Tung wil met Chinese steun naar F1

Peterselieman
Ho-Pin Tung zet alles op alles om volgend jaar zijn debuut in de Formule 1 te maken. De Chinese Nederlander hoopt met steun uit China zijn droom te verwezenlijken. Hiervoor is hij met meerdere potentiële sponsoren in gesprek.

"Er staan teams te koop en er komen drie nieuwe teams in de Formule 1. Dit is het juiste moment om in te stappen," zei de manager van Tung Bert Winkler in de China Daily. "De gesprekken die we met de teams gehad hebben verlopen positief, omdat ze Ho-Pin wel in een F1-auto willen hebben. Daarvoor hebben we wel sponsoren nodig en we zijn dichtbij enkele deals. We moeten nog wat meer Chinese bedrijven achter ons krijgen, want het is 50-50 dat hij volgend jaar in een Formule 1-bolide zal rijden."

Tung is van de Chinese coureurs tot nu toe degene die het dichtst bij een Formule 1-stoeltje is gekomen. Hij testte in 2004 al voor BMW-Williams nadat hij het Aziatisch Formule BMW-kampioenschap op zijn naam had geschreven. Daarna reed hij in de Formule 3, GP2, A1GP en momenteel in de Superleague Formula. Vorige week kwam hij bij de Race of Champions in het vogelnest in Peking in actie. Daar haalde de 27-jarige coureur samen met zijn landgenoot Han Han de halve finale in de landenwedstrijd.

"We proberen enkele geïnteresseerde Chinese bedrijven in de Formule 1 te krijgen, omdat de waarde voor hun groot zal zijn. Ik denk dat enkele bedrijven dat in zullen zien," zei Winkler. "Tung heeft in verschillende categorieën goed gepresteerd en is van waarde voor een team. Vele mensen is dat opgevallen en daarom hoop ik dat meer Chinese bedrijven hem gaan steunen om hem in de Formule 1 te krijgen."

Tung zelf wacht zijn kans af. "Formule 1 is nog steeds mijn droom. Je moet de kans pakken wanneer deze zich aandient en er dan klaar voor zijn. Op dit moment trekken we er hard aan."