Goudse lokoma boekt succes

Tasjesrovers houden zich de laatste tijd gedeisd in Gouda. Daar deden de eerste vier maanden van dit jaar 22 mensen, vooral oudere dames, aangifte van tasjesroof. Het inzetten van een 'lokoma' lijkt de dieven vervolgens te hebben afgeschrikt, zegt de teamchef van de Goudse politie dinsdag. "Sindsdien hebben er slechts enkele tasjesroven plaatsgevonden."

De politie besloot naar aanleiding van de vele roven een geschminkte agente in te zetten. Zij werd op 22 april beroofd van haar tas, wat leidde tot de aanhouding van vier verdachten.

Ook het aantal auto-inbraken nam flink af in Gouda. In de eerste helft van dit jaar werd 420 keer aangifte gedaan van een auto-inbraak. Dat lag in dezelfde periode vorig jaar nog op 542, een daling van 23 procent. Volgens de politie komt dat door de aanpak van veelplegers, toezicht op vermoedelijke daders en cameratoezicht op parkeerplaatsen.

Het aantal vernielingen nam de eerste zes maanden toe met 26 procent tot 766. De stijging is voor een deel te wijten aan één dief van auto-emblemen en velgen. Na zijn aanhouding nam het aantal meldingen af.