FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 september 2008

Van Dijk dolblij met terugkeer in Rotterdam

Een paar uur voor het sluiten van de transfermarkt, kwam er een opmerkelijke wending in de carrière van Rob van Dijk. Feyenoord, de club waar de 39-jarige keeper in 1996 zijn loopbaan begon, nam de keeper over van SC Heerenveen.

Van Dijk kreeg maandagmorgen te horen over de interesse van zijn oude club en diezelfde avond nog heeft hij een contract getekend bij de Rotterdammers. "Het is geweldig om terug te zijn bij Feyenoord," aldus de kersverse aankoop van Feyenoord. Van Dijk vervolgt: "Het is geweldig om terug te zijn bij Feyenoord. Na mijn vertrek in 1996 heb ik altijd nog hoop gehad ooit weer terug te keren bij deze club. Als dat dan in de nadagen van mijn carrière nog gebeurt is dat natuurlijk geweldig."

Het lijkt een mooi avontuur in zijn nadagen, maar Van Dijk wil het nog niet over zijn nadagen hebben: "Ik denk al ongeveer vier jaar dat het mijn laatste seizoen wordt, maar ik voel me nog altijd fit en heb nog steeds plezier in het spelletje. Ik hoop dat ik dit jaar een aantal minuten kan maken, maar het wordt vooral een jaar van genieten."

Feyenoord snapt Buijs niet meer

Feyenoord is teleurgesteld in Danny Buijs. Peter Bosz laat in de nieuwe Voetbal International weten dat hij niet snapt waarom zijn speler Buijs niet inging op de interesse van Vitesse en FC Twente. Beide clubs wilden de speler graag vastleggen, maar Buijs weigerde de overstap te maken.

Bosz vertelt in de VI: "Voor alle partijen was het beter geweest als hij vertrokken zou zijn. Want wij lopen nu een transfersom mis. Ik heb met Danny zijn situatie besproken. Hij mocht en wilde weg, maar sindsdien was er nooit interesse."

De technisch directeur van de Rotterdammers vervolgt: "Eerst meldde Vitesse zich. Dat zag hij zitten en later weer niet. Toen kwam FC Twente en was het hetzelfde verhaal. Nu hebben we nog een mogelijkheid hem te verkopen en dat is tijdens de winterstop. Dan gaan we nog maar een poging ondernemen."

Saha: "Bij Everton hopelijk mijn topvorm terug"

Na vele jaren onder contract te hebben gestaan bij Manchester United, verruilde Louis Saha afgelopen week de club voor Everton. Mede door blessureleed en concurrentie kon Saha het niveau niet halen waarmee hij in zijn tijd bij Fulham opviel.

Halverwege het seizoen 2003/04 kwam Saha over van Fulham naar Manchester United. Vier seizoenen later maakt Saha de stap omlaag naar Everton, maar de Fransman kan dat niet deren: "Ik wil gewoon weer veel aan spelen toe komen." Saha, die tot nu toe tot achttien interlands kwam, belooft de supporters van Everton veel goeds: "Ik denk dat ik hier mijn topvorm weer terug kan krijgen, ik wil weer de 'oude' Saha worden. Het enige wat ik nodig heb, zijn wedstrijden."

Saha was trouwens niet de enige aankoop van The Toffees tijdens de laatste week van de transferperiode. Na een hele zomer rustig te zijn gebleven op de transfermarkt, gaf de club in de laatste week vele miljoenen uit. Marounane Fellaini kwam over van Standard Luik. Met deze transfer was een recordbedrag van 18,5 miljoen euro gemoeid. Ook Lars Christian Jacobsen (1. FC Nürnberg) en Segundo Castillo (Rode Ster Belgrado) kwamen naar Everton toe.

Countryzanger Jerry Reed overleden

De Amerikaanse countryzanger Jerry Reed Hubbard is overleden. De Amerikaanse zanger, die bekend werd met hits als 'East Bound and Down' en 'When you're hot, you're hot', boekte zijn grootste successen in de jaren '70 en '80. Voor het nummer 'When you're hot, you're hot' ontving hij in 1971 een Grammy Award.

Zijn carrière begon in de jaren '50, toen hij op 17-jarige leeftijd zijn eerste platencontract tekende. In 1968 werkte hij samen met Elvis Presley. Reed schreef voor Presley de nummers 'US male' en 'Guitar Man'. Hij speelde tijdens de opnamen ook op de gitaar.

Reed was naast zanger ook acteur. Hij speelde in films zoals 'Smokey and the bandit', 'The Waterboy' en 'Gator', waarin hij samenwerkte met Adam Sandler en Burt Reynolds.

De zanger was rond het eind van de jaren '90 nog flink actief. Hij trad toen per jaar zo'n tachtig keer op. De laatste jaren kampte Reed met een longziekte en hieraan is hij uiteindelijk gestorven. Reed werd 71 jaar oud.

'When you're hot, you're hot'

Kempi gaat vrouwelijke FunX DJ slaan

De Eindhovense rapper Kempi gaat een vrouwelijke DJ van FunX een dreun verkopen. Dat belooft de deliquent in de Revu van deze week. Reden is dat de dame zich negatief en kritisch uitliet over de nederhopper.

Bang hoeft de vrouw, wiens naam Kempi overigens niet noemde, nog niet te zijn voor de rapper. Op dit moment zit hij voor de zoveelste keer straf uit voor wapenbezit en het dealen van drugs, dit maal in gevangenis Oosterhoek in het Brabantse Grave. Tegelijkertijd komt eindelijk zijn debuutcd uit genaamd 'Du zoon' die verschijnt bij het label Top Notch.

Over vijf maanden zal Kempi pas zijn cd kunnen promoten, al heeft hij dus ook andere plannen op zijn agenda staan. "Als ik vrijkom, ga ik ze verrassen bij FunX. Iemand daar kan een klap voor zijn bek verwachten. Of het nou een vrouw is of niet, Dat is het me waard, een jaar cel zal ik er niet voor krijgen."



Kempi is boos.

Minder mensen willen vrijwilligerswerk doen

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat minder mensen zich als vrijwilliger aanmelden bij non-profitorganisaties. Een uitzondering vormen de consumenten- en milieuorganisaties.

Zowel het COC, de belangenorganisatie voor homo's, en de Rotary denken wel een oorzaak te kennen. Zo zouden de functies te belastend zijn. Ook wil men het liefst niet met een bestuursfunctie opgezadeld worden, en al helemaal niet direct voor langere tijd gebonden zijn. Vrijwillig is immers niet vrijblijvend.

Een uitzondering op de afname van vrijwilligers kan men ook vinden bij de zogenaamde Nimby-groepen. Dit zijn clubjes mensen die zich zeer lokaal bezig houden met een bepaald doel, en daarna weer uit elkaar vallen. Vooraanstaanden in het COC en de Rotary denken dan ook dat het vrijwilligerswerk meer op lokale problemen gericht zal moeten zijn.

Kans op terreuraanslag nog steeds 'substantieel'

De dreiging van een terroristische aanslag in Nederland blijft substantieel. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) acht de kans op een aanslag nog altijd reëel, zei minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) vandaag in de Tweede Kamer.

De NCTb, die zich bezighoudt met de gezamenlijke aanpak van terrorisme in Nederland, onderscheidt vier dreigingsniveaus: minimaal, beperkt, substantieel en kritiek. Een halfjaar geleden, toen Geert Wilders op het punt stond zijn film 'Fitna' uit te brengen, werd het niveau opgeschroefd van beperkt tot substantieel. Dit houdt bijvoorbeeld in dat radicalisering en rekrutering 'op aanzienlijke schaal' plaatsvinden. De NCTb maakt elke drie maanden een analyse van de dreiging van een aanslag.

In de NCTb-analyse, die officieel pas volgende week wordt gepresenteerd, staat volgens Ter Horst dat er momenteel geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag in Nederland. Wel is sprake van een toenemende dreiging voor Nederlandse burgers, bedrijven en ambassades in het buitenland.

Ter Horst onderzoekt 'AIVD-lek' salafisten

Onderzocht wordt hoe het kan dat cijfers van veiligheidsdienst AIVD over orthodoxe islamitische predikers zijn 'gelekt'. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) de Tweede Kamer vandaag toegezegd. Ze deed dat op aandringen van de SP en de PVV.

De twee partijen wilden opheldering van Ter Horst over de jaarverslagen van de Nederlandse veiligheidsdiensten. Zij kunnen er niet bij dat de cijfers al openbaar werden voordat de Tweede Kamer ze kreeg.

Eind september vorig jaar maakte het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) op basis van cijfers van de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding bekend dat er twintig salafistische jongerenpredikers in Nederland zijn. Het salafisme is een orthodoxe, fundamentalistische stroming binnen de islam en de predikers vertolken vaak een sterk anti-westerse boodschap.

Eerder had Ter Horst de Kamer geweigerd te informeren over het aantal salafistische imams in Nederland omdat het zou gaan om operationele informatie. De SP en de PVV waren vandaag verontwaardigd dat de Cidi destijds wel over de informatie kon beschikken, terwijl de Kamer die cijfers pas in oktober vorig jaar ontving.

Zij eisten een onderzoek naar het 'lek' binnen de AIVD door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Ter Horst ontkende dat de informatie uit haar organisatie kwam. "Wij schrijven een rapport met veel organisaties en medewerkers. Ik zal laten nagaan wie het heeft gedaan", zei ze.

De minister laat de Kamer binnen een maand weten hoe de cijfers bij de Cidi terecht zijn gekomen.

Recordaantal vrouwen in de Tweede Kamer

Nog nooit waren er zo veel vrouwelijke Kamerleden als nu. Sinds vandaag telt de Kamer 62 vrouwen, tegenover 88 mannen. Dertig jaar geleden zaten er slechts achttien vrouwen in de Kamer, een aantal dat sindsdien gestaag is gestegen.

Gisteren namen er in de persoon van Roland Kortenhorst (CDA) en Wijnand Duyvendak (GroenLinks) nog twee mannen afscheid. Ook Karien van Gennip (CDA) vertrok. De drie werden vervangen door Sabine Uitslag en Ine Aasted-Madsen van het CDA en Jolande Sap van GroenLinks.

Aan het einde van de negentiende eeuw maakte oerfeministe Aletta Jacobs zich al hard voor het vrouwenkiesrecht. In 1894 richtte zij samen met Wilhelmina Drucker de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht op. In 1918 werd Suze Groenweg het eerste vrouwelijke Kamerlid voor de SDAP. Mannelijke collega's omschreven haar als 'kat die je beter niet zonder handschoenen aan moest pakken'. In 1922 was Lizzy van Dorp namens de Liberale Partij de eerste vrouwelijke fractievoorzitter. Inmiddels telt de Kamer vijf vrouwelijke fractievoorzitters, tegenover zes mannelijke.

Het recordaantal vrouwen ten spijt vormt de Tweede Kamer nog geen juiste afspiegeling van de man-vrouwverhouding in Nederland. In de Kamer is 59 procent man en 41 procent vrouw, onder de Nederlandse bevolking zijn deze percentages volgens de laatste telling van het CBS respectievelijk 49 en 51.

Van de 27 ministers en staatssecretarissen in het huidige kabinet zijn elf bewindspersonen vrouw.

Demonstraties van het orkest in Wii Music

In elk orkest is een keur aan muzikanten te vinden die allemaal hun eigen instrumenten bespelen. Er wordt gevarieerd van pianisten en drummers tot harpisten en violisten. Wii Music volgt de trend van de muziekgames, waarbij de besturing natuurlijk anders is dan in de muziekgames voor de andere platformen. Logisch zou je zeggen, maar qua besturing weet je het nooit. Deze week zijn vijf video's beschikbaar gekomen welke hieronder te zien zijn.

Japanese Harp Demonstration

Japanese Violin Demonstration

Japanese Piano Demonstration

Japanese Flute Demonstration

Japanese Snare Drum Demonstration

Deze maand 2 miljoen verkopen van Spore?

Volgens analist Colin Sebastian is september een belangrijke maand voor Electronic Arts. Hij voorspelt dat Spore deze maand ongeveer 2 miljoen exemplaren zal verkopen. Sebastian verwacht ook dat Warhammer Online deze maand 650.000 stuks zal verkopen. Analist Michael Pachter van Wedbush Morgan is het met Sebastian eens wat betreft de verkopen van Spore in september. Hij verwacht dat Spore deze maand zal winnen, samen met LucasArts' Star Wars: The Force Unleashed.

Ondanks een aantal uitdagingen qua softwareverkopen afgelopen maand verwachten analisten deze maand een stevige omzetgroei van software dankzij de detailhandel die meer verkoopt doordat het naseizoen weer is aangebroken. Sebastian verwacht een positieve trend in de games-branche:

"Looking ahead, we expect generally positive industry sales trends, despite more difficult year-over-year growth comparisons with the launch of Halo 3 in September last year followed by a strong Holiday season."

Groningen pakt drankmisbruik jongeren aan

De gemeente Groningen bindt de strijd aan met het excessief alcoholgebruik onder jongeren. De gemeente komt met een pakket van in totaal 45 maatregelen en activiteiten die het alcoholgebruik onder jongeren moet terugdringen.

Hierdoor moet het percentage 12 tot 15-jarigen dat alcohol gebruikt in 2011 met 20 procent zijn gedaald tot 62 procent, aldus een woordvoerder van de gemeente woensdag.

Als onderdeel van het pakket aan maatregelen worden er komende jaren voor ouders van drinkende kinderen informatieve 'homeparty's' georganiseerd. Deze huiselijke bijeenkomsten, waarbij ook een voorlichter aanwezig zal zijn, zijn volgens de zegsman het best te vergelijken met de aloude Tupperware-party's.

'Stevige aanpak topsalaris semipublieke sector'

De Tweede Kamer wil topsalarissen in de semipublieke sector duidelijker aanpakken dan het kabinet voorstelt. Bestuurders in de zorg en bij woningcorporaties moeten bijvoorbeeld onder de Balkenendenorm blijven.

Het kabinet heeft vlak voor het zomerreces een voorstel gedaan voor beloning bij semipublieke organisaties, waarover de Kamer zich morgenochtend buigt. Daarin staat dat zorgsector en woningcorporaties zelf een code moeten opstellen waarin het salarisplafond voor bestuurders staat. Een Kamermeerderheid laat alvast weten dat de beloning in de zorg en bij woningcorporaties niet hoger mag zijn dan de Balkenendenorm, ofwel 171.000 euro per jaar.

PvdA-Kamerlid Paul Kalma wil ook de top van stedelijk vervoerbedrijven en de Nederlandse Spoorwegen binden aan de Balkenendenorm. Zijn opvatting betreft vervoerbedrijven die buiten de aanbesteding zijn gehouden.

De meest ingrijpende veranderingen worden voorgesteld door de SP. Kamerlid Ronald van Raak vindt dat alle semipublieke organisaties zich moeten houden aan de Balkenendenorm. "Ze zijn met publiek geld gefinancierd en moeten dus ook onder publieke controle komen." Hij verzet zich tegen beloningscodes die de sectoren zelf opstellen. "Dat werkt niet. Bestuurders hebben bewezen dat ze geen verantwoordelijkheid nemen en elkaar steeds hogere salarissen gunnen."

Het kabinetsvoorstel gaat ervan uit dat organisaties meer vrijheid behouden naarmate ze verder van de overheid af staan. Dat betekent in de praktijk dat onderwijsinstellingen zich allemaal aan de Balkenendenorm moeten houden en bijvoorbeeld energiebedrijven vrij zijn een eigen beloningsbeleid te voeren.

CDA'er Marleen de Pater tekent aan dat martkwerking meestal bedoeld is om kosten te drukken en niet om de salarissen van bestuurders te stuwen. Zij wil daarom dat bestuurders in de zorg linksom of rechtsom onder de Balkenendenorm blijven. "Het gaat ook om het morele besef. Cliënten en werknemers in de zorg weten dat het management met publiek geld betaald wordt."

De PvdA is blij dat topsalarissen in de semipublieke sector worden aangepakt. "Dit is een trendbreuk met het verleden. Maar het kabinet moet goed kijken of het op een aantal punten niet een stap verder kan zetten."

Willibrord van Beek (VVD) schaart zich op hoofdlijnen achter de voorgestelde aanpak, maar vindt dat minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken zich erg concentreert op de kosten van beloning. "We doen een sector geen recht als we uitsluitend naar het bedrag kijken. Het gaat ook om de verhouding tussen prijs en kwaliteit. We missen in het voorstel de aandacht voor kwaliteit."

Bekende Nederlanders herdenken Percy in De Duif

Vrienden, familieleden en collega's hebben vandaag de overleden modeontwerper Percy Irausquin herdacht. De plechtige herdenkingsbijeenkomst had als titel La Belle Histoire, de naam van de show die Percy's voor theater Carré aan het voorbereiden was.

De herdenkingsbijeenkomst in De Duif, de kerk aan de Prinsengracht waar Percy vorig jaar zijn collectie toonde, werd door een paar honderd mensen bezocht onder wie veel bekende Nederlanders als Ans Markus, Katja Schuurman, Nicolette van Dam, Leontien Borsato en Jan des Bouvrie. Ook bekende collega's uit de modewereld bewezen Percy de laatste eer, zoals modeontwerpers Mart Visser, Frans Molenaar en Maik de Boer, stylist Bastiaan van Schaik, visagist Thijs Willekes en modejournalist Fiona Hering.

Op alle stoelen lagen rozen in dezelfde kleuren als de jurken die zeventien mannequins later showden; de mooiste jurken in de ogen van de 39-jarige modeontwerper die op 14 augustus als gevolg van een hersenbloeding overleed. Aan de wand hingen zijn modefoto's.

De bijeenkomst werd geopend door Arjan Malli. Hij vertelde over zijn eerste date met Percy en hoe zijn woning werd omgetoverd tot atelier en zij alleen nog maar in bed konden eten. "Acht jaar kleurde jij mijn leven. Nu is alles grijs. Ik wil nog zo graag eens naast je wakker worden en de dag beginnen met een cocktail", verwoordde Malli zijn droefheid.

Ook Percy's vrienden, zijn jongste zus en zijn zwager namen het woord. "Jij was altijd een engel en mag nu naar huis. Blijf alsjeblieft altijd de mooiste jurken creëren voor alle engelen in de hemel", aldus de zus van de Arubaanse ontwerper.

Er waren beelden te zien van zijn shows waarna Angelique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation, vertelde dat Percy zijn jurken 'zijn meisjes' noemde. Hij maakte onder meer ondeugende meisjes en wenste ze elke dag goedemorgen en welterusten. Ook refereerde ze aan het moment dat zijn mannencollectie was gestolen na een show, omdat hij zijn auto niet had afgesloten. "Je bleef er heel ontspannen over, que sera sera."

Een vriendin van Percy vertelde dat hij regelmatig haar garderobekasten controleerde. Niet om te checken of ze de jurken wel goed bewaarde, maar omdat hij zijn eigen creaties bleef bewonderen en koesteren.

De herdenkingsbijeenkomst La Belle Histoire eindigde met een felgekleurde catwalkshow en een staande ovatie, waarna champagne vloeide en de aanwezigen op de klanken van Que Sera Sera konden napraten.

Links en rechts willen moeders aan de bak

GroenLinks en de VVD willen meer moeders aan het werk helpen door de opvang van hun kinderen te verbeteren. Met de extra belastinginkomsten, en door te snijden in regelingen die moeders belonen thuis te blijven, moeten beoogde bezuinigingen in de kinderopvang overbodig worden.

Dat blijkt uit plannen die de twee partijen vandaag hebben bekendgemaakt. GroenLinks schaft in haar plan onder andere de heffingskorting voor niet-werkende partners af. Door deze regeling, ook bekend als de aanrechtsubsidie, blijven veel vrouwen met een goedverdienende man thuis.

De VVD is ook voorstander van afschaffing. De partij is het echter niet eens met het voornemen van GroenLinks om gezinnen met een hoog inkomen minder overheidssteun voor hun kinderen te geven. GroenLinks wil het geld dat daarmee bespaard wordt, ten goede laten komen aan de kinderopvang.

De partijen vinden elkaar wel in de overtuiging aan de aangekondigde bezuinigingen op de kinderopvang van tafel moeten. Zo wil verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma de vergoeding voor opvang door gastouders ongeveer halveren.

Veel werknemers, zoals verplegers en politieagenten, zijn echter afhankelijk van deze vorm van opvang omdat zij buiten de openingstijden van kinderdagverblijven werken, stelt Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming van de VVD.

Om geld te besparen, wil zij dat ouders slechts een bijdrage voor de kinderopvang krijgen op die dagen dat zij zelf werken. Op dit moment hebben vaders en moeders recht op geld als zij minimaal een dag in de week werken. De partij wil onderzoeken hoeveel mensen de regeling misbruiken door hun kinderen meer dagen te laten opvangen dan dat zij zelf aan de slag zijn.

Dezentjé Hamming neemt een rapport van het Centraal Planbureau (CPB), waaruit blijkt dat betere kinderopvang nauwelijks voor meer werkende moeders zorgt, met een korreltje zout. "Ik kijk om mij heen en zie dat vrouwen met kinderen in de opvang gaan werken. Ik heb het CPB niet altijd nodig".

Nog 50.000 Georgiërs in vluchtelingenkampen

Nog zeker 50.000 mensen die zijn gevlucht wegens het conflict tussen Georgië en Rusland kunnen nog niet terug naar huis. Dat heeft de hoge commissaris voor de vluchtelingen bij de VN, Antonio Guterres, vandaag laten weten.

In sommige gebieden zijn de sociale omstandigheden nog te slecht, aldus de organisatie.

Ongeveer 130.000 mensen zijn binnen Georgië naar andere plaatsen gevlucht, aldus cijfers van de Georgische regering. Ongeveer 30.000 mensen zijn van de Georgische regio Zuid-Ossetië naar Rusland gevlucht. De meeste Zuid-Ossetiërs zijn inmiddels weer thuis.

  (foto: ANP)

Ruim een derde is bang voor wateroverlast

Ruim een derde (39 procent) van de Nederlanders is het bangst voor wateroverlast. Dat blijkt uit een equete van TNS NIPO in opdracht van het RTL programma Editie NL onder 600 mensen. De uitkomsten werden vandaag bekend.

Daarbij denkt een kwart van de enquetedeelnemers dat Nederland onvoldoende beschermd is tegen grote wateroverlast.

De enquete werd gedaan voor de Deltacommissie haar bevindingen bekend had gemaakt. Overigens bleek dat net zoveel mensen bang zijn voor wateroverlast als voor een terroristische aanslag. Een grote brand staat als derde vermeld (23 procent) gevolgd door een vliegramp (20 procent).

Dodental door Hanna in Haïti loopt op

Het dodental in Haïti als gevolg van de orkaan Hanna is opgelopen naar 26. Dat hebben de Haïtiaanse autoriteiten vandaag laten weten.

Duizenden huizen in het Caraïbische land zijn vernietigd of zwaar beschadigd. Reddingswerkers vrezen dat onder het puin nog veel doden liggen. In de aangrenzende Dominicaanse Republiek richtte Hanna veel schade aan, maar zonder slachtoffers.

Hanna, die dinsdag van orkaan afzwakte tot tropische storm, nadert nu de Bahama's. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center stevent ze daarna af op de Amerikaanse staten Florida en South Carolina.

Transfers uit de Eredivisie: Deel II

Gisteren verscheen het eerste deel van de transfers, die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden. Vandaag volgt het tweede deel. Morgen volgen de clubs, die nog niet aan bod zijn gekomen.

Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Cheik Tiote Anderlecht
Kenneth Perez Ajax
Ron Stam NAC Breda
Slobodan Rajkovic Chelsea (gehuurd)
Theo Janssen Vitesse

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Alfred Schreuder Vitesse
Arnar Vidarsson Cercle Brugge
Karim El Ahmadi Feyenoord
Luke Wilkshire Dinamo Moskou
Marcel Kleizen FC Zwolle (was al verhuurd)
Orlando Engelaar Schalke 04
Ramon Zomer NEC (verhuurd)
Wout Droste Go Ahead Eagles (verhuurd)

Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Ali Boussaboun Al-Wakrah
Barry Maguire FC Den Bosch
Michael Silberbauer FC Kopenhagen
Mihai Nesu Steaua Boekarest
Morten Skoubo Real Sociedad
Simon Cziommer AZ (gehuurd)

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Erik Pieters PSV
Guiseppe Rossini KV Mechelen
Kevin Vandenbergh Germinal Beerschot (verhuurd)
Lucian Sanmartean Niet bekend
Nassir Maachi Cambuur Leeuwarden (was verhuurd aan FC Dordrecht)
Peter Kopteff Aalesund FK
Rick Kruys Malmö FF
Robin Nelisse Red Bull Salzburg

Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Adil Harfaoui Quick Boys
Arvid Smit União de Leiria
Cecilio Lopes SC Heerenveen (gehuurd)
Dominique van Dijk Go Ahead Eagles (gehuurd)
Furdjel Narsingh AZ (gehuurd)
Gerry Koning RBC Roosendaal
Paul de Lange Veria FC
Tim Bakens RKC Waalwijk

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Boy Deul Willem II
Paul Quasten Willem II
Raymond Homoet Zwaluwen '30 / Henver
Youri Petrov ASWH

Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Jon Dahl Tomasson Villarreal
Karim El Ahmadi FC Twente
Kermit Erasmus Supersport United
Manteiga Vasco da Gama
Rob van Dijk SC Heerenveen

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Erwin Mulder Excelsior ( verhuurd)
Hanne Hagary Excelsior (verhuurd)
Jeffrey Altheer Excelsior (verhuurd)
Jordy Buijs De Graafschap
Karim Saidi Onbekend
Michael Jansen SC Cambuur-Leeuwarden
Nick Hofs Vitesse (verhuurd)
Nuri Sahin Borussia Dortmund (was gehuurd)
Sebastián Pardo Universidad de Chile
Michel Poldervaart SC Heerenveen

Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Bas Dost FC Emmen
Birger Maertens Club Brugge
Darl Douglas Willem II
Jorg van Nieuwenhuijzen Excelsior
Mark-Jan Fledderus FC Groningen
Sebastiaan Steur SC Heerenveen (was verhuurd aan Excelsior)
Vojtech Schulmeister Sigma Olomouc
Willy Overtoom Hollandia

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Bjorn Daelemans Onbekend
Igor Gluscevic Gestopt
Kai Michalke Onbekend
Marc Höcher Helmond Sport (was al verhuurd)
Remko Pasveer Go Ahead Eagles (verhuurd)
Rob Maas RKC Waalwijk

Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Donny Gorter PSV (was al gehuurd)
Ellery Cairo Coventry City
Enric Vallès Prat FC Barcelona
Jim van Fessem De Graafschap
Kees Kwakman RBC Roosendaal
Tommie van der Leegte PSV

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Ahmed Ammi ADO Den Haag
Aykut Demir Excelsior (verhuurd)
Rogier Molhoek Vitesse (was gehuurd van AZ)
Rogier Veenstra Excelsior (verhuurd)
Ron Stam FC Twente
Sander Fischer SC Cambuur-Leeuwarden
Sander van Gessel Sparta Rotterdam
Victor Sikora Onbekend
Andro FrancaKozakken Boys
Thom van Santbergen Baronie

Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Arek Radomski Austria Wien
Collins John Fulham (gehuurd)
Lasse Schöne De Graafschap
Rachid Bouaouzan Wigan Athletic (gehuurd)
Ramon Zomer FC Twente (gehuurd)

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Bart van Brakel FC Eindhoven
Brett Holman AZ
Jeremain Lens AZ (was gehuurd)
Jonas Olsson West Bromwich Albion
Karim Fachtali TOP Oss (verhuurd)
Kevin Bobson Red Bull Salzburg
Krisztian Vadocz Osasuna
Muslu Nalbantoglu Kayserispor

Zoet water wordt schaarser

Terwijl Nederland zich wapent tegen de voorspelde toestroom van rivier- en zeewater, waarschuwt de Deltacommissie vandaag ook voor een tekort aan zoetwater.

Volgens Cees Veerman, voorzitter van de Deltacommissie, is zoetwater een van de grote knelpunten van de toekomst. De inlaatpunten lopen gevaar. Industrie en landbouw zullen steeds moeilijker aan zoetwater kunnen komen, aldus Veerman. Door het stijgende zeewater dringt het zoute water verder het land in via de rivieren en het grondwater. Mede door de langere periodes van droogte komt de zoetwatervoorziening in gevaar, voorziet de commissie.

Die bepleit dan ook meer ruimte voor de opslag van zoet water. Het IJsselmeer ziet de Deltacommissie als een strategisch zoetwaterreservoir, voor het Noorden en Westen van Nederland en mogelijk ook voor andere landen. Het peil van het IJsselmeer wordt geleidelijk met maximaal 1,5 meter verhoogd. Wel moeten dan de dijken en gemalen langs het meer worden aangepast.

Veerman stelde dat het IJsselmeer de grootste zoetwatervoorraad in Europa vormt, waardoor het het zoetwaterbassin voor de toekomst is. "We denken er ook over om dat water te gebruiken om de steeds zouter wordende rivieren mee door te spoelen."

Volgens de Deltacommissie biedt het schaarser wordende zoetwater ook kansen. "De verwachting is dat met toenemende schaarste de prijs van zoet water steeds hoger zal worden. Dit zal bijdragen aan innovaties om effectiever met water om te gaan." Of zoals Veerman het verwoordde: "We staan in de wereld bekend als een natie die op dit gebied wonderen kan verrichten."

Schuitema van de beurs

Supermarktconcern Schuitema heeft afscheid genomen van de beurs in Amsterdam. In het aandeel werd vandaag voor het laatst gehandeld. Het bedrijf, bekend van de C1000-winkels, gaat na de overname door de Britse investeerder CVC Capital Partners verder als zelfstandig bedrijf.

Schuitema was jarenlang voor het overgrote deel in handen van branchegenoot en marktleider Ahold. Aan het begin van dit jaar werd bekend dat Ahold zijn meerderheidsbelang wilde verkopen. In ruil voor ongeveer vijftig winkels, een geldbedrag en een indirect belang in de nieuwe onderneming deed Ahold zijn belang van 73 procent van de hand.

De afronding van de overname werd 11 augustus uitgesteld in afwachting van een kort geding van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bij de Ondernemingskamer. CVC probeerde het nog uitstaande resterende belang van ongeveer 1,5 procent in handen te krijgen door de kleine aandeelhouders een bod te doen van 26 euro per aandeel. Dat werd tijdens een vergadering van de hand gewezen, waarop CVC een openbaar bod plaatste van 20,11 euro per aandeel.

De VEB heeft de Ondernemingskamer verzocht het bod te verhogen naar 31,73 euro per aandeel. De behandeling moet nog plaatsvinden. Schuitema sloot de laatste handelsdag af met een winst van 1,6 procent op 25 euro.

  (foto: ANP)

Kernreactor Petten ligt tot eind oktober stil

De kernreactor in Petten blijft in ieder geval tot 25 oktober buiten bedrijf. Dat heeft de exploitant van de kernreactor, Nuclear Research& Consultancy Group (NRG), vandaag gezegd. Door dit verdere uitstel produceert NRG tot 25 oktober geen medische isotopen.

Deze worden bij onder anderen kankerpatiënten geïnjecteerd om te dienen als radioactieve kleurstof, zodat artsen gedetailleerde scans kunnen maken.

Eerder werd al duidelijk dat de kernreactor de hele maand september niet zou werken wegens een storing. In het belangrijkste koelwatersysteem van de reactor duiken geregeld gasbelletjes op.

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nuceleaire Geneeskunde, Fred Verzijlbergen, zei toen al dat door een tekort aan stralingsmateriaal ziekenhuizen minder diagnoses kunnen stellen. Patiënten met minder dringende klachten zullen langer moeten wachten voor ze weten waaraan ze lijden.

Verzijlbergen zei vandaag dat het onduidelijk is of andere leveranciers van isotopen voldoende kunnen leveren om het nog langer durende tekort van Petten op te vangen. "Maar dit zou het probleem in ieder geval flink kunnen verlengen", aldus Verzijlbergen.

  (foto: ANP)

Turkse president naar Armenië

De Turkse president Abdullah Gul brengt komend weekeinde een bezoek aan Armenië. Hij is te gast bij de voetbalinterland tussen Armenië en Turkije, zaterdag in de Armeense hoofdstad Jerevan. Dat heeft een woordvoerder van Gul vandaag laten weten.

Turkije en buurland Armenië leven al lange tijd in onmin met elkaar. Het belangrijkste twistpunt tussen beide landen is de vermeende Armeense genocide. De Armeense regering beschuldigt de voorloper van het huidige Turkije, het Ottomaanse Rijk, ervan begin twintigste eeuw honderdduizenden Armeniërs om het leven te hebben gebracht.

Turkije verbrak de diplomatieke banden met de voormalige Sovjetrepubliek Armenië in 1994. Ankara verweet de Armeense regering steun te verlenen aan separatisten in Nagorno-Karabach. Deze streek in Azerbeidzjan, een bondgenoot van Turkije, wordt bevolkt door etnische Armeniërs. In 1991 verklaarde de enclave zich onafhankelijk. Een burgeroorlog, waarin enkele tienduizenden mensen omkwamen, eindigde in het voordeel van de Armeniërs.

De FOK!sport-crew voorspelt.....

Afgelopen weekend is de Eredivisie weer van start gegaan. De sportcrew heeft de afgelopen dagen lijstjes ingeleverd met de eindstand van het seizoen 2008/2009. Al deze lijstjes zijn samengevoegd, waardoor de onderstaande lijst tot stand is gekomen.


#Club
1Ajax
2PSV
3SC Heerenveen
4FC Twente
5Feyenoord
6AZ
7FC Groningen
8NEC
9FC Utrecht
10Vitesse
11NAC Breda
12Roda JC
13Sparta Rotterdam
14Heracles Almelo
15Willem II
16De Graafschap
17ADO Den Haag
18FC Volendam


Kan jij je vinden in bovenstaande lijst of had jij een andere eindstand in gedachten? Plaats het dan onder dit bericht.

Het sportmoment van ziggyziggyziggy

Vanaf deze week vind je elke week de nieuwe serie "Het Sportmoment van...". Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme sportmoment is. De serie wordt afgetrapt door ziggyziggyziggy.

"Als Formule-1-fanaat komt mijn sportmoment natuurlijk uit de koningsklasse van de autosport. Er zijn veel gedenkwaardige momenten te bedenken, maar het raceweekend dat het meest indruk op mij heeft gemaakt, was helaas ook het grootste dieptepunt van de Formule 1 van de afgelopen vijfentwintig jaar: de Grand Prix van San Marino in 1994.

Ik was zeventien jaar oud, woonde nog thuis en keek pas een paar jaar naar de Formule 1. In een tijd waarin ik nog geen internet had, en waarbij ik het belangrijkste autosportnieuws uit het lokale dagblad en van de teleteksten van televisiezenders moest halen, raakte ik maar langzaam ingeburgerd in die vreemde wereld van snelle auto's, opwindende races en onbegrijpelijke regels. Namen als Häkkinen, Schumacher en Patrese kende ik slechts als namen in de uitslag, nog nauwelijks als coureurs met een gezicht en een eigen rijstijl.

Eén naam kende ik echter des te beter: Ayrton Senna da Silva. In 1993 was ik juichend op de bank gesprongen toen hij zijn thuisrace won omdat Prost in een onweersbui van de baan gleed en met diepe waardering had ik gezien hoe hij de race op Donington Park won na in de eerste ronde een half dozijn coureurs te hebben ingehaald op een natte baan. Veel wist ik nog niet van alle politiek en geschiedenis van de Formule 1, maar van één ding was ik overtuigd: Senna was de beste coureur. Hij zou in mijn verbeelding nog tientallen keren wereldkampioen worden en altijd alle coureurs verslaan. Wist ik veel dat het anders kon lopen, ik had nog nooit een coureur live op televisie letterlijk een doodsklap zien maken.

Ik werd op Koninginnedag van 1994 ruw uit die jongensdroom verstoord. Ik zag een mij totaal onbekende auto op topsnelheid van de baan vliegen, de muur in smakken en op het asfalt tot stilstand komen, het hoofd van de coureur hulpeloos op de cockpitrand liggend. Mijn familie vroeg of ik meeging naar het centrum van de stad waar ik woonde, om de plaatselijke rommelmarkt te bezoeken, maar sloeg het aanbod voor dit jaarlijkse hoogtepunt af. Ik bleef in ongeloof kijken hoe Senna in afschuw de beelden van de crashende Ratzenberger zag en las een uurtje later op de teletekst van Rai Uno dat de coureur was omgekomen.

Ik was ontzet. In die mooie, opwindende, maar altijd schijnbaar veilige wereld die ik niet lang daarvoor had ontdekt, was het onmogelijke gebeurd. Ik geloof dat ik de rest van de middag continu heb gezapt, tevergeefs op zoek naar een nieuwsbericht of een teletekstpagina waarop zou staan dat in de Formule 1 niemand was omgekomen, dat zoiets onmogelijk zou zijn.

Ik was nog steeds ontdaan toen ik op zondag de race ging kijken. Er was een startcrash, zoals wel vaker gebeurt en de betrokken coureurs stapten zonder kleerscheuren uit hun bolides. Een stukje zekerheid kwam weer terug: zie je wel, in de Formule 1 overleeft iedereen altijd alles. Amper een kwartier later kreeg mijn zelfbedachte utopie opnieuw een zware slag, ditmaal een definitieve. Ik zag een Williams een betonnen muur invliegen, ik hoorde Olav Mol schreeuwen "Mijn god, wat gebeurt hier allemaal?". Ik zag dokters en marshalls het lichaam met de gele helm uit de auto bevrijden, ik zag de helikopter op de baan landen en weer opstijgen.

Ik weet niet meer precies wat ik daarna heb gedaan. Ik kan me de rest van de race niet herinneren, ik denk dat ik de rest van de wedstrijd heb gemist, op alle teleteksten naarstig zoekend naar nieuws over Mijn Held. Langzaam druppelden berichten binnen over de conditie van Senna, berichten die steeds grimmiger werden. Om zes uur hoorde ik in het nieuws dat Senna dood was.

Formule 1 is sindsdien voor mij nooit meer hetzelfde geweest. Sinds die dag in 1994 had ik geen specifieke held meer, er reed geen coureur meer rond die ik als halfgod beschouwde. Die dag in 1994 heeft me in staat gesteld om de sport objectief te bekijken en te volgen. Zonder uitgelezen favoriet leerde ik coureurs te waarderen om hun vaardigheden en hun acties, zonder een rijder te beoordelen op acties die mijn idool uitschakelden. Sommige mannen waren verschrikkelijk goed achter het stuur, sommigen waren het zelfs niet waard om een kart te mogen aftanken. Maar als een briljante geest het in zijn hoofd haalde om een andere coureur van de baan te rammen, was het gewoon een briljante geest die een stomme fout had gemaakt.

Op 1 mei 1994 begon mijn passie voor de Formule 1 pas echt. Ik had geleerd dat iedereen kan falen, dat niemand veilig is voor de machine die hij bestuurt en dat iedere man die met ware doodsverachting in zo'n wagen durft te stappen om driehonderd kilometer lang zo hard mogelijk over een verraderlijk stuk asfalt te scheuren een held is."

Blatter ziet niets in uitbreiding EK

FIFA-voorzitter Joseph Blatter wil niets weten van het plan om het EK uit te breiden naar 24 deelnemende landen.

In juni gaven afgevaardigden van de 53 bonden die aangesloten zijn bij de UEFA hun goedkeuring. Op 25 en 26 september wordt tijdens de vergadering van de Europese voetbalbond een definitief besluit genomen.

Blatter adviseert de UEFA om het plan niet door te zetten. "Zo'n uitbreiding is niet in het belang van het voetbal. Hoe moet de kwalificatie er dan gaan uitzien?" aldus de Zwitser woensdag tegenover het Duitse Bild.

Drank dupeert hardleerse Pool

De politie heeft dinsdag een hardleerse dronken Pool 'opgeraapt' in Sint Hubert. De 50-jarige man kon volgens de Brabantse politie amper op zijn benen staan.

Hij had drie grote tassen bij zich en was op weg naar zijn vaderland. Hij was maandag namelijk ontslagen omdat hij te veel had gedronken. Zijn liefde voor drank belemmerde ook de weg naar huis. De chauffeur van het busje waarmee hij zou reizen weigerde hem in zijn toestand mee te nemen.

De politie vermoedt dat de Pool woensdag na ontnuchtering opnieuw een poging heeft ondernomen.

Luchtvaart ook volgend jaar diep in het rood

De torenhoge brandstofprijzen zullen ook volgend jaar tot miljardenverliezen leiden in de luchtvaartsector. De internationale luchtvaartorganisatie IATA verwacht dat de branche in 2009 voor in totaal 4,1 miljard dollar (2,8 miljard euro) in het rood belandt.

Dit liet IATA-directeur Giovanni Bisignani vandaag weten. Voor dit jaar schat de organisatie het verlies op 5,2 miljard dollar (3,6 miljard euro). Eerder dit jaar liet ze al weten dat het verlies zou uitkomen op 2,3 miljard tot 6,1 miljard dollar.

Vorig jaar boekte de internationale luchtvaartsector nog een winst van ongeveer 5,6 miljard dollar.

'Almere meest Amerikaanse stad van Nederland'

Niet Amsterdam, Rotterdam of Den Haag maar Almere blijkt de meest Amerikaanse stad van Nederland te zijn. Dat stelt Max Westerman althans in zijn programma Westermans Nieuwe Wereld.

Het programma, waarin de oud-correspondent op zoek gaat naar het New York van de lage landen, is op 8 september te zien op Nederland 3. Dat maakte de KRO vandaag bekend.

Almere is volgens Westerman een stad die door de doorsnee Nederlander verguist wordt. Een stad waar lokale politici op Amerikaanse wijze de burgers tegemoet treden, en een stad die door burgemeester Jorritsma op Amerikaanse wijze wordt gepromoot: 'het kan in Almere'.

 

Duitsland en Denemarken bouwen langste brug Europa

Duitsland en Denemarken krijgen de langste brug van Europa. De ministers van Verkeer van beide landen hebben vandaag een akkoord daarover ondertekend.

De verkeers- en spoorbrug van 19 kilometer komt over de Oostzee, tussen de Duitse plaats Puttgarden en het Deense Roedbyhavn. "Dit is een goede dag voor de verbetering van de verbindingen in Europa", zei de Duitse minister van Verkeer Wolfgang Tiefensee bij de ondertekeningsceremonie in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Zijn Deense ambtgenote Carina Christensen noemde het project "groot en belangrijk."

In 2018 moet de brug in gebruik worden genomen. De kosten van ruim 5,5 miljard euro worden grotendeels door Denemarken betaald. Die investering wil de Deense overheid terugverdienen door de heffing van tol.

In beide landen was felle kritiek op het megaproject. De brug zou te duur zijn en de natuur schaden. Christensen benadrukte echter dat de brug de reistijd tussen Hamburg en Kopenhagen met een uur zal bekorten.

Leipheimer slaat dubbelslag in Vuelta

De Amerikaan Levi Leipheimer heeft de macht gegrepen in de Vuelta. De renner van Astana won de vijfde etappe, een tijdrit over 42,5 km rond Ciudad Real, en nam ook de leiding in het algemeen klassement over van de Italiaan Daniele Bennati.

De Fransman Sylvain Chavanel eindigde verrassend als tweede op twaalf seconden achterstand van Leiphemer. In het algemeen klassement staat Chavanel nu ook tweede, op twee seconden van de Amerikaan. De al vroeg gestarte Spanjaard Manuel Quinziato voerde vandaag lang de ranglijst aan, maar werd uiteindelijke derde in de tijdrit op 33 seconden achterstand.

Ciolek zegeviert in Duitsland

De vijfde etappe in de Ronde van Duitsland is gewonnen door Gerald Ciolek. De Duitser van Team Columbia was in de rit, van Mainz naar Winterberg, de snelste in een sprint bergop.

Samen met vijf anderen reed Pieter Weening lange tijd aan de leiding. Van dat zestal capituleerde de Zweed Gustav Larsson op 40 kilometer voor de meet als laatste. Twee renners probeerden daarna weg te komen, maar in de slotklim, van de derde categorie, werden ook zij teruggepakt.

Linus Gerdemann blijft aan de leiding gaan in het algemeen klassement.

Drie nieuwe Xbox Live Arcade-games

Microsoft heeft vandaag tegen hun eigen traditie in maar liefst drie nieuwe Xbox Live Arcade-games online gezet, te weten Pirates vs Ninjas Dodgeball, Shred Nebula en Gin Rummy.

Allereerst is daar Pirates vs Ninjas Dodgeball, een game met niet alleen piraten en ninjas maar ook robots en zombies, waarin met rode ballen op konten wordt gemikt. Verwacht een single-player campagne, offline- en online multiplayer. Een review zal binnen enkele dagen ook hier op FOK!games te zien zijn.

Als tweede is daar Shred Nebula, een game ontwikkeld door twee kersverse developers en wat Street Fighter-legendes. De game is een combinatie van top-down arcade-shooters en free-roaming ontdekking, waarbij je de controle neemt van het ruimteschip de R.I.P. Rocket. Co-op en Deathmatch zijn beiden speelbaar, maar uiteraard kun je ook in je eentje aan de slag in twee verschillende gamemodi.

Als laatste is daar Gin Rummy, de console-variant van de welbekende kaartgame. Speel onder andere de Hollywood Gin en Oklahoma Gin varianten in verschillende decks met de mogelijkheid van vier-speler videochat.

Pirates vs Ninjas Dodgeball en Shred Nebula zijn beiden voor 800 Microsoft Punten te downloaden, Gin Rummy kost 400 punten.


Pirates vs Ninjas Dodgeball

Stam naar Telstar

Telstar heeft zich versterkt met Koen Stam. De verdediger gaat op amateurbasis aan de slag bij de club uit de Jupiler League.

Het contract van de 21-jarige Stam bij AZ liep afgelopen zomer af. Sindsdien zocht hij naar een club. Stages in het buitenland liepen op niets uit. Stam was op proef bij Slaven Belupo in Kroatië, het Japanse Urawa Red Diamonds en het Engelse Leeds United.

Bij AZ kwam Stam niet aan spelen toe. De Alkmaarders verhuurden hem de afgelopen twee seizoenen aan SC Cambuur-Leeuwarden en Excelsior. Namens die clubs kwam Stam tot 27 competitieduels. Scoren lukte de mandekker nog nooit.

The Force Unleashed nu al een bestseller

Dat Star Wars nog steeds populair is, is eigenlijk een algemeen geaccepteerd goed. Met The Clone Wars nu in de bioscoop en The Force Unleashed die bijna op onze consoles verschijnt, komt er natuurlijk ook een heleboel merchandise beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld een boek van The Force Unleashed geschreven, en deze is zo populair dat deze nu bovenaan de Best-Seller List van de New York Times staat.

De hardcover versie van The Force Unleashed, geschreven door Sean Williams, staat bovenaan in de Hardcover Fiction-categorie. Het boek vertelt, net als de game alleen dan niet interactief, het verhaal van de geheime leerling van Darth Vader die op pad wordt gestuurd om de laatste vijanden van zijn meester uit te schakelen.




Het boek is ook in Nederland te vinden, bij bol.com en Proxis bijvoorbeeld. The Force Unleashed: The Game komt op 19 september naar elk gameplatform, behalve de PC.

'Rel tijdens sportwedstrijd niet uitzenden'

Door ongeregeldheden tijdens sportwedstrijden buiten beeld te houden kunnen media 'de positieve waarden van de sport benadrukken'. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een vandaag gepubliceerd rapport over 'onwenselijk gedrag' in de breedtesport. De onderzoekers noemen dat als goed voorbeeld hoe de media hun verantwoordelijkheid kunnen nemen.

Nu al worden acties van streakers en activisten die het veld opkomen bij sportwedstrijden overigens vaak niet uitgezonden, evenmin als beelden van rellen.

Negen op de tien Nederlanders vinden dat de media een grote rol spelen in de beeldvorming over agressie in de maatschappij. Landelijke campagnes zouden zich volgens het SCP meer moeten richten op sportief gedrag.

Ruim een kwart van alle Nederlanders heeft het afgelopen jaar tijdens sport onwenselijk gedrag ondervonden of zien gebeuren. Vooral bij voetbal en andere teamsporten gaat het mis. Toch vormen agressie en discriminatie zelden aanleiding voor sporters, vrijwilligers en toeschouwers om zich af te keren van de sport.

Het idee dat er relatief veel onwenselijk gedrag voorkomt rond de amateursportvelden wordt niet gestaafd door cijfers. Zo ervaren Nederlanders minder vaak onwenselijk gedrag in de amateursport (75 procent) dan rond het betaald voetbal (86 procent), op straat (86 procent) en tijdens uitgaan (83 procent). In alle drie die sectoren vinden Nederlanders dan onwenselijk gedrag de afgelopen vijf jaar sneller is toegenomen dan in de amateursport.

De onderzoekers schetsen een beeld van de mate waarin sporters als getuige of als slachtoffer te maken hebben met diefstal, vandalisme, bedreiging, lichamelijk en verbaal geweld, discriminatie en met overlast van tabaksrook, alcohol en geluid. Als voorbeelden van onwenselijk gedrag tijdens sporten noemen de onderzoekers het belagen van een scheidsrechter, het gooien van bananenschillen naar getinte spelers en een tegenstander het ziekenhuis inschoppen terwijl er geen bal in de buurt is.

Het rapport is aangeboden aan staatssecretaris van Sport Jet Bussemaker (PvdA), op wier verzoek de onderzoekers aan de slag gingen. Het SCP sloeg hiervoor de handen ineen met het Mulier Instituut, dat zich specifiek richt op sport.

'Werk maakt ongezond'

Niet iedereen gaat met plezier naar het werk. Meer dan een kwart (29 procent) van de Nederlandse werknemers vindt dat het werk een negatieve invloed heeft op hun gezondheid. Een op de acht (13 procent) geeft toe zich wel eens ziek te melden zonder daadwerkelijk ziek te zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek dat vandaag openbaar werd gemaakt door Kelly Services, een wervings- en selectiebedrijf. Ondervraagden klaagden vooral over slapeloosheid en stress als gevolg van gebrek aan erkenning op de werkvloer.

Bijna driekwart van de werknemers (72 procent) vindt dat werkgevers wat aan deze gezondheidsproblemen moeten doen door te zorgen voor bijvoorbeeld flexibele werktijden en een sportabonnement. Kelly Services peilde de mening van 115.000 mensen uit 33 landen. In Nederland werden 943 werknemers ondervraagd.

EP wil verbod op kloonvlees

Europarlementariërs hebben vandaag gevraagd om een voor de hele Europese Unie geldend verbod op vlees van gekloonde dieren, met als argument dat deze dieren minder gezond kunnen zijn dan gewone dieren. Het Europees parlement vroeg om een verbod met oog op het welzijn van de dieren en zei dat zo'n verbod ook de naam van Europa zou beschermen als producent van kwalitatief hoogstaande landbouwproducten.

Volgens dierenactivisten vertonen gekloonde dieren meer gebreken, verouderen zij sneller en sterven zij eerder dan andere dieren.

Op dit moment wordt nog nergens ter wereld vlees of zuivel van gekloond vee te koop aangeboden. Die mogelijkheid doemde echter op toen Amerikaanse inspecteurs in januari verklaarden dat kloonvlees net zo veilig kan worden gegeten als ander vlees. Ook een voorlopig onderzoek van de EU concludeerde dat het eten van kloonvlees waarschijnlijk geen nadeel voor de gezondheid oplevert.

De Europese Commissie, die een voorstel tot een verbod zou moeten indienen, liet weten advies van wetenschappers en ethici te zullen inwinnen alvorens enig besluit te nemen over een invoerverbod voor kloonvlees. De inspectiediensten zijn zich ervan bewust dat de gezondheid van dieren door klonen kan worden geschaad, zei EU-commissaris voor voedselveiligheid Androula Vassiliou.

Fitna in première in Israël

De controversiële anti-koranfilm van de Nederlandse politicus Geert Wilders gaat in december 'in première' in Israël. Wilders zal tijdens een conferentie een stukje van zijn film laten zien.

Dat heeft het ultranationalistische parlementslid Arieh Eldad vanmiddag bekend, berichtten Israëlische media.

De conferentie bij het Israëlische parlement (Knesset) gaat over de strijd tegen de radicale islam. Eldad benadrukte dat de Europeanen die bij de conferentie aanwezig zullen zijn niet extreem rechts, maar het politieke middenveld in hun land vertegenwoordigen.

"Ik wil geen moslims beledigen, ik wil alleen de ware aard van de islam laten zien en ervoor zorgen dat Europeanen en Israëli's begrijpen wat de ware aard is van de strijd waarin we verwikkeld zijn".

Het Arabisch-Israëlische parlementslid Ahmed Tibi heeft geprotesteerd tegen de op handen zijnde vertoning van Fitna.


De Nederlandse politicus Geert Wilders   (foto: ANP)

Hobbelen kutfeut!

Door blaadjes op de rails, een valse bommelding en een zwerver die niet over een geldig vervoersbewijs beschikte, moet ik aardig doorstappen om op tijd de collegezaal te bereiken. Wat een drukte op de campus! Onzekere eerstejaars proberen zo snel mogelijk de juiste collegezaal te bereiken. Uiteraard slagen zij hier totaal niet in. De onkunde die zij tentoonspreiden nu zij niet op hun zorgzame moeder kunnen terugvallen is aan de ene kant aandoenlijk, maar opeens maakt een gevoel zich van mij meester dat ik voor het laatst had op de middelbare school. Daar maakte ik er in het begin van het schooljaar een sport van om met mijn tas enkele brugpiepers op de enkeltjes te raken, zodat zij, gezien het hoge gewicht van hun met gekafte schoolboeken bepakte Kiplingtas, omvielen gelijk kegels op een bowlingbaan. Wat zou ik hen graag op studentikoze wijze het een en ander willen bijbrengen. Geef me een paar dagen om deze feutwezens mores te leren! Hobbelen kutfeuten!

Deltafonds en Deltaregisseur voor waterveiligheid

De Deltacommissie onder leiding van oud-minister Cees Veerman blaast het begrip Delta nieuw leven in.

De groep wijzen adviseert in het vanmiddag gepresenteerde advies 'Samen werken met water, een land dat leeft, bouwt aan zijn toekomst' te gaan werken met een Deltafonds, Deltaregisseur, Deltawet en Deltaprogramma.

De commissie-Veerman had een bredere opdracht dan de Deltacommissie die na de watersnoodramp van 1953 keek welke technische maatregelen konden worden getroffen om de toen overstroomde gebieden beter te beschermen. Het Deltaplan zag toen het licht. Nu nopen de toename van rivierwater en de stijging van de zeespiegel tot actie.

"De veiligheidsopgave is urgent. Nederland heeft een achterstand in te lopen, omdat niet wordt voldaan aan de huidig geldende normen", maant de Deltacommisie. Nederland moet dan ook 'vanaf vandaag' werken aan verbeteringen.

Een kwart van de waterkeringen voldoet niet aan de huidige wettelijke veiligheidsnormen en volgens Veerman moeten die normen nog strenger worden. Ook wil hij dat er veel meer aandacht komt voor het voorkomen van slachtoffers. Hij wijst erop dat "65 procent van ons nationale vermogen in overstroombaar gebied ligt. Voorzichtig geschat is dat 1800 miljard euro."

De Deltacommissie wil dat het de komende eeuwen bij waterveiligheid draait om de pijlers veiligheid en duurzaamheid: "mee-ontwikkelen met de klimaatverandering en ecologische processen".

Kabinet
Het kabinet is positief over de aanbevelingen van de Deltacommissie. ''Het kabinet neemt de handschoen op'', aldus premier Jan Peter Balkenende vanmiddag bij de presentatie van het rapport.

De premier kondigde aan dat het kabinet volgend jaar met een Deltawet komt waarin de financierng wordt geregeld van de noodzakelijke maatregelen en waarin de rolverdeling van de betrokken partijen wordt geschetst.

''Als we het verstandig aanpakken komt Nederland uit deze strijd tegen het wassende water opnieuw sterker tevoorschijn'', aldus Balkenende.


Deltawerken  (foto: ANP)

Bridgestone: "Spa ook voor ons uitdaging"

Het Belgische circuit van Spa-Franchorchamps is een erg zwaar circuit voor de banden. Er worden wel hoge snelheden bereikt maar - in tegenstelling tot een circuit als Monza - is er veel neerwaartse druk nodig om al die bochten goed door te komen.

Daarom heeft Bridgestone besloten dit jaar andere banden mee te nemen naar België, namelijk de medium en harde compound. "Spa is niet alleen voor de coureurs een grote uitdaging, maar ook voor ons als bandenleverancier", volgens Hirohide Hamashima van Bridgestone Motorsport.

"Spa is het langste circuit op de kalender en dankzij de aanzienlijke hellingspercentages is de baan ook behoorlijk complex. We rijden hier dit jaar met iets hardere banden, omdat we vorig jaar een probleem hadden met de duurzaamheid. Met de harde compounds zullen we veel minder last hebben van dit probleem."

OM teruggefloten bij afluisteren advocaat

Opsporingsambtenaren en officieren van justitie mogen geen kennis nemen van afgeluisterde gesprekken met advocaten als die inhoudelijk zijn betrokken bij het strafrechtelijk onderzoek waar dit gesprek betrekking op heeft. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald in een bodemprocedure. Het OM handelt in dergelijke gevallen onrechtmatig en moet binnen drie maanden maatregelen treffen om herhaling te voorkomen.

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) had de staat voor de rechter gedaagd om uit vinden of het afluisteren van deze 'geheimhoudersgesprekken' tussen een (verdachte) burger en een advocaat door bij het onderzoek betrokken politiemensen en officieren van justitie rechtmatig is. De rechtbank vindt van niet.

De NVSA stapte met een aantal anderen naar de rechter nadat in een aantal strafzaken was gebleken dat opnamen van gesprekken met advocaten niet waren vernietigd. Zo bleek vorig jaar dat justitie en politie erg slordig waren omgesprongen met afgeluisterde gesprekken tussen leden van de Hells Angels en hun advocaten. Geheimhoudersgesprekken werden ten onrechte niet vernietigd, en bij andere gebeurde dit te laat of is geen verslag opgemaakt van de vernietiging.

Mededelingen van of aan een advocaat vallen onder het verschoningsrecht en moeten zo snel mogelijk door justitie worden vernietigd. Omdat de officier van justitie op grond van een inhoudelijke toets moet besluiten of de gespreksopname moet worden vernietigd, moeten die gesprekken wel eerst worden afgeluisterd en, in ieder geval voor een deel, worden uitgewerkt.

Uit de instructies van het top van het OM blijkt dat tapgesprekken in de praktijk worden afgeluisterd en uitgewerkt door politieambtenaren die betrokken zijn bij het onderzoek, meldt de rechtbank. De behandelende officier van justitie besluit vervolgens tot vernietiging van de gesprekken, maar dat is volgens de rechtbank in strijd met het verschoningsrecht. Binnen drie maanden moet deze praktijk zijn uitgebannen.

Verplichte meldcode voor kindermishandeling

Het kabinet wil een verplichte meldcode invoeren voor instellingen die te maken kunnen krijgen met slachtoffers van huiselijk en eergerelateerd geweld, kindermishandeling en vrouwenbesnijdenis. Een meldcode geeft aan wat hulpverleners moeten doen bij vermoedens van deze vormen van geweld.

De ministers André Rouvoet voor Jeugd en Gezin en Ernst Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid kondigden dat vandaag aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze gaan ervan uit dat het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling zal toenemen als artsen en bijvoorbeeld medewerkers van de politie of kinderdagverblijven met een meldcode werken.

Omstreden cartoons in Eindhoven geëxposeerd

In Eindhoven worden deze maand in Plaza Futura een aantal omstreden cartoons gepubliceerd. Het centrum voor internationale samenwerking COS Brabant heeft daartoe een dertigtal internationale krantencartoons geselecteerd die betrekking hebben op religie, vrede en veiligheid en het verdelingsvraagstuk. Het gaat om Westerse en Arabische cartoonisten die in hun werk uitgesproken antisemitisch, antichristelijk of antimoslim zijn.

COS Brabant wil met de expositie ''discussie uitlokken''. Aanleiding voor de tentoonstelling is de Deense 'cartooncrisis' uit 2005 en de arrestatie dit jaar van de Amsterdamse cartoonist Gregorius Nekschot.  Er zal dan ook onder meer werk van Nekschot en Kurt Westergaard (Mohammed met bomhoofd) te zien zijn.

De gratis expositie is getiteld 'The Power of Cartoons' en begint op 17 september met een debat onder leiding van cabaretier Leon van der Zanden. Het is de bedoeling om later verder door Brabant te trekken. De organisatie doet geen mededelingen of er veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

Een aantal cartoons waar in meer of mindere mate ophef over ontstond
(Niet bekend is of deze ook te zien zijn in Eindhoven)

Exclusieve DLC voor PS3 versie Mirror's Edge

Mirror's Edge is een nieuwe game van EA waarin je in een futuristische stad het moet opnemen tegen de heersende macht. Het einige wat je daarvoor mee krijgt is de lenigheid en vindingrijkheid van jouw personage in een wereld waarin "parkour" centraal staat. Een tijdje gelden kwam het gerucht naar boven dat de versie voor de Playstation 3 eerder in de winkels zou liggen dan de versie voor de Xbox 360 en de PC. Dit gerucht blijkt niet waar te zijn, maar toch krijgen mensen met een Playstation 3 iets meer dan de mensen met een Xbox 360.

Er zal namelijk exclusieve downloadable content verschijnen voor de Playstation 3. Deze zal nadat de game verkrijgbaar is beschikbaar zijn via het Playstation Network. Dit komt omdat Sony een exclusieve deal heeft met EA omtrent deze titel.

The game is multi-platform, although PlayStation has an exclusive marketing agreement with EA regarding the title, and exclusive downloadable content will be offered on the PlayStation Network.

Wat deze DLC in gaat houden is nog niet bekend. Blijf FOK!games in de gaten houden, want zodra wij meer weten, zullen we het jullie zo snel mogelijk laten weten.


krijgt exclusieve DLC

FIFA gaat Brazilië - Ghana onderzoeken

De FIFA stelt een onderzoek in naar eventuele gokpraktijken in 2006 bij de WK-wedstrijd tussen Brazilië en Ghana. FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft dit bekendgemaakt.

De Canadese journalist Devlan Hill maakte onlangs in zijn boek melding van illegale praktijken bij weddenschappen in Azië op genoemde wedstrijd. Ook bij de WK-duels Engeland-Ecuador, Ghana- Italië en Oekraïne-Italië zou er volgens Hill sprake zijn van illegale praktijken bij gokweddenschappen.

Röttger stopt als coach handbalvrouwen

Sjors Röttger stapt in januari op als bondscoach van het Nederlands handbaldamesteam. Zijn opvolger is ook al bekend. Het is Henk Groener, oud-bondscoach van het herenteam.

Met Röttger als bondscoach eindigden de Oranje-dames als vijfde bij het wereldkampioenschap in 2005. Daarna bleven opvallende prestaties uit.

Om die reden is Röttger van mening dat het tijd wordt voor een nieuwe bondscoach. Wel zal hij aanblijven als technisch directeur.

Doornbos samen met ex-management Albers

GR8 Industries heeft een nieuwe grote naam onder haar hoede. Het voormalig management van Christijan Albers gaat de belangen behartigen van niemand minder dan Robert Doornbos.

GR8 Industries was vooral de drijvende kracht achter de opkomst van Albers, maar die brak vorig jaar met het bedrijf na een conflict met zijn werkgever Spyker over een niet nagekomen financiële verplichting. Veel andere bekende Nederlandse coureurs zijn wel in zee gegaan met GR8 Racing, de race-afdeling van GR8 Industries. Onder andere Ho-Pin Tung, Renger van der Zande, Giedo van der Garde en Carlo van Dam staan onder contract.

En nu is dan ook voormalig Formule 1- en ChampCar-coureur Robert Doornbos naar dit sportsmarketingbureau gegaan, dat maakte het bedrijf bekend op zijn website. De Nederlander komt momenteel voor AC Milan uit in de Superleague Formula, maar gaat volgend jaar weer naar een Amerikaanse raceklasse, de Indy Racing League (IRL).

Binnen enkele weken zullen de eerste resultaten van de samenwerking tussen GR8 Industries en Doornbos duidelijk worden. Het gaat hierbij mogelijk om de deal met een bekend IRL-team.

Boek over Mohammed en Aisha komt er toch

Een Duitse uitgever gaat een omstreden roman over de profeet Mohammed en zijn zeer jonge bruid Aisha publiceren, zegt schrijfster Sherry Jones in de krant Leipziger Volkszeitung. De Amerikaanse uitgever Random House zag vorige maand op het laatste moment van publicatie af, na waarschuwingen dat er vanuit radicale islamitische hoek gewelddadige repercussies zouden kunnen volgen.

Jones noemt geen naam van een uitgever, maar zegt dat het boek, 'The jewel of Medina', al in oktober in het Engels verschijnt. De ophef over Randoms weigering tot publicatie werd vergroot toen Salman Rushdie, die bij de uitgever onder contract staat, zich in de zaak mengde. Hij uitte felle kritiek op het besluit, dat volgens hem neerkomt op 'censuur uit angst'.

Randoms argumentatie dat het boek gewelddadige reacties kan uitlokken bij fanatieke moslims, doet Jones in de Duitse krant af als onzin. "Iedereen die het boek leest zal zien dat het de profeet en zijn lievelingsvrouw eert". Dat een van de grootste Amerikaanse uitgevers de publicatie van haar boek niet aandurft, noemt ze 'een ontnuchterende les over de staat van de vrijheid van meningsuiting in de VS'.

Doodgestoken Rotterdammer blijkt rapper

De 29-jarige Rotterdammer die zondagochtend werd doodgestoken bij het station in Eindhoven was een rapper. Dat heeft een woordvoerder van de politie vandaag bevestigd. De naam van het slachtoffer wordt niet vrijgegeven, maar volgens Brabantse media gaat het om Insane, die deel uitmaakte van de rapformatie Bloedserieus.

De rapper was een bekende van de politie. Hij en de 30-jarige Eindhovenaar die vastzit voor de steekpartij kenden elkaar uit het Eindhovense drugscircuit. Over de toedracht van de steekpartij kan de politie nog geen uitspraken doen.

Met Bloedserieus bracht Insane singles uit als 'Geen bloed, geen crib' en 'Ik verkoop coke'. Ook de door BNN omarmde rapper Kempi maakte tot vorig jaar deel uit van de groep. Hij werd onlangs veroordeeld tot een jaar cel, onder meer wegens wapenbezit en het bedreigen van twee treinconducteurs.

Ede zint op 'onorthodox' samenscholingsverbod

Ede broedt op een samenscholingsverbod om de overlast van probleemjongeren aan te pakken. Voor de Gelderse gemeente zou dat een unicum zijn en daarom spreekt burgemeester Cees van der Knaap (CDA) van een onorthodoxe maatregel.

Een groep van tien jongeren van Marokkaanse afkomst zou stelselmatig buurtbewoners lastigvallen in de wijk Veldhuizen. Onlangs werden een handvol auto's in brand gestoken en de ruiten van een politieauto en een wijkpost ingegooid. Van der Knaap gaat deze week praten met de korpschef in Gelderland en de hoofdofficier van justitie. Tijdens dit zogeheten driehoeksoverleg zal onder meer een samenscholingsverbod ter sprake komen, bevestigt Van der Knaap via een woordvoerder.

Veldhuizen wordt al jaren getroffen door overlast van hangjongeren. Afgelopen november gingen Marokkaanse ouders nog undercover op twee buslijnen, omdat jongeren uit de wijk chauffeurs en passagiers zouden bespugen en belachelijk zouden maken. Op 11 september 2001 trokken Marokkaanse jongeren door de straten, naar verluidt om te vieren dat er aanslagen op de Verenigde Staten waren gepleegd.  In 2003 bleek dat Ede de problemen met de Marokkaanse reljeugd niet meer de baas kon. Dagblad de Gelderlander vroeg in 2006 met succes inzage in een deel van de Marokkanen-dossiers van de politie, om zich een beeld te kunnen schetsen.

Negentig jongeren worden al jaren door jongerenwerkers in het gareel gehouden. Volgens de gemeente werpt de aanpak zijn vruchten af, maar is er een hardleerse harde kern van circa tien jongeren. Van der Knaap deelt de zorgen van buurtbewoners. De begin dit jaar aangetreden burgemeester en oud-staatssecretaris van Defensie wil dat zij zich weer veilig kunnen voelen. De tijd van bagatelliseren zou voorbij zijn.

Onder meer Den Haag, Utrecht en Dronten hebben ervaring met het instellen van een samenscholingsverbod om overlast de kop in te drukken.

[US] Jankovic tegen Dementieva in halve finale

Jelena Jankovic heeft de halve finale van het US Open bereikt. De als tweede geplaatste Servische versloeg de Oostenrijkse Sybille Bammer met weinig moeite: 6-4 6-1.

In de halve finale moet Jankovic het opnemen tegen een concurrent om de leiding op de wereldranglijst, namelijk Elena Dementieva. De 26-jarige Russin (5) won al eerder van Patty Schnyder (15) met 6-2 6-3.

De andere halve finale wordt gespeeld door de winnaressen van de wedstrijden Flavia Pennetta (16) - Dinara Safina (6) en Serena Williams (4) - Venus Williams (7)

'Kippenstrontcentrale' verwarmt 90.000 huishoudens

De Biomassacentrale Moerdijk levert elektriciteit aan ongeveer negentigduizend huishoudens. Daarmee is het de grootste energiecentrale ter wereld waar kippenmest als grondstof wordt gebruikt, zegt een woordvoerder van energiebedrijf Delta. Minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) was vandaag aanwezig bij de opening van de Brabantse centrale.

In totaal produceren Nederlandse pluimveehouders per jaar 1,2 miljoen ton kippenstront. Een derde daarvan wordt gebruikt als mest, de overige achthonderdduizend ton is afval.

De Biomaasacentrale Moerdijk gaat meer dan de helft van de mest die normaal wordt afgevoerd als afval, 440 duizend ton, omzetten in elektriciteit. De as die overblijft na de verbranding wordt hergebruikt en verkocht als grondstof voor kunstmest.

De centrale in Moerdijk pakt ook het mestoverschot aan. Een derde van alle kippenmest in Nederland wordt er verbrand. Moerdijk heeft de eerste centrale op het vasteland van Europa die energie uit kippenmest gaat opwekken.

De centrale stoot bij het opwekken van elektriciteit nauwelijks broeikasgassen uit. Er is wel uitstoot, maar die hoeveelheid staat gelijk aan de hoeveelheid die vrijkomt als de mest over het land wordt uitgestrooid. In de toekomst produceert de centrale helemaal broeikasgasvrij. Een bedrijf in de buurt kan het broeikasgas gebruiken voor de productie van papier. Een woordvoerder van Delta kan nog niet zeggen wanneer de eerste broeikasgasvrije stroom wordt geproduceerd.

Om de nieuwe centrale te realiseren, is een investering van 150 miljoen euro gedaan. Klanten gaan volgens Delta niets extra's betalen voor de groene stroom uit de centrale.


Stront kippen verwarmt 90.000 huishoudens (foto: DAG)

Dramatische moord in Apeldoorn

De vrouw uit Apeldoorn die afgelopen nacht werd vermoord, is voor de ogen van haar vijf kinderen om het leven gebracht. De kinderen, in de leeftijd van 7 tot 17 jaar, vluchtten na de moord de straat op. De politie trof de vrouw rond 00.20 uur aan in het huis.

Een man die in het huis aan de Reest aanwezig was, is aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de vrouw en zit vast. Er wordt vandaag sporenonderzoek verricht en de recherche onderzoekt de toedracht van het misdrijf.

De Telegraaf meldt dat het Somalische gezin al drie jaar in het Apeldoornse huis woonde. De man verbleef al enige tijd elders. Volgens de krant wilde hij graag weer bij zijn ex-echtgenote en hun kinderen wonen, maar weigerde de 45-jarige vrouw dat.

Massa: "Ik moet Kimi verslaan"

Ferrari-teamgenoot Kimi Räikkönen is degene waar Felipe Massa tegen strijdt. De Braziliaan maakt momenteel een sterke fase mee in zijn carrière, na zijn goede optredens in Hongarije en Valencia is hij de grootste concurrent van Lewis Hamilton die nu eerste staat.

Toch ziet Massa dus Räikkönen als grootste uitdaging en hij legt dan ook de prioriteit bij het verslaan van de Fin. Die ijzige noorderling echter wist in Spa al drie keer achter elkaar te winnen. "Vorig jaar finishte ik als tweede in België en in het verleden scoorde ik hier ooit een vierde plaats voor Sauber", aldus Massa. "Zoals veel coureurs, vind ik Spa het beste circuit op de huidige kalender. Het is altijd leuk om er te rijden en ik heb goede herinneringen aan vorig jaar, toen we een mooie dubbelzege behaalden. Ik hoop dat we dat kunnen herhalen met een auto die goed genoeg is om de McLarens voor te blijven."

"Ik hoop ook sneller te kunnen zijn dan mijn teamgenoot, maar Kimi is altijd snel geweest in Spa. Niet alleen in de Formule 1, want hij won hier ook in de lagere klasses. De laatste drie races in België werden door hem gewonnen. Het zal dus niet eenvoudig worden om hem te verslaan en ik kijk dan ook uit naar de strijd met mijn teamgenoot. De F2008 zou er competitief moeten zijn en ik zal mijn best doen om zoveel mogelijk punten te verzamelen voor het team", volgens een optimistisch gestemde Massa.

Net als Honda-coureur Jenson Button heeft de Ferrari-rijder het over het weer op Spa: "Je kan niet over Spa praten zonder de regen te vermelden. Als het gewoon miezert, is de baan niet zo moeilijk te rijden, maar soms brengt de regen mist met zich mee en zijn de omstandigheden erg moeilijk. Alles wat je kan doen, is je zo goed mogelijk voorbereiden op alle mogelijke situaties. Daar hoort ook de mogelijkheid bij, dat het op het ene gedeelte van de baan droog is, terwijl het ergens anders regent. Ik kan me nog een GP2-race in dat soort omstandigheden herinneren en dat was erg interessant. We moeten voorbereid zijn en snel reageren als het weer verandert."

Double XP weekend op komst voor Call of Duty 4

Infinity Ward heeft aangegeven dat we binnenkort weer getrakteerd worden op een double XP weekend voor Call of Duty 4. Dit zal plaats gaan vinden van 12 t/m 14 september voor zowel de PlayStation 3 als de Xbox 360-versie.

Een double XP weekend houdt in feite in dat gedurende deze korte periode alle experience die men tijdens de Multiplayer-matches verzamelt zullen worden verdubbeld. Op deze manier zul je binnen korte tijd erg snel kunnen "powerlevelen".

"I'm currently working on getting everything organized and together for an upcoming Xbox Live / PSN promotion we have coming up the weekend of Sept. 12th - 14th," aldus een medewerker van Infinity Ward op de officiële CoD4 blog.

"I will have exact details on what it is in the near future but I have a gut feeling it'll have Double XP attached to it for all those hungry for some power-levelling on Call of Duty 4."

Het is niet ondenkbaar dat de nieuwe playlists ook gedurende dit weekend zullen arriveren. Ze zullen niet voor niets zo'n promotieweekend houden toch? Of dat dat ook daadwerkelijk zo is is nog niet bekend, maar we zouden FOK!games niet zijn als we jullie hier niet van op de hoogte zouden houden. Hou onze site dus in de gaten!

Victoria Beckham laat geld bubbelen

Terwijl de een zegt dat geld vooral moet rollen, laat Victoria Beckham geld vooral bubbelen. De voormalige Spice Girl en vrouw van ... presteerde het om deze week op een avond voor bijna 10.000 euro aan champagne weg te drinken.

De voormalige zangeres vierde een klein feestje met wat vrienden in het Ithaca restaurant in Manchester. Tijdens het eten joeg zij er met de vrienden twaalf flessen champagne doorheen van ruim 800 euro stuk. Het was dan ook wel Perrier Jouet Belle Epoque Blanc de Blancs champagne.

Het 'feestje met bubbels' was ter gelegenheid van de lancering van Victoria's nieuwste parfum Signature. Volgens de eigenaresse van het Japanse restaurant heeft iedereen zich kostelijk vermaakt en was het gezelschap van plan een keer terug te komen.


Victoria Beckham laat geld vooral bubbelen (foto: ANP)

Button: "Ook ik ga graag naar Spa"

Honda-rijder Jenson Button is, net als veel andere coureurs, lovend over het circuit van Spa-Francorchamps. De Brit hoopt op een wisselvallig weertje, waardoor de Honda beter tot zijn recht zal komen.

"Alle coureurs gaan graag naar Spa, ook ik. Het is een van de mooiste circuits waar we op rijden, met een prachtige groene omgeving. Voor een coureur heeft het circuit een geweldige lay-out, met allerlei geweldige bochten. Eau Rouge is een legendarische bocht en het gevoel als auto de grond raakte en je omhoog schiet is ongelooflijk. Het is een krankzinnige bocht op een droge baan en dat is nog erger in de regen."

Het is niet zo vreemd dat Button hoopt dat het gaat plenzen in Spa: "Het weer kan een grote stempel drukken op het weekend, wat goed is voor ons, omdat de auto het prima doet in de regen. Het kan op het ene deel van het circuit regenen, terwijl het ergens anders compleet droog is. Je moet dus snel kunnen reageren op de wisselende omstandigheden."

Punten kan de Britse coureur wel goed gebruiken: hij staat al sinds de GP van Spanje (27 april van dit jaar) op een schamele drie punten. Zijn team gaat voor een verbetering van de kwalificatieresultaten.

Bahrein niet naar zaterdag

De Grand Prix van Bahrein zal zeer waarschijnlijk gewoon op zondag verreden blijven worden. Dat denkt circuitdirecteur Martin Whitaker. Hij reageert hiermee op geruchten onder de lokale bevolking, die de race het liefst naar de zaterdag zien verhuizen.

De reden hiervoor heeft een religieuze achtergrond: Bahrein is islamitisch en het weekend van moslims valt op vrijdag en zaterdag, niet zoals bij onze christelijke grondslag op zaterdag en zondag. Die zondag is in Bahrein een gewone werk- en schooldag. "Wij hopen dat de Formule 1 het in de komende jaren wil overwegen om de races in moslimlanden op de zaterdag te houden," aldus een schooldirecteur.

Whitaker acht de kans klein dat dit ook zal gebeuren. "De FIA en de Formule 1 hebben jarenlang keihard gewerkt in continuïteit te krijgen in de tijden waarop gekwalificeerd en geracet wordt. Het verplaatsen van de race naar de zaterdag zou veel problemen veroorzaken voor de organisatoren van het kampioenschap, niet in de laatste plaats met het oog op de wereldwijde uitzendschema's voor de televisie."

Pieter Vink fluit Champions League-duel

Pieter Vink fluit een duel uit de eerste speelronde van de Champions League op 16 of 17 september. Om welk duel het gaat is nog niet bekend.

Zijn collega arbiters Pol van Boekel en Bas Nijhuis zijn ook geselecteerd. Van Boekel fluit over drie weken op een jeugdtoernooi met landenteams onder 17 jaar in Finland. Begin oktober is Nijhuis actief op een jeugdtoernooi met landenteams onder de 19 jaar in Moldavië.

Buitenlands toerisme groeit minder hard

Het aantal buitenlandse toeristen zal in Nederland tot 2020 minder hard groeien dan in de rest van de wereld. Intensieve samenwerking in de reissector is geboden.

Dat is de conclusie in het onderzoek 'Destinatie Holland 2020' dat het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) vandaag presenteert in Zeist. Het NBTC verwacht tot 2012 een groei van gemiddeld één procent per jaar, daarna loopt dit op tot 2,5 procent per jaar. Dat zou het aantal buitenlandse toeristen in 2020 op veertien miljoen per jaar moeten brengen. Dat is dertig procent meer dan in 2007, toen elf miljoen toeristen ons land aandeden.

De groei in het aantal toeristen is minder dan in de rest van de wereld, waar een gemiddelde groei van 4,1 procent per jaar wordt verwacht, twee keer zoveel als de Nederlandse gemiddelde groei. Dat komt volgens directeur Jos Vranken van het NBTC vooral door de dure euro ten opzichte van de dollar. Ook de vliegtaks en de hoge toeslagen en belastingen op Schiphol spelen volgens hem een rol. De groei die er wel is zit vooral in de zakelijke reismarkt, stedentrips en reizen naar een lokatie buiten de Randstad.

De meeste toeristen komen ook in de toekomst vooral uit Duitsland, België, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk. In de toekomst verwacht het NBTC ook meer toeristen uit opkomende economieën als China, Rusland en India, maar het blijven er weinig in vergelijking met de top-5. Om daadwerkelijk aan de veertien miljoen toeristen te komen in 2020 moeten toeristische bedrijven en organisaties in Nederland wel beter samenwerken en Nederland op de kaart zetten.

Goed nieuws voor de reissector is er ook. De gemiddelde besteding gaat naar verwachting omhoog. In totaal gaven buitenlandse toeristen in 2007 3,9 miljard euro uit, ruim 350 euro per persoon. In 2020 wordt dat gemiddeld 600 euro per persoon. Dat is een totaal van 8,4 miljard euro, waarbij de inflatie al is meegerekend.

Losgeslagen wiel richt ravage aan in woonkamer

Een losgeslagen wiel van een auto heeft gisterenmiddag een grote ravage aangericht in de woonkamer van een woning in het Groningse dorp Sebaldeburen. Dat meldde de politie vandaag.

De bewoners van het huis, een echtpaar, wilden net weggaan, toen er een wiel door de voorruit van hun woning vloog. Het ding bleek afkomstig van een auto die op dat moment was gepasseerd.

De schade in de woning was groot. De kamer lag bezaaid met glas, meubels lagen omver en het wiel lag ergens verderop in de kamer. Niemand raakte gewond.

Volgens de politie ging het om een auto waarin de bestuurder een proefritje maakte. Onderzoek wees uit dat de garage de moeren van wielen niet goed had aangedraaid. Het zou een kwestie van tijd zijn geweest voor de andere wielen ook los zouden zijn geraakt, aldus de zegsvrouw van de politie. Het is niet bekend of de bestuurder de auto heeft gekocht.

Rafael Nadal wint Spaanse sportprijs

Na zijn recente successen op Roland Garros, Wimbledon en de Olympische Spelen, heeft Rafael Nadal nu ook de Spaanse sportprijs van Asturië gekregen. Nadal kreeg de voorkeur boven de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps.

Jaarlijks geeft het prinsdom op acht terreinen onderscheidingen weg, waaronder in de categorie ‘sport’. Vorig jaar was de prijs voor oud-F1 coureur Michael Schumacher.

Paaldanseressen, guns en hard zuipen in Saints Row 2 trailer

Het duurt niet veel langer totdat we kunnen gaan genieten van het vervolg op de gangster-sandboxgame Saints Row. In de volgende trailer krijg je een goed beeld van wat de game ons allemaal zal voorschotelen.

De game speelt zich een aantal jaren na het origineel af en de 3rd Street Saints hebben niet meer de controle over Stillwater. Het is aan de speler om dit wederom te bewerkstelligen en wraak te nemen op diegene die de Saints niet heel vriendelijk behandeld hebben. Saints Row 2 neemt vrijheid nog een stap verder dan in het origineel. Je kunt spelen als wie je wilt, hoe je wilt en met wie je wilt. Alles kan ook afgesteld worden, van auto's tot woningen.

De Groot had geen trek in Jupiler League

Op de laatste dag van de transferperiode kon De Graafschap-spits Donny de Groot de overstap naar een club uit de Jupiler League maken.

De Groot werd gepolst door een club uit de eerste divisie, maar de spits gaf de voorkeur aan een langer verblijf bij De Graafschap. "Donny hoeft van mij ook niet weg," doet trainer Henk van Stee de situatie uit de doeken in de Gelderlander. "Er was interesse uit de eerste divisie, maar dat wilde hij zelf niet."

Drie lichte blessures bij Oranje

Vanmorgen waren Ibrahim Afellay, Robin van Persie en Khalid Boulahrouz niet van de partij bij de training van het Nederlands elftal. Het trio kampt met lichte blessures. Het is wel de bedoeling dat ze vanavond meetrainen.

Afellay heeft last van een enkelblessure, die hij afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen FC Utrecht opliep. Van Persie kampt met een lichte kwetsuur aan zijn voet en Boulahrouz is net hersteld van een enkelblessure.

Aankomende zaterdag speelt Oranje een oefenwedstrijd tegen Australië. Vier dagen later speelt het de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Macedonië in Skopje.

Sneijder hervat veldtraining

Wesley Sneijder zal vandaag de veldtraining hervatten. Vier weken geleden liep de middenvelder in een oefenduel met Arsenal een zware knieblessure op.

"Het herstel verloopt wonderbaarlijk goed, maar ik reken me nog niet rijk", aldus de international. "De verwachting was dat ik er drie maanden naast zou staan, maar zoals het er nu naar uitziet ben ik veel eerder klaar. Een datum heb ik echter niet geprikt, ik leef voorlopig van dag tot dag. Dat is met dit soort blessures het verstandigste."

Versleijen naar Australië

De Australische voetbalbond heeft wederom een Nederlander aangetrokken om het voetbal in hun land verder te ontwikkelen.

Na bondscoach Pim Verbeek, technisch directeur Rob Baan, assistent-bondscoach Henk Duut en scheidsrechterstrainer Mario van der Ende gaat ook Jan Versleijen voor de Australische bond aan de slag. De oud-trainer van onder meer VVV en De Graafschap is aangesteld als bondscoach van het Australische elftal onder de 20 jaar en hij wordt hoofd van het nationale instituut voor voetbalprogramma's.

CD: CSNY - Deja Vu Live

Een nogal misleidende titel zou je zeggen, want op het eerste oog springen vele CSNY-fans half van hun stoel af. Dit omdat het misschien wel zou gaan om een integrale live-set van één van de beste albums van het viertal. Gelijk maar met de deur in huis vallend, dat is het dus zeker niet! De inmiddels sterk verouderde heren trokken deze naam waarschijnlijk uit de kast wegens de politieke situatie waarin de VS verkeren. Bijna veertig jaar terug zat het land vast in een oorlog waar geen einde aan leek te komen en ook nu speelt zich een vergelijkbaar scenario af. Daarnaast houden de linkse rakkers niet zo van het beleid van Bush. Reden genoeg om wat oude anti-war songs uit de kast te trekken en nog even tegen Bush te keer te gaan.

Hordenloper Liu Xiang lang aan de kant

De Chinese atleet Liu Xiang, die zijn olympische droom in rook zag opgaan door een voetblessure, staat zes maanden tot een jaar aan de kant om te herstellen. De Chinees overweegt om onder het mes te gaan, maar wil daar eerst nog met artsen over overleggen.

Liu had de ster moeten worden in Peking. Vanwege zijn blessure moest de regerend wereldkampioen en de olympisch kampioen van 2004 zich echter vlak voor de start van de series van de 110 meter horden terugtrekken.

Rosberg blijft zeker bij Williams

Williams-coureur Nico Rosberg heeft aangegeven dat hij graag bij de renstal van Frank Williams wil blijven, ondanks een teleurstellend seizoen.

De Duitser stond vorig seizoen nog in de belangstelling van McLaren Mercedes, maar hij koos er toen voor om toch bij Williams te blijven om zo door te groeien naar de top. Maar van die groei is in 2008 weinig gekomen. De FW30 heeft niet gebracht wat verwacht werd en Rosberg haalde tot nu toe negen punten.

In Valencia scoorde de Duitser voor het eerst weer een puntje sinds de Turkse Grand Prix (achtste), hoewel hij er in Engeland dichtbij zat (negende). In Bild zei Rosberg: "We hebben het best moeilijk op dit moment, maar ik zal hier volgend seizoen zeker nog racen. Ik ben extreem ambitieus en ben absoluut niet geïnteresseerd in dertiende of vijftiende plaatsen. Het team heeft me dit jaar alleen een goede auto kunnen geven tijdens de drie straatraces (Melbourne, Monaco en Valencia) en tijdens een van die races wist ik het podium te halen."

De 23-jarige rijder stelt nog wel als voorwaarde dat Williams F1 moet aantonen dat het met de topteams mee kan volgend jaar. Het Britse team heeft zeventien punten nu in het constructeurskampioenschap.

Loting voor Euro Hockey League bekend

Landskampioen Bloemendaal neemt het in de eerste ronde van de Euro Hockey League op tegen Dinamo Kazan (Rus) en het Engelse Cannock.

De heren van Amsterdam werden bij de loting ingedeeld bij Grunwald Poznan (Pol) en Olimpia Kolos Sekvoja (Oek). De duels in beide poules worden gespeeld van 24 tot en met 26 oktober in Amsterdam.

Rotterdam speelt een week later op een nog nader te bepalen lokatie. Tegenstanders zijn dan het Engelse Reading en Western Wildcats uit Schotland.

De nummers 1 en 2 van elke poule plaatsen zich voor de tweede ronde, die in april 2009 wordt gespeeld.

Krul vervangt Velthuizen

Doelman Piet Velthuizen heeft met een blessure moeten afhaken bij Jong Oranje. Gisteren tijdens de training kreeg de keeper van Vitesse problemen met zijn knie.

Bondscoach Foppe de Haan heeft Tim Krul opgeroepen als vervanger. Krul zal zich vanmiddag bij de groep aansuiten. Jong Oranje speelt vrijdag de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen. Vier dagen later is Zwitserland de tegenstander.

Stel je vraag aan...

Het is weer even geleden, maar we pakken de serie Stel je vraag aan.... weer op. Ditmaal kunnen jullie een vraag stellen aan badmintonster Judith Meulendijks.

Judith Meulendijks

Judith Meulendijks wordt op 26 september 1978 geboren in Helmond. Op haar negende gaat ze voor het eerst badmintonnen, en al snel blijkt ze talent te hebben. Haar eerste titel won ze op het Nederlands jeugdkampioenschap tot 12 jaar, en daarna volgden nog titels op alle NJK's en diverse Europese jeugdtitels. In 1996 won ze haar eerste titel bij de senioren. Een jaar later won ze het EK onder 18 en de Dutch Open. In de jaren tot 2000 bereikte ze onder meer tweemaal de kwartfinale van het EK, de halve finale van de Indonesia Open en in Sydney de tweede ronde tijdens de Olympische Spelen.

In de jaren na Sydney bleef Meulendijks een van de beste badmintonsters van Nederland. Ze werd diverse keren clubkampioen in Nederland en Duitsland en behaalde diverse kwart en halve finales op grote internationale toernooien. Met het Nederlands team werd ze in 2004 tweede op het EK. In 2004 besluit ze te gaan spelen voor het sterke Deense team Aarhus. Na één wedstrijd scheurt ze echter haar achillespees tijdens de Deense Open en volgt een maandenlange revalidatie. Hierna keert ze terug bij Aarhus en word 2006 het meest succesvolle jaar in haar carrière. Ze wint met Nederland onder meer zilver op de Uber Cup, het officieuze WK voor landenteams. Ook won ze de Macau Open, een van de meest prestigieuze toernooien ter wereld. In 2008 bereikte Meulendijks de kwartfinale van het EK en werd ze voor het eerst Nederlands kampioen.

Jullie kunnen jullie vragen tot 4 september in de reacties neerzetten. De tien leuksten zullen aan Judith worden gesteld.

Meer jongeren aan het werk

Steeds meer jongeren die niet naar school gaan zijn aan het werk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Van de 830.000 jongeren die vorig jaar geen onderwijs volgden, had ruim tachtig procent een baan.

In 2004 zat 21 procent van de niet-schoolgaande jongeren nog zonder baan, vorig jaar was 16,8 procent werkloos. Het CBS schrijft de daling toe aan een periode van hoogconjunctuur. Jongeren, van 15 tot 27 jaar, worden tot de werkzame beroepsbevolking gerekend als zij minstens twaalf uur per week werken.

Jongeren met minimaal een havo-, vwo- of mbo-2 diploma hebben drie keer zo vaak werk als leeftijdsgenoten zonder startkwalificatie. Van de schoolgaande jongeren waren er vorig jaar 42.000 werkloos en 97.000 niet actief op de arbeidsmarkt.

De belangrijkste reden voor mannen om niet te gaan werken zijn ziekte en arbeidsongeschiktheid. Vrouwen geven aan niet te werken om voor het gezin te zorgen.

Allochtonen vaker gokverslaafd dan autochtonen

Allochtone spelers van kansspelen zijn vaker gokverslaafd dan spelers van Nederlandse afkomst. Dit blijkt uit een onderzoek dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) vandaag naar de Kamer heeft gestuurd.

Turkse en Marokkaanse spelers zijn afhankelijk van de methodiek drie tot elf keer zo vaak verslaafd als Nederlandse gokkers. Bij Antilliaanse spelers komt verslaving twee tot vijf keer zo vaak voor, bij Chinezen en Surinamers een tot drie keer.

Uit het onderzoeksrapport 'Kansspelen in andere aarde' van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie blijkt dat 36 procent van de Marokkaanse en Turkse spelers gokschulden heeft. Onder Surinaamse en Turkse spelers heeft achttien procent gokschulden en van de Chinese en autochtone spelers heeft vijf procent schulden.

Casinospelen zijn vooral populair bij Turkse en Antilliaanse spelers, terwijl Surinaamse en Marokkaanse spelers vaker achter kansspeelautomaten plaatsnemen. Allochtonen nemen vaker deel aan verschillende kansspelen dan autochtonen, blijkt uit het onderzoek.

Aan het onderzoek namen 544 regelmatige gokkers deel, onder wie 181 allochtonen. Er is ook gekeken naar de oorzaak van de kansspelproblematiek. De verklaring voor de hoge mate van gokverslaving onder allochtonen moet volgens de onderzoekers niet worden gezocht in culturele factoren maar eerder in kenmerken als sekse, leeftijd, inkomen en opleiding.

Hirsch Ballin gaat samen met het ministerie van VWS en organisaties uit de verslavingszorg bekijken of maatregelen om verslaving tegen te gaan moeten worden aangepast.

Beperkte publieke beta LittleBigPlanet deze maand

Er zijn zat mensen die niet kunnen wachten om helemaal los te gaan met LittleBigPlanet. Van de game die je niet alleen kan spelen maar waarin je ook je eigen levels kan creëren en met de hele wereld kan delen wordt veel verwacht. De game komt 29 oktober uit in Europa maar voor mensen die echt niet kunnen wachten komt er deze maand nog een publieke beta.

De beta zal niet volkomen publiek zijn want er zijn maar een beperkt aantal plaatsten vrij in het beta-team. Volgens Media Molecule zal binnenkort bekend gemaakt worden hoe je jezelf kan opgeven voor deze beta. Daarbij zeggen ze dat de game zelf al helemaal klaar is, maar het online-gedeelte zoals het uploaden en downloaden van de levels nog grondig door de beta-testers getest moet worden.

The game itself is all but complete however we're looking to run a test of the sharing, uploading, downloading and multiplayer server side of the game before it launches to ensure that under a large number of users it does everything it is supposed to

Houdt FOK!games in de gaten, want zodra wij meer weten kan je het hier lezen.

Werkstraf geëist voor examenstunt

Een 17-jarige jongen uit Odoorn hoorde gisteren 60 uur werkstraf tegen zich eisen voor een uit de hand gelopen examenstunt bij het Esdal College in Emmen.  Daarbij raakte een 57-jarige onderwijsondersteunende medewerker ernstig gewond. Volgens de officier van justitie is de jongen schuldig aan mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

In het kader van de examenstunt was er op 18 april een brandweeroefening gepland. De school zou ontruimd moeten worden vanwege een denkbeeldige brand. De examenleerlingen zouden bij wijze van stunt helpen bij de ontruiming en intussen met water de denkbeeldige brand blussen. De examenleerlingen wachtten de naar buiten lopende scholieren op en spoten die nat.

Veel leerlingen weigerden echter de school te verlaten omdat ze niet nat wilden worden. De 57-jarige schoolmedewerker werd woedend en kreeg ruzie met de 17-jarige scholier. Er ontstond geduw en getrek waarbij de medewerker op de grond viel en met hersenletsel in het ziekenhuis belandde.  Hij is nog steeds niet hersteld en zit, na een verblijf van vijf weken in een ziekenhuis, nu in een revalidatiecentrum

De officier van justitie hield bij de eis van 60 uur taakstraf rekening met de gevolgen die het incident al voor de jongen heeft gehad. Bovendien heeft hij nooit de bedoeling gehad de schoolmedewerker ernstig te verwonden. De zaak werd achter gesloten deuren behandeld omdat de verdachte minderjarig is. Veel details zijn daarom niet naar buiten gebracht. De uitspraak is over twee weken.

Het incident werd gefilmd met een mobiele telefoon. De beelden werden doorgespeeld naar weblog GeenStijl die ze op Dumpert.nl zette.  Het Dagblad van het Noorden meldde indertijd dat het slachtoffer een hartpatiënt was die bovendien door een eerder opgelopen hersenbloeding motorisch gestoord was geraakt.

Vlak voor de ongelukkige val

 

Met dank aan MoJaKy voor de submit.

Daling uitstoot broeikasgassen zet door

De uitstoot van broeikasgassen is voor het derde jaar op rij gedaald. De daling ten opzichte van 1990 bedraagt vier procent, waarmee de uitstoot vorig jaar uitkwam op 205 miljard kilo.

Dit berekenden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving. In het verdrag van Kyoto is afgesproken dat die daling in 2012 op zes procent uitkomt.

Een deel van de daling mag Nederland bewerkstelligen door over de grens emissierechten op te kopen. Ook mogen in het buitenland projecten worden gefinancierd waardoor de uitstoot in het buitenland wordt verminderd.

De daling van de uitstoot in Nederland is vooral te danken aan het verminderen van de uitstoot van lachgas, dat door salpeterzuurfabrieken wordt uitgestoten. Ook is de hoeveelheid methaan uit vuilstortplaatsen gedaald.

De uitstoot van kooldioxode, dat onder meer bij de productie van elektriciteit en door verkeer wordt uitgestoten, was vorig jaar gelijk gebleven op 172 miljard kilo. Hoewel er meer elektriciteit werd geproduceerd en dus meer kooldioxode werd uitgestoten, zorgde de warme winter ervoor dat het gasverbruik, en dus de CO2-uitstoot, daalde.

Het jaar 1990 is in het verdrag van Kyoto aangemerkt als basisjaar. Ten opzichte van dat jaar moet de uitstoot zijn teruggedrongen. In Nederland werd in 1990 213 miljard kilo uitgestoten. In 2005 kwam de uitstoot voor het eerst onder dat niveau, stelt het CBS. Sindsdien is die verder gedaald.


Daling uitstoot broeikasgassen zet door  (foto: DAG)

Undercoveragent ingezet in zaak 't Zandt

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een undercoveragent ingezet om Johnny B., de vermeende pyromaan van 't Zandt, een bekentenis te ontlokken. Dat meldde het OM vandaag.

De agent deed zich voor als medegevangene van B. en probeerde op die manier de verdachte uit te horen over zijn aandeel in de branden in het Groningse dorpje 't Zandt, eind 2007.

Volgens een woordvoerster van het OM is er slechts eenmaal contact geweest tussen de agent en de verdachte. Of de gesprekken iets hebben opgeleverd wil ze niet kwijt. "Dat zal blijken op de zitting."


Brand van pyromaan van 't Zandt  (foto: ANP)

Databank Antilliaanse probleemjongeren mag toch

De overheid mag toch een databank aanleggen met persoonsgegevens van Antilliaanse en Arubaanse probleemjongeren. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald.

Daarmee vernietigt de hoogste bestuursrechter een uitspraak van de rechtbank in Den Haag, die het gegevensbestand in strijd vond met de Wet bescherming persoonsgegevens. Het plan voor een zogeheten verwijsindex Antillianen is al jaren een doorn in het oog van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) en de Nederlandse Antillen en Aruba, omdat registratie op basis van etniciteit volgens hen discriminerend is.

Het OCaN sprak destijds van een "rassendatabank" en de Nederlandse Antillen kondigden eerder dit jaar nog aan internationale stappen te nemen als Nederland de omstreden verwijsindex gaat gebruiken.

[US] Federer op nippertje door

Het is de top drie van de mondiale tenniswereld bij de mannen in de vierde ronde van het US Open lastig gemaakt door hun tegenstanders. Eerder wisten Rafael Nadal en Novak Djokovic al moeizaam te winnen, dit keer moest Roger Federer vol aan de bak tegen de Rus Igor Andrejev. Uiteindelijk trok de Zwitser aan het langste eind.

Andrejev haalde in de eerste vier sets een zondanig niveau dat de voormalig nummer één van de wereld het aanvankelijk niet bij kon benen. De breekkansen die hij weggaf, werden echter wel meteen door Federer afgestraft. Zelf kreeg hij in die sets elf breekkansen, maar wist er maar twee te benutten. In de vijfde set was de koek op bij de Rus, hoewel hij in de zevende game van die set de kans had om terug te breken, maar Federer stond dit niet toe. De setstanden waren 6-7 (5), 7-6 (5), 6-3, 3-6 en 6-3.

"Hij speelde enorm goed. Hij serveerde zo goed dat ik stond te ploeteren op de baseline. Het was een zware wedstrijd," aldus een opgeluchte Federer die in de volgende ronde de Luxemburger Gilles Muller treft die in vier sets de als vijfde geplaatste Nicolaj Davydenko aftroefde.

Sterke groei particulier onderwijs

De uitgaven aan particulier onderwijs zijn de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. In 2006 is in Nederland bijna 1,1 miljard euro uitgegeven aan particulier onderwijs. Dat is 4 procent van de totale onderwijsuitgaven, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag gemeld.

Particulier onderwijs richt zich vooral op het beroeps- en hoger onderwijs. De omvang van het particuliere basis- en voortgezet onderwijs is gering.

Zowel het aantal deelnemers als de kosten per deelnemer aan het particuliere onderwijs zijn gestegen. In 2006 volgden ruim 183.000 mensen een particuliere opleiding. Zij betalen zelf twee derde van de kosten. De rest nemen werkgevers voor hun rekening.

  (foto: ANP)

Nieuwe single Smashing Pumpkins debuteert in Guitar Hero 4

De nieuwe single van de rockband Smashing Pumpkins zal eind dit jaar zijn weg vinden naar Guitar Hero World Tour. Je zult het nummer dus al eerder kunnen meestrummen dan dat je hem kunt meepikken uit je lokale muziekwinkel.

Het nummer wat "G. L. O. W." zal gaan heten, zal tesamen met "1979" en "The Everlasting Gaze" worden aangeboden als DLC voor de nieuwste telg uit de Guitar Hero serie. De DLC zal zowel voor de Xbox 360 als de PS3 beschikbaar komen, niet al te lang na de launch van de game deze herfst.

Je zult niet alleen Pumpkins nummers kunnen meeschreeuwen en gitaren, maar je zult ook met Billy Corgan zelf kunnen spelen. Dit karakter zal samen met het nummer "Today" van het in 1993 uitgekomen album "Siamese Dream" te downloaden zijn.


...en een lolrat voor de kenners onder ons...

Lohan op de bres voor Sarah Palin

Lindsay Lohan waagt zich op het politieke terrein. Ze vindt de aandacht voor het privéleven van de running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, Sarah Palin, zwaar overdreven. "Ik blijf maar horen over de tienerzwangerschap van haar dochter", schrijft de actrice op haar MySpace-pagina. "Ik denk dat we de aandacht te veel laten afleiden van Sarah Palin en haar politieke ideeën en wat ze kan doen om ons land een minder destructieve plek te maken."

De conservatieve Palin maakte kort voor het begin van de Republikeinse conventie bekend dat haar 17-jarige dochter Bristol in verwachting is van haar 18-jarige vriendje Levi Johnston. Palin, de gouverneur van Alaska, heeft zich in haar staat gekeerd tegen seksuele voorlichting door de overheid en is voorstander van seksuele onthouding voor scholieren.

De 22-jarige Lohan heeft een advies voor Palin. "Ze moet al haar aandacht richten op beleidsplannen die meer impact hebben dan dat van de Democratische running mate Joe Biden", vindt Lohan.

Lohan heeft ook nog wat wijze woorden voor ouders van tieners. "Ouders moeten zich realiseren hoe belangrijk het is om met hun kinderen te praten over wat er kan gebeuren als ze seksueel actief zijn zonder voorbehoedsmiddelen te gebruiken."


Lindsay Lohan op de bres voor Sarah Palin  (foto: DAG)

Journalist tv-zender Al-Arabiya Iran uitgegooid

Een bureauchef van de Iraanse vestiging van de Saudische nieuwszender Al-Arabiya heeft gisteren een werkverbod gekregen van de Iraanse autoriteiten en moet zo snel mogelijk het land verlaten. Dat heeft de nieuwszender bekendgemaakt. Wat het verbod verder betekent voor de nieuwszender is niet bekend.

Iraanse staatsmedia lieten weten dat het werkverbod onderdeel was van maatregelen tegen Al-Arabiya vanwege de aankondiging van Egyptische plannen om een kritische film te maken over ayatollah Khomeini, de geestelijke die Iran leidde tijdens de Iraans Revolutie in 1979.

Het hoofdkantoor van Al-Arabiya staat in Dubai. De redactie in Teheran lag al langer onder vuur van de Iraanse autoriteiten. Die verwijten Al-Arabiya bevooroordeeld over Iran te berichten. Niets van waar, zegt het netwerk en voegt eraan toe dat het Iran altijd de mogelijkheid heeft geboden aan zijn programma's mee te werken.

Het is al de derde keer sinds de opening van de vestiging in Teheran in 2003 dat een medewerker van Al-Arabiya het land wordt uitgezet. Hassan Fahas, de bureauchef die gisteren is weggestuurd, woonde al acht jaar in het land. Voor hij voor Al-Arabiya werkte, schreef hij voor de Saudische krant Al Hayat, die in Londen is gevestigd.

Saudi-Arabië en Iran zijn rivalen van elkaar en de laatste tijd waarschuwen Saudische media steeds vaker voor een Iraanse sjiitische dreiging in het overwegend soennitische Midden-Oosten. Volgens Fahas is zijn uitzetting onderdeel van een hetze tegen Al-Arabiya, die door de staatsmedia en regeringsmedewerkers wordt gestuurd.

Twee maanden geleden werd ook al een journalist van het Franse persbureau Agence France-Presse het land uitgezet. De persvrijheidsgroep Verslaggevers Zonder Grenzen liet weten dat Iran op deze manier probeert buitenlandse journalisten in het land angst aan te jagen.

Boeddhistische monnik gepakt met kinderporno

Een boeddhistische monnik heeft voor een rechtbank in Hongkong toegegeven in het bezit te zijn van kinderporno. Interpol kwam hem op het spoor nadat hij foto's van een illegale website had gedownload.

De man bewaarde de foto's in het klooster, meldden lokale media vandaag.

Chow Yee-cheong (41) bekende schuldig te zijn aan het bezit van 413 minuten aan videomateriaal en 85 foto's met kinderporno. De politie in Hongkong heeft Chow gearresteerd na een tip van de internationale politieorganisatie Interpol.

ADO Den Haag stadion onveilig

ADO Den Haag maakt een jaar gebruik van het nieuwe stadion, maar er blijkt uit een onderzoek van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement dat het stadion op meerdere punten onveilig is.

De deuren en hekken blijken niet naar behoren te functioneren. De supporters hebben hierdoor een makkelijkere route om spullen naar binnen te smokkelen. De calamiteitenroute is nog niet klaar en de stoeltjes zijn makkelijk af te breken. Daarnaast is de afscheiding tussen de Aad Mansveld-tribune en hoofdtribune niet stevig genoeg.

ADO heeft samen met de politie, brandweer en de gemeente Den Haag afspraken gemaakt om de veiligheidsmaatregelen voor het duel tussen ADO en AZ te verscherpen. Zo is het maximumaantal bezoekers vastgesteld op 10.000. Dat zijn er 5.000 minder dan er in het stadion kunnen.

AS Monaco haalt Müller binnen

AS Monaco heeft de Zwitser Patrick Müller met een vrije transfer vastgelegd.

De 31-jarige verdediger speelde het afgelopen seizoen voor Olympique Lyon, maar kwam daar niet in aanmerking voor een nieuw contract. Sindsdien zat hij zonder club. Müller heeft voor twee seizoenen getekend bij de club uit het prinsdom.

Müller, die een halfjaar geleden nog de banden in zijn rechterknie afscheurde, speelde in zijn carrière ook voor Servette, Grasshoppers, Real Mallorca en FC Basel. Afgelopen zomer deed hij namens Zwitserland mee aan Euro 2008.

Maaskant 'pislink' over transfer Stam

NAC Breda-trainer Robert Maaskant zag vlak voor het verstrijken van de transferdeadline middenvelder Ronnie Stam alsnog naar FC Twente vertrekken. Tegenover BN/De Stem verklaart de oefenmeester dat hij woedend is over de gang van zaken omtrent de overgang van Stam.

"Ik ben pislink over de gang van zaken," uit Maaskant zijn woede in de krant. De trainer is met name ontevreden op de wijze waarop de transfer tot stand is gekomen.

In het contract van Stam was een ontsnappingsclausule van 2,5 miljoen euro opgenomen, maar toch ging FC Twente de onderhandelingen met NAC aan. Maaskant: "Als het door NAC verlangde bedrag betaald is door Twente, vraag ik me af: waarom niet een paar uur eerder? Dan hadden wij nog een vervanger kunnen halen. Dit vind ik onfatsoenlijk. Heeft NAC met minder geld genoegen genomen, dan neem ik dat ónze directie kwalijk."

Directeur Theo Mommers verklaart in een reactie dat NAC bij de 'recordtransfer' niet de contractueel vastgelegde 2,5 miljoen euro heeft ontvangen. "Maar de nettosom die wij ontvangen is, op een haar na, wél zoals contractueel was vastgelegd," zegt Mommers. "We maken het niet vaak mee dat we zo'n klapper maken."

Ron Paul: De revolutie is begonnen

Tegelijkertijd met de conventie van de Republikeinse partij, werd in Minneapolis, Minnesota de 'Rally for the Republic' gehouden. Tienduizenden supporters van de Republikeinse presidentskandidaat Ron Paul kwamen van 31 augustus tot en met gisteravond vanuit het hele land bijeen om te beginnen met wat zij zelf 'de tweede Amerikaanse Revolutie' noemen.

Voor de conventie in het Target Center waren naar eigen zeggen ruim tienduizend kaartjes verkocht. Ron Paul, die zichzelf de kampioen van de grondwet noemt, wil de Amerikaanse legermacht uit alle 130 'bezette' landen terugtrekken, roept op tot de herintroductie van de gouden standaard, afschaffing van het centrale banken-systeem en teruggave van alle constitutionele rechten aan de Amerikaanse burger.

Hoewel Paul in de voorverkiezingen enkele malen bijna 20 procent van de stemmen haalde en verreweg de meeste privédonaties kreeg, werd hij in de mainstreammedia genegeerd en geridiculiseerd. Inmiddels heeft hij zich uit de race teruggetrokken, en is met het overgebleven campagnegeld een beweging gestart: de Campaign for Liberty. Hiermee hoopt Paul vóór de presidentsverkiezingen van 2012 een revolutie te bewerkstelligen, waarmee Amerika daadwerkelijk terug zou keren naar haar constitutionele principes.

Eén van de vele Paul-support-filmpjes

'Crespo in de winterstop naar AS Roma'

Hernan Crespo zal in januari Inter verruilen voor AS Roma. Althans, dat heeft zijn zaakwaarnemer Fernando Hidalgo kenbaar gemaakt in de Italiaanse media.

De Argentijn is sinds de komst van trainer José Mourinho op een dood spoor beland bij de Nerazzurri. De Portugees zette Crespo zelfs niet op de spelerslijst voor de Champions League.

Om die reden zou de voormalig spits van onder meer Lazio Roma en Parma naar de Giallorossi willen vertrekken. De overgang kwam echter niet meer rond voor het sluiten van de transfermarkt.

Google Chrome

Ik kom even onder mijn steen vandaan. Ik kom er net achter dat Google een eigen webbrowser gemaakt heeft. Volgens het marketingpraatje van Google is Chrome een browser die is ontworpen om het web sneller, eenvoudiger en veiliger te maken. De browser heeft een minimalistisch ontwerp dat u niet in de weg staat.

Ach, misschien is het wel eens het proberen waard en zou het en serieuze concurrent voor IE en FF kunnen zijn...

PS3-bezitters kunnen Resistance 2 uitproberen vanaf oktober

Enkele uurtjes geleden postten wij al nieuws over de Limited Edition en nu hebben wij nieuws over de demo die binnenkort uit zal komen. Mocht je namelijk de closed BETA van Resistance 2 niet hebben bijgewoond, dan kun je vanaf een nog niet vastgestelde datum in oktober de multiplayer-demo spelen. Deze zal dan gewoon verkrijgbaar zijn vanaf de PlayStation Store. Een leuke optie in de demo is het feit dat je feedback kunt geven over de game aan de makers, Imsomniac Games. Hierdoor kunnen zij nog even aan de game sleutelen voordat hij uitkomt.




Weer journalist vermoord in Rusland

Een journalist is vandaag in een ziekenhuis in de Zuid-Russische republiek Dagestan bezweken aan de verwondingen die hij opliep toen hij gisteravond werd beschoten tijdens een rit in zijn auto. Dat meldde de politie.

Het is de derde keer in korte tijd dat een journalist door geweld om het leven komt in Rusland. Het meest recente slachtoffer, Abdullah Alisjajev, werd door twee onbekende schutters onder vuur genomen en liep hoofd- en schouderwonden op. Een operatie in het ziekenhuis mocht niet baten.

Zondag werd in het naburige Ingoesjetië een andere journalist, Magomed Jevlojev doodgeschoten. Hij was een uitgesproken tegenstander van Moskou en de Moskougezinde regering in de deelrepubliek. Hij werd in het hoofd geschoten in een politieauto, volgens de autoriteiten nadat hij een wapen probeerde te bemachtigen. En in maart werd de voorzitter van de staatsomroep in Dagestan doodgeschoten terwijl hij in zijn auto zat.

Bewoners New Orleans donderdag terug

Aan de verplichte evacuatie van de stad New Orleans komt in de nacht van vandaag op morgen een einde. Vanaf morgen kunnen de bewoners terugkeren zei de burgemeester van de stad, Ray Nagin, gisteren.

De evacuatie was in het weekeinde voor de komst van de orkaan Gustav begonnen en verliep ordelijk. Bijna twee miljoen mensen vertrokken landinwaarts om aan de ergste kracht van de wervelstorm te ontkomen.

Laat gisteren bood de plaats nog een desolate aanblik. Tornado's teisteren de omgeving van de stad en de stroom en drinkwatervoorziening zijn nog niet hersteld.

In de stad wordt hard gewerkt om obstakels van wegen te verwijderen zoals omgewaaide bomen of door de storm losgerukte objecten. De orkaan uit de categorie twee met windsnelheden van 175 kilometer per uur heeft schade aangericht maar er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Hans Klok verwikkeld in vechtpartij

Hans Klok is afgelopen weekeinde verwikkeld geraakt in een vechtpartij. De illusionist fietste zaterdag naar huis, na een avondje stappen in Haarlem, toen hij door vier dronken passanten werd uitgescholden voor 'kankerhomo'. De 20-jarige zoon van zijn ex-vriend Frank, Jesper, was mee met Klok en diende de mannen van repliek. "Met name hij kreeg behoorlijke klappen", vertelt de entertainer vandaag in De Telegraaf.

Jesper moest uiteindelijk met een blauw oog naar de dokter. "Ik sloeg ook van me af, maar Jesper probeerde mij te beschermen, omdat ik natuurlijk niet met een blauw oog op het podium kan staan", legt Klok uit. "Ontzettend lief van hem." Hoewel de politie zaterdagnacht heeft gezocht naar de daders, was van hen geen spoor te bekennen.

De 39-jarige illusionist laat het er niet bij zitten en wil deze week nog aangifte doen van mishandeling, iets dat de zoon van zijn ex al heeft gedaan. "Van dit zinloos geweld wordt heel Nederland doodziek", stelt Klok. "Alleen al iemand uitschelden voor 'kankerhomo' vind ik uitermate ordinair en kwetsend. En dat ze er meteen op los slaan, is natuurlijk helemaal niet te bevatten."

Inburgeren met baan in plaats van cursus

Jonge allochtonen moeten de mogelijkheid krijgen in te burgeren via een leerbaan in plaats van met een cursus. Voorstellen hierover van het kabinet worden deze week afgerond. Dat zegt staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) vandaag in het Nederlands Dagblad.

Leerwerkbanen zijn praktische cursussen waarbij betaald werk bij een bedrijf wordt gecombineerd met een dag scholing. Na een jaar is de cursist in het bezit van een mbo-diploma. Het idee is dat iemand na een jaar werken en studeren zichzelf kan redden in de maatschappij. Dat is immers het doel van inburgeren, stelt Aboutaleb.

Succes in zo'n leerwerkbaan moet volgens de bewindsman niet worden gedwarsboomd met verplichtingen voor andere cursussen met hetzelfde doel, zoals de inburgeringscursus. Het beleid moet ook helpen de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Deze vorm van inburgeren via een baan is volgens Aboutaleb niet voor iedereen geschikt. Dat komt doordat het vaak gaat om leerwerkbanen in de ICT of de techniek.

Veerman bepleit 'Samen werken met water'

Oud-CDA-minister Cees Veerman maakt vandaag zijn opwachting met een advies over een aanpak van de stijgende zeespiegel, getiteld 'Samen werken met water''.

Het gaat om aanbevelingen van de door hem geleide Deltacommissie hoe Nederland - kust en achterland - ook in de verre toekomst te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. De negen leden tellende staatscommissie pakt uit met een presentatie, live te volgen op de NOS-televisie, die gepaard gaat met een inleidend filmpje van 18 minuten onder dezelfde titel.

Er zitten volgens Veermans woordvoerder geen 'dramatische beelden' in zoals in The Inconvenient Truth, de bekroonde milieufilm van de Amerikaanse oud-vicepresident Al Gore. Maar wel 'indringende tekeningen en simulaties' om duidelijk te maken wat op Nederland 'afkomt' door de opwarming van de aarde.

Premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Tineke Huizinga (V&W) nemen het advies namens het kabinet in ontvangst. Het voltallige kabinet zal 'op hoofdlijnen' snel daarna reageren op het ongetwijfeld miljarden vergende advies, nog voor Prinsjesdag, en ermee aan de slag gaan voor een Nationaal Waterplan dat eind dit jaar uitkomt.

Veermans advies geldt als een 'vertrekpunt', en tegelijk als een 'routeplanner' voor decennia. Volgens Haagse beleidambtenaren zal het Rijk 'heldere doeleinden' opstellen, maar krijgen de regio's een stem bij die uitwerking. De regio's kennen de historie en de gevoeligheden over deze materie het beste, is de redenering.

Toch hoger beroep tegen straf voor bijlmoord

De 42-jarige Amerikaan Carlos H. gaat toch in hoger beroep tegen de 15 jaar celstraf en tbs die rechtbank hem oplegde voor de zogeheten bijlmoord vorig jaar op het station van Roosendaal. Zijn advocaat Peter Gremmen heeft dat vandaag bevestigd naar aanleiding van een bericht in BN/De Stem.

Volgens Gremmen is zijn cliënt het niet eens met celstraf en de tbs met dwangverpleging. Het hoger beroep komt als een verrassing omdat H. zich leek neer te leggen bij elke straf. Zijn advocaat mocht van hem bij de behandeling van de rechtszaak geen strafmaatverweer voeren.

H. heeft bekend dat hij op 8 september een 22-jarige student uit Bergen op Zoom in de wachtruimte van het station heeft doodgeslagen. De Amerikaan is overtuigd communist. Hij wilde een anti-imperialistische daad stellen en had het plan een commando van de kazerne in Roosendaal te doden. Toen dat niet lukte, koos hij een willekeurige jonge man uit.

Melding nieuwe werknemers versimpeld

Bedrijven hoeven nieuwe werknemers in de toekomst niet meer onmiddellijk te melden bij de Belastingdienst. Het kabinet schaft de zogeheten eerstedagmelding af. Ingewijden hebben vandaag een bericht daarover in het Financieele Dagblad bevestigd.

Volgens de bronnen in Den Haag komt het kabinet op Prinsjesdag met nieuwe voorstellen om de regeldruk voor bedrijven te verminderen. Het verdwijnen van de eerstedagmelding is daarvan de belangrijkste.

De regel is twee jaar geleden ingevoerd om zwartwerken en illegale arbeid tegen te gaan. De melding moet uiterlijkéén dag voor de eerste werkdag van de nieuwe werknemer worden gedaan, op straffe van een boete van meer dan 1100 euro.

Demo Pure komt morgen online

Disney Interactive Studios heeft verklaard dat de demo van Pure vanaf morgen beschikbaar is voor Xbox 360 en PS3. We wisten al dat de demo er deze maand aan zat te komen, maar nu is de exacte datum dus bekend.

Pure is een nieuw racespel dat al verschillende prijzen heeft gewonnen, waaronder Best Racing Game op de E3. Zeker de moeite waard om even te downloaden dus.

De demo speelt zich af op het Italiaanse Mount Garda circuit (een van de 36 tracks) en biedt de kans het op te nemen tegen 15 tegenstanders (AI). Leuke features van het spel zijn bijvoorbeeld 'boosten', stunts uitvoeren en verschillende shortcuts. Niet alleen maar domweg gasgeven dus...



Toffe stunts in Pure

"Disney DLC voor LittleBigPlanet maar één voorbeeld"

De release van LittleBigPlanet komt steeds dichterbij en dus wordt de hype flink opgebouwd door het verschaffen van steeds meer informatie. Het lijkt erop dat we elke dag wel een LittleBigPlanet-nieuwsbericht hebben, en zo dus ook vandaag.

Sony heeft namelijk gezegd dat ze flink aan het praten zijn met third-parties om thema-packs te ontwikkelen voor LittleBigPlanet. In zo'n pack zouden dan levels en constuums van een bepaald thema-zitten die je dan via de game kan downloaden. Een voorbeeld dat Sony noemde is een Disney-pack, maar ze zijn met veel meer third-parties in gesprek om zo'n thema-pack te maken.



Misschien binnenkort in een Disney, Ratchet & Clank of God of War tintje

Gears of War 2 is voor 85-90% klaar en met meer kleur

Goed nieuws voor iedereen die dit najaar Epics komende shooter Gears of War 2 niet wil missen, volgens badass Cliff Blezinsky is de badass game nu voor 85 - 90% compleet.

Epic is nu bezig de game op te poetsen, wat inhoudt dat de laatste bugjes zoals vastlopende AI, level-glitches en clippende bandanas uit de game worden gehaald. Cliff heeft het in ieder geval prima naar zijn zin, hij speelt de game iedere ochtend volledig uit om te controleren of alles goed in elkaar steekt en, in zijn eigen woorden, batshit insane is.

Daarnaast gaat Cliff in op het grijze kleurenpallet van Gears of War 1. Volgens hem werd er bewust gemikt op de onverzadigde look, maar lijkt het nu standaard te zijn geworden in de industrie. Daarom zal Gears of War 2 wat meer kleur bevatten, het kleurenpallet wordt uitgebreid met oranje en rood voor de variatie. Gears of War 3 belooft in ieder geval een Saturday Night Fever-achtige bedoening te worden, als we Cliff mogen geloven.

We kind of actively aimed for the de-saturated look, but its since become de riguer for this generation of games. I think that's why something like Mirror's Edge has become kind of like an oasis in the desert of E3 - 'Look! There's a red crate! I love you!'

We actually have a little more colour in Gears 2 - reds, oranges. Hopefully you've noticed. What I can tell you is that if there was a Gear 3 it'll be a total disco town: purples, pinks and greens everywhere!


Niet iedereen was even te spreken over de aanraking met het oranje...

Gears of War 2 wordt 7 november verwacht, exclusief op de Xbox 360.

Limited Edition van Resistance 2 uitgebreid in beeld

Gisteren wisten we jullie al te melden dat er een limited edition van Resistance 2 uit zou komen en wat daar allemaal in zou zitten. Vandaag kunnen we jullie uitgebreid laten zien wat je kan verwachten als je deze laat importeren uit de VS. Hij zal namelijk niet in Europa verkrijgbaar zijn.

De limited edition zal natuurlijk de game zelf bevatten met de cover die door de fans is gekozen. Daarnaast zal er een Chimera action-figure, een exclusieve art-book, een in-game HVAP Wraith multiplayer weapon skin en een bonus-DVD met een making-off, een film die het hele verhaal van Resistance behandeld en een preview van de Resistance comic-book in zitten. Deze box zal $79.99 gaan kosten en is dus alleen beschikbaar in de VS.

Hieronder kan je een aantal plaatjes van de limited edition zien.



DVD: Reservation Road

Een film waarbij door een auto-ongeluk de levens van verschillende mensen op een onwaarschijnlijke manier met elkaar vervlochten worden. Paul Haggis deed het al eens in zijn succesvolle Crash. Terry George, regisseur van het beklemmende Hotel Rwanda, doet het op een andere manier en laat in de verfilming van John Burnham Schwartz' gelijknamige boek Reservation Road zien hoe het grote leed wat door een auto-ongeluk wordt veroorzaakt de levens van de hoofdrolspelers flink door elkaar schudt.


Geen Britse legermutsen meer van berenbont

Het Britse leger heeft na overleg met dierenrechtenactivisten besloten een alternatief te zoeken voor de mutsen van berenvel van de wachten bij Buckingham Palace.

Activisten van de organisatie PETA voerden aan dat het wreed is om Canadese zwarte beren te doden voor de mutsen. Het ministerie van Defensie zegt synthetische alternatieven te willen overwegen, maar die moeten dan wel van hoge kwaliteit zijn en waterafstotend.

De 45 centimeter centimeter hoge mutsen worden gedragen door vijf Britse regimenten, die als ceremoniële wacht bij Buckingham Palace staan of andere koninklijke gelegenheden opluisteren.

VVD tegen bezuinigingen kinderopvang

De VVD voert vandaag actie tegen de voorgenomen bezuinigingen in de kinderopvang. Volgens de liberalen leiden de bezuinigingen van het kabinet ertoe dat ouders stoppen met werken, omdat ze de opvang niet meer kunnen betalen.

Wethouders, lokale fractievoorzitters en Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming gaan vandaag eerst per bus langs een aantal kinderopvangcentra, om rond 15.00 uur op het Plein in Den Haag een manifestatie te houden. Hier worden onder meer ballonnen opgelaten door kinderen en speeches gehouden door VVD-politici. Om 16.00 uur krijgt VVD-leider Mark Rutte een rapport aangeboden waarin de gevolgen van de bezuinigingen volgens de liberalen beschreven zijn.

In juni kondigde staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) aan dat gezinnen volgend jaar afhankelijk van het inkomen meer gaan betalen voor kinderopvang. Reden voor de bezuiniging was het feit dat meer kinderen van de regeling gebruik maakten dan was verwacht.

Volgens de VVD verminderen deze maatregelen de arbeidsparticipatie en de mogelijkheden voor ouders om zich te ontplooien.

Man vermoordt zes mensen in VS

Een Amerikaan heeft in de staat Washington zes mensen in korte tijd vermoord en twee verwond. De man, die zich uiteindelijk overgaf, is een bekende van de politie. Waarom hij tot zijn daad kwam is nog niet bekend.

De politie was op een melding afgegaan in de plaats Alger. De dader heeft daarbij iemand doodgeschoten en vervolgens moest een politieman zijn komst ook met de dood bekopen. Na de twee moorden is de man gevlucht en schoot hij onderweg nog drie mensen neer. Een motorrijder overleed en twee anderen raakten gewond. Eerder op de dag had de schutter ook al drie slachtoffers gemaakt.

[US] Davydenko verliest van qualifier

Voor Nikolaj Davydenko zit de US Open erop. Niet de Rus, maar de Luxemburger Gilles Muller staat in de kwartfinales van het tennistoernooi. De qualifier stuntte door met 6-4, 4-6, 6-3, 7-6 (10) van de als vijfde geplaatste Davydenko te winnen.

Muller is door dit resultaat voor het eerst in zijn loopbaan kwartfinalist op een grand slam. In de tweede set leek Davydenko terug te komen in zijn goede spel door bij 0-4 zes games op rij te winnen en dus de tweede set te pakken. Muller was duidelijk niet onder de indruk en bleef winners slaan. Bovendien miste Davydenko maar liefst acht breakkansen.

In de vierde set liet Davydenko drie setpunten liggen. Muller kreeg drie matchpoints. De derde benutte hij en zo was plaatsing voor de kwartfinale een feit voor de Luxemburger.

[US] Djokovic door na slopende vijfsetter

Novak Djokovic heeft ten koste van Tommy Robredo opnieuw de kwartfinales bereikt op de US Open. In een zenuwslopend duel trok de Serviër tegen de Spanjaard uiteindelijk aan het langste eind.

Djokovic, vorig jaar nog finalist, won na een zenuwslopend gevecht van bijna vier uur met 4-6, 6-2, 6-3, 5-7, 6-3 van Robredo. De als derde geplaatste Djokovic komt in de kwartfinale uit tegen de winnaar van de partij tussen Andy Roddick en Fernando Gonzalez.

Gewilde Huntelaar begrijpt beslissing Ajax

Klaas Jan Huntelaar heeft begrip voor de werkwijze van Ajax. De Amsterdammers weigerden twee gigantische biedingen op hun spits, kort voordat de transfermarkt afgesloten werd. Daardoor speelt de spits sowieso het komende halfjaar nog in het shirt van Ajax.

Huntelaar laat weten dat er inderdaad sprake was van serieuze interesse: "Een club uit de Europese subtop was heel serieus en wilde heel veel geld voor me betalen." De topscorer van afgelopen jaar vertelt verder: "Maar Ajax had toen geen tijd meer om een goede vervanger voor me te halen. Dus ik begrijp dat het bod is geweigerd."

Op namen van clubs en de hoogte van het bod wilde Huntelaar niet ingaan. Volgens diverse bronnen binnen Ajax lag één van de biedingen nabij de veertig miljoen euro. Huntelaar doet het vrij weinig, hij wil maar één ding:"Dat is inderdaad heel veel geld, maar het ging ook om een club uit de Europese subtop. Ik wil liever in één klap de stap naar de echte top maken. Daarom moet ik komend seizoen bij Ajax en het Nederlands elftal heel goed presteren."

Tenslotte is Huntelaar opgelucht dat de hele heisa rondom zijn persoon op dit moment voorbij is. "Ik ben best blij dat de transfermarkt nu op slot is. Ook maandag ben ik voortdurend van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden. Ik blijf nu bij Ajax en dat geeft toch rust."

Sarah Palin is levensgevaarlijk voor ijsbeertjes

Sarah Palin blijkt er opvallende standpunten op na te houden op het gebied van de milieuproblematiek. Zo ziet ze niet een direct verband tussen de vervuilende mens en de opwarming van de aarde. Ook vindt ze het geen probleem dat er ijsberen sterven door het boren naar olie in Alaska.

Hoewel vrouwen bekend staan om hun gevoeligheid, zeker als het gaat om lieve, donzige, beestjes, ligt dat bij Palin net even wat anders. Ze ziet het feit dat de ijsberen gevaar lopen bij het boren naar olie, niet als een werkelijk risico maar als een zwak argument van milieu-extremisten. Ze geeft zelfs aan dat de ijsbeerpopulatie drastisch zou zijn toegenomen.

Ze denkt dat deze extremisten Amerika ervan willen weerhouden gebruik te maken van de natuurlijke voorzieningen die het land biedt, die Amerika hard nodig heeft voor het opwekken van energie.

Het is al frappant dat de running mate van McCain er geen been in ziet de ijsbeer te bedreigen door olie te boren, nog verbazingwekkender wordt het wanneer er eens naar de cijfers wordt gekeken. Deze ontkennen haar beweringen. Uit onderzoek van de Canadees Ian Stirling blijkt bijvoorbeeld dat de ijsbeerpopulatie in de laatste 20 jaar juist met zo'n 20% is afgenomen.

Releaselijst week 36

Release lijstje
Week 36
04 september – 10 september

De eerste week van de maand september zit bomvol met releases. Op elk platform is er wel een game die de moeite is om te spelen. Op de DS is het mogelijk om de Final Fantasy wereld in te duiken met Final Fantasy IV, of een hele eigen wereld op te bouwen met Civilization Revolution of juist je hele eigen wereld te creeëren met Spore Creatures. Ben je na Spore nog steeds niet uitgekeken op vreemde wezens, dan kan je altijd nog het paradijs in met Viva Piñata: Pocket Paradise.

Ook de PC heeft deze week flink wat releases. Zo verschijnt het lang verwachte Spore en Mercenaries 2: World in Flames. Die laatste verschijnt ook op de Playstation 2, Playstation 3 en Xbox 360. Heb je één van deze laatste twee consoles, dan kan je aan de slag met FaceBreaker. Op de Xbox 360 verschijnen ook nog twee exclusieves. Dit zijn de Japanse RPG Infinite Undiscovery en het vrolijk Viva Piñata: Trouble in Paradise

Onderstaand lijstje is onderhevig aan veranderingen en onjuistheden kunnen voorkomen.


Nintendo DS
Civilization Revolution
PictoImage
Spore Creatures preview
Final Fantasy IV
Viva Pinata: Pocket Paradise

Nintendo Wii
WSC Real: 2008 World Snooker Championship
Family Trainer
The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor

PC
Mercenaries 2: World in Flames
Spore preview
GTR Evolution
WSC Real: 2008 World Snooker Championship
S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky

Playstation Portable
WSC Real: 2008 World Snooker Championship

Playstation 2
Wipeout Pulse
Naruto: Ultimate Ninja 3
WSC Real: 2008 World Snooker Championship
Mercenaries 2: World in Flames

Playstation 3
Mercenaries 2: World in Flames
WSC Real: 2008 World Snooker Championship
FaceBreaker
Monster Madness: Grave Danger

Xbox 360
Viva Pinata: Trouble in Paradise
Mercenaries 2: World in Flames
FaceBreaker
WSC Real: 2008 World Snooker Championship
Infinite Undiscovery

Sex and violence

De overheid is heel erg goed in dingen verbieden, maar waar ze nog veel beter in zijn is geld vangen. Zoals iedereen weet is het een sport van de ambtenaartjes geworden om op alles wat ze in principe niet willen dat we doen, maar wat iedereen toch doet, ongelofelijke hoeveelheden belasting te heffen. Denk voor het gemak maar aan roken, alcohol drinken of autorijden. Maar wat als ze vanuit Den Haag nu eens alles zo gaan benaderen? Alles mag, zolang er maar flink voor gedokt wordt? Direct gevolg hiervan zou zijn dat ook alle games zouden worden toegestaan, hoe extreem dan ook. Games als Manhunt worden nu al als extreem gezien, maar waar zou het dan naartoe gaan?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.