Financiële gevolgen overlijden onbekend

De helft van de Nederlanders denkt dat het inkomen gelijk blijft of hoger wordt als de partner komt te overlijden. Vergeleken met de werkelijkheid is dat beeld te optimistisch.

Eén op de drie Nederlanders weet niet wat de gevolgen voor het inkomen zijn als de partner komt te overlijden. Ook is er onvoldoende inzicht in de kosten die te verwachten zijn bij een overlijden. Veel mensen realiseren zich niet dat er behalve kosten voor begrafenis of crematie nog meer kosten zijn, zoals kosten voor een gedenkteken, notaris, verhuizing, extra kinderopvang, huishoudelijke hulp, etc. Dit blijkt uit een onderzoek van uitvaartverzekeraar en -verzorger DELA.

Ongeveer de helft van de Nederlanders verwacht dat het inkomen gelijk blijft (43 procent) of hoger wordt (6 procent) als de partner komt te overlijden. Dat beeld is te optimistisch. Slechts een op de vijf rekent op een inkomensachteruitgang.

De kennis over de financiering schiet vaak tekort, concludeert DELA. Ruim een kwart van de Nederlanders denkt dat een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering hetzelfde zijn. Een kwart denkt ook dat de uitvaart wordt betaald vanuit de overlijdensrisicoverzekering. In praktijk is deze verzekering vaak gekoppeld aan de hypotheek, waardoor bij overlijden een deel van de lening wordt afgelost. Er komt dus geen geld vrij om de rekening van de begrafenis of crematie te betalen.