Tv staat stil bij dood Theo van Gogh

static
Vijf jaar na de moord op filmmaker Theo van Gogh zendt HUMAN maandag op Nederland 2 een zelfportret van hem uit. Aansluitend brengen de NOS en NPS op dezelfde zender een livedebat vanuit Amsterdam. De zender Het Gesprek besteedt zondag reeds 24 uur lang aandacht aan de dood van interviewer.

De HUMAN-documentaire 'Theo van Gogh? Die is dood' (20.55 uur) van Maartje Nevejan bevat uitsluitend beelden en uitspraken van Van Gogh zelf. Een beroepspuber van (op dat moment) 43, noemt Van Gogh zichzelf in de film. Tegenover Jeroen Pauw beweerde Van Gogh zelfs dat hij 87 zou worden, "maar zalig zijn de onnozelen van geest."

De reguliere uitzending van NOVA maakt maandag plaats voor een livedebat met de titel 'Theo van Gogh, 5 jaar later'. Presentator Twan Huys kijkt met verschillende gasten terug op de moord en de integratiediscussie die op de aanslag door moslimextremist Mohammed B. volgde.

Het Gesprek komt zondag met een marathonuitzending waarin interviews worden herhaald die Van Gogh had met onder anderen Jan Peter Balkenende, Pim Fortuyn, Katja Schuurman en John de Mol. De archiefbeelden worden afgewisseld met reacties van prominente Nederlanders die Theo van Gogh goed hebben gekend, onder wie Joost Zwagerman, Geert Wilders, Huub Stapel, Yvonne Kroonenberg en Theodor Holman.

Tv-zenders staan stil bij dood Theo van Gogh  (foto: ANP)