Nijhuis: "Had duel moeten staken"

Scheidsrechter Bas Nijhuis vindt na afloop van de wedstrijd tussen AZ en Ajax dat hij de wedstrijd had moeten staken. Dit naar aanleiding van de kwetsende spreekkoren aan het adres van Ajacied Demy de Zeeuw.

De Zeeuw werd door de AZ-aanhang uitgemaakt voor 'kanker-Jood', terwijl de supporters op de hoogte waren van de ziekte van de moeder van De Zeeuw. Nijhuis denkt nu dat het beter was geweest om de wedstrijd te staken. "Zeker als dit in de nabije omgeving van een voetballer speelt, moet je als scheidsrechter het spel stilleggen. Dat had ik achteraf moeten doen. Ook al ligt de eerste verantwoordelijkheid bij de veiligheidsmensen van de thuisclub."

Na de wedstrijd had Nijhuis pas door hoe erg de spreekkoren waren. "Ik was vooral met de wedstrijd bezig. Er zijn momenten dat je iets meekrijgt en dicht bij bepaalde vakken zijn de teksten duidelijker. Op televisie hoorde ik echter pas echt hoe massaal en langdurig de spreekkoren waren. Er had moeten worden ingegrepen."

De Zeeuw wilde zelf graag doorspelen. "Ik heb hem gezegd dat hij de teksten waarschijnlijk beter zou horen dan ik. Als het te erg werd, mocht hij direct bij me komen. Naar ik nu heb begrepen, wilde hij liever laten doorvoetballen om de fans niet die aandacht te geven, die ze zochten. Als hij het anders had gewild, de teksten te gortig waren geweest, had ik gestaakt."

Nijhuis weet nog niet of de KNVB een onderzoek gaat instellen. "Bij dit soort wedstrijden is altijd iemand van de KNVB aanwezig, die zich bezighoudt met spreekkoren. Ik kan alleen aangeven wat ik heb gehoord en dat heb ik gedaan."