Yvette Lont begint eigen partij

Voormalig Amsterdams ChristenUnie-raadslid Yvette Lont is bezig een nieuwe, op termijn landelijke politieke partij op te richten. Dat zegt ze in een interview in dagblad De Pers. Lont stapte uit de ChristenUnie vanwege een ruzie over homo's, van wie zij vindt dat ze geen bestuurslid van de partij mogen worden.

Lont wil de nieuwe, nog naamloze partij na het reces presenteren. De standpunten van de nieuwe christelijke partij zullen veelal overeenkomen met die van de ChristenUnie.

De uitlatingen van Lont vorig jaar over homo's ontketenden een felle discussie binnen de ChristenUnie, die uiteindelijk besloot homo's niet uit te sluiten van vertegenwoordigende functies. Lont stapte daarop uit de partij, omdat ze vond dat die 'geen concreet antwoord wil geven op de vraag of iemand die praktiserend homo is, de ChristenUnie kan vertegenwoordigen'.

In juni liet het Meldpunt Discriminatie Amsterdam weten in 2007 bijna twee keer zo veel klachten van homo's over discriminatie te hebben genoteerd als een jaar eerder. Dat zou voor een groot deel door de uitspraken van Lont komen.