Omstreden cartoons in Eindhoven geëxposeerd

In Eindhoven worden deze maand in Plaza Futura een aantal omstreden cartoons gepubliceerd. Het centrum voor internationale samenwerking COS Brabant heeft daartoe een dertigtal internationale krantencartoons geselecteerd die betrekking hebben op religie, vrede en veiligheid en het verdelingsvraagstuk. Het gaat om Westerse en Arabische cartoonisten die in hun werk uitgesproken antisemitisch, antichristelijk of antimoslim zijn.

COS Brabant wil met de expositie ''discussie uitlokken''. Aanleiding voor de tentoonstelling is de Deense 'cartooncrisis' uit 2005 en de arrestatie dit jaar van de Amsterdamse cartoonist Gregorius Nekschot.  Er zal dan ook onder meer werk van Nekschot en Kurt Westergaard (Mohammed met bomhoofd) te zien zijn.

De gratis expositie is getiteld 'The Power of Cartoons' en begint op 17 september met een debat onder leiding van cabaretier Leon van der Zanden. Het is de bedoeling om later verder door Brabant te trekken. De organisatie doet geen mededelingen of er veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

Een aantal cartoons waar in meer of mindere mate ophef over ontstond
(Niet bekend is of deze ook te zien zijn in Eindhoven)