt opgeroepen onderzoek te doen naar vermeende oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de oorlog in Gaza. Een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de VN "helemaal van de realiteit is verwijderd", aldus Israëlische media.

Het departement laat weten dat Israël vasthoudt aan zijn recht op zelfverdediging en "doorgaat met de bescherming van burgers die worden bedreigd door internationaal terrorisme."

De VN onderschreven gisteren het rapport van de commissie onder leiding van de Zuid-Afrikaanse oud-rechter Richard Goldstone. Die stelt dat Israël en de Palestijnse beweging Hamas tijdens het conflict rond de jaarwisseling oorlogsmisdaden hebben gepleegd en mogelijk misdaden tegen de mensheid.

CD: Promo - Boombox Op Duizend EP

Hardcore en hiphop lijken op het eerste gezicht totaal niet te matchen, maar luister eens naar de gemiddelde hardcorecompilatie-cd en de samples van Eminem, Snoop Dogg, Run DMC en consorten vliegen je om de oren. Dat kan beter, moet DJ Promo gedacht hebben. Samen met een aantal rappers van het Nederlandse hiphop-label Top Notch werkte hij aan een experimenteel album met een mix van hardcore en hiphop: Boombox Op Duizend EP.

[WB] Terugblik wereldbekerseizoen 2008/2009

Vandaag start het wereldbekerseizoen langebaan in Berlijn. Om jullie geheugen op te frissen nemen we je terug naar het wereldbekerseizoen 2008/2009.

500 meter

Bij de vrouwen ging de wereldbeker op de 500 meter, net als het seizoen ervoor, naar de Duitse Jenny Wolf. Wolf, die tien van de dertien wedstrijden won, was al drie wedstrijden voor het einde zeker van de wereldbeker. Wolf had met een puntentotaal van 1205 bijna 500 punten voorsprong op de nummer twee, Margot Boer. Sang-hwa Lee werd derde in de eindstand.

De eindzege op de 500 meter bij de mannen ging naar de Chinees Fengtong Yu. In tegenstelling tot bij de vrouwen, was het bij de mannen wel spannend. De dertien wedstrijden kenden zeven verschillende winnaars. De Nederlanders konden geen potten breken. De derde plaats van Jan Smeekens tijdens de tweede 500 meter in het Duitse Erfurt was het hoogst haalbare. Yu had in de eindstand 1086 punten. De Japanner Keiichiro Nagashima werd met 957 punten tweede, Tucker Fredricks eindigde met een puntentotaal van 642 als derde.

1.000 meter

Anni Friesinger, die de wereldbeker op de kilometer in het seizoen 2007/2008 won, kon de wereldbeker door een blessure aan het begin van het seizoen niet verdedigen. De Duitse won wel de twee laatste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen, in Erfurt en tijdens de wereldbeker-finale in Salt Lake City. Er was ook Nederlands succes: Laurine van Riessen zegevierde in Changchun en Margot Boer won de twee 1.000 meters in het Russische Kolomna. De eindzege ging echter naar de Canadese Christine Nesbitt met 646 punten.

Op de kilometer bij de mannen wist Shani Davis de wereldbeker met succes te verdedigen. Davis won vijf van de tien wereldbekerwedstrijden en verbeterde bovendien bij de wereldbekerfinale in Salt Lake City het wereldrecord naar 1.06,42. De Nederlanders behaalden een aantal podiumplaatsen en in Berlijn won Stefan Groothuis en Simon Kuipers was de snelste in Changchun.

1.500 meter

Op de schaatsmijl bij de vrouwen werden zes wereldbekerwedstrijden verreden. Claudia Pechstein won er eentje, haar landgenote Anni Friesinger won in Erfurt en Heerenveen en Kristina Groves won de overige drie. De Canadese won ook de wereldbeker en prolongeerde daarmee de winst van het seizoen 2007/2008.

Net als op de 1.000 meter verdedigde Shani Davis ook op de 1.500 meter met succes de wereldbeker. En net als op de kilometer reed de Amerikaan bij de wereldbekerfinale in Salt Lake City een wereldrecord. Hij reed de schaatsmijl in 1.41,80. Davis won drie van de zes wedstrijden, de andere drie werden gewonnen door Sven Kramer, Hĺvard Břkko en Denny Morrison.

Lange afstanden

Op de gecombineerde wereldbeker 3.000/5.000 meter ging de winst, net als het jaar ervoor, naar Martina Sáblíková. De Tsjechische won vier van de zes wedstrijden. Renate Groenewold zegevierde in Heerenveen, Claudia Pechstein was de snelste in Moskou. Sáblíková had in het eindklassement 610 punten.

De gecombineerde wereldbeker op de 5.000/10.000 meter bij de mannen ging naar Sven Kramer. Kramer won vijf van de zes wedstrijden. Alleen in Moskou, waar Kramer ontbrak, ging de zege naar een ander, te weten Bob de Jong.

Ploegenachtervolging

De wereldbeker bij de ploegenachtervolging voor vrouwen ging naar de Tsjechische vrouwen. Nederland won in Berlijn en Heerenveen, maar behaalde in Erfurt onvoldoende punten om het de Tsjechen moeilijk te maken. Bij de heren pakte Canada de wereldbeker. De Canadese heren wonnen de eerste en de derde wedstrijd. De tweede was een prooi voor de Nederlandse mannen.

Gluurder studentes vrijgesproken

De 45-jarige Engelsman Martyn E. uit Groningen is gisteren vrijgesproken van het begluren van studentes. E. zou verborgen camera's hebben opgehangen in een kamer en badkamer die hij aan studentes verhuurde.

De verdachte werd er door justitie van beschuldigd dat hij opnames zou hebben gemaakt van de studentes als deze naakt in de kamers waren. De bewuste opnames zijn echter nooit gevonden. Bovendien ontkent E. dat hij gegluurd zou hebben. De rechtbank in Groningen heeft de man daarom vrijgesproken.

De Jonge: "We zijn veel te wisselvallig"

De trainer van sc Heerenveen, Jan de Jonge, concludeerde na de met 2-3 verloren Europa League-wedstrijd tegen Hertha BSC dat zijn ploeg soms wel aardig speelt maar dat het nog een lange weg te gaan heeft.

"We zijn nog veel te wisselvallig", aldus De Jonge die het zijn ploeg kwalijk nam dat Hertha BSC in de blessuretijd alsnog met de drie punten terug naar Duitsland ging. "Op het eind moet je de 2-2 koesteren, maar wij krijgen een doelpunt tegen op een manier waarvoor we honderdduizend keer gewaarschuwd hebben," aldus De Jonge die zei dat ook de eerste twee Duitse treffers kwamen door fouten van sc Heerenveen. "Ontzettend teleurstellend, dit resultaat. We hadden het onszelf vandaag makkelijk kunnen maken met een overwinning. Nu zijn de kansen op overwinteren minder, maar over is het nog niet."

In groep D staan de Friezen derde met vier punten uit vier wedstrijden, net zoveel als de nummer twee, Hertha BSC. Sporting Portugal gaat met tien punten uit vier duels aan de leiding.

'De radio' is jarig in Nederland

Het is vandaag precies negentig jaar geleden dat het eerste officiële radioprogramma in Nederland werd uitgezonden. De maker van het programma en de PCGG-zendapparatuur was Hanso Idzerda.

Het programma bestond uit het afspelen van een speeldoosje en werd "afgewisseld met een juffrouw die enige dingen uit een boek voorlas. Als die moe was werd het orgeltje weer ingeschakeld", zo zei Idzerda ooit in een radio-interview.

Het programma van Idzerda wordt ook gezien als de eerste omroepuitzending ter wereld, omdat er een aankondiging aan vooraf ging en vanwege de regelmatige uitzending. Idzerda heeft vijf jaar lang uitgezonden, totdat hij in 1924 failliet ging.

De zendapparatuur staat tegenwoordig in het Museum voor Communicatie.

Halo: Reach screenshots gelekt

Er zijn een paar screenshots gelekt van Halo: Reach. Aan de kwaliteit te zien zijn ze gemaakt met de camera van een mobiel. De screenshots zijn vermoedelijk van de aankomende beta die bij de pre-orders van Halo 3: ODST zat. Er staat echter ook op een van de screens: Solo Play dus misschien is het wel van de singeplayer.

Halo: Reach wordt een titel in het Halo universum. Het spel zal zich voornamelijk afspelen op de planeet Reach en zal een First Person shooter zijn. Het spel wordt ontwikkeld door Bungie die ook al de vorige Halo titels op zijn naam heeft staan.

Ik wil nog even benadrukken dat je zelf maar even moet kijken hoe je deze screenshots interpreteert. Het kan allemaal een vette hoax zijn. Ook al ziet het er daar wel erg professioneel voor uit.

Genoeg gekletst. Tijd voor de screenies!


Rutten tevreden met uitslag

PSV speelde gisteren in Kopenhagen de Europa League-wedstrijd tegen de plaatselijke FC met 1-1 gelijk. Trainer Fred Rutten en spelmaker Ibrahim Afellay toonden zich na afloop van het duel tevreden.

"Een prima uitslag. We kwamen voor rust onnodig in de problemen," aldus Afellay na afloop tegenover de camera's van RTL. "Ik denk dat Andreas ons opnieuw uitstekend redde. In de tweede helft hebben we gedomineerd, daarna was het wachten op een doelpunt."

De trainer van de Eindhovenaren, Fred Rutten, was ook tevreden met het resultaat. "Voor rust was de organisatie weg, dat komt omdat we te veel jongens hebben die individueel een actie kunnen maken. We wilden het spel te snel hervatten en daardoor was er ook veel onrust. In de tweede helft ging het stuk beter en zijn we veel dreigender geweest. Ik ben tevreden met deze uitslag."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de AWBZ.

Staatssecretaris Jet Bussemaker wil dat het steeds opnieuw aanvragen voor AWBZ-vergoedingen in sommige gevallen tot het verleden gaat behoren. Daar heeft ze gelijk in. Want veel ziekten gaan helaas niet meer over, en de noodzaak dat dan zorg wordt verleend blijft dan eveneens aanwezig. Dus is het inderdaad onzin om ieder jaar opnieuw een aanvraag te moeten indienen. Maar:

Man wijt striptease aan diarree

Een man uit het Amerikaanse Collier County is deze week opgepakt wegens exhibitionisme. De man verklaarde dat hij geen andere keus had dan te strippen. Hij had namelijk ineens last gekregen van diarree, en moest zichzelf verschonen.

De 42-jarige man stond rechtop in zijn witte bus, die stond geparkeerd op een parkeerhaven bij een winkel. Toen de man een moeder en dochter zag, wiegde de naakte man met zijn heupen.

Hierop besloten de twee vrouwen aangifte te doen. De politie was een uur na het incident ter plaatse, daar zagen ze de man nog steeds naakt in zijn busje staan. Toen de agenten de viezerik op zijn gedrag aanspraken, verklaarde hij te zijn overvallen door 'explosieve diarree'. Volgens hem was hij zichzelf aan het schoonboenen met zijn ondergoed.

Volgens het politierapport heeft CSI Collier County de onderbroek van de perverseling onderzocht, maar werd er geen bewijs van oncontroleerbare darmen op aangetroffen. De beste man is aangehouden en wordt vervolgd wegens potloodventen.

McClaren: "We hebben karakter getoond"

FC Twente won gisteravond thuis de Europa League-wedstrijd tegen FC Sheriff met 2-1.

De trainer van de ploeg uit Enschede, Steve McClaren, zei na afloop dat zijn team niet goed speelde. "Maar we bleven wel in een overwinning geloven. We hebben karakter getoond en dat is ook wat waard. Het was een slechte wedstrijd, met niettemin een goed resultaat."

De Brit was erg blij met de twee treffers van zijn spits Miroslav Stoch. "Dat waren magische momenten. FC Sheriff kreeg in deze wedstrijd minder kansen dan wij. Maar wij hebben te weinig gescoord.”

Door de overwinning hebben de Tukkers nog steeds kansen om te overwinteren in de Europa League. Twente heeft zeven punten uit vier wedstrijden, twee minder dan koploper Fenerbahçe.

Winterspelen dichtbij voor shorttracker Knegt

Bij de wereldbekerwedstrijden in Montreal, die ook gelden als kwalificatie voor de Winterspelen, heeft Sjinkie Knegt zich geplaatst voor de halve finales op de 1.500 meter.

Als hij morgen bij de eerste acht eindigt, dan is de Nederlandse shorttracker zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Vancouver. Knegt had ook al een nominatie op zak op de 1.000 meter. Op die afstand moet hij vormbehoud tonen (bij de eerste 12) om naar Vancouver te mogen.

Niels Kerstholt werd in de kwartfinales op de 1.500 meter uitgeschakeld en Daan Breeuwsma bleef in de series steken. Bij de vrouwen bereikte Jorien ter Mors de kwartfinales op de 1.500 meter maar werd toen uitgeschakeld. Sanne Kerkhof en Jessica Ausma kwamen op die afstand niet voorbij de series.

Scheur in je trein in Zelda Spirit Tracks trailer

11 december komt Nintendo met de nieuwste Zelda voor de Nintendo DS, The Legend of Zelda: Spirit Tracks. De game zal in de zelfde stijl zijn als The Legend of Zelda: The Wind Waker en The Legend of Zelda: Phantom Hourglass.

Het nieuwste avontuur van Link speelt zich honderd jaar later dan Phantom Hourglass af. Twee van de mogelijkheden die Link heeft in dit spel zijn het besturen van een fantoom uit Phantom Hourglass en het reizen met een stoomtrein die met een kanon is uitgerust.


Gemeente wil Haarlem niet helpen

De gemeente Haarlem weigert de financiële problemen van voetbalclub HFC Haarlem op te lossen. Dit werd gisteren duidelijk tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

Voor 1 december heeft de club drie ton nodig. Als de club op korte termijn haar financiën op orde brengt, wil het gemeentebestuur wel helpen met het opknappen van het verouderde stadion.

HFC Haarlem heeft een schuld van 900.000 euro. De belastingdienst, een van de grote schuldeisers, heeft beslag gelegd op de tegoeden van de club.

De gemeenteraad is van mening dat het op dit moment genoeg heeft gedaan voor de club. Het afgelopen jaar heeft de gemeente de club al geholpen door 430.000 euro ter beschikking te stellen.

Skate 3-trailer: negers, rockers en hele korte sportbroekjes

Skate en Skate 2 zijn twee goed ontvangen games. Zo goed zelfs dat de Tony Hawk-games tijdelijk met pensioen gingen op de PS3 en X360, de twee platforms waar de Skate-games op uit kwam. Electronic Arts is echter niet van plan om het bij twee games te laten, zoals blijkt uit onderstaande trailer. Skate 3 komt er aan en ditmaal is het skaten in teamverband blijkbaar een hoofdthema geworden.

Mocht je de trailer niet kunnen zien, klik dan hier en als je liever in HD wilt kijken, klik dan hier. Heb je liever blote dames op je scherm, dan zit je op de verkeerde site.

Merkel proostte in West-Berlijn op val Muur

Bondskanselier Angela Merkel proostte twintig jaar geleden in West-Berlijn met een blikje bier op de val van de Muur. Dat vertelt ze vandaag in de Duitse krant Frankfurter Rundschau.

De Oost-Duitse herinnert zich een "zeer, zeer hartelijke" ontvangst in een wildvreemde woning. Bijna had de destijds 35-jarige wetenschapster op 9 november 1989 de plotselinge opening van de Oost-Duitse grenzen gemist. Ze was als elke donderdag naar de sauna gegaan. Ze had weliswaar vernomen dat het reisverbod zou worden afgeschaft, maar ze had niet verwacht dat het zo snel zou gebeuren. Toen ze thuiskwam hoorde ze dat de eerste grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn was geopend. "Ik ben er meteen naar toe gelopen", aldus Merkel. "Ik was net als iedereen ontzettend blij."

TV: VERS UIT DE VS - The Forgotten

Soms komen er parels voorbij, die grijpen je meteen bij de lurven en zorgen ervoor dat je al snel verslaafd raakt. Eén van die parels, zonder ruwe randjes, is The Forgotten, de nieuwe Cold Case van 2009 zeg maar. Ik had er voor kunnen kiezen in deze inleiding heel omzichtig te zijn, maar deze mening steek je gewoon beter niet onder stoelen of banken. Dus dit keer het advies alvast in de intro: Zeker Kijken, met een GROTE Z en een GROTE K!!

Wekelijkse PlayStation Store Update


Zoals gebruikelijk wordt de PlayStation Store elke week op donderdag bijgewerkt. Deze week zijn onder meer Siren Blood Curse en de Command & Conquer-games in de aanbieding. Ook zijn er tijdelijk twee gratis kostuums voor LittleBigPlanet beschikbaar. Voor Brütal Legend is de Hextadon Map Pack uitgekomen, deze is tot 19 november gratis, dus als je Brütal Legend van de Sint of Kerstman hoopt te krijgen, is het wellicht verstandig om deze alvast te downloaden.

PlayStation 3
Special Offers

Tot 12 november:
Siren Blood Curse (van €29.99 voor €19.99)
Siren Blood Curse Chapter One: The Siren’s Call (van €9.99 voor €5.99)
Siren Blood Curse Chapter Two: No Refuge (van €9.99 voor €5.99)
Siren Blood Curse Chapter Three: Nest of Devils (van €9.99 voor €5.99)
Siren Blood Curse Chapter Four: The End is the Beginning (van €9.99 voor €5.99)

Tot 19 november:
3 on 3 NHL Arcade (van €7.99 voor €5.99)
Supersonic Acrobatic Rocket Powered Battle Cars (van €9.99 voor €4.99)
Echochrome Micro (PSP) (van €7.99 voor €4.99)
Syphon Filter: Combat Ops (PSP) (van €9.99 voor €4.99)
Command & Conquer (PSone) (van €4.99 Now voor €2.99)
Command & Conquer: Red Alert (PSone) (van €4.99 voor €2.99)
Command & Conquer: Red Alert Retaliation (PSone) (van €4.99 voor €2.99)

PSone Classic
Party Time with Winnie the Pooh (€4.99)

Demo's
NBA 2K10

Add-On Game Content
Brütal Legend – Hextadon Map Pack (gratis tot 19 November)
LittleBigPlanet
* Anniversary Cake Costume (free)
* Spacesuit Costume (free)
(beide kostuums alleen deze week beschikbaar)
EyePet
* Hospital Styling Pack (€2.99)
* Lucky Dip Styling Pack 3 (gratis)
Rock Band
* Best of You by Foo Fighters (€1.49)
* The Pretender by Foo Fighters (€1.49)
* Wheels by Foo Fighters (€1.49)
* Word Forward by Foo Fighters (€1.49)
* Foo Fighters Pack 03 (alle vier bovengenoemde Foo Fighters-tracks) (€5.29)
* About a Girl by Nirvana (€1.49)
* Blew by Nirvana (€1.49)
* School by Nirvana (€1.49)
* Nirvana Pack 02 (alle drie bovengenoemde Nirvana-tracks) (€3.99)
* Fake Friends by Joan Jett and the Blackhearts (€1.49)


Videos
Assassin’s Creed 2 Lineage Trailer
Battlefield: Bad Company 2 Battlefield Moments Episode 1
DC Universe Austin Studio Tour Video
DC Universe Jens Anderson Video
Front Mission Evolved Trailer
Star Ocean: The Last Hope Trailer
Nier Trailer

PlayStation Store via PSP en Media Go
Special Offers

Tot 19 november:
Echochrome Micro (PSP) (van €7.99 voor €4.99)
Syphon Filter: Combat Ops (PSP) (van €9.99 voor €4.99)
Command & Conquer (PSone) (van €4.99 Now voor €2.99)
Command & Conquer: Red Alert (PSone) (van €4.99 voor €2.99)
Command & Conquer: Red Alert Retaliation (PSone) (van €4.99 voor €2.99)

Downloadable Games(ook beschikbaar via PS3-Store)
Ghostbusters (€26.99)
Dragoneer’s Aria (€14.99)
Star Wars Battlefront: Elite Squadron (€39.99)

minis(ook beschikbaar via PS3-Store)
Spot the Differences! (€2.99)

PSone Classic
Party Time with Winnie the Pooh (€4.99)

Add-On Game Content(ook beschikbaar via PS3-Store)
Rock Band Unplugged
* Toxicity by System of a Down (€1.49)
* Waking The Demon by Bullet For My Valentine (€1.49)

Videos
Metal Gear Solid Peacewalker Trailer
Thexder Neo Trailer

Minder regels voor AWBZ

De regels voor de aanvraag van zorg via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) worden versoepeld. Mensen met blijvende aandoeningen, die eerder achteruit gaan dan vooruit, hoeven niet telkens opnieuw aan te tonen dat zij zorg nodig hebben.

Dat zegt staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) vandaag in De Volkskrant. Zij schrapt naar eigen zeggen de herindicatie voor mensen "die er niets mee opschieten". Het gaat bijvoorbeeld om dementerenden, mensen met een zware verstandelijke of lichamelijke handicap en ouders van doodzieke kinderen.

"Het gaat steeds om gevallen waarbij er geen risico bestaat dat iemand voor zijn plezier zorg vraagt, of iets extra's probeert binnen te halen. We gaan terug naar vertrouwen in de zorgverlener, wanneer de kans op misbruik gering is", aldus Bussemaker.

Minder Britten steunen missie Afghanistan

De Britse steun voor de militaire missie in Afghanistan keldert snel. Bijna driekwart van de Britten wil dat de regering de troepen onmiddellijk of uiterlijk binnen een jaar terugtrekt uit Afghanistan. Dat blijkt uit een gisteren vrijgegeven peiling van onderzoeksbureau YouGov.

Bij de vorige enquête, twee weken geleden, was dit nog 62 procent. Uit de rondvraag blijkt ook dat maar 5 procent van de Britten denkt dat het leger de strijd tegen de Taliban aan het winnen is.

Sinds het begin van het jaar zijn 93 Britse militairen gesneuveld. Dat is evenveel als in heel 2007 en 2008 samen. Door het toenemende dodental is de druk op premier Gordon Brown om de troepen terug te halen toegenomen, maar hij besloot vorige maand juist honderden militairen extra te sturen.

93% internettende jongeren downloadt

Uit een poll gehouden onder ruim 8100 bezoekers van FOK.nl blijkt dat 93% van de ondervraagden films, series of muziek downloadt via bijvoorbeeld torrents of usenet.  62% van de downloaders zegt naast het downloaden ook nog steeds muziek en films te kopen.

Amper 7% van de internettende jongeren zegt nooit te downloaden, of slechts muziek en filmpjes te bekijken via online diensten als youtube.

Onlangs maakte de overheid bekend dat op termijn het downloaden uit illegale bron strafbaar zal worden gesteld.  Of een dergelijk verbod daadwerkelijk gehandhaafd kan worden en het aantal downloaders terug zal dringen valt nog te bezien.  Ook de rechtszaken van organisaties als Stichting BREIN, die met enige regelmaat aankondigt weer een torrentsite te hebben neergehaald, lijken geen enkel effect te hebben.

Gisteren werd nog bekend dat sinds de aanpak van the Pirate Bay het aantal torrentsites is verviervoudigd.  Ondertussen neemt het aantal downloads en downloaders alleen maar toe.

Huntelaar ongedeerd na crash

Het zijn momenteel geen gelukkige tijden voor Klaas-Jan Huntelaar. De aanvaller komt nauwelijks aan bod bij AC Milan. Tot overmaat van ramp reed de Achterhoeker deze week ook nog eens zijn auto total loss.

De spits van de Rossoneri was betrokken bij een ongeval in straten van Milaan, meldt het Italiaanse Sportmediaset. Hoewel zijn auto aanzienlijke schade opliep, stapte Huntelaar ongedeerd uit het vehikel.

Met werkgever Milan gaat het intussen al wat beter, maar de situatie van Klaas Jan Huntelaar bij de club uit de Italiaanse modestad blijft slecht. Marco Borriello en Filippo Inzaghi staan in de pikorde boven de Nederlandse spits.

Ook in het Champions League-duel met Real Madrid afgelopen dinsdag verscheen Huntelaar niet binnen de lijnen. Daarnaast trok Milan ook nog de Ghanees Dominic Adiyiah aan. De talentvolle spits komt in de winterstop de gelederen van de Italianen versterken.

Lucius lijkt nu echt te tekenen bij Den Bosch

De verdediger zocht wekenlang naar een andere club, maar leek deze niet te kunnen vinden. Den Bosch liet al doorschemeren graag met Lucius in zee te willen gaan.

Er zat aanvankelijk weinig schot in de zaak, maar maandag kan er eventueel eindelijk witte rook uit de omgeving van Den Bosch komen. Dit is de uitkomst van een telefoontje dat Lucius pleegde met manager Fred van der Hoorn en trainer Marc Brys.

"Ik hoop hem eigenlijk dinsdag op het veld te hebben. Er moet nog wel een oplossing gevonden worden voor de vorm zijn contract. Maar ik reken op zijn komst", zei Brys in een reactie.

Freeman schikt met vrouwelijke passagier

Acteur Morgan Freeman heeft een regeling getroffen met de vrouw die bij hem in de auto zat tijdens een ongeval in augustus 2008. Zij had Freeman na het ongeluk aangeklaagd vanwege nalatigheid en roekeloos rijgedrag. Dat meldde de rechtbank van het Northern District of Mississipi gisteren.

De vrouw, Demaris Meyer, was ten tijde van het ongeval de assistent van Freeman. Op de avond van het ongeluk had de acteur beloofd Meyer na een etentje thuis te brengen. Vlakbij de ranch van Freeman raakte de auto van de weg zonder dat daarbij overigens gewonden vielen.

Geruchten doen de ronde dat Freeman en Meyer destijds een relatie zouden hebben. Iets wat zij beiden echter tegen blijven spreken. Dit zou wel verklaren waarom het ongeluk in de buurt van Freemans huis gebeurde.

Volgens een officiële verklaring van de rechtbank is de zaak nu dus geseponeerd. Inhoudelijke details over de regeling zijn niet bekend gemaakt.

Morgan Freeman schikt schikt met passagier  (foto: ANP)

White Stripes, Kasabian en The Damned Rock Band DLC

Rock Band-spelers weten het inmiddels: op vrijdag worden de nieuwe DLC-tracks voor de komende week bekend gemaakt. De Harmonix-podcast informeerde ons dat deze week White Stripes, Kasabian en The Damned hun opwachting zullen gaan maken in Rock Band.

White Stripes – Dead Leaves & the Dirty Ground
White Stripes – Girl You Have No Faith in Medicine
White Stripes – Icky Thump
Kasabian – Club Foot
The Damned – Smash It Up

Icky Thump heeft een SR-rating (Supervision Required) meegekregen, wat betekent dat deze niet in LEGO: Rock Band te spelen zal zijn.
Zoals gebruikelijk kosten deze tracks 200 Wii Points, 160 MS Points of &1,49 per stuk. Zodra we weten of de White Stripes-tracks een pack vormen en welke DLC er voor Rock Band Unplugged verschijnt, laten we jullie dat uiteraard weten.

Schutter VS niet dood, maar gewond

De dader van de schietpartij in de Amerikaanse militaire basis Fort Hood is niet doodgeschoten, maar gewond. Dat maakte een generaal van de basis gisterenavond bekend. De man is in een ziekenhuis opgenomen. Zijn toestand zou stabiel zijn. Hij werd door meerdere kogels geraakt.

De dader, de islamitische majoor Nidal Malik Hasan, schoot twaalf mensen dood op de basis. De strijdkrachten gaan er vooralsnog vanuit dat hij alleen handelde. Eerder waren drie personen gearresteerd, waarvan er twee korte tijd later waren vrijgelaten.

Een familielid verklaarde op de Amerikaanse televisie dat de officier grote moeite had met zijn komende uitzending naar Irak.

  (foto: ANP)

Afschaffing verbod op godslastering op komst

De oppositiepartijen D66, SP en VVD dienen vandaag een gezamenlijk initiatiefwetsvoorstel in om het verbod op godslastering te schrappen. Als het puur om afschaffing van artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht gaat, kunnen ze rekenen op steun van regeringspartij PvdA. Daarmee is er een meerderheid in de Tweede Kamer die ervan af wil.

D66-Kamerlid Boris van der Ham kondigde gisteravond in het televisieprogramma Pauw & Witteman aan dat de drie fracties hun initiatiefwet naar de Raad van State sturen voor advies. Komend voorjaar hopen ze het in de Tweede Kamer te kunnen verdedigen.

PvdA-Kamerlid Ton Heerts heeft de tekst en uitleg nog niet gelezen, maar pleitte er tot dusver ook altijd voor het verbod te schrappen. "Als het gaat om een kale afschaffing van artikel 147 en het gebeurt op een respectvolle en zakelijke manier, dan zal ik het positief aan de fractie voorleggen. Het kan dan als hamerstuk worden afgedaan", zei Heerts gisteren in een reactie.

Over het zogeheten verbod op smalende godslastering wordt al jarenlang gediscussieerd. Vijf jaar geleden wilde toenmalig justitieminister Piet Hein Donner het wetsartikel, dat in 1932 door zijn grootvader was ingevoerd, nieuw leven inblazen. Aanleiding daarvoor was de moord op filmmaker Theo van Gogh. Het debat over de kwestie liep vast. Huidig justitieminister Ernst Hirsch Ballin stelde vervolgens voor het verbod te schrappen en tegelijk een antidiscriminatiewet te veranderen.

Het kabinet trok dat combinatieplan eerder dit jaar echter in. Daarop kondigden SP, VVD en D66 al aan dat ze met een eigen wetsvoorstel zouden komen om de zaak te regelen. Ze vinden het niet nodig dat de wet meer bescherming lijkt te bieden aan godsdienstige dan aan niet-godsdienstige meningen. "Meningen moeten kunnen botsen, dat dient de waarheidsvinding. Als meningen onnodig kwetsen, is het beter ze in het vrije debat van repliek te bedienen dan ze te verbieden", stelt D66'er Van der Ham.

De regeringspartijen CDA en ChristenUnie en oppositiepartij SGP hebben altijd aangegeven dat ze artikel 147 willen behouden.

Majoor achter schietpartij Texas

De officier die waarschijnlijk verantwoordelijk was voor de schietpartij met elf doden op de grootste Amerikaanse legerbasis ter wereld in Texas was majoor Malik Nadal Hasan. Hij was psychiater op de basis. Hij werd zelf doodgeschoten, waardoor het totaal aantal doden op twaalf kwam.

Dat bevestigden Amerikaanse functionarissen van onder meer het ministerie van Defensie. Bij de schietpartij vielen ruim dertig gewonden. De schutter opende het vuur in een complex waar manschappen onder meer medisch worden gecontroleerd voor of na een inzet in het buitenland.

Een Amerikaanse moslimorganisatie sprak inmiddels haar afschuw uit over de moordpartij, meldden Amerikaanse media. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden namen een minuut stilte in acht voor de slachtoffers.

Film 2012 krijgt televisievervolg

Regisseur Roland Emmerich werkt aan een televisievervolg op zijn rampenfilm 2012. Dat meldt het Amerikaanse showbizzblad Entertainment Weekly gisteren.


De film, die volgende week wereldwijd in première gaat, stelt dat de aarde over drie jaar vergaat doordat de verschillende aardkorsten over elkaar heen schuiven. Slechts een kleine groep uitverkorenen kan de ramp overleven dooréén van de mega-arken te bereiken die de wereldleiders in de Himalaya hebben gebouwd.

De serie zou de draad oppakken na de universele ramp die in de film wordt geschetst. De hoofdrollen in de film worden gespeeld door John Cusack, Danny Glover, Oliver Platt en Woody Harrelson. Vermoedelijk keren zij niet in de serie terug.

Vanaf volgende week donderdag draait 2012 in de Nederlandse bioscopen.

Brand Stein mogelijk aangestoken

Uit een onderzoek van de politie blijkt dat de brand die vorige week een winkelcentrum in Stein in de as legde mogelijk is aangestoken. Daarom wordt het onderzoeksteam uitgebreid naar circa dertig politiemedewerkers.

De brand woedde vorige week in de nacht van woensdag op donderdag. Negen woningen en veertig winkels werden door het vuur verwoest. De politie heeft nog geen concrete verdachten op het oog. Vandaag wordt het onderzoek onder winkeliers en buurtgenoten voortgezet. 

Met dank aan roelke87 voor de submit.

Vrachtauto stort in Maas

Ten zuiden van het Belgische Namen is een Nederlandse vrachtwagen van de weg geraakt op de N92 en in de Maas gestort. Het ongeluk gebeurde gisteravond rond acht uur.

Een duikteam van de brandweer bervrijdde de chauffeur en een tienjarig kind dat ook aan boord was. De chauffeur, een veertiger, overleed in het ziekenhuis, het kind verkeert in kritieke toestand.

Mogelijk heeft de vrachtauto giftige stoffen geladen. Het voertuig is daarom zo snel mogelijk uit het water gehaald.

Prins grof in de mond in Mexico

Tijdens een conferentie in Mexico toonde kroonprins Willem-Alexander zich tijdens een toespraak over duurzame energie even grof in de mond. Bij de conferentie waren aanwezigen van de Mexicaanse en de Nederlandse olie-industrie.

De prins stelde dat er haast gemaakt moest worden met het toepassen van duurzame energiebronnen. Hij wilde zijn woorden kracht bijzetten met het spreekwoord "Camarón que se duerme, se lo lleva al corriente". Dat betekent zo veel als "een garnaal die slaapt, wordt door de stroming meegevoerd".

In plaats van "al corriente" zei de prins echter "a La Chingada". Dit wordt in Mexico als zeer grof ervaren, omdat het naar prostituees verwijst.

Ook op ons forum kun je over deze verspreking meepraten.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
©FOK.nl e.a.