'Geen bevestiging voor toestemming Cramer'

Onderzoeksbureau Ernst & Young heeft geen bewijs kunnen vinden dat PvdA-minister Jacqueline Cramer (Milieu) persoonlijk is benaderd of toestemming heeft gegeven voor een advertentie ten gunste van het krakersblad Bluf! in 1986.

Dat blijkt uit het rapport van Ernst & Young, dat Cramer vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In 1986 verscheen in de Volkskrant een advertentie voor steun aan Bluf!, dat uit het ministerie van Economische Zaken gestolen plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales had gepubliceerd. De advertentie was ondertekend door Cramer, destijds voorzitter van Milieudefenie. Haar naam werd overigens abusievelijk gespeld als Jaqueline Kramer.

Ernst & Young stelt dat de tijd te kort was om het onderzoek al helemaal te kunnen afronden. Wel zijn inmiddels veel mensen geïnterviewd wier naam onder de advertentie stond of die toen bij Bluf! of Milieudefensie werkten. De geïnterviewden die betrokken waren bij het voorbereiden van de advertentie, hebben gemeld dat geen van hen Cramer heeft benaderd.

Vrijwel geen van de geïnterviewden die onder de advertentie staan, kan volgens het onderzoeksbureau nog een duidelijk beeld geven over de totstandkoming van de tekst.