Geen strakke en korte broeken meer op Atjeh

Moslimvrouwen mogen binnenkort geen strakke broeken of jeans meer dragen in het district West-Atjeh op het Indonesische eiland Sumatra. Dat heeft een lokale functionaris vandaag laten weten.

"Als een vrouw de regel overtreedt, dan wordt haar broek ter plekke aan stukken geknipt en vervangen door een rok die gratis door de regering van West-Atjeh wordt verstrekt", aldus districtschef Ramli Mansur. Hij verklaarde dat de striktere kledingregels ook gaan gelden voor moslimmannen, die voortaan niet meer in een korte broek kunnen lopen.

De nieuwe kledingvoorschriften voor de moslimbevolking zijn op advies van lokale geestelijken. Niet-moslims worden ontzien. Zij mogen wel strakke en korte broeken blijven dragen.

De provincie Atjeh, waarvan West-Atjeh onderdeel is, geldt als erg streng in de geloofsleer in het overwegend gematigd islamitische Indonesië. Na een jarenlange gewapende strijd tussen de centrale overheid en rebellen kreeg de provincie in 2005 een grote mate van autonomie. De afgelopen jaren is langzaamaan de sharia, islamitische wetgeving, ingevoerd. De nieuwe kledingvoorschriften zijn daar een uitvloeisel van.