[WB] Terugblik wereldbekerseizoen 2008/2009

Vandaag start het wereldbekerseizoen langebaan in Berlijn. Om jullie geheugen op te frissen nemen we je terug naar het wereldbekerseizoen 2008/2009.

500 meter

Bij de vrouwen ging de wereldbeker op de 500 meter, net als het seizoen ervoor, naar de Duitse Jenny Wolf. Wolf, die tien van de dertien wedstrijden won, was al drie wedstrijden voor het einde zeker van de wereldbeker. Wolf had met een puntentotaal van 1205 bijna 500 punten voorsprong op de nummer twee, Margot Boer. Sang-hwa Lee werd derde in de eindstand.

De eindzege op de 500 meter bij de mannen ging naar de Chinees Fengtong Yu. In tegenstelling tot bij de vrouwen, was het bij de mannen wel spannend. De dertien wedstrijden kenden zeven verschillende winnaars. De Nederlanders konden geen potten breken. De derde plaats van Jan Smeekens tijdens de tweede 500 meter in het Duitse Erfurt was het hoogst haalbare. Yu had in de eindstand 1086 punten. De Japanner Keiichiro Nagashima werd met 957 punten tweede, Tucker Fredricks eindigde met een puntentotaal van 642 als derde.

1.000 meter

Anni Friesinger, die de wereldbeker op de kilometer in het seizoen 2007/2008 won, kon de wereldbeker door een blessure aan het begin van het seizoen niet verdedigen. De Duitse won wel de twee laatste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen, in Erfurt en tijdens de wereldbeker-finale in Salt Lake City. Er was ook Nederlands succes: Laurine van Riessen zegevierde in Changchun en Margot Boer won de twee 1.000 meters in het Russische Kolomna. De eindzege ging echter naar de Canadese Christine Nesbitt met 646 punten.

Op de kilometer bij de mannen wist Shani Davis de wereldbeker met succes te verdedigen. Davis won vijf van de tien wereldbekerwedstrijden en verbeterde bovendien bij de wereldbekerfinale in Salt Lake City het wereldrecord naar 1.06,42. De Nederlanders behaalden een aantal podiumplaatsen en in Berlijn won Stefan Groothuis en Simon Kuipers was de snelste in Changchun.

1.500 meter

Op de schaatsmijl bij de vrouwen werden zes wereldbekerwedstrijden verreden. Claudia Pechstein won er eentje, haar landgenote Anni Friesinger won in Erfurt en Heerenveen en Kristina Groves won de overige drie. De Canadese won ook de wereldbeker en prolongeerde daarmee de winst van het seizoen 2007/2008.

Net als op de 1.000 meter verdedigde Shani Davis ook op de 1.500 meter met succes de wereldbeker. En net als op de kilometer reed de Amerikaan bij de wereldbekerfinale in Salt Lake City een wereldrecord. Hij reed de schaatsmijl in 1.41,80. Davis won drie van de zes wedstrijden, de andere drie werden gewonnen door Sven Kramer, Håvard Bøkko en Denny Morrison.

Lange afstanden

Op de gecombineerde wereldbeker 3.000/5.000 meter ging de winst, net als het jaar ervoor, naar Martina Sáblíková. De Tsjechische won vier van de zes wedstrijden. Renate Groenewold zegevierde in Heerenveen, Claudia Pechstein was de snelste in Moskou. Sáblíková had in het eindklassement 610 punten.

De gecombineerde wereldbeker op de 5.000/10.000 meter bij de mannen ging naar Sven Kramer. Kramer won vijf van de zes wedstrijden. Alleen in Moskou, waar Kramer ontbrak, ging de zege naar een ander, te weten Bob de Jong.

Ploegenachtervolging

De wereldbeker bij de ploegenachtervolging voor vrouwen ging naar de Tsjechische vrouwen. Nederland won in Berlijn en Heerenveen, maar behaalde in Erfurt onvoldoende punten om het de Tsjechen moeilijk te maken. Bij de heren pakte Canada de wereldbeker. De Canadese heren wonnen de eerste en de derde wedstrijd. De tweede was een prooi voor de Nederlandse mannen.

Submitter:  Bron: FOK!sport