EP wil verbod op kloonvlees

Europarlementariërs hebben vandaag gevraagd om een voor de hele Europese Unie geldend verbod op vlees van gekloonde dieren, met als argument dat deze dieren minder gezond kunnen zijn dan gewone dieren. Het Europees parlement vroeg om een verbod met oog op het welzijn van de dieren en zei dat zo'n verbod ook de naam van Europa zou beschermen als producent van kwalitatief hoogstaande landbouwproducten.

Volgens dierenactivisten vertonen gekloonde dieren meer gebreken, verouderen zij sneller en sterven zij eerder dan andere dieren.

Op dit moment wordt nog nergens ter wereld vlees of zuivel van gekloond vee te koop aangeboden. Die mogelijkheid doemde echter op toen Amerikaanse inspecteurs in januari verklaarden dat kloonvlees net zo veilig kan worden gegeten als ander vlees. Ook een voorlopig onderzoek van de EU concludeerde dat het eten van kloonvlees waarschijnlijk geen nadeel voor de gezondheid oplevert.

De Europese Commissie, die een voorstel tot een verbod zou moeten indienen, liet weten advies van wetenschappers en ethici te zullen inwinnen alvorens enig besluit te nemen over een invoerverbod voor kloonvlees. De inspectiediensten zijn zich ervan bewust dat de gezondheid van dieren door klonen kan worden geschaad, zei EU-commissaris voor voedselveiligheid Androula Vassiliou.