Turkse president naar ArmeniŽ

De Turkse president Abdullah Gul brengt komend weekeinde een bezoek aan Armenië. Hij is te gast bij de voetbalinterland tussen Armenië en Turkije, zaterdag in de Armeense hoofdstad Jerevan. Dat heeft een woordvoerder van Gul vandaag laten weten.

Turkije en buurland Armenië leven al lange tijd in onmin met elkaar. Het belangrijkste twistpunt tussen beide landen is de vermeende Armeense genocide. De Armeense regering beschuldigt de voorloper van het huidige Turkije, het Ottomaanse Rijk, ervan begin twintigste eeuw honderdduizenden Armeniërs om het leven te hebben gebracht.

Turkije verbrak de diplomatieke banden met de voormalige Sovjetrepubliek Armenië in 1994. Ankara verweet de Armeense regering steun te verlenen aan separatisten in Nagorno-Karabach. Deze streek in Azerbeidzjan, een bondgenoot van Turkije, wordt bevolkt door etnische Armeniërs. In 1991 verklaarde de enclave zich onafhankelijk. Een burgeroorlog, waarin enkele tienduizenden mensen omkwamen, eindigde in het voordeel van de Armeniërs.