TV: VERS UIT DE VS - Hank

Chantal (rocha01)
Hadden we onlangs een aantal bekende namen uit series als Everybody Loves Raymond en Scrubs, nu is het de beurt aan een grote naam uit de geschiedenis van de Amerikaanse sitcom: Frasier is back!! Dit keer speelt Kelsey Grammer, zoals hij eigenlijk heet natuurlijk, de hoofdrol in een heuse familiesitcom: Hank. Zou hij het nog altijd in de vingers hebben?


Je kunt diep vallen...
Hank Pryor (Kelsey Grammar) raakt zijn baan als CEO bij een groot sportbedrijf kwijt en wordt gedwongen zijn luxe leventje achter te laten en met zijn gezin een huis 'in the country' te betrekken. Dat dit voor alle gezinsleden wennen is moge duidelijk zijn. Maar voor Hank gaat er een wereld open, de wereld van het gezin. In al zijn jaren als hoge baas in het bedrijfsleven heeft hij zijn gezin totaal links laten liggen ('Wie is toch die man die op zondag het vlees komt snijden?). Hij heeft er geen idee van wat er zich in het gezin afspeelt en wat er bij komt kijken. Nu Hank geen werk meer heeft en hij zijn dagen ineens anders moet invullen, komt hij er achter wie zijn kinderen eigenlijk zijn... en dat is een openbaring die komische momenten met zich meebrengt.


Hoofdrol
Al vanaf de eerste scène is het duidelijk dat de makers hebben gekozen voor een prominente rol van Kelsey Grammar. Wederom draagt de serie ook de naam van het hoofdkarakter dat Grammar speelt, net als bij Frasier het geval was. De makers willen hiermee ongetwijfeld het succes waarborgen wat een grote naam als deze kan hebben. Toch mogen we de andere hoofdrolspelers niet vergeten, want het zijn wel degelijk hoofdrollen, geen bijrolletjes. Melinda McGraw speelt echtgenote Tilly. Haar rol moet het vooral hebben van de humor die zij in subtiele zinnen weet te verwerken. Ze probeert haar man weer terug te krijgen 'binnen' het gezin. Een rol die kracht uitstraalt en die als aangever ook maakt dat Hank komischer wordt. De twee vullen elkaar aan en als stel zijn ze geloofwaardig. Amerika kent ongetwijfeld veel van dit soort huwelijken.

Elke serie moet ook een irritante rol hebben, in Hank is die weggelegd voor de broer van Tilly, Grady Funk (Dave Koechner). Nu het gezin weer terug is verhuisd naar het platteland wonen ze om de hoek bij Grady. Deze kan op zijn beurt zijn lol niet op nu Hank zo diep gevallen is en híj ineens de 'hotshot' is met een eigen bedrijf. Dit laat hij ook duidelijk merken. In zijn rol als de irritante zwager kun je een lach niet onderdrukken. Sterke performance dus. Om het gezin compleet te maken hebben we de 'kids-Pryor': Maddie (Jordan Hinson) en Henry (Nathan Gamble). Ook zij zetten een mooie aanvullende rol neer, die niet echt als bijrol aanvoelt. Maddie is het tienermeisje dat baalt dat zij haar luxe leventje heeft moeten inruilen voor het saaie plattelandsbestaan... en dat dat papa's schuld is, zal zij hem ook wel duidelijk maken. Henry probeert het wat positiever te benaderen en zoekt naar nieuwe uitdagingen in de nieuwe woonplaats, met alle ellende van dien natuurlijk.

Hank is een sterke serie, zo blijkt uit de eerste paar afleveringen. Of het ooit het succes van Frasier zal behalen, is de vraag. Die serie was dan ook legendarisch goed. Maar feit is wel dat de liefhebbers van Grammar in ieder geval weer kunnen genieten van zijn kunsten. Persoonlijk mis ik Niles wel, maar hopelijk gaat de irritante broer van Hank ervoor zorgen dat ik Niles ga vergeten...




Advies: Zeker kijken! Hank is een komische, sterke en gezellige familiesitcom, met weer een krachtige rol van good old 'Frasier' (zou hij ooit van dat stempel afkomen?)

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.