FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 september 2008

Doden door vliegtuigcrash in Congo

Een vliegtuig met zeventien mensen aan boord en hulpgoederen van de Verenigde Naties is neergestort in de Democratische Republiek Congo. Enkele hulpverleners werkten voor de Nederlandse tak van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen.

De bemanning verloor maandag contact met de vluchtleiding. Dinsdag vonden reddingshelikopters het toestel van Air Serv International op een berghelling aan de oostelijke grens met Rwanda. Het vliegtuig is tegen de berg aangevlogen, op 15 kilometer ten noordwesten van de plaats Bukavu.

Zes buitenlanders waren aan boord, uit Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Canada, Zuid-Afrika en de Congo-Brazzaville. De rest kwam uit Congo zelf.

Mensen Putte onwel door gifwolk

In Putte zijn vanmiddag zes mensen misselijk geworden door een ontsnapte gifwolk uit de haven van Antwerpen. Ook rond Roosendaal had men geklaagd over stankoverlast. Voor zover bekend hoefde niemand naar het ziekenhuis.

Volgens de Belgische televisie ging het om de stof waterstofsulfide welke ontsnapt was door een lekkage als gevolg van een stroomstoring bij olieraffinaderij Exxon Mobil. Volgens de Nederlandse politie was deze lekkage snel verholpen.

De hulpdiensten uit de regio midden en west-Brabant waren opgeroepen voor metingen. De hulpdiensten hebben geen gevaarlijke concentraties waterstofsulfide gemeten. De gifwolk dreef later in de middag richting Zuid-Holland, maar daar zijn geen klachten binnengekomen.

 Mascleta, bedankt voor de submit .

Crewwisselingen juni, juli en augustus

Er zijn alweer een paar maanden voorbijgegaan, dus hoog tijd voor de laatste crewwisselingen op FOK!sport. Omdat dit overzicht over juni en juli niet geweest is (zoveel was er ook niet te melden), nemen we dat hier alsnog mee.

Juni en juli
In juni zijn er geen nieuwe mensen bijgekomen en ook geen mensen weggegaan. In juli was er wel wat actie. Die maand hebben we versterking gekregen van twee nieuwsposters. Eťn van hen is een oude bekende, namelijk RemyRR. De ander is Dizzy-Miss-Lizzy, die ons voornamelijk met het schaatsnieuws bij zal gaan staan, maar misschien dat ze ook nog over andere sporten gaat schrijven. En donroyco is inmiddels gepromoveerd van spellingchecker naar fotosoeper. Toch blijft hij ook zijn nakijktaak net zo fanatiek uitoefenen. Overigens heeft donroyco ook de speciale Olympische Spelen-site ontworpen, en de Medaillespiegel vormgegeven, dat laatste met hulp van dennistd.

Toch gebeurt het ook soms dat een gewaardeerde kracht FOK!sport gaat verlaten. JJdJ1984 ging wat anders doen binnen FOK! en had nauwelijks meer tijd om nieuws te plaatsen. Jeroen, in ieder geval bedankt voor al het werk dat je in FOK!sport hebt gestoken!

Augustus
De maand augustus betekende afscheid nemen van een aantal mensen, sennetijdeman en Bastardo worden erg bedankt voor al hun nieuwsberichten. En dan kreeg sportfreak een nieuw jasje, want hij wordt naast sbientje ook schakel tussen de FOK!frontpage en FOK!sport. Hij blijft natuurlijk nog wel voor ons nieuwsberichten posten.

Het feit dat er geen FOK! Voetbalmanager is voor dit seizoen mocht de pret niet drukken, want de prijsvragen vliegen ons momenteel om de oren. Dat hebben we de laatste paar weken vooral te danken aan Nuongirl, die als nieuwe/oude PR-medewerker die taak overnam van sanger. En sanger werd dus Site-Admin.

En tot slot waren er nog wat mijlpalen: met Uitslag Nederland - Frankrijk behaalde sportfreak op vrijdag 13 juni de mijlpaal van 1000 berichten; Sj0rSz maakte met
Zware blessure voor Friesinger op woensdag 2 juli zijn 3000e; en Milan bevestigt komst Ronaldinho was op dinsdag 15 juli niet alleen de 1000e, maar ook precies het 900e voetbalbericht voor onze Weebl.

Powell loopt 100 meter in 9,72

Asafa Powell heeft bij een wedstrijd in Lausanne een tijd gelopen van 9,72. Dit betekende de tweede tijd ooit.

Powell won met deze tijd de IAAF-meeting voor Walter Dix. De Amerikaan kwam tot een tijd van 9,92. Alleen Usain Bolt was ooit sneller dan Powell vandaag, hij liep tijdens de Olympische Spelen het wereldrecord van 9,69. Bolt was in Zwitserland niet aanwezig. Bolt en Powell zullen, samen met de Amerikaanse wereldkampioen Tyson Gay, vrijdag in actie komen op de 100 meter bij de Golden League wedstrijd in Brussel.

Google lanceert nieuwe internetbrowser

Google heeft vandaag een eigen internetbrowser gelanceerd. Hiermee gaat het internetbedrijf de strijd aan met Internet Explorer van concurrent Microsoft, de meest gebruikte browser in de wereld.

'Google Chrome' moet het onder meer makkelijker maken om webapplicaties te draaien. Ook maakt de software het surfen op internet sneller, aldus het bedrijf.

Browsers worden door internetbedrijven als Google en Microsoft gezien als belangrijke programma's. Met een eigen internetbrowser kunnen ze hun eigen webdiensten promoten. Bovendien kan een bedrijf op deze manier de software naadloos laten aansluiten op zijn andere programma's en diensten.

Update 20:51
Zojuist is de beta van deze browser vrijgegeven op http://www.google.com/chrome/

 

sanger wordt Sport-SA

Nadat Nuongirl de PR-taken overnam van sanger, heeft sanger toch een andere taak binnen FOK!sport gevonden want hij komt Sally en Sj0rSz bijstaan als Site-Admin.

sanger is sinds november 2006 een echte autosportposter, destijds aangenomen toen hij een open sollicitatie stuurde. In oktober 2007 nam hij de PR-activiteiten voor FOK!sport van Nuongirl over. Die laatste functie heeft hij dus neergelegd, maar hij gaat zeker niet stilzitten.

sanger: veel succes met je nieuwe functie!

Don 'The Voice' Lafontaine overleden

Maandag is de filmlegende Don Lafontaine op 68-jarige leeftijd overleden. Lafontaine was bekend om zijn diepe, zware stem, die veelvuldig werd gebruikt in filmtrailers en commercials voor radio en televisie. Lafontaine heeft in zijn leven ongeveer 5000 filmtrailers ingesproken. Hij werd vooral bekend door zijn openingszin 'In a world...', die hij veelvuldig heeft gebruikt.

Don Lafontaine stierf aan de gevolgen van longproblemen.


750.000 televisiereclames, 5000 filmtrailers en maar 1 stem

 

ArgentiniŽ lost schulden af

Argentinië gaat miljarden dollars aan achterstallige internationale schulden alsnog aflossen. Dat kondigde de Argentijnse president, Cristina Kirchner, vandaag aan. Met de aflossing is een bedrag van 6,7 miljard dollar (4,6 miljard euro) gemoeid.

"Ik heb de minister van Economische Zaken vandaag opdracht gegeven reserves van de centrale bank te gebruiken om de schulden aan de Club van Parijs af te lossen", aldus Kirchner in een toespraak op de Argentijnse televisie. De Club van Parijs is het samenwerkingsverband van de negentien landen met de grootste internationale schuldenclaims, waaronder Nederland.

De achterstallige betalingen ontstonden in 2001 en 2002 toen Argentinië door een diepe economische crisis niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen. De aflossingen maken deel uit van een pakket maatregelen dat de oplevende Argentijnse economie aantrekkelijker moet maken voor buitenlandse investeerders.

Nieuwe regels voor behandeling Zwitserse dieren

In Zwitserland gelden sinds gisteren nieuwe regels voor de behandeling en begrafenis van huisdieren. Zo mag de goudvis niet meer levend door het toilet gespoeld worden.

De vis moet eerst bewusteloos zijn en dan gedood worden voordat deze naar zijn laatste rustplaats gebracht wordt. Cavia's, hamsters, lama's en alpaca's moeten verplicht gezelschap hebben van een dier. Schapen en geiten moeten ten minste een ander dier in hun gezichtsveld hebben.

Hondeneigenaren moeten volgens de nieuwe wet verplicht op cursus om hun huisdier goed op te kunnen voeden. Varkens mogen nog steeds door de modder rollen, maar moeten bij wet ook even kunnen douchen als ze zich willen opfrissen.

Zwitserland loopt voorop als het om dierenrechten gaat.  Zo is het al jarenlang niet toegestaan een goudvis in een kom te houden.  Dit zou vallen onder dierenmishandeling.

'The Voice' overleden

Maandag is de filmlegende Don Lafontaine op 68-jarige leeftijd overleden. Lafontaine was bekend om zijn diepe, zware stem, die veelvuldig werd gebruikt in filmtrailers en commercials voor radio en televisie. Lafontaine heeft in zijn leven ongeveer 5000 filmtrailers ingesproken. Hij werd vooral bekend door zijn openingszin 'In a world...', die hij veelvuldig heeft gebruikt.

Don Lafontaine stierf aan de gevolgen van longproblemen.

Goudse lokoma boekt succes

Tasjesrovers houden zich de laatste tijd gedeisd in Gouda. Daar deden de eerste vier maanden van dit jaar 22 mensen, vooral oudere dames, aangifte van tasjesroof. Het inzetten van een 'lokoma' lijkt de dieven vervolgens te hebben afgeschrikt, zegt de teamchef van de Goudse politie dinsdag. "Sindsdien hebben er slechts enkele tasjesroven plaatsgevonden."

De politie besloot naar aanleiding van de vele roven een geschminkte agente in te zetten. Zij werd op 22 april beroofd van haar tas, wat leidde tot de aanhouding van vier verdachten.

Ook het aantal auto-inbraken nam flink af in Gouda. In de eerste helft van dit jaar werd 420 keer aangifte gedaan van een auto-inbraak. Dat lag in dezelfde periode vorig jaar nog op 542, een daling van 23 procent. Volgens de politie komt dat door de aanpak van veelplegers, toezicht op vermoedelijke daders en cameratoezicht op parkeerplaatsen.

Het aantal vernielingen nam de eerste zes maanden toe met 26 procent tot 766. De stijging is voor een deel te wijten aan één dief van auto-emblemen en velgen. Na zijn aanhouding nam het aantal meldingen af.

Prijsvragennieuws week 36

De afgelopen weken kon je weer een hoop prijzen winnen op FOK!. Naast universele afstandsbedieningen van Philips kon je ook een paar sneakers winnen of kaarten voor Meet Dave of voor The Rhytm, The Rebel. Ook gaven we nog een aantal laptop-security pakketten weg van G-data.

De winnaars van de Philips afstandsbedieningen zijn:
JeeWeeBee
Fathom
OssieMan
MonkWL

Eén van de vijf paar sneakers zijn gewonnen door:
spideramn
frenky90
onkel
jorgob
destrovel

De kaarten voor The Rhytm, The Rebel zijn gewonnen door:
Wendigo
SwollyBoy
-Trinity-
CosmoNut
Koen_noh

Alle winnaars van de The Rhytm, The Rebel actie staan op de gastenlijst en hebben als het goed is een email gehad. Geen email gehad? Mail dan naar pr@fok.nl

De winnaars van de G-Data laptop beveilingspakketten zijn:
mathiel
wicked-j
ricoardoeeuwes

Dan zijn er als laatste ook nog users die kaarten en goodies hebben gewonnen van Meet Dave
Jimbolino
Angst
aardappel
elineK
OP13
Bait00
jenger
Dreamer67
taelon
edbol

De winnaars van de goodies en kaarten voor Meet Dave hebben of zullen binnenkort hun pakket ontvangen. Dit omdat de film momenteel in de bioscoop draait.

Ben je ditmaal in de prijzen gevallen? Namens de hele FOK!crew van harte gefeliciteerd! De winnaars zullen binnen een aantal weken hun prijzen ontvangen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je natuurlijk altijd met ons mailen

Aanklacht in Puttense moordzaak nog niet rond

De definitieve aanklacht tegen de 33-jarige verdachte van de Puttense moordzaak is nog niet rond. Dat liet het Openbaar Ministerie dinsdag weten tijdens een pro-formazitting in de zaak tegen Ronald P. Voorlopig spreekt justitie van verkrachting en doodslag van de Puttense Christel Ambrosius. Mogelijk wordt dit in een later stadium nog veranderd in verkrachting en moord.

P.'s advocaat liet dinsdag voor de rechtbank in Zutphen weten zich tot dusver niet voldoende in het dossier te hebben kunnen verdiepen. Justitie zou de advocaat hiertoe onvoldoende gelegenheid geven. Het OM ontkende dit dinsdag ten stelligste. De raadsman zei verder dat de verdachte naar eigen zeggen te hard is aangepakt tijdens verhoren. Hij vroeg daarom om de videobanden van het politieverhoor te bekijken.

De 33-jarige P. uit Delft werd op 20 mei aangehouden voor het verkrachten en doden van Christel Ambrosius. De 23-jarige stewardess werd op 9 januari 1994 dood aangetroffen in de woning van haar oma in de bossen van Putten. Twee mannen uit Putten hebben jarenlang ten onrechte vastgezeten voor haar verkrachting en dood. Na herziening door de Hoge Raad werden de twee veroordeelden in 2002 in hoger beroep vrijgesproken

P. woonde ten tijde van de moord ook in Putten. Hij kon worden aangehouden nadat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) DNA dat op het lichaam van het slachtoffer was gevonden kon matchen met het DNA van P. Volgens de verdachte is dit te verklaren omdat hij een geheime relatie heeft gehad met het 23-jarige slachtoffer. P. die niet bij de pro-formazitting aanwezig was, ontkent het slachtoffer te hebben verkracht en gedood. Tijdens de zitting meldde het OM dinsdag dat het DNA van P. ook onder de nagels van Ambrosius is gevonden.

Het OM gelooft het verhaal van P. niet, omdat niemand heeft kunnen bevestigen dat hij een relatie heeft gehad met het 23-jarige slachtoffer. Ook wist P. niet wanneer Ambrosius jarig was.

Het NFI kon het genetisch materiaal van P. verkrijgen omdat vorig jaar een wetswijziging van kracht werd. Voor die wijziging konden verdachten niet worden gedwongen DNA af te staan. P. werd in 2005 veroordeeld wegens mishandeling van zijn toenmalige partner. Toen weigerde hij DNA af te staan. Het alsnog verkregen DNA leidde dit jaar tot een match in de DNA-bank, waarna P. werd aangehouden.

De rechtbank besloot dinsdag dat P. nog tot 21 november mag worden vastgehouden. Die dag komt de zaak opnieuw voor de rechter.

Tweede Kamer mild voor Cramer

Een meerderheid van de Tweede Kamer twijfelt niet aan het functioneren van minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA). Alle partijen behalve VVD, PVV en Rita Verdonk steunen haar, bleek dinsdag tijdens een spoeddebat.

CDA-Kamerlid Liesbeth Spies neemt genoegen met het voorlopige rapport van Ernst & Young. Daarin wordt geconcludeerd dat er geen bewijs is te vinden dat Cramer in 1986 toestemming heeft gegeven voor het plaatsen van haar naam onder een advertentie waarin steun werd betuigd aan de publicatie van gestolen gegevens door het krakersblad Bluf! "Wat ons betreft is het hiermee klaar, uit, over", zei Spies. "Er is gezocht naar spijkers op laag water, en ze zijn niet gevonden", zei PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem.

Cramer heeft nooit de inbraak goedgekeurd, maar verdedigde de publicatie van het geheime materiaal over plannen voor nieuwe kerncentrales, memoreerden diverse Kamerleden. "Waarom mag een minister geen handtekening plaatsen onder een advertentie die de vrijheid van meningsuiting ondersteunt?" vroeg GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik zich af.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus zei dat het onderzoek door Ernst & Young niet duidelijk genoeg is. PVV-Kamerlid Barry Madlener noemde de kennelijke ondertekening van de advertentie door Cramer een 'schandelijke zaak'. VVD, PVV en Verdonk vinden dat Cramer de inbraak indirect heeft gelegitimeerd.

Madlener kwam vervolgens zelf onder vuur te liggen van diverse andere partijen, omdat hij al voor het begin van het debat, zonder het verweer van Cramer af te wachten, een motie van wantrouwen had aangekondigd. ChristenUnie-Kamerlid Ernst Cramer betitelde het optreden van Madlener zelfs als 'zinloos geweld', al nam hij dat na bezwaar van Madlener weer terug.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) wees erop dat Cramer zich heeft gedistantieerd van geweldpleging, inbraak en andere criminele activiteiten. "Daar sta ik volledig achter", zei Balkenende. Hij vindt ook niet dat het onderzoek naar het verleden van Cramer tijdens de vorming van het kabinet tekort is geschoten.

Cramer komt later dinsdag aan het woord.


Kamer vs Cramer  (foto: DAG)

Mossad liet Mengele ontkomen om Eichmann te pakken

De Israëlische veiligheidsdienst Mossad heeft in de jaren zestig willens en wetens de beruchte kamparts Josef Mengele laten lopen om de operatie rond naziverdachte Adolf Eichmann niet in gevaar te brengen. Eitan maakte deel uit van het Mossad-team dat in 1960 Eichmann uit Buenos Aires ontvoerde. Eitan zegt dat het team ook Mengele had opgespoord,, in een dinsdag gepubliceerd interview met de Jeruzalem Post.

Eitan maakte deel uit van het Mossad-team dat in 1960 Eichmann uit Buenos Aires ontvoerde. Eitan zegt dat het team ook Mengele had opgespoord, maar bang was dat diens aanhouding de ontvoering van Eichmann in gevaar zou brengen.

Eichmann speelde een sleutelrol in de holocaust. Hij werd op 1 juni 1962 na een proces in Israël opgehangen.

Mengele was arts in het kamp Auschwitz, waar hij medische experimenten uitvoerde op kampbewoners. Hij zou nooit worden opgepakt en stierf in 1979.


Mossad liet Mengele ontkomen om Eichmann te pakken  (foto: DAG)

Kenteken op Segway vanaf half oktober verplicht

De Segway mag vanaf 15 oktober alleen nog de openbare weg op als er een kenteken op zit. Wie een zelfbalancerende elektronische step bezit moet die bij de RDW laten keuren, meldt het keuringsinstituut dinsdag. De Segway is sinds 1 juli toegestaan op de openbare weg. Volgens de importeur in Nederland rijden er op dit moment tussen de vijfhonderd en duizend Segways rond.

De Tweede Kamer achtte een kentekenplicht niet nodig, maar het kabinet legde een motie waarin dit was vastgelegd naast zich neer. De kosten van de kentekening van een Segway bedragen 68,50 euro.

De RDW waarschuwt eigenaren hun Segway tijdig te laten keuren, omdat ze moeten worden aangepast aan de wettelijke technische eisen. De Segway heeft bijvoorbeeld nu geen toeter of bel en geen reflectoren. Die moeten worden toegevoegd voordat het voertuig ter keuring wordt aangeboden. Ook moet de eigenaar zorgen dat de kentekenplaat ergens op kan worden gemonteerd.

Een andere eis die is gesteld aan Segway-eigenaren is dat ze een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Voor gebruik op de weg geldt een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, op de stoep mag maximaal zes kilometer per uur worden gereden.

 

Onbekend materiaal van Marilyn Monroe opgedoken

In Australië is op een veiling een amateurfilm opgedoken met beelden van Marilyn Monroe op de set van Some Like It Hot. Bijna vijftig jaar nadat hij werd geschoten is de film nu te koop.

Het tweeënhalve minuut durende 8mm-filmpje toont Monroe en collega Tony Curtis op de set vlak voor ze een strandscène moeten spelen, aldus de veilingmeester.

De beelden, waarop ook regisseur Billy Wilder te zien is, stammen uit begin 1959 en zijn gemaakt door een Amerikaanse marineofficier die was uitgenodigd op de set nadat Monroe zijn basis had bezocht.

 


marilyn monroe  (foto: ANP)

Bennati sprint naar winst in Vuelta

De vierde etappe van de Ronde van Spanje is gewonnen door de Italiaan Daniele Bennati. De drager van de leiderstrui was de snelste in de massasprint.

De etappe, over 170 kilometer van Cůrdoba naar Puertollano, kreeg kleur door een vlucht van de Spanjaard Josť Antonio Lopez Gil. Zijn voorsprong liep op tot acht minuten, waarna het peloton het welletjes vond. Zeven kilometer voor de streep werd Lopez Gil bijgehaald door het peloton.

In de straten van Puertollano deed zich achterin nog een valpartij voor. Vooraan sloeg Bennati zijn slag. Tom Boonen wist niet goed uit de laatste bocht te komen en hij eindigde als tweede.

Daniel Radcliffe droomt van travestietenrol

Daniel Radcliffe droomt van een rol als travestiet. "Het zou een goed excuus zijn om heel veel make-up te dragen", vertelt de 19-jarige acteur in het Amerikaanse tijdschrift Details.

De Brit, die wereldberoemd werd als tovenaarsleerling Harry Potter, leidt naar eigen zeggen een rustig leventje. "Ik doe niet alsof ik een wild leven heb. Ik schrijf poëzie en daar ben ik dol op. Ik vind het leuk om anders te zijn dan generatiegenoten."

Radcliffe is momenteel vrijgezel, maar dat komt volgens hem vooral omdat hij geen tijd heeft voor een relatie. "Ik heb vooral vrouwelijke vrienden en als ik zie hoe zij met hun vriendjes zijn denk ik: 'dat zou ik niet kunnen'. Ik heb er gewoon geen tijd voor." Eerder had de jonge acteur een romance met actrice Laura O'Toole.

Met de reeks Harry Potter-films verdiende Radcliffe naar schatting 34 miljoen euro. Toch smijt hij zijn zuurverdiende geld niet over de balk. "Ik geef alleen veel geld uit aan kunst", bekent hij. "Dat is het enige waarin ik ben geïnteresseerd."


Binnenkort ook in jurk (foto: DAG)

Transfers uit de Eredivisie: Deel I

Afgelopen nacht, om 00:00 uur precies, sloot de transfermarkt voor alle voetbalclubs. De afgelopen maanden zijn weer veel spelers van club gewisseld. FOK!sport geeft in drie delen een overzicht van alle transfers binnen de Eredivisie. Vandaag het eerste deel.


Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Ahmed Ammi NAC Breda
Bogdan Milic FK Buducnost Podgorica (Montenegro)
Boy Waterman AZ (gehuurd)
Ekrem Kahya VVV Venlo
Gino Coutinho FC Den Bosch
Karim Soltani VVV Venlo
Mitchell Pique Excelsior
Robin Faber Vitesse
Tim De Meersman FC Eindhoven
Leroy Resodihardjo Scheveningen

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Daryl Janmaat SC Heerenveen
Geoffrey Knijnenburg Go Ahead Eagles
Hans van de Haar AGOVV (verhuurd)


Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Dario Cvitanich Banfield (Arg)
Evander Sno Celtic
Ismail Aissati PSV
Miralem Sulejmani SC Heerenveen
Oleguer Presas Renom FC Barcelona
Eyong EnohAjax Cape Town

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Albert Luque Malaga (verhuurd)
Donovan Slijngard Sparta (verhuurd)
Edgar Davids Onbekend
Erik Heijblok De Graafschap
Ismael Urzaiz Onbekend
John Heitinga Atletico Madrid
Jurgen Colin Sporting Gijůn
Kenneth Perez FC Twente
Marco van Duin Haarlem
Nicolae Mitea Dinamo Boekarest
Rydell Poepon Sparta (was verhuurd aan Willem II)
Samuel Kuffour FC Khimki (Rus)


Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Brett Holman NEC
Gill Swerts Vitesse
Jeremain Lens NEC (was verhuurd)
Kees Luyckx Excelsior (was verhuurd)
Nick van der Velden FC Dordrecht
Niklas Moisander FC Zwolle

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Barry Opdam Red Bull Salzburg
Boy Waterman ADO Den Haag (verhuurd)
Furdjel Narsingh FC Volendam (verhuurd)
Haris Medunjanin Real Valladolid
Julian Jenner Vitesse (verhuurd)
Kemy Agustien Birmingham City (verhuurd)
Rogier Molhoek Vitesse (verhuurd)
Ruud Vormer Roda JC
Ryan Donk West Bromwich Albion (verhuurd)
Simon Cziommer FC Utrecht (verhuurd)
Theo Zwarthoed RKC Waalwijk (was al verhuurd)


Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Erik Heijblok Ajax
Geert den Ouden Excelsior
Jason Oost VVV Venlo
Jordy Buijs Feyenoord
Osama Assaidi FC Omniworld
Peter Jungschlšger VVV Venlo
Stefan Postma ADO Den Haag
Steve de Ridder AA Gent

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Ard van Peppen Excelsior (was al verhuurd)
Dave Bus Go Ahead Eagles
Girts Karlsons Onbekend
Jim van Fessem NAC Breda
Lasse SchŲne NEC
Niklas Tarvajarvi SC Heerenveen (was gehuurd)
Will Johnson SC Heerenveen (was gehuurd)


Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Ajilore Oluwafemi FC Midtjylland (Den)
Andreas Granqvist Wigan Athletic
Gonzalo Garcia Garcia SC Heerenveen
Petter Andersson Hammarby IF

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Arnold Kruiswijk Anderlecht
Mark Jan Fledderus Heracles Almelo
Marnix Kolder VVV Venlo
Stefan Nijland PSV

Win het boek Huub Stevens: Ongezouten

In samenwerking met MVSP mag FOK! nog een exemplaar weggeven van het boek Huub Stevens: ongezouten geschreven door Theo Vaessen. Het enige wat je hiervoor moet doen is een vraag beantwoorden.

Huub Stevens: ongezouten

Huub Stevens: ongezouten is een boek vol ervaringen, anekdotes en herinneringen van en over oud-voetballer en huidig trainer van PSV, Huub Stevens. Hij was acht jaar jeugdcoŲrdinator bij PSV en vervolgens hoofdcoach bij Roda JC waarna hij naar Duitsland verhuisde en trainer werd bij Schalke '04, waarmee hij de UEFA Cup veroverde, Hertha BSC, FC KŲln en HSV.

Behalve een overzicht van zijn doen en laten in de voetbalwereld, is er in het boek ook een analyse te vinden over het moderne trainerschap, zoals welke eigenschappen een trainer nodig heeft om de top te halen.

Huub Stevens: ongezouten is een boek over een kleurrijk, explosief, eigenzinnig, meedogenloos met een nauwelijks te evenaren doorzettingsvermogen man, die op handen wordt gedragen door zijn fans.Wil jij kans maken op het boek? Beantwoord dan de volgende vraag: Wat was de uitslag van de strijd om de Johan Cruijff Schaal begin dit seizoen?

Het antwoord kun je met vermelding van je username tot 3 september 20:00 uur per mail sturen naar prijsvragensport@fok.nl

Euro Truck Simulator demo beschikbaar

Voor iedereen die twijfelt of hij vrachtwagenchauffeur wil worden, heeft SCS software Eurotruck gemaakt in opvolging van 18 Wheels of Steel. Je kunt nu in de demo de Europese wegen onveilig maken en kijken of je voor het truckersleven in de wieg gelegd bent.

"SCS Software announce their latest project - Euro Truck Simulator - a brand-new trucking game set in Europe. From the creative team behind 18 Wheels of Steel series of sims, Euro Truck Simulator is sure to be a big hit with fans of trucking across the European territory."

White Knight Story aanwezig op de Tokyo Game Show

Het is al een tijdje stil rond Level 5s eerste current-gen project White Knight Story, maar nu is bevestigd dat de game te zien zal zijn op de Tokyo Game Show.

Veel meer dan dit is helaas nog niet bekend gemaakt, we verwachten dan ook rond 10 - 12 oktober veel nieuws over de game, aangezien dan de Tokyo Game Show is.


Hopelijk begin oktober nieuwe informatie over de Witte Ridder

Sprintzege Greipel in Duitsland

De vierde etappe in de Ronde van Duitsland is gewonnen door Andre Greipel. In de rit, over 174 kilometer van Wiesloch naar Mainz, bleef de Duitser van Team Columbia de AustraliŽr Robbie McEwen in de massasprint net voor.

Op zeven kilometer voor de finish had het peloton een eind gemaakt aan een lange vlucht van de Belg Tom Stubbe en de Fransman Thomas Voeckler Na 75 kilometer koersen was het duo in de aanval gegaan en ze kregen een maximale voorsprong van 6.25.

Greipel werd in de straten van Mainz door zijn ploeggenoten in een zetel naar de finish gebracht. Het was voor de Duitser zijn twaalfde overwinning dit seizoen.

Linus Gerdemann blijft aan de leiding gaan in het algemeen klassement. Hij heeft een voorsprong van zeventien seconden op de Zweed Thomas LŲvkvist. Bauke Mollema is op plaats vijf de beste Nederlander.

Multiwinia screenshots tonen gewelddadige gekleurde sprites

Multiwinia, de multiplayer-variant van Introversions indie-hit Darwinia, laat weer van zich zien in vier nieuwe screenshots.

Op de screenshots zien we zoals verwacht de Darwinians aan de slag om elkaar uit te moorden en zien we ook enkele gespawnde spinnen meevechten.
Multiwinia wordt nog dit jaar verwacht op de PC, ervaringen met de game zijn in onze preview te vinden.

[Gerucht] Home beta vandaag van start?

Een user op de officiŽle PlayStation forums werd ongeduldig van het eeuwig durende wachten op de beta van Home, en besloot maar eens met de helpdesk te bellen om uit te vinden wanneer de beta van start zou gaan. Tot zijn verbazing kreeg hij te horen dat de eerste invites vandaag de deur uit zouden gaan!

Hij besloot terug te bellen en het gesprek op te nemen om het bewijs op internet te zetten, welk geluidsfragment hier te vinden is. Toen hij weer later terugbelde kreeg hij een andere medewerker aan de lijn die niet leek te weten wanneer de beta van gang zou gaan.

Of de beta dus vandaag van gang gaat is nog onzeker, we zullen het in de komende paar uur merken!

'Maandag productiefste dag'

De maandag is de productiefste dag van de week voor werknemers. Het gezegde 'een goed begin is het halve werk' blijkt dus voor veel werknemers te gelden.

Dat komt naar voren in een vandaag gepubliceerde enquête door economen van de Postbank. De productiefste dagen van de week zitten voor de meeste van de 48.000 respondenten aan het begin van de week.

Relatief het minste werk wordt halverwege de week verzet. Slechts 12 procent van de respondenten gaf aan dat ze op woensdag het meeste werk verzet, tegen bijna 29 procent op maandag.

  (foto: ANP)

Londen probeert huizenmarkt op te krikken

Britten die een huis kopen voor minder dan 175.000 pond (215.000 euro) hoeven de komende twaalf maanden geen overdrachtsbelasting te betalen.

De Britse minister van Financiën Alistair Darling maakte de ontheffing vandaag bekend in een poging de huizenmarkt in Groot-Brittannië nieuw leven in te blazen.

De maatregel levert een huizenkoper die voor het maximale bedrag koopt zo'n 1750 pond op. De staat loopt in totaal waarschijnlijk zo'n 600 miljoen pond mis, zo liet het ministerie van Financiën vandaag weten.

De Britse huizenmarkt beleeft momenteel zeer moeilijke tijden. De huizenprijs is sterk gedaald. Maar ook de vraag naar huizen is gekelderd, voornamelijk onder druk van de stijgende inflatie, de zwakke economische groei en strengere eisen bij kredietverlening.

  (foto: ANP)

Calderon: "Robinho was wanhopig"

Na veel wikken en wegen besloot Real Madrid op de laatste dag van de transferperiode om aanvaller Robinho toch te laten vertrekken. Het Engelse Manchester City betaalde 40 miljoen euro voor de Braziliaan, wiens zwakke mentale gesteldheid de belangrijkste reden was voor Real om hem te verkopen.

"Robinho was zeer wanhopig. Hij heeft meerdere keren gehuild en gevraagd om Spanje te mogen verlaten," onthulde Real-voorzitter Ramon Calderon in een gesprek met de Spaanse radiozender Cadena SER.

Om deze reden wildede Koninklijke al langer af van Robinho. De Madrilenen slaagden er echter niet in om een vervanger aan te trekken. Uiteindelijk besloot men bij de kampioen van Spanje om de Braziliaan toch te laten gaan. "Hij maalde er niet om voor City te gaan spelen. Zijn vertrek is niet gebaseerd op sportieve redenen. Ik begrijp er niets van, maar je kunt iemand niet tegen zijn wil bij de club houden," zegt Calderon hierover.

Website burgemeester Leeuwarden gehackt

De website van burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden (www.ferdcrone.nl) is gehackt door de Friese jongerenomroep Froeks.tv. Wie de site bezoekt krijgt een link te zien naar een filmpje over veiligheid op internet.

In het filmpje worden tips gegeven aan jongeren over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun internetgegevens veilig zijn. De eerste tip is om geen voorspelbare gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen. Volgens een woordvoerder van Froeks.tv heeft burgemeester Crone die fout wel gemaakt.

"We hebben niks vernield, maar bij iemand met een voorbeeldfunctie mag je er toch van uitgaan dat hij zich ook op internet veilig en voorbeeldig gedraagt. We hebben het gat nu gedicht en de site weer goed beveiligd", aldus de zegsman van Froeks.tv

Ontslag na bezetting huis vriend Sarkozy

Een politiechef op Corsica is ontslagen, nadat Corsicaanse nationalisten het vakantiehuis van de Franse acteur Christian Clavier, een naaste vriend van president Nicolas Sarkozy, hadden bezet.

De politiechef, Dominique Rossi, werd ontslagen omdat hij van tevoren zou hebben geweten dat de bezetting zou plaatsvinden, maar niets heeft gedaan om die te voorkomen.

De partijleider van de Franse socialistische partij, François Hollande, veroordeelde de bezetting maar zei te hopen dat Rossi's ontslag niets te maken heeft met de vriendschap van Sarkozy met Clavier. "We kunnen niet hebben dat sommige burgers beter worden beschermd dan anderen."

PSV verhuurt De Bock aan Helmond Sport

PSV'er Jelle de Bock zal de rest van het seizoen op huurbasis uitkomen voor Helmond Sport.

De afgelopen twee jaar werd de verdediger verhuurd aan KV Red Star Waasland, dat uitkomt in de Belgische Tweede Klasse, en FC Eindhoven. Sinds 2006 staat De Bock onder contract bij PSV.

De Bock moet, voordat hij in actie kan komen voor Helmond Sport, nog wel een schorsing van een wedstrijd uitzitten.

Kamer neemt afscheid van Duyvendak

De Tweede Kamer heeft vandaag afscheid genomen van GroenLinkser Wijnand Duyvendak. Die kondigde onlangs zijn vertrek aan nadat hij in opspraak was geraakt door zijn verleden als milieuactivist.

Duyvendak was in de jaren tachtig onder meer betrokken bij een inbraak bij het ministerie van Economische Zaken. Ook was hij redacteur van het krakersblad Bluf! dat adressen had gepubliceerd van werknemers van dat ministerie.

Duyvendak vindt dat hij als Kamerlid niet vrij genoeg is om zich te kunnen verdedigen in het debat over zijn activistisch verleden. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet noemde zijn vertrek vandaag "spijtig", maar zei Duyvendaks besluit te respecteren.

Jolande Sap is Duyvendak opgevolgd in het parlement. Vandaag werd ook afscheid genomen van de CDA'ers Karien van Gennip en Roland Kortenhorst.

  (foto: ANP)

TMF schrapt omstreden 'pest-actie'

TMF roept scholieren niet langer op om filmpjes te maken van hoe zij of klasgenoten uit de klas worden gestuurd. De muziekzender vindt het 'zeer spijtig' dat de indruk is gewekt dat het pesten of treiteren van leraren wordt toegejuicht.

In een vanmiddag uitgegeven verklaring gaat TMF door het stof. "Wij begrijpen volledig dat de indruk gewekt wordt dat wij een oproep doen om de klas uitgestuurd te worden. We zien in dat die indruk versterkt wordt door de prijs die met het filmpje gewonnen kon worden."

Er zouden nog geen filmpjes zijn ingezonden. Sinds vanochtend kan dat volgens de zender ook niet meer. Sinds donderdag prijkte op de website Kijkditnou.nl een bericht waarin scholieren werd opgeroepen om 'sneaky' een filmpje te maken van een klasgenoot die de klas wordt uitgestuurd. Inzenders maakten kans op 'een vette laptop'.

Met de oproep onder het kopje 'Eerste de klas uit gestuurd' wilde TMF het begin van het schooljaar luister bijzetten. De oproep is vanmiddag even na 15.00 uur aangepast. In het kader van dezelfde actie wordt nog wel opgeroepen een foto van de 'lekkerste' leraar of lerares 'waarvan je denkt nounou' op te sturen.

De PvdA-Kamerleden Staf Depla en Jeroen Dijsselbloem spraken eerder vandaag in een open brief van een 'verwerpelijke' actie en deden een dringend beroep op TMF om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. "Pesten en ander wangedrag in de klas en op school heeft verstrekkende gevolgen, zowel voor leerlingen als leraren. TMF kan daar als jongerenzender niet aan voorbij gaan."

'Manchester City: 200 miljoen euro voor Ronaldo'

Manchester City werd aan het begin van deze week overgenomen door de Abu Dhabi United Group (ADUG). Het doel van dr. Sulaiman Al-Fahim, de nieuwe schatrijke eigenaar van de Engelse club, is om van City een stabiele top vierclub in Engeland te maken.

Om dit te bereiken lijkt hem niets te gek. Zo werd vlak voor het sluiten van de transfermarkt de Braziliaan Robinho overgenomen van Real Madrid. Volgens een woordvoerder van ADUG is dit echter nog maar het begin.

Het volgende doelwit van The Citizens zou namelijk niemand minder dan Cristiano Ronaldo, de sterspeler van stadgenoot Manchester United, zijn. "Cristiano Ronaldo zegt dat hij voor een grotere club wil spelen. We zullen in januari zien hoe serieus zijn uitspraken zijn," zegt hij tegenover The Sports Mail.

"Real Madrid heeft zijn waarde geschat op ongeveer 150 miljoen euro. We zijn best bereid hoger te gaan. En ik denk dat hij ook zeker meer kost. We willen best meedoen om te ontdekken hoe ver Manchester United wil gaan. We willen groter worden dan hen en ook Real Madrid. Dan moeten we een daad stellen. Ik ben zelfs bereid om over de drempel van 200 miljoen te gaan."

Ook Fernando Torres (Liverpool) en Cesc Fŗbregas (Arsenal) zouden worden begeerd door Al-Fahim.

Linda Bank beŽindigt zwemloopbaan

Zwemster Linda Bank stopt per direct met de wedstrijdsport.

Tijdens een timetrial tijdens de Spelen in Peking probeerde de 22-jarige zwemster een plek af te dwingen in de estafetteploeg op de 4x200m vrije slag, maar ze wist daar niet in te slagen. Individueel had ze zich niet geplaatst voor Peking.

Al meer dan twee jaar kampt Bank met een schouderblessure waardoor ze aangepast moest trainen. Omdat ze nog graag een keer naar de Spelen wilde, was ze dit jaar nog doorgegaan.

DWDD-hype verbaast Matthijs Van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk verbaast zich wel eens over de populariteit van zijn programma De Wereld Draait Door. Dat vertelt de presentator deze week in de Vara Gids. "Ik ben echt niet vies van een schouderklopje, maar we moeten niet overdrijven. DWDD is een goed tv-programma, meer niet. Het is geen evangelie."

De 47-jarige presentator vindt de aandacht voor de dagelijkse talkshow wat overdreven. "Ik krab me de laatste weken toch wel eens achter de oren. Radio 1 moet de DWDD-sfeer krijgen, aan alle Zomergasten wordt in NRC Handelsblad expliciet gevraagd wat ze van DWDD vinden, een valide uitgever heeft mij benaderd een blad van DWDD te maken", somt hij op. "In mijn bangste dromen vraagt de netmanager straks of we niet twee voorstellingen per avond kunnen maken."

Ook is hij bang dat de hype de aandacht afleidt van het programma zelf. "Misschien is het kinderachtig, je kunt uiteraard in iedere verwijzing naar ons programma een compliment zien, maar DWDD wordt daarin bijna teruggebracht tot 'snel' en 'luchtig' en dan als vanzelf succesvol. Ik heb het idee dat het iets ingewikkelder in elkaar zit."

Uiteindelijk is Van Nieuwkerk toch wel blij met alle aandacht. "Maar ach wat zeur ik: kom maar op. Het is ons gelukt om op Nederland 3 tegen twee journaals in en voortdurend getackeld door voetbal een dagelijks magazine te maken dat blijkbaar inspireert. Wij moeten doodeenvoudig voor de muziek uit blijven lopen. Moeilijk genoeg."

Indringers vallen bewoners Artis aan

Indringers hebben in de nacht van zondag op maandag flessen gegooid naar slapende chimpansees in Artis. In het waterbassin van het buitenverblijf van publiekslieveling nijlpaard Tanja gooiden ze een stoel.

De dieren bleven ongedeerd, maar raakten wel behoorlijk van slag. Dat maakte de Amsterdamse dierentuin vanmiddag bekend.

Toen de beveiliging van Artis enkele jongeren betrapte, namen de jongens de benen. Tot nu toe ontbreekt van hen ieder spoor. Volgens de politie vond in de betreffende nacht ook een ontgroening plaats van studentenverenigingen. Het is niet duidelijk of de indringers hierbij betrokken waren. De dierentuin heeft aangifte gedaan.


Flessen gegooid naar slapende chimpansees   (foto: ANP)

Drie opties voor nieuwe R'damse Kuip

De gemeente Rotterdam heeft vandaag drie modellen gepresenteerd voor de nieuwe Kuip. De verantwoordelijke wethouder Lucas Bolsius zei dat het de ambitie is om van het nieuw aan te leggen Stadionpark een dynamische plek met allure te maken.

De drie modellen voor het voetbalstadion, allen in de nabijheid van de huidige Kuip gesitueerd, worden de komende twee maanden geëvalueerd. Het college van burgemeester en wethouders wil vervolgens voor het einde van het jaar een definitieve beslissing nemen over de locatie van het nieuwe stadion.

Het eerste model richt zich volledig op de ligging aan het spoor met een eigen station met Intercity-status. Het nieuwe stadion wordt dan gebouwd pal naast het oude stadion, aan de andere kant van de Marathonweg.

In het tweede model verrijst het stadion verder van de huidige Kuip en wordt het omringd door woningbouw. Er wordt dan nieuw stedelijk gebied gerealiseerd langs en boven het spoor, met het nieuwe stadion als middelpunt. In het derde model komt het nieuwe stadion aan de Nieuwe Maas te liggen, afgebakend door de Stadionweg en de Marathonweg.

In de drie modellen wordt uitgegaan van tienduizend parkeerplaatsen, grotendeels inpandig en ondergronds. Bovendien moet nog worden gezorgd voor voldoende openbaar vervoer van en naar het Stadionpark om de stroom van de hogere aantallen bezoekers in goede banen te leiden.

In alle drie de modellen blijft de huidige Kuip in zijn vorm bestaan. Het oude stadion zou gaan dienen als vrijetijdscentrum met bijvoorbeeld een zwemparadijs.

Rotterdam ontvouwde eind vorig jaar de plannen voor een nieuw te bouwen stadion. De stad wil een van de speelsteden worden voor het WK voetbal van 2018, dat Nederland hoopt binnen te halen. Het nieuwe stadion van Feyenoord moet een capaciteit van 75 duizend toeschouwers krijgen en wordt vanaf het seizoen 2016/2017 in gebruik genomen.

De huidige Kuip werd voor het eerste in 1937 in gebruik genomen. Na de verbouwing in 1994 telt het stadion van Feyenoord ruim 51 duizend zitplaatsen.

Grove fout in lijst Vloekmonitor

De commerciële kinderzender Nickelodeon is dit jaar ten onrechte hoog op de Vloekmonitor geëindigd. Onderzoeksbureau TNS NIPO die het grove taalgebruik in opdracht van de Bond tegen het vloeken registreert, heeft een rekenfout gemaakt. Dat heeft het bureau vandaag toegegeven.

De rekenfout komt doordat Comedy Central halverwege vorig jaar op hetzelfde net begon uit te zenden als Nickelodeon. De hoge scores van Comedy Central werden ten onrechte aan de kinderzender toegeschreven. In plaats van de derde plaats in de ranglijst van twaalf commerciële zenders behoort Nickelodeon in de monitor op de achtste plaats te staan, samen met SBS6 en RTL8. Elk uur kwamen op de kinderzender 1,1 in plaats van 2,1 grove uitingen voorbij. Het aantal vloeken was vrijwel nihil.

Uit de Vloekmonitor bleek dat de ruwe taal op televisie toeneemt. Bij de publieke zenders nam het grove taalgebruik af, maar bij de commerciële zenders nam het toe.

Miljoenen geŽist van J-Lo om agressieve hond

Jennifer Lopez en haar man Marc Anthony worden voor de rechter gesleept door een stewardess. De vrouw wil een schadevergoeding van 3,4 miljoen euro van de twee omdat hun waakhond haar twee jaar geleden tijdens een vlucht zou hebben aangevallen. Dat meldt de New York Daily News vandaag.

De zangeres legde de stewardess bij vertrek van het privéjet vanuit Long Island naar Californië uit hoe ze zich moest gedragen tegenover haar hond Floyd, zo staat volgens het dagblad in de rechtsdocumenten. Een uur later vloog de Duitse herder de vrouw aan en beet haar in het been. Het slachtoffer viel en bezeerde haar rug zo ernstig dat ze sindsdien niet meer heeft kunnen werken.

Anthony was er niet bij toen de hond de vrouw aanvloog, maar omdat hij als eigenaar staat geregistreerd, richten de pijlen van het 40-jarige slachtoffer zich ook op hem. Haar advocaat verwijt het sterrenkoppel dat Lopez de herder niet aan de lijn of gemuilkorfd hield tijdens de vlucht. Ook had de actrice haar volgens hem moeten waarschuwen om compleet uit de buurt van Floyd te blijven.

De advocaat van de 39-jarige Lopez en haar even oude man wilde niet reageren.

'Pleidooi CDA voor kernenergie voorbarig'

Het pleidooi voor kernenergie van CDA-fractieleider Pieter van Geel is 'voorbarig'. Dat vindt minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA), verantwoordelijk voor het milieubeleid in het kabinet. Zij verzet zich daarmee tegen het pleidooi van coalitiepartner CDA. In maart was dat ook al reden tot een conflict tussen CDA en PvdA in het kabinet.

CDA-fractievoorzitter Van Geel schreef gisteren op zijn weblog dat hij de bouw van een nieuwe kerncentrale zou 'toejuichen'. Volgens de oud-staatssecretaris van Milieu heeft Nederland kernenergie de komende decennia 'gewoon hard nodig'. Van Geel motiveert zijn standpunt door te wijzen op de hoge olie- en benzineprijzen. Hij wil de afhankelijkheid op energiegebied van het Midden-Oosten en Rusland terugdringen.

In het regeerakkoord staat dat in deze kabinetsperiode geen nieuwe centrale wordt gebouwd, maar volgens Van Geel hoeft het denken erover daarom niet stil te staan. De fractievoorzitter roept het kabinet op de kwestie met een 'open mind' te bekijken.

In maart leidde de discussie over kernenergie nog tot een conflict binnen het kabinet. Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) wilde alle opties voor energiewinning openhouden, óók kernenergie. Haar Vrom-collega stond erop dat tot 2030 geen nieuwe kerncentrales worden gebouwd.

Cramer schrijft vandaag in reactie op het pleidooi van het CDA dat het klimaatbeleid van het kabinet inzet op energiebesparing, duurzame energie en CO2-afvang en -opslag. "De optie kernenergie maakt geen onderdeel uit van dit plan", zo staat er te lezen. "Het kabinet neemt zelf geen besluit over de bouw van nieuwe kerncentrales. De oproep van Van Geel is dan ook voorbarig."

OM verdenkt Ron P. voorlopig van doodslag

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 33-jarige Ron P., die officieel Rodney van zijn voornaam heet, vooralsnog van een zware vorm van doodslag op Christel Ambrosius.

De officier van justitie zei vanmiddag voor de rechtbank in Zutphen dat P. Ambrosius in 1994 heeft gedood om te verdoezelen dat hij haar had verkracht of om de verkrachting makkelijker te maken.

De aanklaagster sluit niet uit dat het OM P. in een later stadium moord in plaats van doodslag zal verwijten.

Ramos hekelt late transferdeadline

De trainer van Tottenham Hotspur, Juande Ramos, wil dat de sluiting van de transfermarkt vanaf volgend jaar samenvalt met de start van de competitie.

Het begin van het voetbalseizoen op White Hart Lane stond in het teken van Dimitar Berbatov en zijn transfer naar Manchester United. Pas gisteren, enkele uren voor het passeren van de deadline, voldeed United aan de vraagprijs. "De huidige systematiek is niet in orde, de league start op 16 augustus, maar tot en met 1 september is het onduidelijk hoe de selecties eruit zien," aldus Ramos. "Spelers zijn onzeker over hun toekomst en dat heeft zijn weerslag op teamgenoten. Ze zijn niet optimaal geconcentreerd."

[MotoGP] Pedrosa direct snel op Bridgestones

De overstap van Michelin- naar Bridgestone-banden lijkt Dani Pedrosa goed gedaan te hebben. Tijdens de test op Misano was de Spanjaard het snelst van iedereen, al moet gezegd worden dat Ducati en Yamaha niet aanwezig waren.

Pedrosa testte onder andere een nieuwe motor met pneumatische kleppen, en natuurlijk de nieuwe banden. "Ik ben blij met deze nieuwe uitdaging en zou graag Bridgestone willen bedanken. Vandaag hebben we een belangrijke stap gemaakt met de ontwikkeling van de machine voor 2009, maar mijn doel is nu om weer helemaal vooraan mee te doen. We hebben hard aan de set-up gewerkt. Het gevoel met de nieuwe banden is compleet anders, zowel voor de afstelling als voor de rijstijl. Ik probeerde gewoon mijn gevoel te volgen en de motor dusdanig af te stellen."

"Het is slechts de eerste dag van de nieuwe uitdaging, maar ik ben er blij mee. Ik heb ook de motor met de pneumatische kleppen getest. Het karakter van de motor is behoorlijk anders, het vermogen wordt agressiever aangeleverd, maar de motor heeft ook goede punten. Ik had geen ervaring op de nieuwe motor, dus ik moest veel leren. Dit was een zeer belangrijke test. Nu gaan we de data analyseren en kijk ik uit naar de volgende race in Indianapolis."

Die Grand Prix wordt verreden op 14 september in de Verenigde Staten.

Molyneux: Fable 2 verdient een 9/10

Als het ťťn ding wat wel aan Peter Molyneux is besteed, dan is het wel het geven van interviews. Hij praat graag over de game-industrie en het liefst over zijn eigen games. Klein minpuntje is dat Molyneux zijn mond te vaak voorbij praat. Zo deed hij dat ook bij Black & White en Fable waardoor de games veel groter voorgesteld werden dan dat ze in werkelijk waren. Met Fable 2 lijkt Molyneux het geleerd te hebben, en houdt hij vaker zijn mond dicht. Toch heeft hij nu weer een aantal leuke en interessante uitspraken gedaan.

Volgens Molyneux zou hij Fable 2 als cijfer een 9/10 geven. Volgens Molyneux is dit de meest complete game waaraan hij ooit heeft gewerkt. Zo vindt hij de look perfect en de interface fantastisch. Ook vindt hij dat het veel beter is om je op maar een paar dingen in een game te concentreren, en ervoor zorgen dat deze goed uitgewerkt worden. Dat is veel belangrijker dan er veel functies in stoppen die allemaal niet goed zijn uitgewerkt. Als voorbeeld noemt hij de hond in Fable 2. Door hem maar een beperkt aantal dingen te geven die hij kan doen, zijn deze dingen wel goed uitgewerkt.

It's far better to cut it down and have a smaller number of things, polished. The dog is the perfect example in Fable 2. The dog is polished to make sure that the limited things that he can do, he does well


Verdient een 9/10

Toro Rosso probeert Buemi en Sato uit

Het team van Scuderia Toro Rosso bevestigt het testen van de coureurs Takuma Sato en Sebastien Buemi, de laatste uit de GP2. Met het vertrek van Sebastian Vettel naar Red Bull is een vervanger nodig.

Het team heeft toegegeven dat zowel Sato als Buemi in september een test krijgen. "De tijd is gekomen om een vervanger te zoeken voor Vettel, die volgend jaar naar Red Bull gaat", aldus Franz Tost, teambaas van STR. "De test in Jerez zal ons een kans geven om Buemi en Sato tegelijk te bekijken, omdat het beide kandidaten zijn voor een stoeltje. Buemi is niet alleen al een deel van de Red Bull-familie, maar doet het ook goed in de GP2-series. Sato heeft zich al bewezen in de Formule 1 en zou goed bij de geest van Red Bull passen. Met zijn ervaring zou hij ongetwijfeld een aanvulling zijn voor het team."

Sato zelf is erg blij met de test: "Ik ben erg blij met de kans om weer achter het stuur van een Formule 1-wagen te kruipen, nadat mijn seizoen eindigde na de Spaanse Grand Prix. Het zal erg interessant worden om met een team te werken dat zoveel progressie heeft geboekt in het afgelopen jaar." De Japanner zit zonder werk sinds zijn eerdere team Super Aguri ten onder ging aan een faillissement.

Honda gaat voor betere kwalificatie

Het doel dat Honda zich voor de komende Grand Prix van BelgiŽ gesteld heeft is de prestaties in de kwalificaties te verbeteren. Dat zou de coureurs meer kansen bieden op een goed resultaat in de race.

Het gaat gewoon niet goed bij Honda, daar is teambaas Ross Brawn zich zeker wel van bewust. Vooral de kwalificatie wil niet lopen en de resultaten in de race blijven ver achter het eerder gestelde doel. De beste plek van de Japanse renstal was in Canada een twaalfde startplaats voor Jenson Button. Ook in Valencia was van enige vooruitgang niet veel op te merekn. Honda had laten weten in de zomerstop voor de Europese Grand Prix een stap in de gopede richting te hebben gezet.

Maar in de kwalificatie op Valencia kwamen beide Honda-bolides niet eens voorbij de eerste kwalificatiesessie. "We hebben tijdens de zomerstop de RA108 significant verbeterd. We hebben dat potentieel alleen niet kunnen omzetten in sterke resultaten bij de kwalificatie", aldus Brawn.

"De race in Valencia was teleurstellend. Onze prioriteit voor de Belgische Grand Prix ligt dan ook bij het optimaliseren van alle verbeteringen en het verbeteren van de kwalificatie. Dit om Jenson (Button, red.) en Rubens (Barrichello, red.) een zo groot mogelijke kans te geven op een goed raceresultaat", zi de teambaas ook nog.

Rubens Barrichello had in Valencia te maken met remproblemen, maar die zouden in Spa verholpen moeten zijn. Ook komt er een vernieuwd aerodynamisch pakket voor de downforce op het circuit in de Ardennen. De Braziliaan heeft al zijn vertrouwen daarin uitgesproken: "Onze test in Monza afgelopen week is goed verlopen en we verwachten dan ook dat de problemen die ik in Valencia had, zijn opgelost."

Red Bull: "In Spa hopelijk betere prestaties"

Teambaas van Red Bull Racing Christian Horner zegt dat het verlies aan vorm van zijn team de afgelopen paar races vooral ligt aan problemen met de banden. Hij verwacht echter dat die met de Belgisch Grand Prix over zijn.

"Op dit moment blijken de banden het grootste effect op de prestaties te hebben", aldus Horner tegenover Autosport. "Daarbij gaat het vooral om het meest effectieve gebruik van de banden, vooral bij hogere temperaturen. Vooral een team als Toyota heeft daarin de afgelopen maanden veel vooruitgang geboekt - veel meer dan wij."

Dat wil volgens Horner niet zeggen dat de concurrenten van Red Bull ineens meer snelheid uit hun wagens weten te halen. "Het is simpelweg een kwestie van optimaal gebruik maken van de banden; daarin doen onze concurrenten het beter dan wij. Maar ze hebben niet opeens snellere auto's."

Na de tests op Monza afgelopen week, weet het team waar de schoen wringt waardoor ze op Spa met betere resultaten hopen te komen. Maar in dat geval krijgt het team het nog niet makkelijk. "We weten waar onze problemen vandaan komen en we moeten dit weekend alles op alles zetten om beide coureurs in de punten te laten rijden. Maar we zitten in een ontzettend druk deel van het startveld, met BMW, Renault, Toyota, onszelf en nu ook Vettel allemaal heel dicht op elkaar. Een tiende seconde kan hier soms vier startplaatsen verschil maken."

De teambaas eindigde zijn verhaal met: "Ik verwacht een enorm competitief startveld op Spa en daarbij kan het onvoorspelbare weer ook nog een enorm effect hebben op de gang van zaken. Maar ik weet zeker dat Spa ons beter ligt dan de vorige circuits waar we hebben gereden." Dat mag ook onderhand wel, want na een sterke seizoensstart heeft Red Bull de afgelopen races geen punt meer gescoord. In het constructeurskampioenschap is het team afgezakt naar de zesde plaats.

PvdA kwaad over actie TMF

Muziekzender TMF is een actie gestart, waarbij scholieren filmpjes kunnen opsturen die zijn gemaakt op het moment de ze de klas uitgestuurd worden. De Partij van de Arbeid is hier op z'n zachtst gezegd niet blij mee. Kamerleden Depla en Dijsselbloem doen een dringende oproep aan de zender om de Back-to-school actie te staken.

"Terwijl heel Nederland het belang van goed onderwijs en respect voor de leraar erkent, roept TMF op om de klas op stelten te zetten en het bloed onder de nagels van docenten vandaan te halen", aldus de PvdA'ers. Ze vervolgen: "Wij doen een dringend beroep op TMF om haar maatschappelijke verantwoordelijk te nemen. Pesten en ander wangedrag in de klas en op school heeft verstrekkende gevolgen, zowel voor leerlingen als leraren. TMF kan daar als jongerenzender niet aan voorbij gaan. Stop deze verwerpelijke actie en begin een actie tegen pesten in de klas. Daar hebben jongeren veel meer aan."

Een woordvoerder van de muziekzender zegt dat het helemaal niet de bedoeling is dat er chaos wordt gecreëerd of dat de leraar voor gek wordt gezet. De zender hoopt juist dat leerlingen elkaars filmpje zien op de site en daarover gaan nadenken. Van elkaar kunnen ze wat leren en misschien krijgen ze zo door dat ze niets voor niets uit de klas gezet worden. De maker van het 'beste' filmpje wint overigens een laptop.

De Algemene Onderwijsbond heeft in navolging van de PvdA ook afkeurend gereageerd op de TMF-actie.

CD: Calexico - Carried To Dust

32į40′42″N, 115į29′53″W. De coŲrdinaten van het grensstadje Calexico in CaliforniŽ verraden al vrij veel over de invloeden van de gelijknamige band. Maar geheel recht doet het niet aan de groep. De stadsnaam mag een leuke verdeelsleutel van CaliforniŽ en Mexico zijn, toch strekken de zuidwestelijke invloeden van de VS zich verder uit in de muziek van Calexico. Steunpilaren Joey Burns en John Convertino zoeken verder dan de Californian Deserts en betrekken sferen uit Arizona, Texas en Utah bij hun composities. Hoe meer zand, des te meer Calexico.

PVV: Cramer moet vertrekken

Jacqueline Cramer moet vertrekken als minister van Milieu. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders vanmiddag in reactie op het rapport over de PvdA-minister van Ernst & Young. Het accountantskantoor liet vandaag weten geen bevestiging te hebben gevonden voor de toestemming van Cramer voor ondertekening van een steunverklaring voor het krakerstijdschrift Bluf! in 1986. Zij was toen directeur van Milieudefensie.

In de advertentie stelden 177 ondertekenaars destijds dat zij opdracht hadden gegeven voor een eerdere inbraak bij het ministerie van Economische Zaken. Documenten over kernenergie die daarbij buit waren gemaakt werden door het krakerstijdschrift openbaar gemaakt. Daarvoor dreigde juridische vervolging van Bluf.

Cramer liet onderzoek doen door Ernst & Young omdat zij zich naar eigen zeggen niets herinnerde van het geven van toestemming voor haar steunbetuiging. Maar volgens Wilders wist zij wel degelijk af van de advertentie. "Anders had zij na publicatie wel rectificatie geëist", redeneert hij. "Met de advertentie heeft zij verantwoordelijkheid genomen voor de inbraak. Daarom dienen wij een motie van wantrouwen in." Dat gebeurt waarschijnlijk later vandaag tijdens een door de VVD aangevraagd spoeddebat.

De liberalen vinden het rapport van Ernst & Young 'volstrekt onbevredigend'. VVD-Tweede Kamerlid Helma Neppérus laat weten alsnog een spoeddebat met premier Jan Peter Balkenende (CDA) en de PvdA-bewindsvrouw te willen voeren over het actieverleden van Cramer.

Baas NOS haalt uit naar Obama 08

Hoofdredacteur Hans Laroes van het NOS Journaal heeft op zijn weblog scherp uitgehaald naar het NPS-programma Obama'08. Hij ergert zich aan het feit dat er wél vijf speciale uitzendingen gemaakt zijn over Barack Obama en de Democratische Conventie, en niet over John McCain en de Republikeinse Conventie.

'Ik begrijp niet dat niemand van degenen die er over gaan bij NPS en NPO niet na 5 seconden (oké, 5 minuten mag ook), heeft gezegd: ja maar, dat kan toch niet?', schrijft Laroes . 'Als je Barack zegt moet je ook John zeggen.' Laroes reageert ook omdat hij als NOS Journaal veel kritiek kreeg; de NPS wordt vaak verward met de NOS.

Hij wordt bijgevallen op de NOS-site door columnist Bart-Jan Spruyt. Die noemt Obama'08 'bevooroordeeld, walgelijk, dom, onprofessioneel, schandalig, racistisch en weerzinwekkend'. Zo lieten co-presentatoren Prem Radhakishun en Jörgen Raymann openlijk blijken pro-Obama te zijn, en er werden dingen gezegd als 'In Nederland begrijpen we niet dat u als zwarte Republikein kunt zijn' en 'Vrouwen horen gewoon bij de Democraten'. Op de site noemt Spruyt Radhakishun een 'randdebiele grootbek'.

Eindredacteur Carel Kuyl van Obama '08: 'Ik word een beetje moe van al die meneertjes die overal wat van vinden. Laat Laroes lekker wat over zijn eigen programma zeggen. Dit was zo bijzonder dat we er aandacht aan wilden besteden. We zitten deze week met evenveel mensen in de VS.'

Kuyl: 'Natuurlijk, het was een liefdesverklaring van Prem en Jörgen aan Obama, en je kunt je afvragen of die liefdesverklaring van - met name Prem - niet veel te luidruchtig was. Ze stonden allebei te stuiteren dat een zwarte mogelijk president zou worden. Maar je moet dit met een knipoog zien. Het was geen gewoon journalistiek programma. Meer een poging om er op een lichtvoetige manier aandacht aan te besteden. We lieten ook genoeg mensen aan het woord die zeer rechts waren.'


Barack Obama tijdens 'Obama 08'  (foto: DAG)

Meer meldingen discriminatie in Amsterdam

Het Meldpunt Discriminatie in Amsterdam heeft de afgelopen twee maanden 284 meldingen gehad. Dat waren er bijna 31 procent meer dan de 217 in dezelfde periode vorig jaar.

De stijging is een gevolg van een publiekscampagne die de gemeente de afgelopen tijd voerde om inwoners ertoe aan te zetten vaker melding te maken van ongelijke behandeling, maakte de hoofdstad vandaag bekend.

Het succes van het project heeft Amsterdam doen besluiten ook een specifiek op jongeren gerichte campagne te gaan voeren. Deze moet hen ertoe aansporen te laten weten wanneer ze clubs of bars niet binnenkomen vanwege hun afkomst. Volgens de gemeente melden ze dat veel te weinig. Dit initiatief begint half september en duurt een paar weken.

[US] Nadal: "Slechte dag achter de rug"

Rafael Nadal had een slechte dag op de US Open. Hij won in de vierde ronde wel van Sam Querrey, maar dat ging met veel moeite.

Nadal produceerde tegen de Amerikaan een ongewoon hoog aantal onnodige fouten (41), waarvan zes dubbele fouten. "Maar ik ben blij dat ik het beste in me naar boven haalde in de tiebreak van de derde set," aldus de Spaanse nummer 1 van de wereld.

Ondanks zijn vermoeidheid geeft Nadal nog niet op. "Het belangrijkste is dat ik nu in de kwartfinales sta. het zal een stevige pot worden tegen Mardy Fish. Ik zal mijn beste spel moeten spelen. Hopelijk heb ik het beste voor het laatste deel van het toernooi bewaard."

Man schopt jonge hond dood

De Rotterdamse politie heeft een 34-jarige inwoner van de Maasstad aangehouden op verdenking van het doodschoppen van een negen maanden oude herdershond. Het beest wilde de trap niet oplopen en dat was aanleiding voor de man om een aantal trappen uit te delen.

De man liep met de hond en twee kinderen van acht en twaalf jaar oud over straat. Vervolgens moest de hond de trap op in een portiek, maar het beest wilde dit niet. Volgens de kinderen trapte de man de hond daarop diverse keren tegen de kop en in de buik. Eenmaal boven werd de hond weer buiten gezet om wat frisse lucht te krijgen. Kort daarna begon het dier te schuimbekken en overleed. De dierenarts heeft bevestigd dat mishandeling de doodsoorzaak is.

'Aarde kan op 10 september vergaan'

De wereld kan op 10 september zomaar vergaan. Op die dag willen wetenschappers met de Large Hadron Collider (LHC) - de enorme ondergrondse deeltjesversneller in de buurt van het Zwitserse Genève (Wikipedia) - de eerste seconden na de oerknal nabootsen.  Hierbij kunnen kleine zwarte gaten ontstaan. Sommige bangerikken vrezen dat deze gaten niet meer dichtgaan en de aarde zullen opslokken.

Om deze ramp te voorkomen zijn de tegenstanders inmiddels naar de rechtbank gestapt. Ze eisen een verbod op de proef met de deeltjesversneller.

De organisator van het experiment, het European Nuclear Research Centre (CERN), zegt dat er geen gevaar is. De zwarte gaten zullen, als ze al ontstaan, net zo snel weer verdwijnen als ze zijn verschenen en dus geen gevaar vormen voor de aarde.

De deeltjesversneller heeft volgens de Britse krant  The Sun veel weg van een gigantische tijdmachine. De bouw, waaraan ook Nederland bijdroeg, heeft ongeveer 8 jaar geduurd. Totale kosten bedroegen 5,4 miljard euro.

De wetenschappers zullen op 10 september in de LHC atoomdeeltjes in tegengestelde richtingen afvuren. Dat gaat met een enorme snelheid, zodat de deeltjes per seconde 11.245 rondjes afleggen in de 27 kilometer lange tunnel. "Er zal niets geproduceerd worden dat nu al niet gebeurt in de natuur", zo sust een woordvoerder van de CERN mogelijke onrust.

Met dank aan Eisbaer voor de submit.

'Valencia wijst Real Madrid de deur om Villa'

Real Madrid heeft maandagavond een uur voor het verstrijken van de transferdeadline een bod van 55 miljoen euro op David Villa uitgebracht. Valencia liet zich niet verleiden en negeerde het miljoenenbod van de Madrilenen.

Door dit besluit zal Real Madrid het seizoen vervolgen met slechts twee spitsen waar trainer Bernd Schuster het vertrouwen in heeft, Raķl en Ruud van Nistelrooy. Valencia-preses Vicente Soriano bevestigt het bod van Real Madrid: "Voorzitter Ramůn Calderůn van Real belde me maandag op. Nadat hij zich verontschuldigde om op de laatste dag voor het sluiten van de markt ons in een ongemakkelijke positie te brengen, heb ik hem meegedeeld dat wij geen verkopende club zijn. Villa is ons uithangbord, geld speelt geen rol."

Villa verlengde afgelopen week zijn contract bij Valencia tot medio 2014. Om de topscorer van het afgelopen EK te behouden, verhoogde Valencia het jaarsalaris van de spits aannemelijk. De komende jaren verdient Villa 3,3 miljoen euro, anderhalf miljoen euro boven het oude plafond.

RaffaŽla in tranen om afgebrand cafť

Idols-winnares Raffaëla is zeer verdrietig dat het café van haar vriend Paul van der Vlugt is afgebrand. "Tranen, heel veel tranen", schrijft ze op haar Hyves-pagina. Café De Kletser in Sneek ging gisteravond in vlammen op. "Ons harde werk, finaal naar de klote."

Door nog onbekende oorzaak vatte het café in de Marktstraat vlam. Er zijn geen gewonden gevallen. Het gebouw heeft veel rook- en waterschade opgelopen. Eind juli opende het café zijn deuren.

De 25-jarige zangeres, die in 2006 het derde seizoen van Idols won, kreeg in datzelfde jaar met haar vriend een dochtertje, Beautifull Hope.

'Vaklui ontvluchten bedrijven'

Steeds meer vaklieden keren hun werkgever de rug toe en beginnen voor zichzelf. Ze hebben genoeg van reorganisaties en managers die alles willen controleren.

Dit zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius gisteren bij de opening van het academisch jaar op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze hekelde management by spreadsheet en pleitte voor de arbeidsorganisatie als gemeenschap.

Volgens Jongerius is het geen toeval dat de bonden die zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) organiseren het hardst groeien. ‘Een belangrijke reden voor werknemers om voor zichzelf te beginnen is dat ze dan meer met hun vak bezig kunnen zijn’, aldus de FNV-voorzitter. ‘Arbeidsorganisaties staan voor deze zzp’ers gelijk aan bureaucratische procedures, controlerende bazen en veel gedoe.’

Reorganisaties bepalen de sfeer, vindt Jongerius. ‘Organisaties zijn beland in een permanent proces van reorganiseren. Onder het mom van herpositioneren, aanboren van nieuwe markten of wat dan ook, wordt de vrijheid van handelen op de werkvloer steeds verder teruggedrongen.’ Managers krijgen daarentegen meer vrijheid, meent de vakbondsvoorzitter. ‘Zo ontstaat een managementlaag die mobiel is, snel switcht en zichzelf veel vrijheden veroorlooft.’

Die managers handelen uit wantrouwen. ‘Het gevolg is dat een agent of verpleegkundige steeds meer tijd kwijt is aan administratie in plaats van boeven vangen of verplegen.

Ook de hoge inkomens van het management waarbij de relatie tussen prestatie en beloning zoek is, verzieken de sfeer volgens Jongerius. ‘Al die managers met hun topsalarissen demotiveren de mensen op de werkvloer.’

In dit verband plaatst de FNV ook een kanttekening bij de roep om een gematigde loonstijging om een loon-prijsspiraal te voorkomen. ‘Waarom zou je op de werkvloer instemmen met een verantwoorde loonontwikkeling als je ziet dat de top zich bonussen toebedeelt van tonnen, of zelfs miljoenen.’ Als de hoge lonen worden gecombineerd met een gebrek aan visie sneuvelt volgens Jongerius de loyaliteit met het bedrijf als eerste.

Volgens de voorzitter van de FNV Vakcentrale moeten werkgevers juist de betrokkenheid aanwakkeren. Dat kan door vertrouwen te hebben in de werknemers. ‘Geef de werknemers de zeggenschap over hun werk en gebruik hun ideeën.’

Als bedrijven en instellingen zichzelf meer zien als een gemeenschap zal volgens Jongerius de verbondenheid tussen werknemers en bedrijf terugkeren. De FNV zal dit stimuleren door te ijveren voor de scholing van werknemers en meer zeggenschap over het werk. Ook wil de vakorganisatie meer aandacht voor het vakmanschap. De FNV wil dat werknemers meer zeggenschap krijgen over hun werkomstandigheden door zaken als zelf roosteren en telewerken te bevorderen


FNV-voorzitter Agnes Jongerius   (foto: DAG)

Yvette Lont begint eigen partij

Voormalig Amsterdams ChristenUnie-raadslid Yvette Lont is bezig een nieuwe, op termijn landelijke politieke partij op te richten. Dat zegt ze in een interview in dagblad De Pers. Lont stapte uit de ChristenUnie vanwege een ruzie over homo's, van wie zij vindt dat ze geen bestuurslid van de partij mogen worden.

Lont wil de nieuwe, nog naamloze partij na het reces presenteren. De standpunten van de nieuwe christelijke partij zullen veelal overeenkomen met die van de ChristenUnie.

De uitlatingen van Lont vorig jaar over homo's ontketenden een felle discussie binnen de ChristenUnie, die uiteindelijk besloot homo's niet uit te sluiten van vertegenwoordigende functies. Lont stapte daarop uit de partij, omdat ze vond dat die 'geen concreet antwoord wil geven op de vraag of iemand die praktiserend homo is, de ChristenUnie kan vertegenwoordigen'.

In juni liet het Meldpunt Discriminatie Amsterdam weten in 2007 bijna twee keer zo veel klachten van homo's over discriminatie te hebben genoteerd als een jaar eerder. Dat zou voor een groot deel door de uitspraken van Lont komen.

Japan krijgt de nieuwe PSP vanaf 16 oktober

Kort geleden werd er nog bekend gemaakt dat Sony een nieuwe versie van hun PlayStation Portable uit zou brengen, de PSP-3000. Vervolgens is er informatie vrijgegeven over de verkorte batterijduur. Nu is bekend geworden wanneer Sony hun nieuwste PSP-versie zal lanceren in Japan.
Vanaf 16 oktober kunnen de Japanners al genieten van het nieuwe model. Japan krijgt de primeur van de nieuwe PSP, omdat Sony daar druk bezig is om Nintendo's handheld van de troon te stoten.

De nieuwe PSP-3000 zal in Japan zo'n 19.800 yen kosten(125 euro)....PSP-3000...

Man verkoopt getatoeŽerde huid voor 150.000 euro

De 31-jarige Zwitser Tim Steinier heeft de tatoeage (foto) die zijn rug volledig bedekt, verkocht voor 150.000 euro. De nieuwe eigenaar mag de man met zijn tattoo vier weken per jaar laten opdraven voor exposities.

Als hij is overleden, wordt zijn huid gestroopt voor de nieuwe eigenaar van het kunstwerk.

Dat meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws vandaag. De maker van de tatoeage is de Vlaamse kunstenaar Wim Delvoye. Hij werd eerder bekend toen hij varkens tatoeëerde (foto) en ze daarmee in een levend kunstwerk veranderde.

In 2000 maakte hij de 'strontmachine' Cloaca, een tien meter lang apparaat dat het menselijk spijsverteringsstelsel voorstelde, inclusief uitwerpselen. Hij hing ooit ook meer dan 600 kilo gerookte ham aan de buitenkant van het universiteitsgebouw in Gent.

'Geen bevestiging voor toestemming Cramer'

Onderzoeksbureau Ernst & Young heeft geen bewijs kunnen vinden dat PvdA-minister Jacqueline Cramer (Milieu) persoonlijk is benaderd of toestemming heeft gegeven voor een advertentie ten gunste van het krakersblad Bluf! in 1986.

Dat blijkt uit het rapport van Ernst & Young, dat Cramer vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In 1986 verscheen in de Volkskrant een advertentie voor steun aan Bluf!, dat uit het ministerie van Economische Zaken gestolen plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales had gepubliceerd. De advertentie was ondertekend door Cramer, destijds voorzitter van Milieudefenie. Haar naam werd overigens abusievelijk gespeld als Jaqueline Kramer.

Ernst & Young stelt dat de tijd te kort was om het onderzoek al helemaal te kunnen afronden. Wel zijn inmiddels veel mensen geïnterviewd wier naam onder de advertentie stond of die toen bij Bluf! of Milieudefensie werkten. De geïnterviewden die betrokken waren bij het voorbereiden van de advertentie, hebben gemeld dat geen van hen Cramer heeft benaderd.

Vrijwel geen van de geïnterviewden die onder de advertentie staan, kan volgens het onderzoeksbureau nog een duidelijk beeld geven over de totstandkoming van de tekst.

[US] Murray stoot door naar kwartfinales

Andy Murray heeft voor de eerste keer in zijn loopbaan de kwartfinales van de US Open bereikt. In de achtste finales maakte de Schot geen fout tegen de Zwitser Stanislas Wawrinka; 6-1, 6-3, 6-3. Murray mag het in de kwartfinales opnemen tegen de 19-jarige Argentijn Juan Martin Del Potro.

Het toernooi voor de als zesde geplaatste Murray begon moeizaam. Er werden lastige wedstrijden gespeeld tegen Llodra en Melzer. Tegen de als negende Wawrinka was het spel van Murray erg solide. De Schot kwam tot 38 winners en noteerde slechts 15 onnodige fouten.

In de kwartfinales kruist Murray het pad met de in bloedvorm verkerende Del Potro. De jonge Argentijn behaalde tegen de Japanner Kei Nishikori alweer zijn 23e zege op rij. De laatste vier ATP-toernooien waar Del Potro aan meedeed, won hij allemaal. De 18-jarige Nishikori kwam in de eerste set nog wel op een 3-0 voorsprong, maar verloor uiteindelijk toch in drie sets, 6-3, 6-4, 6-3.

Ecclestone: "Kimi houdt niet van F1"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zegt dat hij niet verbaasd op zou kijken als Kimi RšikkŲnen de sport zomaar verlaat. De Fin wordt vaak verweten niet genoeg voor de sport te willen doen, maar zelf gaf hij recent aan dat dat niet zo is. Ecclestone is van mening dat RšikkŲnen momenteel de weg wat kwijt is.

"Hij is een zeer getalenteerde rijder," aldus Ecclestone tegen de BBC. "Ik kan het niet geloven, de manier waarop Kimi nu rondrijdt. Hij is altijd sneller geweest dan Felipe Massa. Massa is snel, maar RšikkŲnen zou daar niet ver achter mogen zitten."

Op de vraag of RšikkŲnen niet meer van de sport houdt, is Ecclestone duidelijk: "Ik denk dat hij nooit van de sport gehouden heeft."

Moeder die baby vergat niet vervolgd

De moeder die vorig jaar mei haar elf maanden oude baby vergat in een snikhete auto in Baarle-Nassau waarna het kind overleed, wordt niet vervolgd. Het jongetje kwam op het leven door uitdroging en oververhitting. De vrouw was vergeten hem eerst naar de opvang te brengen toen ze ging werken.

Het kind werd gevonden op de parkeerplaats van een basisschool aan de Cor van der Bokstraat. De moeder werkte op de school. Haar collega's vonden de baby en probeerden hem te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De moeder werd verdacht van dood door schuld.

Het Openbaar Ministerie in Breda laat vandaag weten dat er 'op zich' genoeg bewijs is voor een rechtszaak, maar doet dit niet omdat dit 'niet opportuun' wordt geacht. "Niet uit het oogpunt van preventie en niet uit het oogpunt van vergelding." Volgens het OM zijn de consequenties voor de vrouw en haar omgeving 'dusdanig groot en ingrijpend' dat is besloten de vrouw niet te vervolgen. Bovendien heeft de zaak in de media veel aandacht gekregen, aldus het OM.

Hongersnood dreigt in Noord-Korea

Noord-Korea heeft ongeveer 350 miljoen euro aan voedselhulp nodig om het komende jaar een hongersnood te voorkomen. Dat heeft het Wereld Voedsel Programma van de Verenigde Naties (WFP) vandaag bekendgemaakt.

Zelfs met een goede oogst heeft Noord-Korea een graantekort van een miljoen ton. Het streng communistische land leunt voor de voedselvoorziening sterk op hulp vanuit de buurlanden China en Zuid-Korea en VN-organisaties.

De hoge voedselprijzen maken het moeilijk voor Noord-Korea om voedsel te kopen op de internationale markt. Politieke spanningen met de VS en buurland Zuid-Korea bemoeilijken voedselleveringen, terwijl China nog maar mondjesmaat granen en meel exporteert.

'Tiago zet eigen voorzitter vast op toilet'

Een opmerkelijk bericht uit Turijn. Middenvelder Tiago, die uitkomt voor Juventus, zou zijn eigen voorzitter vast hebben gezet op het toilet. De Portugees zou tot deze actie zijn gekomen, omdat hij het niet kon accepteren dat zijn club hem niet liet vertrekken naar clubs als Everton en AS Monaco.

Voorzitter Giovanni Cobolli Gigli vindt het spijtig dat het bericht naar buiten is gekomen: "Het is jammer dat het verhaal naar buiten is gekomen." De preses van Juventus had geluk dat Juventus-routinier Alessandro Del Piero zijn geklop hoorde: "Del Piero bood aan de deur in de trappen. Ik vertelde hem dat hij beter iemand anders kon roepen aangezien hij niet geblesseerd moest raken voor de wedstrijd tegen Fiorentina."

Ondanks het toilet-incident lijkt het erop dat de club gebruik wil blijven maken van de diensten van Tiago. Hij zit zelfs bij de selectie van Juventus voor de Champions League.

Onrust bij Force India

Ondanks dat Force India dit jaar het gat met de concurrentie heeft verkleind, rijdt het team nog steeds achteraan in de Formule 1. Het hogere budget en de technische verbeteringen aan de wagen hebben hieraan bijgedragen, maar het kan niet verhullen dat teambaas Colin Kolles en technisch directeur Mike Gascoyne van mening verschillen over een aantal zaken.

De meeste oproer is ontstaan doordat het team dit jaar nog geen punten heeft gescoord. In Monaco was het team er dichtbij, maar Kimi RšikkŲnen gooide voor Adrian Sutil roet in het eten door hem van achteren aan te rijden. Ook zou er ruzie zijn omdat de coureurs te veel fouten maken en de technische vooruitgang niet snel genoeg zou gaan en er meer geld voor nodig is om dit te versnellen.

Team-eigenaar Vijay Mallya zegt dat er niets aan de hand is en hij wil in 2009 op de ingeslagen weg doorgaan: "Het is een harde sport en daarmee versterkt het wel de uitdaging om in 2009 competitief te zijn. Ik weet nu waar ik mee te maken heb, zodat ik alles beter in kan schatten. Misschien was het een harde leerschool voor mij, maar het is goed om het zo te leren. In 2009 zullen we er goed bijzitten."

Leonardo wilde niet naar NEC

Aanvaller Leonardo stond hoog op het lijstje van NEC-trainer Mario Been. De Nijmegenaren waren er uiteindelijk uit met Leonardo's huidige club Ajax, totdat de speler zelf aangaf geen trek meer te hebben in een overgang, schrijft fansite Forza NEC.

De club uit Gelderland was geruime tijd op zoek naar een rappe aanvaller, die Jeremain Lens (hij keerde terug naar AZ) kon vervangen. Na het definitief afketsen van de transfer van Leonardo huurde de club, die dit seizoen Europees voetbal zal spelen, Fulham-speler Collins John.

Eerder deze week contracteerde NEC al een aanvaller. Oud-Spartaan Rachid Bouaouzan werd gehuurd van Wigan Athletic.

Maduro blijft Valencia trouw

Volgens Marca heeft Hedwiges Maduro zelf besloten om Valencia trouw te blijven. De oud-Ajacied kwam vorig jaar naar de Sinaasappelstad op aandrang van Ronald Koeman.

Onder de nieuwe coach Unai Emery komt de middenvelder weinig aan de bak. Sinds de terugkeer van David Albelda in de selectie wordt Maduro voornamelijk naar de tribune verwezen. De Nederlander wil desondanks gaan voor zijn kans.

Ecclestone neemt het op voor Mosley

Formule 1-baas Bernie Ecclestone acht de tijd rijp om een streep te zetten rond het seksschandaal van Max Mosley en hoopt dat de Formule 1-wereld de FIA-President weer verwelkomt. Bijna een half jaar geleden lekten er beelden uit waarin Mosley te zien was in een Nazi-kostuum te midden van prostituees.

Mosley is de afgelopen maanden op de achtergrond gebleven, ondanks dat hij een rechtszaak gewonnen heeft tegen de krant News of the World en hij een stemronde over zijn aanblijven heeft overleefd. Hierbij heeft hij aangegeven geen voorliefde voor de Nazi-praktijken te hebben.

Toen het nieuws over Mosley bekend werd, was Ecclestone een van de eersten die het aftreden van de FIA-president eisten. Echter is hij nu van mening veranderd. Tegenover de BBC zei hij: "Men is nu tot de conclusie gekomen dat wat er gebeurd is met Max gewoon een apart avontuurtje van hem was, maar dat het niks met andere zaken te maken had. Ik denk dat het niemand meer kan schelen, mensen vergeten snel. Destijds was het een shock, juist omdat hij het middelpunt was. Was het iemand anders geweest, dan was er vast niet zo verbaasd gereageerd."

Ecclestone geeft toe dat de situatie rond Mosley hem er toe heeft gebracht zijn aftreden te eisen. "Ik stond onder enorme druk van anderen om dat te zeggen. Toen hoopte ik ook echt dat hij dat zou doen. Nu zie ik dat heel anders. Max doet altijd zijn best en geeft honderd procent voor de sport." Ecclestone hoopt Mosley in Monza weer te verwelkomen. "Ik zal hem daar verwelkomen en ik hoop dat hij daar weer ouderwets aan de slag kan gaan."

Nederland kende vette jaren

De koopkracht in ons land is in de jaren 2006 en 2007 fors gestegen. Was er een lichte daling in 2005, de afgelopen jaren kunnen we spreken van de hoogste stijgingen sinds 2001. De economie is flink in de lift gekomen. Met deze gegevens is het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar buiten gekomen.

Het positieve economische tij had zijn weerslag op de ontwikkeling van de koopkracht. In 2006 steeg de koopkracht gemiddeld met 2,4 procent en in 2007 zelfs met 3,1 procent. In 2001 is de grootste koopkrachtontwikkeling (5,0 procent) gemeten sinds begin jaren negentig. dat kwam vooral door de inkomensverbetering als gevolg van de herziening van het belastingstelsel. Vervolgens kenden we alleen in 2002 nog een stijging van meer dan één procent.

Vorig jaar was het gemiddelde huishoudensinkomen 22.100 euro. Dit inkomen verandert sterk in de loop der jaren. Zo zien we bij jongeren meestal een sterke stijging nadat ze zijn begonnen met een laag inkomen. Uit de cijfers blijkt dat bij huishoudens met een hoofdkostwinner van 50 tot 55 jaar het inkomen het hoogst is, gemiddeld zo'n 26.300 duizend euro. Het gaat dan voornamelijk om mannen die fulltime werken. Na het 55ste levensjaar wordt er veelal minder gewerkt waardoor het inkomen daalt.

'Richt beleid op Antillianen na 1995'

De aanpak van Antilliaanse probleemgroepen moet worden gericht op Antilliaanse Nederlanders die na 1995 naar Nederland zijn gekomen. Dat is de belangrijkste aanbeveling die de Taskforce Antilliaanse Nederlanders vandaag deed aan het kabinet. Ook is meer geld nodig.

Sinds 1995 is er sprake van een grote instroom van vooral kansarme Antilliaanse Nederlanders, stelt de voorzitter van de taskforce Hans Andersson. "Toen is er een trendbreuk ontstaan in het migratiemotief. In plaats van een opleidingsmotief, is er sinds die tijd ook sprake van een grote instroom van vooral kansarme Antilliaanse Nederlanders, met name nauwelijks opgeleide jongeren afkomstig uit Curaçao, met als motief een sociaal economische vlucht of 'het zoeken van geluk in Nederland'."

Het kabinet moet in zes grote steden -Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Tilburg, Almere en Dordrecht- meerjarige programma's opzetten om deze probleemjongeren aan te pakken. In deze steden wonen ongeveer 21 duizend Antillianen uit deze doelgroep na '95.

De taskforce lanceert een aantal praktische voorstellen om deze Antillianen 'te vinden en binden'. Door een persoons- en groepsgerichte aanpak moeten worden geprobeerd deze groep op school te houden, en tegelijkertijd moeten de gezinsproblemen worden opgelost. Ook moet alles erop gericht zijn deze groep aan het werk te krijgen, al dan niet met justitiële 'drang- en dwangtrajecten.'

Voor de nieuwkomers in Nederland, ongeveer vijfduizend per jaar, moet ook speciale aandacht zijn, evenals voor alleenstaande moeders, risicojongeren en ex-gedetineerden.

Voor al deze maatregelen is extra geld nodig: tot 2017 negen miljoen euro structureel per jaar, in plaats van de huidige vijf miljoen. Hiervan gaat tachtig procent naar de zes gemeenten waar de programma's moeten worden opgezet.

Mirror's Edge systeem-vereisten bekend gemaakt

Aan het einde van dit jaar komt Electronic Arts met een gloednieuwe game. In Mirror's Edge moet je van dak naar dak springen om vijanden te ontwijken en moet je op die manier pakjes bezorgen in de grote futuristische stad. De game zal op de Playstation 3, Xbox 360 en de PC verschijnen. Voor de mensen die het liefst gamen op laatst-genoemde platform zullen waarschijnlijk graag willen weten of de game op hun PC kan draaien. Electronic Arts heeft nu de " Preliminary System Requirements" bekend gemaakt. Ze staan dus nog niet helemaal vast maar met alle waarschijnlijkheid moet je met onderstaande specs, de game gewoon kunnen draaien.

Preliminary System Requirements:

* OS: Windows XP or Vista
* CPU: Pentium 4 at 2.4 GHz / Athlon 64 2800+
* RAM: 1GB
* Gfx card: GeForce 6 Series with 256MB VRAM or higher, or ATI X1650 (or HD2400)

Opnieuw aanhouding rond valkuilen

De politie heeft gisteren opnieuw een aanhouding verricht in de zaak van de valkuilen in de Heldense bossen. Het gaat hierbij om een 24-jarige man uit Maasbracht, bevestigde de politie een bericht in Spits! dinsdag.

De Maasbrachtenaar zou regelmatig over de vloer zijn gekomen bij de eerder opgepakte verdachte, een 37-jarige imker uit Helden. Hij werd in zijn woning aangehouden. Ook deed de politie op twee plaatsen huiszoeking. De afgelopen maanden werden in de Heldense bossen valkuilen gegraven met in beton geplaatste scherpe ijzeren pinnen. Twee mensen die in de val trapten, raakten gewond.

Valkuil in de Heldense bossen  (foto: ANP)

Een op drie studenten trouwt met medestudent

Bijna 35 procent van de studenten ontmoet zijn huwelijkspartner in de collegebanken. Bovendien houdt bijna veertig procent van de Nederlanders aan zijn studietijd op hbo of universiteit een relatie van minimaal vijf jaar over. Zo'n dertig procent krijgt met zijn studieliefde zelfs kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond, in opdracht van krant DAG.

Voor het onderzoek werden 1123 (oud)-studenten ondervraagd. Zestien procent van hen heeft geen serieuze relatie gehad tijdens de studententijd.

Foto's van Prince of Persia filmset

Al eerder waren er foto's verschenen van Jake Gyllenhaal als de prins van PerziŽ, nu zijn er ook al foto's verschenen van de set. De hype begint langzaam maar zeker steeds groter te worden, en deze mooie sets dragen daar alleen maar aan bij.
In Prince of Persia zullen naast Jake Gyllenhaal onder andere ook de acteurs Ben Kingsly, Alfred Molina, en Gemmar Arton meespelen. De regisseur is Mike Newell. De opnames vinden op dit moment plaats in Ait Ben Haddou in Marokko.

Op deze site kan je de sets vergelijken met de concept art.

Resistance 2 krijgt een Collector's Edition

Het is niet echt bijzonder meer dat er bij grote releases een Collector's Edition wordt uitgebracht met wat leuke extra goodies van de game. Voor een game als Resistance 2 is dit dan natuurlijk ook zeker niet anders.

Deze speciale verzamelaarseditie zal zo'n $79,99 kosten en zal helaas niet in Europa verkrijgbaar zijn, de liefhebbers van een Resistance 2 artbook, een Chimera Hybrid action figure, een DVD met een making of van de game, een exclusieve HVAP Wraith multiplayer skin en een vooruitblik naar het boek Resistance: The Gathering Storm, zullen dus de internationale gameshops moeten raadplegen om hem te importeren.

Plasterk: Studiefase moet duidelijker

Er moet een strikter onderscheid komen tussen de bachelor- en de masterfase van universitaire studies. Dat motiveert studenten om beter na te denken over het tweede deel van hun opleiding. Ze kunnen dan na drie jaar alsnog een nieuwe richting inslaan, of in een andere stad of over de grens gaan studeren. Ook stoppen en gaan werken is een optie.

Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) zei dat gisteren bij de opening van het academisch jaar aan de Universiteit van Amsterdam. 'Nu is er sprake van een zachte knip', aldus de PvdA-minister. 'Je merkt het als student nauwelijks als je van het een op het ander overgaat. Ik wil dat dit een merkbare overgang wordt, een punt waar je als student nadenkt over je toekomst.'

Het is niet de bedoeling om studenten na drie jaar 'van de universiteit te jagen'. Wel moet de bachelorfase volgens Plasterk duidelijker een afgesloten geheel worden.

Nu is het nog zo dat bijna alle universitaire studenten na hun bachelordiploma doorgaan voor een master. De universiteit mag de beste studenten selecteren voor masteropleidingen, maar er is een grote beperking: iedere bachelor moet worden toegelaten tot ten minste één master, de doorstroommaster. Vaak kunnen studenten daar al aan beginnen terwijl ze hun bachelor nog niet volledig hebben afgerond.

De vereniging van universiteiten VSNU pleitte in maart voor afschaffing van de doorstroommasters. Ook het onderzoeksbureau CHEPS van de Universiteit Twente stelt dat het 'voordelen zou hebben' dat automatisme te doorbreken, zo staat in een advies aan Plasterk dat binnenkort wordt gepubliceerd. Door alle masterstudies selectief te maken, zouden studenten worden aangezet meer uit hun studie te halen. Plasterk onderstreept dat hij de doorstroommaster wil laten bestaan. Maar ook zijn plan voor een 'harde knip' na de eerste drie jaar van de opleiding ligt gevoelig.

"Persoonlijk ben ik er een voorstander van, maar hier op de universiteit wordt er heel wisselend over gedacht", zegt Jan Willem Oosterwijk, voorzitter van het college van bestuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Het moet er natuurlijk niet toe leiden dat studenten onnodige vertraging oplopen, omdat ze nog enkele studiepunten moeten halen voor hun bachelor."

Als oplossing daarvoor zouden masteropleidingen twee keer per collegejaar kunnen beginnen. Volgens VSNU-voorzitter Sybold Noorda is het bovendien een kwestie van wennen. 'Als studenten weten dat ze hun bachelorfase af moeten hebben voor ze aan hun master kunnen beginnen, dan werkt dat als een stok achter de deur. Studenten zien heus wel aankomen dat er oponthoud dreigt."

Noorda verwacht niet dat de bachelorfase snel zal worden gezien als een compleet afgeronde studie, waarna studenten gaan werken. Wel ziet Oosterwijk van de Erasmus Universiteit dat studenten al na hun bachelor een baan krijgen aangeboden. "McKinsey haalt talenten dan bij de universiteit weg, maar geeft ze later de kans om alsnog een master te volgen."

Studentenvakbond LSVb ziet niets in een 'harde knip'. "Het zal leiden tot studievertraging", zegt voorzitter Lisa Westerveld. "Bovendien vereist een master lang niet altijd alle kennis die je in de bachelor opdoet. Je niveau is belangrijker dan de vraag of je alle studiepunten hebt gehaald."

Meeste basisschoolleerlingen lunchen thuis

De meerderheid van de leerlingen van basisscholen gaat op de meeste dagen in de middag naar huis om daar te lunchen. Slechts 8 procent van de ouders maakt elke dag gebruik van de tussenschoolse opvang.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 528 ouders van basisschoolleerlingen en 75 schoolleiders, dat TNS NIPO in opdracht van het tijdschrift Groter Groeien en Campina Schoolmelk heeft uitgevoerd.

Een vijfde van de ouders laat hun kinderen twee dagen overblijven. 22 Procent van de ouders laat hun kinderen één dag per week op school lunchen. Veel kinderen eten tussen de middag thuis, omdat een van hun ouders of hun grootouders thuis zijn en de school in de buurt is.

Architecten ontevreden over kwaliteit gemeenten

De kwaliteit van de dienstverlening van gemeenten bij de afhandeling en beoordeling van bouwplannen en bouwvergunningaanvragen laat te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid in opdracht van de Koninklijke Maatschappij tot bevordering der Bouwkunst Bond van Nederlandse Architecten (BNA).

Twee van de vijf architectenbureaus noemen de dienstverlening van de gemeenten slecht tot zeer slecht. Dit zou leiden tot vertragingen in de behandeling en de beoordeling van bouwplannen en uiteindelijk tot economische schade voor architectenbureaus en hun opdrachtgevers. Ook nieuwbouw- of renovatieprojecten zouden hierdoor onnodige vertraging kunnen oplopen, aldus de BNA.

De gemeentelijke procedures rond het wijzigen van bestemmingsplannen noemt 89 procent van de bureaus belemmerend en 63 procent is ontevreden over de deskundigheid van ambtenaren, vooral bij bouwaanvragen voor grote projecten. Zeven van de tien bureaus zeggen bovendien dat de behandelend ambtenaren niet oplossingsgericht zijn.

McEwen en Karpets naar Katuscha

Robbie McEwen zal vanaf volgend seizoen rijden voor Katuscha. Dat is de nieuwe Russische ploeg van manager Oleg Tinkov.

De AustraliŽr, die twaalf tourritten won, moet daar samen met Gert Steegmans de sprints gaan verzorgen. Ook zal Vladimer Karpets naar de nieuwe ploeg verhuizen. Daarnaast is Tinkov in gesprek met Carlos Sastre, de Tour-winnaar van 2008, en zou er geld zijn om nog twee grote namen te kopen. Eerder werden al Steegmans en Filippo Pozzato vastgelegd voor 2009.

Feyenoord weigerde verkoop van De Guzman

Feyenoord is er niet in geslaagd om Jonathan de Guzman te verkopen. Door vele mensen wordt het talent als redder van de Rotterdammers gezien, mits hij voor een bedrag boven de tien miljoen euro verkocht zou worden.

Zelf heeft de club geen geld voor versterkingen, maar toch wil trainer Gertjan Verbeek nieuwe spelers. Naar nu blijkt was Manchester City vorige week bereid om tien miljoen naar Rotterdam over te maken in ruil voor de geboren Canadese middenvelder. Feyenoord weigerde en gokte daarmee op een andere club die met meer geld aan de poorten van De Kuip kwam. Die kwam er niet waardoor Jonathan de Guzman blijft. Zijn contract loopt tot half 2010.

Feyenoord heeft wel laten weten dat Karim Saidi per direct weg is bij de club. Ze zijn er samen met de Tunesische verdediger uitgekomen over ontbinding van zijn contract. In totaal speelde Saidi zesenveertig keer voor de club van Zuid.

Speel LittleBigPlanet en krijg een baan bij Media Molecule

Het is de droom van menig gamer: zelf in de game-industrie werken om je eigen games te ontwerpen. Met LittleBigPlanet wordt deze droom een klein beetje werkelijkheid omdat je helemaal los kan gaan met een zeer uitgebreide level-editor. Het was al bekend dat als je erg goed hierin zou zijn je geld zou kunnen vragen voor je creaties. Nu heeft Media Molecule bekend gemaakt nog een stapje verder te gaan.

Media Molecule zal namelijk de meeste levels zelf goed bekijken, en mocht je een enorm talent hebben voor het maken van levels, dan is het mogelijk dat je wordt uitgenodigd om te komen werken voor Media Molecule. Dat heeft producer Pete Smith gezegd in een interview. Of het spelen van LittleBigPlanet zou kunnen leiden tot een full-time baan valt te bezien, maar volgens Smith is het goed mogelijk dat creatieve personen betaald zullen worden om voor Media Molecule levels te ontwerpen.


Nog even en je kan geld verdienen met deze kleine mannetjes

Vuurgevechten in Gears of War 2 multiplayer

Gears of War 2 is een game waar velen van jullie op zitten te wachten. In jullie hoofdjes gaat het alleen nog maar om kettingzagen, kogels en bloed. Op de Penny Arcade Expo (ook wel PAX 2008) kon Gears of War 2 natuurlijk niet ontbreken. De beurs gaf de mogelijkheid aan bezoekers om aan de slag te gaan met de multiplayer. FOK!games zou zichzelf niet zijn als daar geen beelden van zouden verschijnen, en dus presenteren wij met trots de multiplayer van Gears of War 2:

Fallout 3 achievements bekend.

Fallout 3 is een van de vele titels die dit najaar uit moet komen. Bethesda Softworks vond het nu dan ook tijd om de achievements van het spel bekend te maken. Fallout 3 zal 50 achievements bevatten. Hieronder is de complete lijst te vinden. Geen hele speciale achievements, maar dat maakt het niet minder leuk om de lijst even te bekijken:

Vault 101 Citizenship Award 10
Got the Pip-Boy 3000

The G.O .A.T. Whisperer 10
Took the G.O .A.T.

Escape! 20
Completed "Escape!"

Following in His Footsteps 20
Completed "Following in His Footsteps"

Galaxy News Radio 20
Completed "Galaxy News Radio"

Scientific Pursuits 20
Completed "Scientific Pursuits"

Tranquility Lane 20
Completed "Tranquility Lane"

The Waters of Life 20
Completed "The Waters of Life"

Picking up the Trail 20
Completed "Picking up the Trail"

Rescue from Paradise 20
Completed "Rescue from Paradise"

Finding the Garden of Eden 20
Completed "Finding the Garden of Eden"

The American Dream 20
Completed "The American Dream"

Take it Back! 40
Completed "Take it Back!"

Big Trouble in Big Town 20
Completed "Big Trouble in Big Town"

The Superhuman Gambit 20
Completed "The Superhuman Gambit"

The Wasteland Survival Guide 20
Completed "The Wasteland Survival Guide"

Those! 20
Completed "Those!"

The Nuka-Cola Challenge 20
Completed "The Nuka-Cola Challenge"

Head of State 20
Completed "Head of State"

The Replicated Man 20
Completed "The Replicated Man"

Blood Ties 20
Completed "Blood Ties"

Oasis 20
Completed "Oasis"

The Power of the Atom 20
Completed "The Power of the Atom"

Tenpenny Tower 20
Completed "Tenpenny Tower"

Strictly Business 20
Completed "Strictly Business"

You Gotta Shoot 'Em in the Head 20
Completed "You Gotta Shoot 'Em in the Head"

Stealing Independence 20
Completed "Stealing Independence"

Trouble on the Homefront 20
Completed "Trouble on the Homefront"

Agatha's Song 20
Completed "Agatha's Song"

Reilly's Rangers 20
Completed "Reilly's Rangers"

Reaver 10
Reached Level 8 with Bad Karma

Mercenary 10
Reached Level 8 with Neutral Karma

Protector 10
Reached Level 8 with Good Karma

Harbinger of War 20
Reached Level 14 with Bad Karma

Pinnacle of Survival 20
Reached Level 14 with Neutral Karma

Ambassador of Peace 20
Reached Level 14 with Good Karma

Scourge of Humanity 30
Reached Level 20 with Bad Karma

Paradigm of Humanity 30
Reached Level 20 with Neutral Karma

Last, Best Hope of Humanity 30
Reached Level 20 with Good Karma

Weaponsmith 30
Made one of every custom weapon

Doesn't Play Well with Others 20
Killed 300 people

Slayer of Beasts 20
Killed 300 creatures

Silver-Tongued Devil 20
Won 50 Speech Challenges

Data Miner 20
Hacked 50 terminals

Keys are for Cowards 20
Picked 50 locks

One-Man Scouting Party 20
Discovered 100 locations

Psychotic Prankster 10
Placed a grenade or mine while pickpocketing

The Bigger They Are… 20
Kill all the Super Mutant Behemoths

Yes, I Play with Dolls 10
Collected 10 Vault-Tec Bobbleheads

Vault-Tec C.E.O . 30
Collected 20 Vault-Tec Bobbleheads

Vastenmaand ramadan begint

Voor de meeste moslims begint vandaag de vastenmaand ramadan. Van de dageraad tot zonsondergang onthouden zij zich van eten, drinken en seksuele activiteit.

Voor moslims is de maand niet alleen een tijd van bezinning en moskeebezoek, maar ook van gezelligheid. Families en buurtgenoten zoeken elkaar op, nadat de zon is ondergegaan, en gebruiken met elkaar de zogeheten iftar-maaltijd. In Nederland doet naar schatting 80 tot 90 procent van de moslims met het vasten mee. Dat komt neer op ongeveer 750.000 mensen.

Ramadan, de negende maand van de islamitische kalender, is voor moslims zo belangrijk, omdat de profeet Mohammed in die maand de ingevingen zou hebben gehad die tot de Koran, het heilige boek van de islam, hebben geleid.

De verplichting om te vasten geldt niet voor kinderen, ongeneeslijk zieken en menstruerende vrouwen. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, alsmede mensen die wegens hun werk moeilijk kunnen vasten, hoeven zich niet aan de ramadan te houden. Zij worden echter wel geacht op een later tijdstip alsnog te vasten.

De ramadan eindigt op donderdag 2 oktober met het suikerfeest (id-al-fitr). In verscheidene plaatsen zijn er ramadan-festivals en openbare iftar-maaltijden om de relaties tussen moslims en niet-moslims te verbeteren.

Noodtoestand in Bangkok

De Thaise premier Samak Sundaravej heeft vandaag de noodtoestand uitgeroepen in de hoofdstad Bangkok. Hij deed dat na gewelddadige botsingen tussen voor- en tegenstanders van zijn regering. Daarbij viel gisteravond een dode.

Legerleider generaal Anupong Paojinda moet er op toezien dat de bevolking de verplichtingen die noodtoestand met zich meebrengt naleeft. Zo zijn bijvoorbeeld samenscholingen van meer dan vijf mensen streng verboden.

Naar schatting 15.000 betogers belegeren al circa een week het voornaamste regeringsgebouw in Bangkok. Ze eisen dat de premier opstapt.

Zoekactie gezonken auto gestaakt

De hulpdiensten zijn gisteravond rond 23.30 uur gestopt met het zoeken naar een auto en een bestuurder die gistermiddag in de IJssel te water zijn geraakt. Dat heeft het Korps Landelijke politiediensten (KLPD) bekendgemaakt. De auto raakte vanaf de veerpont tussen Dieren en Olburgen te water en zakte naar de bodem, vermoedelijk met de bestuurder er nog in.

Nadat duikers de hele avond hadden gezocht, werd circa honderd meter verderop een auto gevonden. Het is nog niet zeker of het de gezonken auto betreft. De zoektocht moest worden gestaakt omdat de stroming te sterk was. De politie gaat vandaag verder met de zoektocht.

Madonna arriveert in Nederland

Madonna arriveert vandaag in Nederland om 's avonds op te treden voor een nagenoeg volle Amsterdam ArenA. Voor het concert zijn op de laatste dag nog enkele honderden kaarten van de in totaal 50.000 te koop, volgens een woordvoerster van concertorganisator Mojo.

Lang blijft de wereldster niet in Nederland. Naar verluidt vertrekt ze direct na het concert waar volgens Mojo een gemêleerd publiek op af komt, bestaande uit oude en jonge fans.

Madonna, die op 16 augustus vijftig werd, is bezig met alweer haar achtste wereldtournee. The Sticky & Sweet Tour, die op zaterdag 23 augustus van start ging in Cardiff in Wales, dient ter promotie van haar elfde studioalbum Hard Candy. Volgens platenmaatschappij Warner gaan er onder meer zo'n 3500 kledingstukken mee, 69 gitaren, twaalf trampolines en tien kisten met medicijnen, achttien rekken kleding voor de dansers, een chiropractor en een personal trainer.

Met de rondreis door Europa en en Noord-Amerika probeert de Queen of Pop het succes van haar vorige wereldtournee in 2006 te evenaren. Die tour leverde haar 195 miljoen dollar (131 miljoen euro) op, het hoogste bedrag ooit voor een vrouwelijke artiest. Begin oktober steekt de wereldster de Atlantische Oceaan over om op te treden in steden als New York, Boston, Toronto, Vancouver, Los Angeles, Las Vegas en Miami. Het laatste concert is gepland op 18 december in Brazilië.

FinanciŽle gevolgen overlijden onbekend

De helft van de Nederlanders denkt dat het inkomen gelijk blijft of hoger wordt als de partner komt te overlijden. Vergeleken met de werkelijkheid is dat beeld te optimistisch.

Eén op de drie Nederlanders weet niet wat de gevolgen voor het inkomen zijn als de partner komt te overlijden. Ook is er onvoldoende inzicht in de kosten die te verwachten zijn bij een overlijden. Veel mensen realiseren zich niet dat er behalve kosten voor begrafenis of crematie nog meer kosten zijn, zoals kosten voor een gedenkteken, notaris, verhuizing, extra kinderopvang, huishoudelijke hulp, etc. Dit blijkt uit een onderzoek van uitvaartverzekeraar en -verzorger DELA.

Ongeveer de helft van de Nederlanders verwacht dat het inkomen gelijk blijft (43 procent) of hoger wordt (6 procent) als de partner komt te overlijden. Dat beeld is te optimistisch. Slechts een op de vijf rekent op een inkomensachteruitgang.

De kennis over de financiering schiet vaak tekort, concludeert DELA. Ruim een kwart van de Nederlanders denkt dat een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering hetzelfde zijn. Een kwart denkt ook dat de uitvaart wordt betaald vanuit de overlijdensrisicoverzekering. In praktijk is deze verzekering vaak gekoppeld aan de hypotheek, waardoor bij overlijden een deel van de lening wordt afgelost. Er komt dus geen geld vrij om de rekening van de begrafenis of crematie te betalen.

Natuur- en consumentenclubs trekken meer leden

Nederlanders hebben het lidmaatschap van politieke partijen, kerken en vrouwenorganisaties de afgelopen 25 jaar verruild voor natuur- en milieuorganisaties en organisaties die zich inzetten voor consumentenbelangen en internationale solidariteit. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport 'Maatschappelijke organisaties in beeld', dat vandaag is gepubliceerd.

Het aantal leden van natuur- en milieuorganisaties steeg tussen 2000 en 2006 met 444 procent naar 3,37 miljoen. Bij consumentenclubs was dat 89 procent, waardoor het huidige ledental de zes miljoen nadert. Organisaties die voor internationale hulp ijveren zagen hun ledental stijgen met 83 procent tot ruim 3,7 miljoen.

Het ledenbestand van politieke partijen halveerde in een kwart eeuw naar 174 duizend, hoewel bijvoorbeeld de SP er de laatste jaren meer bij kreeg. Dat van kerken daalde met 29 procent naar ruim 6,8 miljoen, en vrouwenorganisaties moesten het in 2006 doen met 57 procent minder leden dan in 1980: 112 duizend.

De onderzoekers bekeken meer dan 130 organisaties met vijftigduizend of meer leden. Gezamenlijk telden deze in 2006 meer dan vijftig miljoen leden of donateurs. In 1980 waren dat er nog 36 miljoen. De groei wordt volgens het SCP deels veroorzaakt door de bevolkingsgroei en de vergrijzing. Meer dan de helft van de volwassen bevolking is lid van een organisatie.

Het aantal Nederlanders dat vrijwilligerswerk doet daalde tussen 1980 en 2004 met acht procentpunt tot 37 procent van de bevolking. De algemene tendens is dat de organisatiegraad van de bevolking stabiel is of licht afneemt, concludeert het planbureau.

Milito zet carriŤre voort in Genoa

Diego Milito keert terug bij Genoa CFC. De Argentijnse spits, die niet met Real Zaragoza uit wilde komen in de Segunda Divisiůn, wees hiermee diverse aanbiedingen af.

In 2004 en 2005 speelde Milito reeds anderhalf jaar voor de club uit Genua, die toen nog uitkwam in de Serie B. Real Zaragoza haalde hem na een uitstekende periode naar Spanje, waar hij met 51 treffers in 108 duels eveneens een goed gemiddelde behaalde. De degradatie van de club betekende het einde van Milito's carriŤre in Aragůn.

Genoa troeft nu naar verluidt diverse clubs af, waaronder Tottenham Hotspur, door de spits terug naar ItaliŽ te halen. Genoa, inmiddels gepromoveerd naar de Serie A, betaalt zo'n §7,5 miljoen voor de veertienvoudig Argentijns international. De 29-jarige Milito tekent een contract van drie jaar bij de Rossoblu.

[Upd] City haalt Robinho naar Manchester

Een verrassende wending aan de Robinho transfersaga op de laatste dag van de transferperiode. De Braziliaan gaat niet naar Chelsea, maar tekent bij Manchester City.

Wekenlang vertelde Robinho dat hij alleen maar naar Chelsea wilde, en dat zijn tijd bij Real Madrid erop zat. Zondag gaf hij zelfs een persconferentie waarin hij vertelde dat hij met zijn hoofd al op Stamford Bridge zat. De deal moest alleen nog beklonken worden, maar in plaats van een overgang naar Chelsea, is het nu Manchester City dat er met de speler vandoor gaat.

De kersverse eigenaren van City betalen naar verluidt ruim veertig miljoen euro aan de kampioen van Spanje. De Abu Dhabi United Group, die de Engelse club eerder vandaag overnam van Thaksin Shinawatra, heeft daarmee in ieder geval ťťn van haar transfers binnen. Eerder vandaag werd bekend dat ook Dimitar Berbatov een doelwit was, alsmede David Villa (Valencia) en Mario Gůmez (VfB Stuttgart).

Bij City zal Robinho samen gaan spelen met landgenoten Elano, JŰ en Glauber Berti. Real Madrid-preses Ramůn Calderůn heeft inmiddels bevestigd dat Robinho naar Manchester City vertrekt.

Update: Ook Manchester City heeft de komst van Robinho inmiddels officiŽel bevestigd. De Braziliaan tekent een vierjarig contract in het City of Manchester Stadium. Trainer Mark Hughes is dolblij met zijn laatste aanwinst. "Ik ben trots dat ik de kans krijg om te werken met een ongelooflijk talent als Robinho. Ik zei dat we om bovenin mee te kunnen doen we spelers van dit kaliber nodig zouden hebben, en Robinho is zonder twijfel ťťn van de beste spelers ter wereld", meldt Hughes. "Ik kijk er naar uit om hem voor te stellen aan de rest van het team, en ook zo snel mogelijk aan de City-fans."

[Upd] Berbatov toch naar Man United

Dimitar Berbatov zal toch gaan uitkomen voor Manchester United. De Bulgaarse spits komt over van Tottenham Hotspur, waar hij zichzelf onmogelijk had gemaakt.

Op de laatste dag van de transferperiode leek stadsrivaal Manchester City nog roet in het eten te gooien, maar zojuist kwamen beelden van Berbatov in Old Trafford naar buiten. Hierop was te zien dat de spits de hand van trainer Sir Alex Ferguson schudde.

United was de gehele zomer al bezig om de Bulgaars international bij de Spurs los te weken. De vraagprijs was echter te hoog, en dus moest Berbatov op de tribune plaatsnemen. Tot vandaag, want nadat Manchester City een bod van §37 miljoen op Berbatov deed bleek United toch bereid ook over de brug te komen.

Update: Manchester United bevestigt op haar eigen website de komst van Berbatov. De 27-jarige spits heeft een contract ondertekend dat hem tot 2012 aan de club bindt. Naar verluidt moet United een slordige §37 miljoen neertellen voor de Bulgaar. Bovendien zal Fraizer Campbell de rest van het seizoen op huurbasis uitkomen voor de Spurs.

"Spelen bij Manchester United is een droom die uitkomt", zegt Berbatov. "Ik kijk er naar uit om de club te helpen meer prijzen te winnen in de aankomende jaren." Ferguson was opgelucht zijn aankoop eindelijk binnen te hebbn. "Dit is een sleutelaankoop. Dimitar is ťťn van de beste spitsen ter wereld. Zijn stijl en vaardigheden zullen het team een andere dimensie geven, en ik weet zeker dat hij populair zal zijn onder de fans", aldus de Schot.

Chievo trekt 'zeehond' Kerlon aan

Chievo Verona heeft de Braziliaan Kerlon aangetrokken. De 20-jarige voetballer komt over van Cruzeiro. Kerlon werd in BraziliŽ lange tijd gezien als ťťn van de grootste talenten.

Mede door een zware knieblessure kwam Kerlon nauwelijks tot speelminuten bij Cruzeiro. Bij Chievo hoopt de Braziliaan een nieuwe start te kunnen maken.

Kerlon werd vooral bekend om zijn zeehondendribbel. Hierbij laat hij de bal op zijn hoofd stuiteren, terwijl hij over het veld loopt.

'Ajax wijst recordbod op Huntelaar af'

Volgens het AD hebben er maandag vlak voor het sluiten van de transfermarkt zich twee clubs alsnog gemeld bij Ajax om te praten over een transfer van Klaas Jan Huntelaar. Dit bevestigden zowel de Ajax-directie als de zaakwaarnemer van de spits.

Het hoogste bod wat zou zijn uitgebracht op Huntelaar zou tegen de veertig miljoen hebben gelegen. Het zou niet om clubs uit de absolute top van Europa gaan.

Blind vertelt in het AD: "Wij stonden ook versteld. Een last-minute transfer van Huntelaar is voor ons onbespreekbaar gebleven. Dat hadden we afgelopen donderdag na een laatste interne beraad al definitief bepaald en die twee clubs hebben dat te horen gekregen. Zelfs aan een recordbedrag op zo’n laatste dag heb je als club niets, want je kunt zelf geen vervanger meer halen."

[US] Nadal moeizaam door

Rafael Nadal heeft met moeite de kwartfinales van het US Open bereikt. De Spanjaard won in vier sets van de Amerikaan Sam Querrey. De setstanden waren 6-2 5-7 7-6 (2) en 6-3.

In de eerste set leek de nummer ťťn van de wereld, Nadal, af te stevenen op een snelle partij, want de Amerikaan werd binnen een half uur op een set achterstand getrakteerd. Echter begon Querrey de tweede set beter te spelen en maakte Nadal voor zijn doen veel onnodige fouten, waardoor hij die set moest laten aan de Amerikaan.

In de derde set waren beide spelers gelijk aan elkaar, waarbij Querrey zijn opslag veelvuldig als wapen gebruikte. Echter was Nadal in de tiebreak van deze set duidelijk de sterkste met 7-2. In de vierde set brak Nadal al snel de opslag van Querrey die op de stand van 4-2 zeven kansen verspeelde om terug te breken. Daarna was het verzet van de Amerikaan gebroken en kon Nadal de partij alsnog naar zich toe trekken.

In de drie uur durende partij sloeg Nadal 41 onnodige fouten, een aantal dat hij normaalgesproken bij lange na niet haalt. Ook gaf hij 16 breekkansen weg, waarvan er vier door Querrey benut werden. De Amerikaan gaf in de laatste twee sets maar drie breekkansen weg, waarvan Nadal er twee benutte. De volgende tegenstander voor Nadal is Mardy Fish die met 7-5, 6-2 en 6-2 afrekende met de Fransman Gael Monfils.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.