Buitenlands toerisme groeit minder hard

Het aantal buitenlandse toeristen zal in Nederland tot 2020 minder hard groeien dan in de rest van de wereld. Intensieve samenwerking in de reissector is geboden.

Dat is de conclusie in het onderzoek 'Destinatie Holland 2020' dat het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) vandaag presenteert in Zeist. Het NBTC verwacht tot 2012 een groei van gemiddeld één procent per jaar, daarna loopt dit op tot 2,5 procent per jaar. Dat zou het aantal buitenlandse toeristen in 2020 op veertien miljoen per jaar moeten brengen. Dat is dertig procent meer dan in 2007, toen elf miljoen toeristen ons land aandeden.

De groei in het aantal toeristen is minder dan in de rest van de wereld, waar een gemiddelde groei van 4,1 procent per jaar wordt verwacht, twee keer zoveel als de Nederlandse gemiddelde groei. Dat komt volgens directeur Jos Vranken van het NBTC vooral door de dure euro ten opzichte van de dollar. Ook de vliegtaks en de hoge toeslagen en belastingen op Schiphol spelen volgens hem een rol. De groei die er wel is zit vooral in de zakelijke reismarkt, stedentrips en reizen naar een lokatie buiten de Randstad.

De meeste toeristen komen ook in de toekomst vooral uit Duitsland, België, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk. In de toekomst verwacht het NBTC ook meer toeristen uit opkomende economieën als China, Rusland en India, maar het blijven er weinig in vergelijking met de top-5. Om daadwerkelijk aan de veertien miljoen toeristen te komen in 2020 moeten toeristische bedrijven en organisaties in Nederland wel beter samenwerken en Nederland op de kaart zetten.

Goed nieuws voor de reissector is er ook. De gemiddelde besteding gaat naar verwachting omhoog. In totaal gaven buitenlandse toeristen in 2007 3,9 miljard euro uit, ruim 350 euro per persoon. In 2020 wordt dat gemiddeld 600 euro per persoon. Dat is een totaal van 8,4 miljard euro, waarbij de inflatie al is meegerekend.