Ter Horst onderzoekt 'AIVD-lek' salafisten

Onderzocht wordt hoe het kan dat cijfers van veiligheidsdienst AIVD over orthodoxe islamitische predikers zijn 'gelekt'. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) de Tweede Kamer vandaag toegezegd. Ze deed dat op aandringen van de SP en de PVV.

De twee partijen wilden opheldering van Ter Horst over de jaarverslagen van de Nederlandse veiligheidsdiensten. Zij kunnen er niet bij dat de cijfers al openbaar werden voordat de Tweede Kamer ze kreeg.

Eind september vorig jaar maakte het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) op basis van cijfers van de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding bekend dat er twintig salafistische jongerenpredikers in Nederland zijn. Het salafisme is een orthodoxe, fundamentalistische stroming binnen de islam en de predikers vertolken vaak een sterk anti-westerse boodschap.

Eerder had Ter Horst de Kamer geweigerd te informeren over het aantal salafistische imams in Nederland omdat het zou gaan om operationele informatie. De SP en de PVV waren vandaag verontwaardigd dat de Cidi destijds wel over de informatie kon beschikken, terwijl de Kamer die cijfers pas in oktober vorig jaar ontving.

Zij eisten een onderzoek naar het 'lek' binnen de AIVD door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Ter Horst ontkende dat de informatie uit haar organisatie kwam. "Wij schrijven een rapport met veel organisaties en medewerkers. Ik zal laten nagaan wie het heeft gedaan", zei ze.

De minister laat de Kamer binnen een maand weten hoe de cijfers bij de Cidi terecht zijn gekomen.