Deltafonds en Deltaregisseur voor waterveiligheid

De Deltacommissie onder leiding van oud-minister Cees Veerman blaast het begrip Delta nieuw leven in.

De groep wijzen adviseert in het vanmiddag gepresenteerde advies 'Samen werken met water, een land dat leeft, bouwt aan zijn toekomst' te gaan werken met een Deltafonds, Deltaregisseur, Deltawet en Deltaprogramma.

De commissie-Veerman had een bredere opdracht dan de Deltacommissie die na de watersnoodramp van 1953 keek welke technische maatregelen konden worden getroffen om de toen overstroomde gebieden beter te beschermen. Het Deltaplan zag toen het licht. Nu nopen de toename van rivierwater en de stijging van de zeespiegel tot actie.

"De veiligheidsopgave is urgent. Nederland heeft een achterstand in te lopen, omdat niet wordt voldaan aan de huidig geldende normen", maant de Deltacommisie. Nederland moet dan ook 'vanaf vandaag' werken aan verbeteringen.

Een kwart van de waterkeringen voldoet niet aan de huidige wettelijke veiligheidsnormen en volgens Veerman moeten die normen nog strenger worden. Ook wil hij dat er veel meer aandacht komt voor het voorkomen van slachtoffers. Hij wijst erop dat "65 procent van ons nationale vermogen in overstroombaar gebied ligt. Voorzichtig geschat is dat 1800 miljard euro."

De Deltacommissie wil dat het de komende eeuwen bij waterveiligheid draait om de pijlers veiligheid en duurzaamheid: "mee-ontwikkelen met de klimaatverandering en ecologische processen".

Kabinet
Het kabinet is positief over de aanbevelingen van de Deltacommissie. ''Het kabinet neemt de handschoen op'', aldus premier Jan Peter Balkenende vanmiddag bij de presentatie van het rapport.

De premier kondigde aan dat het kabinet volgend jaar met een Deltawet komt waarin de financierng wordt geregeld van de noodzakelijke maatregelen en waarin de rolverdeling van de betrokken partijen wordt geschetst.

''Als we het verstandig aanpakken komt Nederland uit deze strijd tegen het wassende water opnieuw sterker tevoorschijn'', aldus Balkenende.


Deltawerken  (foto: ANP)