KNVB scherpt financieel toezicht aan

Michel (OA)

Voetbalbond KNVB zal vanaf komend voorjaar de clubs uit het betaalde voetbal strenger gaan beoordelen. De bond wil dat accountants de cijfers van de BVO's op 21 specifiek benoemde punten gaat controleren.

Hiermee wil de KNVB voorkomen dat clubs zoals RKC Waalwijk met een veel te optimistische begroting op de proppen kunnen komen. Ook wil de bond zelf meer voorlichting gaan geven om het rommelen met cijfers in de toekomst te verminderen.

Eén van de trucs die door clubs toegepast wordt is het verlengen van het huurcontract, zodat de huurprijs naar beneden gaat. Hiermee zou RKC gered moeten worden, maar die club kampt met een schuld van drie miljoen euro en de gemeente wil niet volledig meehelpen om de tekorten af te dekken. De KNVB houdt zich hier niet mee bezig, omdat het eigen standaarden hanteert en nu een einde wil maken aan het slechte beleid bij de clubs.

"We twijfelen niet aan de integriteit van de accountants die de clubs inschakelen, maar we hebben wel onze bedenkingen bij de manier waarop ze de cijfers beoordelen. We willen daarom dat zij de cijfers voortaan op 21 specifieke punten moeten beoordelen. Ik heb hier wel eens een door een accountant afgestempelde begroting ontvangen, die vanaf pagina 1 niet in balans was. Dat moet het bestuur van een club niet willen," meldt manager stafdiensten bij de KNVB Ron Francis.

Hij wil niet de hand in eigen boezem steken als het gaat om het niet vinden van de problemen bij RKC. "De controle was optimaal. RKC is door ons in de hoogste risicocategorie ingeschaald en staat onder verscherpt toezicht. Ze hebben in juni een waarschuwing gekregen en als bij het volgende meetmoment blijkt dat ze niet aan de gestelde eisen voldoen, volgt er een puntenaftrek. Meer kunnen we niet doen."

"Wij zijn niet verantwoordelijk voor de cijfers die een club indient en ons systeem is geen garantie voor het uitblijven van problemen. Wij zijn er om te controleren en indien nodig te straffen, maar de verantwoordelijkheid ligt bij het bestuur dat de begroting goedkeurt. We gaan daarom starten met het voorlichten van de clubs."

De UEFA is al langer met dit probleem bezig en benoemde de Professional Football Strategy Council dat moet komen tot Financial Fair Play, waarbij de clubs de begrotingen sluitend moeten maken en zich zoals Real Madrid niet te diep in de schulden mogen steken. Onder meer AZ-directeur Maarten Fontein zit in deze commissie.

"De manier waarop de cijfers nu in de voetballerij worden gecontroleerd, blijkt niet afdoende. Niet alleen bij ons, maar ook in de rest van Europa. De misstanden vormen een pleidooi voor een beursnotering, want de clubs die naar de beurs zijn gebracht, moeten al aan veel strengere regels voldoen," meldt Fontein.

"Alles valt of staat echter met kundige mensen. Begroten is een vak en je moet de toezichthouders van de juiste cijfers willen voorzien. Je kunt alles wel mooier voorspiegelen dan het is, maar je loopt een keer tegen de lamp. Dat blijkt nu wel bij RKC."

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.