Tweede Kamer mild voor Cramer

Een meerderheid van de Tweede Kamer twijfelt niet aan het functioneren van minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA). Alle partijen behalve VVD, PVV en Rita Verdonk steunen haar, bleek dinsdag tijdens een spoeddebat.

CDA-Kamerlid Liesbeth Spies neemt genoegen met het voorlopige rapport van Ernst & Young. Daarin wordt geconcludeerd dat er geen bewijs is te vinden dat Cramer in 1986 toestemming heeft gegeven voor het plaatsen van haar naam onder een advertentie waarin steun werd betuigd aan de publicatie van gestolen gegevens door het krakersblad Bluf! "Wat ons betreft is het hiermee klaar, uit, over", zei Spies. "Er is gezocht naar spijkers op laag water, en ze zijn niet gevonden", zei PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem.

Cramer heeft nooit de inbraak goedgekeurd, maar verdedigde de publicatie van het geheime materiaal over plannen voor nieuwe kerncentrales, memoreerden diverse Kamerleden. "Waarom mag een minister geen handtekening plaatsen onder een advertentie die de vrijheid van meningsuiting ondersteunt?" vroeg GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik zich af.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus zei dat het onderzoek door Ernst & Young niet duidelijk genoeg is. PVV-Kamerlid Barry Madlener noemde de kennelijke ondertekening van de advertentie door Cramer een 'schandelijke zaak'. VVD, PVV en Verdonk vinden dat Cramer de inbraak indirect heeft gelegitimeerd.

Madlener kwam vervolgens zelf onder vuur te liggen van diverse andere partijen, omdat hij al voor het begin van het debat, zonder het verweer van Cramer af te wachten, een motie van wantrouwen had aangekondigd. ChristenUnie-Kamerlid Ernst Cramer betitelde het optreden van Madlener zelfs als 'zinloos geweld', al nam hij dat na bezwaar van Madlener weer terug.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) wees erop dat Cramer zich heeft gedistantieerd van geweldpleging, inbraak en andere criminele activiteiten. "Daar sta ik volledig achter", zei Balkenende. Hij vindt ook niet dat het onderzoek naar het verleden van Cramer tijdens de vorming van het kabinet tekort is geschoten.

Cramer komt later dinsdag aan het woord.


Kamer vs Cramer  (foto: DAG)