Zoet water wordt schaarser

Terwijl Nederland zich wapent tegen de voorspelde toestroom van rivier- en zeewater, waarschuwt de Deltacommissie vandaag ook voor een tekort aan zoetwater.

Volgens Cees Veerman, voorzitter van de Deltacommissie, is zoetwater een van de grote knelpunten van de toekomst. De inlaatpunten lopen gevaar. Industrie en landbouw zullen steeds moeilijker aan zoetwater kunnen komen, aldus Veerman. Door het stijgende zeewater dringt het zoute water verder het land in via de rivieren en het grondwater. Mede door de langere periodes van droogte komt de zoetwatervoorziening in gevaar, voorziet de commissie.

Die bepleit dan ook meer ruimte voor de opslag van zoet water. Het IJsselmeer ziet de Deltacommissie als een strategisch zoetwaterreservoir, voor het Noorden en Westen van Nederland en mogelijk ook voor andere landen. Het peil van het IJsselmeer wordt geleidelijk met maximaal 1,5 meter verhoogd. Wel moeten dan de dijken en gemalen langs het meer worden aangepast.

Veerman stelde dat het IJsselmeer de grootste zoetwatervoorraad in Europa vormt, waardoor het het zoetwaterbassin voor de toekomst is. "We denken er ook over om dat water te gebruiken om de steeds zouter wordende rivieren mee door te spoelen."

Volgens de Deltacommissie biedt het schaarser wordende zoetwater ook kansen. "De verwachting is dat met toenemende schaarste de prijs van zoet water steeds hoger zal worden. Dit zal bijdragen aan innovaties om effectiever met water om te gaan." Of zoals Veerman het verwoordde: "We staan in de wereld bekend als een natie die op dit gebied wonderen kan verrichten."