Journalist tv-zender Al-Arabiya Iran uitgegooid

Een bureauchef van de Iraanse vestiging van de Saudische nieuwszender Al-Arabiya heeft gisteren een werkverbod gekregen van de Iraanse autoriteiten en moet zo snel mogelijk het land verlaten. Dat heeft de nieuwszender bekendgemaakt. Wat het verbod verder betekent voor de nieuwszender is niet bekend.

Iraanse staatsmedia lieten weten dat het werkverbod onderdeel was van maatregelen tegen Al-Arabiya vanwege de aankondiging van Egyptische plannen om een kritische film te maken over ayatollah Khomeini, de geestelijke die Iran leidde tijdens de Iraans Revolutie in 1979.

Het hoofdkantoor van Al-Arabiya staat in Dubai. De redactie in Teheran lag al langer onder vuur van de Iraanse autoriteiten. Die verwijten Al-Arabiya bevooroordeeld over Iran te berichten. Niets van waar, zegt het netwerk en voegt eraan toe dat het Iran altijd de mogelijkheid heeft geboden aan zijn programma's mee te werken.

Het is al de derde keer sinds de opening van de vestiging in Teheran in 2003 dat een medewerker van Al-Arabiya het land wordt uitgezet. Hassan Fahas, de bureauchef die gisteren is weggestuurd, woonde al acht jaar in het land. Voor hij voor Al-Arabiya werkte, schreef hij voor de Saudische krant Al Hayat, die in Londen is gevestigd.

Saudi-Arabië en Iran zijn rivalen van elkaar en de laatste tijd waarschuwen Saudische media steeds vaker voor een Iraanse sjiitische dreiging in het overwegend soennitische Midden-Oosten. Volgens Fahas is zijn uitzetting onderdeel van een hetze tegen Al-Arabiya, die door de staatsmedia en regeringsmedewerkers wordt gestuurd.

Twee maanden geleden werd ook al een journalist van het Franse persbureau Agence France-Presse het land uitgezet. De persvrijheidsgroep Verslaggevers Zonder Grenzen liet weten dat Iran op deze manier probeert buitenlandse journalisten in het land angst aan te jagen.